norfren
Doctor Who
2016-00 – The Husbands of River Song (River Song férjei)
(karácsonyi különrész)    5♦

Menorax Dellora, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort hamarosan egy Nardole nevű szolga keresi: River Song professzor megbízásából, mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. River a Doktort új alakjában nem ismeri fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt.

Rivert igazából csak a gyémánt érdekli. Mikor ez kiderül, Ramonnak, az igazibb férjének a segítségével menekülniük kell, magukkal vive a király dühöngő fejét egy zsákban, nyomukban a fenyegetőző robottal. Riven ellopja a TARDIS-t és a Harmony and Redemption luxusűrhajón megpróbálja eladni a gyémántot. Az üzlet nem sikerül, sőt tovább kell menekülniük. Hogyan jön rá végül Riven, hogy a doktor a Doktor? Hogyan menekülhetnek el a robot elől? Hogyan jutnak el végül a Darilliumra?

A híres darilliumi Éneklő Tornyok tövében Riven szomorúan közli a Doktorral, hogy a naplója majdnem betelt, ami rossz sejtelmekkel tölti el, főleg, hogy a mende-mondák szerint az itteni lesz az utolsó együtt töltött éjszakája a Doktorral...


SPOILER! - Katt...
Az emberekkel betelepült Menorax Dellora bolygó, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort egy Nardole nevű szolga keresi River Song professzor megbízásából: mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. Egy repülő csészealjban fogadja River Song a Doktort, akit új alakjában nem ismer fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt. A Doktort kissé bosszantja, ahogy River a férjét körülrajongja. Beszélgetésükből kiderül, hogy River igazából csak a gyémánthoz "ment férjhez", a férj akár meg is halhat az orvos keze alatt. A Doktornak nem tetszik ez a hozzáállás, Rivernek viszont nincs lelkismeretfurdalása, mert Hydroflax egy tömeggyilkos. A király kihallgatja a beszélgetésüket. Lecsatolja fejét a robotttestről és a robotnak megparancsolja, hogy ölje meg Rivert és a Doktort. A Doktor felragadja a király fejét s a hulladék-megsemmisítőbe való bedobással fenyegetőzik, csak így áll le a támadás. A fejet egy zsába dugják s Ramon, River igazi férje elteleportálja őket. Kiderül, hogy igazából River a Doktort keresteti, Ramonnál van az első 12 Doktor fényképe. Bár a Doktort nem, de a TARDIS-t megtalálták, ezért szállt le itt Hydroflax űrhajójával. River egyszerűen el szándékozik lopni a TARDIS-t, és most meg is teszi a Doktor néma asszisztálása közben.

River a biztonsági rendszer miatt nem tudja a TADIS-t elindítani, mivel a gépezet érzékeli, hogy egyazon személy részben bent (a fej), részben kint van (a robot). A robottest követi őket, előzőleg azonban "magáévá teszi" Nardole fejét, hogy megszerezze a benne levő információkat. Az utcán Ramonnal is összefut, az ő fejét is megszerzi és csellel bejut a TARDIS-ba. Az időgép így már elindul s a Harmony and Redemption (Harmónia és Megváltás) luxus űrhajóra érkezik. Riven az ismerős főpincérrel a TARDIS-t a karantén raktérbe helyezteti, hogy a robottest ne üldözhesse őket tovább. Rivernek esze ágában sincs a gyémántot visszaszolgáltatni jogos tulajdonosának, el akarja itt adni a hajón – az utasok a legmenőbb és leggazdagabb gonosztevők, rablók, stb. Egy Scratch nevű, metszettarcú alak a vevőjelölt, a pénzt is elhozta elektronikus formában a koponyájában. Ám a gyémántot tartalmazó királyi fej átadásakor beüt a baj: kiderül, hogy Scratch és társai Hydroflax király hódolói. A Doktor bla-bla szövegeléssel próbálja az időt húzni és Riverrel együtt meglépni. Közben azonban a főpincér és főnöke balfácánkodása miatt a robottest kiszabadul, s hogy mentsék magukat, ráveszik a robotot, hogy inkább a Doktor fejét válassza a sérült és haldokló királyi fej helyett. Az étteremben a robot megsemmisíti a fejet – ott marad a gyémánt – és megkaparintja River Song naplóját, hogy annak alapján megtalálhassa a Doktort. River a kérdésükre nem tudja megmondani, hogy hol lehet a Doktor, s kis monológot ad elő, hogy bár ő szereti a Doktort, a Doktor nemigen képes viszonozni ilyen emberi érzelmeket. A végén azonban a lágyan rátekintő Doktor tekintetéből felismeri, hogy a mellette álló férfi a Doktor. Mivel ismeri a jövőt, tudja, hogy hamarosan meteortalálatot kap a hajó. Ekkor egy emeletet átzuhanva meglépnek, River a vezérlőbe indul, hogy stabilizálja a hajót, a Doktor a robottal foglalkozik. A pénzutaló gömbbel, illetve adataival túlterheli a robot áramköreit. River és a Doktor a vezérlőben látja, hogy a Darillium bolygóra felé zuhannak. Itt vannak az Éneklő Tornyok – a Doktor már korábban többször ígérgette Rivernek, hogy egyszer majd ellátogatnak ide. Az utolsó pillanatokban a Doktor egy fogással Rivert a TARDIS-ra teleportálja, a nő pedig a TARDIS-szal a hajóra visszajön. A lezuhanáskor mindketten a TARDIS-ban vannak. A fülke ismét bebizonyítja, hogy csakugyan megsemmisíthetetlen, az utasai szerencsésen átvészelik a zuhanást.

Az Éneklő Tornyok mellett egy férfi túlélőket keres a roncsok között. A Doktor nógatja, hogy építsen ide egy nagy éttermet, s az anyagiak biztosításához átadja neki a gyémántot. Majd a TARDIS-t kicsit előre viszi az időben, s az étteremben asztalt foglaltat maguknak, négy éve múlva karácsonykor.

River a TARDIS-ból kilépve az étterem előterében a robottal fut össze, aki most Ramon fejét viseli. A robotból átprogramozás után egyszerű pincér lett. A Doktor karácsonyi ajándékot nyújt át Rivernek, egy szónikus csavarhúzót [amit majd a Könyvtárban fog használni]. Az erkélyen, miközben az Éneklő Tornyokat hallgatják River elmondja, hogy a naplója majdnem betelt, ezért fél, hogy valami történni fog. A Doktor kitér a válasz elől, csak annyit mond: "spoiler". River amiatt is aggódik, hogy bizonyos mende-mondák szerint a Darilliumon lesz majd az utolsó együtt töltött éjszakájuk. De elmosolyodik, mikor a Doktor közli vele, hogy a Darilliumon 24 évig tart egy éjszaka.2017-00 – The Return of Doctor Mysterio (Doktor Mysterio visszatérése)
(karácsonyi különrész)    5♦

1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, persze, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, ami semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

28 évvel később Lucy Fletcher riporternő éjszaka titokban a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben szimatol. De ott szimatol a Doktor és társa, Nardole is. Mi célt szolgálhatnak a titokzatos agyak az üvegekben? Rajtakapják őket, az életüket a Kísértetnek hívott szuperember menti meg. Lucyt nagyon izgatja a szuperember kiléte. Mire készül titokban a Harmony Shoals, és mi célt szolgál a Föld körül keringő űrhajó?


SPOILER! - Katt...
1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, amely semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai (ld. Az angyalok manhattani támadása, 2012) okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer – azonban a gépezet bekapcsolásához kellene a kristály. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

2016-ban Mr. Brock sajtókonferenciát tart a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben, kitérő válaszokat adva Lucy Fletcher riporternő kérdésére, hogy kik a cég támogatói. Egy Nardole nevű férfi is furcsa kérdéseket tesz fel. Éjszaka Dr. Sim megmutatja Mr. Brocknak, hogy valami gond van az agyakkal: az üvegedényekben tartott agyak száma növekszik, anélkül, hogy bárki hozott volna újakat. Az agyak igazi célját Mr. Brock sem ismeri, azokat a támogatók adták, mondja, majd igencsak meglepődik, mikor látja, hogy az agyaknak szeme van. Közben Lucy takarítónőnek öltözve kémkedik, de hasonló cipőben jár Nardole és a Doktor is. Rajtakapják őket, a váratlan megmentő az ablakon át érkezik, a városszerte csak Kísértetnek hívott szuperman – vagyis Grant.

A Doktor követi Grantot a benne levő kő nyomán. Grant gyerekfelvigyázással keresi a kenyerét – most épp Lucy gyerekére vigyáz. A hazaérkező nő meglepődve fedezi fel a Doktort és társát. Egy visszaemlékezésből kiderül, Grant teenager kora óta szerelmes Lucy-be. Később Lucy férjhez ment Grant egy barátjához, gyerekük született, majd a férfi elhagyta.

Lucy a Doktort faggatja az agyakról. A Doktor végül elárulja, hogy azok valójában idegen lények, bolygóról bolygóra vándorolnak és a nekik megfelelő életformák központi idegrendszerét "kivonják". A multinacionális Harmony Shoals leple alatt kulcsemberek agyát kicserélve készítik elő a Föld gyarmatosítását. A nő kilogikázza, hogy a Doktor tudja, ki a Kísértet, és hogy nem is titkosügynök, mint kezdetben állította magáról. Közben a Kísértet/Grant kiment valakit egy tűzvészből és gyerekeket ment le egy óriáskerékről. Lucy mindenképpen interjút szeretne a Kísértettel, aki meglepetésére önként jelentkezik és másnap estére találkozót beszélnek meg.

A Harmony Shoals központjában a már kicserélt Mr. Brock és társa a Kísértet/Grantot és a Doktort figyeli, aki váratlanul személyesen is megjelenik közölve, hogy jobb lesz békén hagyniuk a a Földet. A TARDIS-t aztán a cég tokiói központjába irányítja, mert onnan valami rádiójelzés megy az égbe, valami kering a Föld körül. A Doktor és Nardole odaérkezve rájönnek, hogy az űrhajó reaktora kritikus állapotban van, a hajót bombaként kívánják New Yorkra ráejteni, és csak a Harmony Shoals épülete fogja kibírni a robbanást. A Doktor elindítja a folyamatot, de a terve, hogy majd a TARDIS-szal eltéríti az űrhajót, nem jön be. Ezért Grant segítségét kéri.

Folyik az interjú. Mr. Brock és társa a Kísértetet próbálják elkapni, végül sikerül is és Lucy életével zsarolják, hogy ne álljon ellen az agycserének. A Kísértet azonban kitör, majd Grantként visszatér. De befut a Doktor segélykérése, ezért leleplezva magát, elkapja a zuhanó űrhajót.

A happy end közben a Doktor mélabúsan távozik. Nardole elárulja a többieknek, hogy a Doktor River Song miatt olyan lehangolt, de sebaj, majd rendbe jön.2017-01 – The Pilot (A pilóta)    4♦

A Doktor és Nardole a bristoli St. Luke egyetemen professzornak álcázva élnek. A Doktor nem mindennapi viselkedése miatt a tanítványává fogadja Bill Pottst, aki bár "csak" az egyetemi menza dolgozója, eljár az óráira. Bill később összeismerkedik egy Heather nevű lánnyal. Az új ismerős egy különös pocsolyát mutat Billnek: a benne látszó tükörkép nem pont olyan, mint az eredeti. A második alkalommal Heather eltűnik... A hazatérő Bill csobogást hall a fürdőszobából, de senkit sem talál ott... Rémülten siet a Doktorhoz, útközben a furcsán viselkedő, víztől csöpögő Heatherrel találkozik.

A vizes lány követi Billt a Doktor szobájába is, sőt mindenhová, ahová a TARDIS-szal szökni próbálnak előle, a világegyetem túlsó végére is, a háborúzó dalekokhoz is. Kiféle-miféle lány vagy lény Heather, és miért követi őket, vagyis inkább csak Billt? Ártani akar nekik vagy nem?


SPOILER! - Katt...
A Doktor és Nardole a bristoli St. Luke egyetemen professzornak álcázva élnek. Bill Potts-t a Doktor a szobájába hívatja. A Doktor tudni szeretné, Bill miért látogatja az óráit, mivel nem is hallgató, hanem a menzán dolgozik. A Doktor végül a tanítványává fogadja a lányt.

Egy nap Bill követi a Doktort és Nardolt egy pincébe. A két férfi Bill tanításáról és a pinceszéfről beszélget. Miközben Bill figyeli őket, zajt csap. A férfiak felfigyelnek. Az ajtót úgy állították be, hogy csak barátokat engedhet be, mondja Nardole. Bill kiszalad, és találkozik azzal a furcsa, csillagszemű lánnyal, Heatherrel, akit korábban egy klubban ismert meg. A lány mutat neki valamit: egy pocsolyát, amiben a belenéző tükörképe furcsának látszik. Heather közben elszalad. A pocsolyában megszólal egy hang: "pilóta azonosítva, kapcsolat létrehozva."

Hónapokkal később a pocsolyánál ismét összefutnak, Heather megint bíztatja Billt, nézze meg a tükörképét, s most nem fog eltűnni Heather nélkül, mint előzőleg. De mire Bill odamegy, Heather eltűnik – a pocsolyában. Bill elmeséli a dolgot a Doktornak. A Doktor elrohan megnézni – kiderül, a pocsolyában egy tökéletes, de nem valóságos tükörkép látszik, például Bill kitűzője hiányzik a tükörképen. A pocsolyában pedig nem is víz van, körben pedig a betonon égésnyomok látszanak, állapítja meg a Doktor.

Bill hazatérve a lakást üresen találja, társa nincs otthon, a fürdőszobából azonban a zuhany hangja kihallatszik. Hívására senki sem felel – belép, senki sincs bent, de a kád vizes. A zuhanyzófülke is üres, csak a maradék víz folyik le. A lefolyóba pillantva egy csillagszemet lát. Rémülten rohan a Doktorhoz. Az épület előtt Heatherbe botlik: a csuromvizes lány (vagy bármi) őt utánozza és követi őt a Doktorhoz is, víz formájában befolyik az ajtó alatt a szobába. A Doktor és Bill a TARDIS-ba menekülnek. A TARDIS a városbeli pincében köt ki, a széf mellett. A víz oda is követi őket. Menekülés Ausztráliába, Sydney-be, de a víz Heather itt is megjelenik. Menekülés 23 millió évvel előre, a világegyetem túlsó végére. Oda is követi őket. A Doktor szerint a pocsolyát formázó olaj tulajdonképpen egy alakváltó, intelligens űrhajó része, aki társat keres.

Újabb helyszín, szétlőtt folyosók, a dalekok és movellánok közti csetepaté kellős közepe valahol. A dalekok felismerik a Doktort és célba veszik, de a lövés a megjelenő víz Heathert éri. Nardole közben izolálja a dalekokat, kivéve egyet, aki igazából nem is dalek és Heatherré változik. Kiderül, hogy nem is akar rosszat, mindössze útitársként szeretné magával vinni Bill, miként még emberként az utolsó mondata az volt, hogy nélküle nem megy el. Bill kérésére azonban végül elengedi őt és távozik.

Hazatérve a Doktor ki szeretné törölni Bill memóriáját, hogy ne emlékezzen a dolgokra, mert senki nem tudhatja, ki ő, és miért rejtőzködik itt. De a lány meggyőzi, hogy legalább egy éjszakára hagyja meg az emlékeit. A Doktor végül elzavarja a lányt – hogy nem sokkal később magához vegye a TARDIS-ra.

Megjegyzések:
Az epizód angol címe, The Pilot szójáték is. A pilot szó angolul jelent pilótát is, de jelent kísérleti, próba, első valamit is, például a filmsorozatok első próba epizódját, vagy egy gyárban a kísérleti üzemet, sorozatot.

A filmben jó pár utalás található régebbi dolgokra, például a Doktor íróasztalan a felesége, River Song és az unokája, Susan fényképe látszik, régi szónikus csavarhúzók és más kacatok között.

Bár szóban nem említik, hogy kikkel csatáznak a dalekok, a kinézetükről egyértelmű, hogy a movellánokról van szó. A movellánok a dalekokkal egykoron rivarizáló androidok voltak, akikkel a (negyedik) Doktor először a Destiny of the Daleks - A dalekok végzete című 1979-es epizódban találkozott. Kép


Destiny of the Daleks (1979)


2017-02 – Smile (Mosolyogj)    4♦

A Doktor Billt kérésére a jövőbe viszi, a Föld egyik gyarmatára, ahol állítólag megfejtették a boldogság titkát. Itt azonban csak a vardyknak nevezett, rajokban repülő nanorobotokat és az emojiknak hívott kapcsolattartó interfész robotjaikat találják, az emberek eltűntek. Mindketten kapnak egy-egy kitűzőt, ami a hangulatukat mutatja. Egy növényházban kálcium tartalmú műtrágyával kezelik a zöldségeket – a kalcium forrása: emberi csontok... S mikor ők emiatt elkomorodnak, a robotok elkezdenek ellenségesen viselkedni.

A Doktor szerint ezek az előörs embereinek a csontjai, a vardyk segítségével ők építették fel a várost és készítették elő a terepet az utánuk érkező telepesek számára. De mi sikerülhetett félre? A város maga is különös. Rátalálnak az űrhajóra, a Doktor annak felrobbantásával szeretné a helyet ártalmatlanná tenni. De kiderül, a jövendő telepesek közelebb vannak, mint gondolták. Mit tudnak meg az egyetlen megmaradt holttest melletti hajónaplóból? Hogyan sikerül a vardykat ártalmatlanná tenni, és a világot megmenteni a telepesek számára?


SPOILER! - Katt...
A Doktor Billt kérésére (és Nardole nemtetszése ellenére) a jövőbe viszi, a Föld egyik gyarmatára, ahol állítólag megfejtették a boldogság titkát. Itt azonban csak a vardyknak nevezett nanorobotokat és az emojiknak hívott kapcsolattartó interfész robotjaikat találják. Ez utóbbiak emojik segítségével "beszélnek". Az emberek azonban eltűntek. Mindketten kapnak egy-egy kitűzőt, ami a hangulatukat mutatja, de saját maguk nem láthatják, mit mutat. A Doktor azon tűnődik, hogy ezen a tökéletesnek látszó helyen miért nincs senki? Talán a hely várakozik valakikre? Egy növényházban kalcium tartalmú műtrágyával kezelik a zöldségeket, a kalcium forrása emberi csontok... az előkészítő csapaté? A robotokat építették a helyet és alapprogramjuk szerint az embereket mosolygós boldoggá kell tenniük. Valami azonban nagyon félresikeredhetett és az emberek ellen fordultak. A Doktor tűnődik, miként lehetne ezt az egész halálos csapdát megsemmisíteni, a vardykat megállítani.

A Doktor rájön, hogy a várost nem a vardyk építették, ők maguk alkotják a várost, milliárdnyian összekapcsolódva. Az előörs űrhajójának pedig még itt kell lennie valahol. Rá is találnak az igazi falra, az űrhajóéra, benne egy térképre. Bill a segítségével a Doktort a hajtóműhöz navigálja. A Doktor fel szándékszik robbantani az űrhajót, így vetvén véget mindennek. Közben a hajó megérzi az emberek jelenlétét és ébredezni kezd. Bill a Doktor után indul, s egy halott nőre akad, az ott levő könyv lejátsza neki az emberiség történelmét. Bill ezután egy gyerekkel találkozik. A Doktor a hajtóművet igyekszik elrontani és késleltetett robbanásra állítani.

Kiderül, hogy a telepesek már mind itt vannak hibernált állapotban, s most kezdenek ébredezni. A várost tehát nem lehet felrobbantani. A kriogén kamrákban a Föld utolsó túlélő lakosai vannak. Az ébredezőknek a Doktor megparancsolja, hogy senki sem hagyhatja el a hajót.

Bill megmutatja a halott asszonyt a Doktornak. A könyv (egyfajta hajónapló) segítségével összerakják a történteket. Az idős nő természetes halállal halt meg, a többiek gyászát nem tudták a vardyk mire vélni. Mivel nekik boldoggá kellett tenni az embereket, gépi tudatuk a gyászt rossz dolognak, betegségnek vélte, ezért a bánatos embereket megsemmisítették. Ez tovább fokozta a rossz hangulatot, és végül láncreakciószerűen mindenkit elpusztítottak a jó szándéktól vezérelve.

A felébredt embereknek a Doktor elmagyarázza a dolgot, ők azonban fegyvert ragadnak. A gyerek lehangolódva az anyját keresi, emiatt közrefogják a robotok. A Doktornak végül sikerül valahogy resetelni a vardykat, elfelejtetni velük a történteket s felajánlja, hogy tárgyal velük, nehogy megismétlődjön a korábbi hiba. Az emberek így nyugodtan elkezdhetik új életüket.Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E