norfren
Doctor Who
2016-00 – The Husbands of River Song (River Song férjei)
(karácsonyi különrész)    5♦

Menorax Dellora, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort hamarosan egy Nardole nevű szolga keresi: River Song professzor megbízásából, mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. River a Doktort új alakjában nem ismeri fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt.

Rivert igazából csak a gyémánt érdekli. Mikor ez kiderül, Ramonnak, az igazibb férjének a segítségével menekülniük kell, magukkal vive a király dühöngő fejét egy zsákban, nyomukban a fenyegetőző robottal. Riven ellopja a TARDIS-t és a Harmony and Redemption luxusűrhajón megpróbálja eladni a gyémántot. Az üzlet nem sikerül, sőt tovább kell menekülniük. Hogyan jön rá végül Riven, hogy a doktor a Doktor? Hogyan menekülhetnek el a robot elől? Hogyan jutnak el végül a Darilliumra?

A híres darilliumi Éneklő Tornyok tövében Riven szomorúan közli a Doktorral, hogy a naplója majdnem betelt, ami rossz sejtelmekkel tölti el, főleg, hogy a mende-mondák szerint az itteni lesz az utolsó együtt töltött éjszakája a Doktorral...


SPOILER! - Katt...2017-00 – The Return of Doctor Mysterio (Doktor Mysterio visszatérése)
(karácsonyi különrész)    5♦

1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, persze, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, ami semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

28 évvel később Lucy Fletcher riporternő éjszaka titokban a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben szimatol. De ott szimatol a Doktor és társa, Nardole is. Mi célt szolgálhatnak a titokzatos agyak az üvegekben? Rajtakapják őket, az életüket a Kísértetnek hívott szuperember menti meg. Lucyt nagyon izgatja a szuperember kiléte. Mire készül titokban a Harmony Shoals, és mi célt szolgál a Föld körül keringő űrhajó?


SPOILER! - Katt...2017-01 – The Pilot (A pilóta)    4♦

A Doktor Nardole társaságában a bristoli St. Luke egyetemen professzornak álcázva él. A Doktor nem mindennapi viselkedése miatt a tanítványává fogadja Bill Pottst, aki bár "csak" az egyetemi menza dolgozója, eljár az óráira. Bill később összeismerkedik egy Heather nevű lánnyal. Az új ismerős egy különös pocsolyát mutat Billnek: a benne látszó tükörkép nem pont olyan, mint az eredeti. A második alkalommal Heather eltűnik... A hazatérő Bill csobogást hall a fürdőszobából, de senkit sem talál ott... Rémülten siet a Doktorhoz, útközben a furcsán viselkedő, víztől csöpögő Heatherrel találkozik.

A vizes lány követi Billt a Doktor szobájába is, sőt mindenhová, ahová a TARDIS-szal szökni próbálnak előle, a világegyetem túlsó végére is, a háborúzó dalekokhoz is. Kiféle-miféle lány vagy lény Heather, és miért követi őket, vagyis inkább csak Billt? Ártani akar nekik vagy nem?


SPOILER! - Katt...

Megjegyzések:
Az epizód angol címe, The Pilot szójáték is. A pilot szó angolul jelent pilótát is, de jelent kísérleti, próba, első valamit is, például a filmsorozatok első próba epizódját, vagy egy gyárban a kísérleti üzemet, sorozatot.

A filmben jó pár utalás található régebbi dolgokra, például a Doktor íróasztalan a felesége, River Song és az unokája, Susan fényképe látszik, régi szónikus csavarhúzók és más kacatok között.

Bár szóban nem említik, hogy kikkel csatáznak a dalekok, a kinézetükről egyértelmű, hogy a movellánokról van szó. A movellánok a dalekokkal egykoron rivarizáló androidok voltak, akikkel a (negyedik) Doktor először a Destiny of the Daleks - A dalekok végzete című 1979-es epizódban találkozott. Kép


Destiny of the Daleks (1979)


2017-02 – Smile (Mosolyogj)    4♦

A Doktor Billt kérésére a jövőbe viszi, a Föld egyik gyarmatára, ahol állítólag megfejtették a boldogság titkát. Itt azonban csak a vardyknak nevezett, rajokban repülő nanorobotokat és az emojiknak hívott kapcsolattartó interfész robotjaikat találják, az emberek eltűntek. Mindketten kapnak egy-egy kitűzőt, ami a hangulatukat mutatja. Egy növényházban kálcium tartalmú műtrágyával kezelik a zöldségeket – a kalcium forrása: emberi csontok... S mikor ők emiatt elkomorodnak, a robotok elkezdenek ellenségesen viselkedni.

A Doktor szerint ezek az előörs embereinek a csontjai, a vardyk segítségével ők építették fel a várost és készítették elő a terepet az utánuk érkező telepesek számára. De mi sikerülhetett félre? A város maga is különös. Rátalálnak az űrhajóra, a Doktor annak felrobbantásával szeretné a helyet ártalmatlanná tenni. De kiderül, a jövendő telepesek közelebb vannak, mint gondolták. Mit tudnak meg az egyetlen megmaradt holttest melletti hajónaplóból? Hogyan sikerül a vardykat ártalmatlanná tenni, és a világot megmenteni a telepesek számára?


SPOILER! - Katt...


2017-03 – Thin Ice (Vékony jég)    5♦

1814. február 4-én a TARDIS Londonba érkezik, éppen ekkor rendezik az utolsó vásárt a befagyott Temze jegén. Közben a TARDIS egy idegen lényt jelez a Temze mélyén, de a két utasa már messze jár, vásárosok, mutatványosok között. Bill a jég alatt mozgó zöld fénypontokra figyel fel. Két zsebtolvaj gyerek ellopja a Doktor szónikus csavarhúzóját. A fiú köré gyűlnek a zöld fények – és a Doktor szemeláttára a megnyíló jég elnyeli a fiút. A fiú társa, Kitty a lakóhelyükre vezeti őket, ahol több gyerek is azzal foglalkozik, hogy embereket csaljon a vásárba. Valaki fizet nekik ezért, egy ember egy hajó alakú tetoválással a kezén.

A Doktor és Bill búvárruhában felfedező utat tesznek a jég alatt, ahol világító halakra és egy leláncolt óriási lényre bukkanak. A Doktor igyekszik felfedni, hogy ki állhat mindezek mögött? Miféle anyagot kotornak ki a munkások a Temzéből és mi köze van mindehhez lord Sutcliffe-nek? Hogyan sikerül a Doktornak a lényt kiszabadítania és egyúttal elrendeznie az utcagyerekek sorsát?


SPOILER! - Katt...2017-04 – Knock Knock (Kipp kopp)    5♦

Bill és öt barátja új albérletet keresnek. Egy idős háziúr egy régi épületben kínál nekik hihetetlenül olcsón szobákat. A háziúr szigorú kikötése, hogy a toronyszobába nem léphetnek be. A Doktor segít Billnek a költözködésben, és az öreg ház nyikorgó hangjai felkeltik a kíváncsiságát. A fiatalokat is borzolják a nyikorgó és dobogó hangok. A ház mindenfelől visszakopog, mintha életre kelne. Az ajtók és paletták maguktól bezáródnak, mindannyian a ház foglyaivá válnak. Bill és Shireen Pavel szobájába lépve a fiút a falban, a faburkolatba "olvadva" találják...

Miféle titkokat rejt a ház, vagyis inkább a fala? Kicsoda is a hangvillával furcsa dolgokat előidéző titokzatos háziúr? Mit rejt a toronyszoba?


SPOILER! - Katt...2017-05 – Oxygen (Oxigén)    4♦

A TARDIS három utasával egy segélyhívójelet követve egy aszteroid körül keringő bányaűrállomáson landol. Az űrállomás levegőjében nincs oxigén. Hamarosan űrruhás halott űrhajósokra bukkannak, akiket azonban az okosűrruhák zombi módjára mozgatnak. Igyekeznek eljutni a legénység néhány életben maradt tagjához a támadó "zombik" között. De vajon miért nincs oxigén az állomás levegőjében? Csak az űrruhákban van némi szigorúan adagolt és gyorsan fogyó oxigén. A Doktor és társai is kénytelenek felvenni az űrruhákat, miután elvágták őket a TARDIS-tól.

Miért ölte és próbálja megölni az embereket az űrállomást irányító AI, mesterséges intelligencia? Az élőknek azonban nem egyszerű a menekülés és eljutni a TARDIS-hoz. Hogyan sikerül ráknyszeríteni az AI-t, hogy az életbenmaradottak megölése helyett inkább a megmentésükkel foglalkozzon?


SPOILER! - Katt...
A Doktor előadást tart az egyetemen a vákuum hatásairól: a vér felforr, 90 másodperc múlva halál... A TARDIS-ban később, miközben úticélt választanak, segélyhívó jelet észlelnek. Nardole méltatlankodik, hogy neki a Doktort éppen az ő utasításai szerint kell szigorúan az egyetemen tartania, a széfet őrizni. A Doktor nem törődik vele s mindhárman elrajtolnak.

Egy aszteroid körül keringő űrállomáson landolnak, a levegőben nincs oxigén (kivéve a TARDIS által képzett légbuborékban.) Hamarosan rábukkannak egy űrruhában álldogáló halott űrhajósra, a ruha tartja állva, pedig még van oxigénje, amit egy sisak formájú láthatatlan erőtér tart a feje körül. Egy bánya űrállomáson vannak, 40 fős legénységgel, de csak négy életjelet észlelnek. Nardole és Bill el szeretnék húzni a csíkot, de a Doktor szerint a segítségnyújtás mindenek felett áll.

Egy pakolászó űrhajósra bukkannak, aki azonban nem vesz tudomást róluk – gyorsan kiderül, hogy az űrruha üres. Egy önműködő és AI-vel ellátott okosűrruha. Kérdésükre közli, hogy nincs tudomása halottakról s hogy az űrállomáson nincs oxigén, csak az űrruhákban "személyes használatra", valamint a "jogosulatlan" oxigént elvételezik. Hamarosan el is távolítják a TARDIS által létrehozott légkört egy légzsilip kinyitásával. A Doktor csak az utolsó pillanatban zárja be az ajtót a szónikus csavarhúzójával. Ezzel azonban elvágták az utat a TARDIS-hoz. Az interkomon összeköttetésbe lép vele Tasker, a fúrók parancsnoka, aki kilétük felől tudakozódik, majd menekülésre szólítja fel őket, mivel űrruhák vannak a közelükben. A halott emberes űrruha támadólag megmozdul, bár sikerül a szónikus csavarhúzóval deaktiválni. A ruhában talált log csip szerint az összes űrruha olyan parancsot kapott, hogy "deaktiválja a szerves tartalmát". Az embereket a saját szkafandereik ölték meg. Az interkom közli, hogy vegyenek fel okosűrruhát, mert az oxigén szint csökken. A szkafanderek aztán spórolva adagolják nekik az oxigént. Nincs más választásuk. Az űrruhákban csak 2500 lélegzetvételre elegendő oxigén van.

Tasker közli, hogy siessenek a 12. folyosóra. Ez nem könnyű a közeledő "zombik" és a rosszul működő ajtók miatt. Összetalálkoznak az életbenmaradottokkal, az ő ruháik valami miatt offline módban vannak, ezért nem haltak meg. A Doktor kérdésükre azt füllenti, hogy egy mentőhajóval jöttek. A halottak szkafanderei aktiválódnak, kijavítják a tönkretett ajtónyitó mechanizmust, ezért tovább kell menekülniük. Az egyik menekülőt megérinti egy "zombi" űrruha és "deaktiválja a központi idegrendszert". A TARDIS eléréséhez ki kell lépniük az űrbe, immár igazi sisakkal. Bill sisakja azonban elromlik. A Doktor az utolsó pillanatban átadja neki a saját sisakját. Az űrállomás egy olyan új részére érnek, ami még nincs benne az űrruhák térképében, ezért ide nem követik őket. A Doktor azonban túl sokáig volt vákuumban, a szeme tönkrement, megvakult. Bill űrruhája meghibásodott, nem engedi a lányt rendesen mozogni. Billt hátrahagyják, a Doktor szerint még biztos látják egymást.

A Doktor a reaktor hűtőrendszerét manipulálja. Az állomást irányító AI-nek döntenie kell, mi a nagyobb veszteség: az űrállomás feláldozása vagy az űrhajósoké? Az irányító algoritmus ugyanis csak gazdasági szempontok alapján mérlegel, ha nincs szükség annyi élő emberre a termeléshez, ércfeldolgozáshoz, "kikapcsolja" őket. Most viszont csak a megmaradt emberek menthetik meg az állomást a felrobbanástól és a céget a nagy anyagi veszteségétől. Ezért a "zombik" űrruhái átadják a maradék oxigénjüket az élőknek. Bill megmenekült, mivel a meghibásodott űrruhája nem tudott halálos elektrosokkot adni neki korábban.

Nardole a TARDIS-ban rendbehozza a Doktor szemét (legalábbis ránézésre) s tovább méltatlankodik, hogy mi lenne a széffel és a Földdel, ha elpusztulnak az útjuk során? A Doktor azonban Nardole beavatkozása ellenére még mindig vak.2017-06 – Extremis    5♦

Előjáték a múltban: titokzatos hely, titokzatos szekta, akik a világegyetem minden élete ellen harcolnak. Egy Idő Lord tökéletes kivégzése a regeneráció meggátlásával különleges élmény és feladat a számukra. Ehhez egy másik Idő Lord közreműködése is szükséges. A Doktoré...

A jelen: A pápa személyesen jön a Doktorhoz segítségért: egy titkos szövegről, a Veritasról van szó, amit a Vatikán könyvtárában rejtenek ősidők óta, és most sikerült lefordítani. Akik fordították vagy olvasták, mind öngyilkosok lettek. A pápa a Doktort kéri, olvassa el a szöveget. A levéltárból azonban a fordítás valahogy eljutott a CERN-hez, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet genfi kutatóintézetéhez, s az ottani tudósok is öngyilkosok lettek...

Hová vezetnek a Vatikán könyvtárából a titokzatos térkapuk, és mi olvasható a Veritasban? Kik a dolgok mögött rejtőző zombiszerű szerzetesek, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: kit végzett ki a Doktor a múltban? És végre kiderül az is, hogy ki rejtőzködik a St. Luke Egyetem pincéjében levő széfben.


SPOILER! - Katt...
A Doktor még mindig vak, csak a szónikus napszemüvegével érzékeli a környezetét nagyvonalakban.

Előjáték a múltban: titokzatos hely, titokzatos szekta, akik a világegyetem minden élete ellen harcolnak. Egy Idő Lord tökéletes kivégzése a regeneráció kizárásával különleges feladat a számukra, és ehhez egy másik Idő Lord közreműködése is szükséges. Akit most kivégeznek, a Mester, Missy, s halála után a testét egy kvantum kamrába fogják helyezni ezer évre.

Jelen: A Doktor a pinceszéfnél sms üzenetet kap, Extremis címmel. A Doktor fogadja a Vatikán képviselőjét, aki IX. Benedek pápa 1045-ből való javaslata alapján azonnali találkozóra invitálja a jelenlegi pápával. A pápa személyesen érkezik. Egy nagyon régi titkos szövegről van szó, ami a Vatikán könyvtárában rejtőzik ősidők óta. A címe Veritas (Igazság), de a szöveg ismeretlen nyelven íródott. Mostanra sikerült megint lefordítani, de senki sem tudja, miről szól: akik olvasták a szöveget, mind halottak, öngyilkosok lettek. A pápa arra kéri a Doktort, hogy olvassa el szöveget.

A TARDIS a Vatikánba érkezik, irány a könyvtár, abban is a Haereticum, ahol az eretnek, a katolikus egyház hivatalos álláspontjával ellentétes dokumentumokat őrzik. A Haereticum központjában hirtelen kék fény villan – az egyik falban egy térkapu nyílik meg pár pillanatra. A Veritas könyvet őrző ketrecből egy pap rohan ki és öngyilkos lesz. A könyve mellett egy laptop van, kiderül, hogy a pap pár órával korábban a Veritas fordítását elküldte a CERN-be. A válasz csak annyi "Félünk". Vajon mitől félhetnek a papok és a részecskefizikusok egyaránt? A Doktor nekilát az olvasásnak, de nem közvetlenül, hanem egy szerkezet segítségével, ami visszadja a látását, legalábbis ideiglenesen. Nardole és Bill eközben belépnek a térkapuba. A Doktort zombi szerzetesek zavarják meg, elveszik tőle az eredeti könyvet. A Doktor a laptopot felkapva elmenekül.

Múlt: a Doktor bekapcsolja a kivégző sugarat, Missy összesik. A Doktor szavai: Mint a Prydonian Páholy Idő Lordja, eskümhöz híven ezer évig fogok vigyázni a testre.

Jelen: Nardole és Bill egy térkapu központi állomásra jutnak, sok más helyre vezető portállal, kapuval, pl. a Pentagonba, a CERN-be. Ez utóbbiban egy tudós az étterembe vezeti őket, ahol mindenki elkeseredve, szörnyű hangulatban van. Az ebédlő asztalaihoz alul dinamitrudak vannak erősítve. Bill és Nardale kérdezik a CERN tudósától, mire jó mindez? A világ megmentésére, szól a válasz, és egy próbát mutat be nekik. Ha nekik, vagy bárkiknek a teremben egy adott jelre egyszerre egy véletlenszámot kell mondaniuk, mindenki ugyan azt a számot mondja. Bill és Nardole visszamenekülnek az Állomásra. Nardole kikövetkezteti, hogy a portálokon túli helyszínek nem valódiak, csak projekciók, virtuális valóságok. Mikor kilép a projektor sugarából, Nardole eltűnik.

A Doktor a Vatikánban nekifogna a laptopon az olvasásnak, de alig olvassa el a fő címet (The Shadow Test - Az árnyékpróba), a látása ismét homályosodni kezd. A fenyegetően közeledő zombi szerzetesek elől a térkapuba menekül.

A Doktor és Bill végül a Fehér Házban, az Ovális szobában találkoznak össze. A Doktor elmondja, hogy a Veritas egy gonosz démonról szól, aki meg akarja hódítani a világot. De ehhez előbb meg kell ismernie azt. Ezért létrehoz egy virtuális árnyékvilágot, ahol gyakorlatozhat. Árnyékvilágot árnyék­emberekkel, akik magukat valóságosnak hiszik. Az árnyékteszt a véletlenszámokkal annak eldöntésére való, hogy valóságos-e a világ, ahol éppen vagyunk. A számítógépek nem tudnak igazi véletlenszámokat generálni, ezért egy időben, ugyan az a program ugyanazt az álvéletlen számsort generálja.

Miután a Doktort ezt kifejtette Billnek, a lány is szétfoszlik a levegőben. A helyén megjelenő zombi szerzetes közli a Doktorral, hogy ő is csak szimuláció, nincs menekvés. A Doktor azonban a szemüvege segítségével emailen elküldi utolsó néhány órájának emlékeit az igazi Doktornak, az igazi Földre – annak, aki a pincében a széf előtt éppen Missyvel beszélget.

Múlt: A kivégzett Missy megmozdul, a Doktor kicsit manipulálta a dolgokat, majd kijelenti, hogy ő a "test", és nem a "holttest" őrzésére esküdött. A kivégzés megrőkönyödött celebrálói, miután jobban utánanéznek a Doktor sorsának, sietve elhagyják a helyszínt. A Doktor megkéri Nardole-t, hogy segítsen a testet a kvantum kamrába helyezni.

Megjegyzések:
Ez a történet az első része a "Szerzetes trilógia" néven emlegetett három lazán összefüggő epizódnak.


???

Az ezen az évadon áthúzódó kérdés és titok: miért fogadta meg a Doktor, hogy a Földön marad és mit vagy kit rejteget a St. Luke egyetem pincéjében őrzött páncélterem?
Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E