Főoldal · Új sorozat · Régi sorozat · Kislexikon
Torchwood · Sarah Jane Adventures · Könyvek

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

Nagyon leegyszerűsített egyoldalas mobiltelefon változat, a teljes változat PC-n vagy iPad-en látható

A Doctor Who a világ legrégebben futó science-fiction televíziós sorozata. Az angol BBC készítette sorozatot 1963-1989 között 26 éven át sugározták, majd 1996-ban született egy önálló film, s végül hosszú szünet után 2005-ben ismét visszatért tévé sorozat formájában. Bár időutazós témája és a földönkívüliek miatt a sci-fi kategóriába sorolják, sok régebbi része inkább az akció-kaland vagy gótikus-horror irányba tolódott el. A legutóbbi pár évadból a "science" már gyakorlatilag elmaradt és fantasy, meseszerű és űroperett elemek keverednek.

Magyarországot teljesen elkerülték a régi évadok. Az új sorozatot 1-2 év csúszással nálunk is bemutatták. Az átlag magyar néző azonban nem tudja, hogy ez egy hatalmas háttérrel rendelkező régi angol kultikus sorozat, ezért az egész történet, Doctor Who világa a levegőben lóg a számára. A kapcsolódó két új melléksorozat, a felnőtteknek szóló Torchwood és a gyerekeknek való Sarah Jane kalandjai is jócskán megkésve jelent meg nálunk.

A történetek a Doktorról szólnak, egy Idő Lordról (Time Lord, avagy Idő Úr), akinek hazája a távoli Gallifrey nevű bolygó volt. A tizenegy eddigi Doktornak és több, mint húsz útitársának térben és időben a számtalan gonosz – emberek, idegenek és mások – elleni harca a műfaj eddigi legnagyobb, ha nem is a leglátványosabb alkotása. Doctor Who azonban nem csak filmen, hanem rengeteg könyvben, hangjátékban, sőt képregényben is elérhető rajongói számára.

A sorozat sohasem a technikai csodákra, különleges filmeffektusokra összpontosított (bár a 2005-ben az új sorozatot ilyen szempontból azért a kor színvonalára hozták), inkább a főhős magávalragadó személyisége, furfangos észjárása és az izgalmas történet volt hivatott a nézőket megragadni. Hál'istennek még a mostani új részek sem amerikai, hollywoodi stílusban készültek. A BBC eredetileg kifejezetten hétvégi családi sorozatnak szánta, nagymamától unokáig. Persze azért az alkotók vigyáztak rá, hogy legyen benne borzongató elemből is mindig egy kicsi.

A Doktor

Saját magát csak "Doktornak" hívja, a valódi neve sohasem derült ki. Egy renegát és önkéntes száműzetésbe vonult Idő Lord a Gallifrey bolygóról. Valamikor hajdanán a Doktor összetűzésbe került hazája vezető köreivel és egy elcsaklizott időgépen, a TARDIS-on elmenekült. A dolog azonban túl komoly nem lehetett, mert a későbbiekben a Doktor szolgálatait többször is igénybe vették az Idő Lordok, cserébe viszont hagyják a Doktort továbbra is szabadon kóborolni. Bár az Idő Lordok szigorú szabályai szerint nem szabad beavatkozni a világegyetem menetébe, a Doktor mindig védelmébe veszi a gyengéket a sötét erőkkel szemben, s mindenütt otthagyja egyéniségének letörölhetetlen nyomait miközben keresztül-kasul járja a világegyetemet. Az Idő Lordok különleges szervezetük, fiziológiájuk révén képesek arra, hogy halálos sérülések esetén szervezetük regenerálódjon és új emberként, új fizimiskával szülessenek újjá, így a mi fogalmaink szerint halhatatlanok (legalábbis a természetes halál szemszögéből).

Hogyan utazik a Doktor a térben és időben?


Maius Intra
Qua Extra
Az Idő Lordok a TARDIS-nak (Time And Relative Dimension In Space) nevezett időgéppel utaznak (ami néha űrhajóként is működhet, ha éppen a világűrben materializálódik). A Doktor időgépe sajnos egy nagyon régi modell és már nem működik tökéletesen. A TARDIS ú.n. transzcendens dimenziójú szerkezet – így magyarázható az a furcsa tény, hogy belül sokkal nagyobb, mint kívül (ez az Idő Lordok különleges találmánya). A belső rész, a kontrollközpont és a sok egyéb helység saját, külön dimenzióban helyezkedik el. Kívül viszont igen kis méretű. Kaméleon-áramköre segítségével alkalmazkodni tud a környezetéhez, észrevétlenül beleolvadni, például az ókori Görögországban landolva egy korintoszi oszlop alakját veheti fel. Egy 1963-as londoni út során azonban az álcázó kaméleon-áramkör véglegesen meghibásodott és a TARDIS azóta egy kék angol rendőrségi telefonfülke formájában rögzült. Induláskor és érkezéskor jellegzetes dübörgő-vonyító hangot ad.

Miért volt ennyi Doktor?

Természetesen egy ilyen hosszú sorozatot nem tud egyazon szereplőgárda végigjátszani. A Doktort eredetileg egy idős színész, William Hartnell játszotta. 1966-ban gyenge egészségi állapota miatt nem vállalta a további forgatásokat, s egy fiatalabb színészt választottak utódjául. Hogy a változást a történetbe beágyazhassák, az írók kitalálták a regeneráció képességét – vagyis ha egy Idő Lord túl öreg lesz, vagy életveszélyesen megsebesül, szervezete kissé megváltozott formában és személyiséggel újjászületik. A Doctor Who témakörben ezért beszélnek sokszor "negyedik Doktorról", "kilencedik Doktorról". Sose felejtsük el tehát, hogy végig ugyanarról a személyről van szó! Eddig 11 "hivatalos" Doktor volt. Közülök korábban a göndörhajú, hosszú sált viselő negyedik Doktor, Tom Baker volt a legnépszerűbb (1974-1981). Christopher Eccleston játszotta az új 2005-ös, David Tennant a 2006-2009-es évadok főszerepét, s 2010-től Matt Smith alakítja a tizenegyedik Doktort.

Az első Doktor (William Hartnell, 1963-1966) – A jóságos nagypapa kinézetű és jellemű Doktor néha nagyon makacs és önfejű tudott lenni, azonban mindent megtett útitársáért, Susanért, az unokájáért.

A második Doktor (Patrick Troughton, 1966-1969) – Inkább bohókás nagybácsiszerű volt, kifejezetten több humorérzékkel, mint az első Doktor. (Filmjeinek nagy része sajnos elveszett.)

A harmadik Doktor (Jon Pertwee , 1970-1974) – Igazi angol gentleman és őszhajú gáláns lovag, egyúttal "elődeinél" jóval határozottabb, harciasabb, a vénuszi dzsúdó mestere. Mivel az Idő Lordok több éves földi száműzetésre ítélték, idejének nagy részét itt töltötte és a UNIT titkos tanácsadójaként vette fel a harcot a földönkívüliek ellen.

A negyedik Doktor (Tom Baker, 1974-1981) – A bohókás és jókedvű Doktor mindig egy 3 és fél méteres sállal járt. A zsebéből sose fogyott ki a gumicukorka, kedvenc szerszáma a szónikus csavarhúzó. A régi sorozat legnépszerűbb Doktora volt.

Az ötödik Doktor (Peter Davison, 1982-1984) – Többnyire komoly és higgadt, de talán a legérzelemdúsabb személyiségű. Mindig 2-3 útitársa is volt. 2007-ben egy időkarambol során összetalálkozott a tizedik Doktorral, vagyis önmagával.

A hatodik Doktor (Colin Baker, 1984-1986) – A legrosszabb természetű Doktor. Könnyen a plafonon van, ilyenkor kiabál és sérteget.

A hetedik Doktor (Sylvester McCoy, 1987-1989) – Eleinte kifejezetten bohóckodó természetű volt, később azonban kissé keserű és magábaforduló lett.

A nyolcadik Doktor (Paul McGann, 1996) – A nyolcadik Doktorral mindössze egyetlen film készült, azonban vele kapcsolatban jelent meg a legtöbb könyv.

A kilencedik Doktor (Christopher Eccleston, 2005) – A Doktornak ez a sportos, bőrdzsekis inkarnációja szakított korábbi önmagáinak kissé piperkőc és edvardiánus képével.

A tizedik Doktor (David Tennant, 2005-2009) – Jóképű, de időnként már idegesítően nagyszövegű és hisztérikus. Ugyanakkor rányomta bélyegét az egyedüllét, talán ezért volt elődeinél szorosabb kapcsolata az útitársával.

A tizenegyedik Doktor (Matt Smith, 2010-2013) – Az eddigi legfiatalabb Doktor. Időnként feltör belőle a szenvedély, de közel sem annyira hisztérikus, mint előző énje. Sokszor érződik rajta, hogy a fiatal testben egy nagyon idős ember lakozik.

A tizenkettedik Doktor (Peter Capaldi, 2014-) – Elődjének egyfajta ellentéte: idősebb emberként reinkar­nálódott, lélekben viszont fiatalosabb. Egyúttal azonban két elődjénél távolságtartóbb és nem rohan azonnal keblére ölelni az emberiséget, emiatt Clarával voltak feszült pillanatai.


Kikkel utazott a Doktor?

A Doktor nagyon ritka kivételtől eltekintve mindig egy társsal (asszisztenssel) utazott, akik általában csinos hölgyek voltak. Többnyire a mai Földről, de voltak a távoli jövőből vagy más bolygókról valók is. Volt, amikor egyszerre két hölgy is tartozott a Doktor "háreméhez". Ráadásként néha azért akadtak férfi útitársak is. Bár kissé bizonytalan a meghatározás, de általában azokat nevezzük útitársnak, akik legalább kétszer voltak a TARDIS utasai és többnyire feltételezhető, hogy két filmbeli történet között esetleg még sok más helyen is jártak együtt. Ide tartozik még K-9, a negyedik Doktor robotkutyája, "aki" az egyik 2006-os epizódban is felbukkant, majd többször is a Sarah Jane kalandjai mellékágban. A 2008-2009-es különrészekben, bár mindig volt női főszereplő, a Doktor egyedül utazgatott. 2010-ben aztán csatlakozott hozzá Amy Pond és barátja, Rory.

Kik a Doktor ellenségei?

A Doktornak szinte minden történetben fel kell vennie a harcot a sötét oldallal. Ezek néha gonosz emberek a jövőből, de a tér és idő nagyon sokféle többé-kevésbé humanoid idegen élőlényt vagy szörnyet produkált, sőt robotokat, kiborgokat, eszement komputereket is. Még kísértetek és hasonló klasszikus rémségek is előfordulnak, azonban ezekről mindig kiderül, hogy racionális dolgokról van szó, különféle téridő kontinuumok véletlen kereszteződésénél, törésénél jelentkeznek. Megint mások pedig csak egyfajta energiamező formájában léteznek. Az ellenségek egy része időnként visszatér, legtöbbször a páncélban élő mutáns dalekok, egy gonosz Idő Lord, a Mester (Master), a kiborgok (cybermen), a hüllőszerű Jégharcosok (Ice Warriors), a szontár harcosok (Sontarans), stb. A dalekek a 2005-ös, a kiborgok a 2006-os, a szontárok a 2008-as évadban ismét megjelentek. A Mester a nyolcadik Doktorral való legutolsó összecsapása során megsemmisült, így elvileg nem térhetne vissza, de hát nem ő lenne a Mester, ha mesteri módon vissza nem tért volna 2007-ben és 2009-ben…