norfren
Doctor Who
2016-00 – The Husbands of River Song (River Song férjei)
(karácsonyi különrész)    5♦

Menorax Dellora, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort hamarosan egy Nardole nevű szolga keresi: River Song professzor megbízásából, mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. River a Doktort új alakjában nem ismeri fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt.

Rivert igazából csak a gyémánt érdekli. Mikor ez kiderül, Ramonnak, az igazibb férjének a segítségével menekülniük kell, magukkal vive a király dühöngő fejét egy zsákban, nyomukban a fenyegetőző robottal. Riven ellopja a TARDIS-t és a Harmony and Redemption luxusűrhajón megpróbálja eladni a gyémántot. Az üzlet nem sikerül, sőt tovább kell menekülniük. Hogyan jön rá végül Riven, hogy a doktor a Doktor? Hogyan menekülhetnek el a robot elől? Hogyan jutnak el végül a Darilliumra?

A híres darilliumi Éneklő Tornyok tövében Riven szomorúan közli a Doktorral, hogy a naplója majdnem betelt, ami rossz sejtelmekkel tölti el, főleg, hogy a mende-mondák szerint az itteni lesz az utolsó együtt töltött éjszakája a Doktorral...


SPOILER! - Katt...
Az emberekkel betelepült Menorax Dellora bolygó, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort egy Nardole nevű szolga keresi River Song professzor megbízásából: mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. Egy repülő csészealjban fogadja River Song a Doktort, akit új alakjában nem ismer fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt. A Doktort kissé bosszantja, ahogy River a férjét körülrajongja. Beszélgetésükből kiderül, hogy River igazából csak a gyémánthoz "ment férjhez", a férj akár meg is halhat az orvos keze alatt. A Doktornak nem tetszik ez a hozzáállás, Rivernek viszont nincs lelkismeretfurdalása, mert Hydroflax egy tömeggyilkos. A király kihallgatja a beszélgetésüket. Lecsatolja fejét a robotttestről és a robotnak megparancsolja, hogy ölje meg Rivert és a Doktort. A Doktor felragadja a király fejét s a hulladék-megsemmisítőbe való bedobással fenyegetőzik, csak így áll le a támadás. A fejet egy zsába dugják s Ramon, River igazi férje elteleportálja őket. Kiderül, hogy igazából River a Doktort keresteti, Ramonnál van az első 12 Doktor fényképe. Bár a Doktort nem, de a TARDIS-t megtalálták, ezért szállt le itt Hydroflax űrhajójával. River egyszerűen el szándékozik lopni a TARDIS-t, és most meg is teszi a Doktor néma asszisztálása közben.

River a biztonsági rendszer miatt nem tudja a TADIS-t elindítani, mivel a gépezet érzékeli, hogy egyazon személy részben bent (a fej), részben kint van (a robot). A robottest követi őket, előzőleg azonban "magáévá teszi" Nardole fejét, hogy megszerezze a benne levő információkat. Az utcán Ramonnal is összefut, az ő fejét is megszerzi és csellel bejut a TARDIS-ba. Az időgép így már elindul s a Harmony and Redemption (Harmónia és Megváltás) luxus űrhajóra érkezik. Riven az ismerős főpincérrel a TARDIS-t a karantén raktérbe helyezteti, hogy a robottest ne üldözhesse őket tovább. Rivernek esze ágában sincs a gyémántot visszaszolgáltatni jogos tulajdonosának, el akarja itt adni a hajón – az utasok a legmenőbb és leggazdagabb gonosztevők, rablók, stb. Egy Scratch nevű, metszettarcú alak a vevőjelölt, a pénzt is elhozta elektronikus formában a koponyájában. Ám a gyémántot tartalmazó királyi fej átadásakor beüt a baj: kiderül, hogy Scratch és társai Hydroflax király hódolói. A Doktor bla-bla szövegeléssel próbálja az időt húzni és Riverrel együtt meglépni. Közben azonban a főpincér és főnöke balfácánkodása miatt a robottest kiszabadul, s hogy mentsék magukat, ráveszik a robotot, hogy inkább a Doktor fejét válassza a sérült és haldokló királyi fej helyett. Az étteremben a robot megsemmisíti a fejet – ott marad a gyémánt – és megkaparintja River Song naplóját, hogy annak alapján megtalálhassa a Doktort. River a kérdésükre nem tudja megmondani, hogy hol lehet a Doktor, s kis monológot ad elő, hogy bár ő szereti a Doktort, a Doktor nemigen képes viszonozni ilyen emberi érzelmeket. A végén azonban a lágyan rátekintő Doktor tekintetéből felismeri, hogy a mellette álló férfi a Doktor. Mivel ismeri a jövőt, tudja, hogy hamarosan meteortalálatot kap a hajó. Ekkor egy emeletet átzuhanva meglépnek, River a vezérlőbe indul, hogy stabilizálja a hajót, a Doktor a robottal foglalkozik. A pénzutaló gömbbel, illetve adataival túlterheli a robot áramköreit. River és a Doktor a vezérlőben látja, hogy a Darillium bolygóra felé zuhannak. Itt vannak az Éneklő Tornyok – a Doktor már korábban többször ígérgette Rivernek, hogy egyszer majd ellátogatnak ide. Az utolsó pillanatokban a Doktor egy fogással Rivert a TARDIS-ra teleportálja, a nő pedig a TARDIS-szal a hajóra visszajön. A lezuhanáskor mindketten a TARDIS-ban vannak. A fülke ismét bebizonyítja, hogy csakugyan megsemmisíthetetlen, az utasai szerencsésen átvészelik a zuhanást.

Az Éneklő Tornyok mellett egy férfi túlélőket keres a roncsok között. A Doktor nógatja, hogy építsen ide egy nagy éttermet, s az anyagiak biztosításához átadja neki a gyémántot. Majd a TARDIS-t kicsit előre viszi az időben, s az étteremben asztalt foglaltat maguknak, négy éve múlva karácsonykor.

River a TARDIS-ból kilépve az étterem előterében a robottal fut össze, aki most Ramon fejét viseli. A robotból átprogramozás után egyszerű pincér lett. A Doktor karácsonyi ajándékot nyújt át Rivernek, egy szónikus csavarhúzót [amit majd a Könyvtárban fog használni]. Az erkélyen, miközben az Éneklő Tornyokat hallgatják River elmondja, hogy a naplója majdnem betelt, ezért fél, hogy valami történni fog. A Doktor kitér a válasz elől, csak annyit mond: "spoiler". River amiatt is aggódik, hogy bizonyos mende-mondák szerint a Darilliumon lesz majd az utolsó együtt töltött éjszakájuk. De elmosolyodik, mikor a Doktor közli vele, hogy a Darilliumon 24 évig tart egy éjszaka.

2017-00 – The Return of Doctor Mysterio (Doktor Mysterio visszatérése)
(karácsonyi különrész)    5♦

1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, persze, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, ami semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

28 évvel később Lucy Fletcher riporternő éjszaka titokban a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben szimatol. De ott szimatol a Doktor és társa, Nardole is. Mi célt szolgálhatnak a titokzatos agyak az üvegekben? Rajtakapják őket, az életüket a Kísértetnek hívott szuperember menti meg. Lucyt nagyon izgatja a szuperember kiléte. Mire készül titokban a Harmony Shoals, és mi célt szolgál a Föld körül keringő űrhajó?


SPOILER! - Katt...
1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, amely semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai (ld. Az angyalok manhattani támadása, 2012) okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer – azonban a gépezet bekapcsolásához kellene a kristály. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

2016-ban Mr. Brock sajtókonferenciát tart a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben, kitérő válaszokat adva Lucy Fletcher riporternő kérdésére, hogy kik a cég támogatói. Egy Nardole nevű férfi is furcsa kérdéseket tesz fel. Éjszaka Dr. Sim megmutatja Mr. Brocknak, hogy valami gond van az agyakkal: az üvegedényekben tartott agyak száma növekszik, anélkül, hogy bárki hozott volna újakat. Az agyak igazi célját Mr. Brock sem ismeri, azokat a támogatók adták, mondja, majd igencsak meglepődik, mikor látja, hogy az agyaknak szeme van. Közben Lucy takarítónőnek öltözve kémkedik, de hasonló cipőben jár Nardole és a Doktor is. Rajtakapják őket, a váratlan megmentő az ablakon át érkezik, a városszerte csak Kísértetnek hívott szuperman – vagyis Grant.

A Doktor követi Grantot a benne levő kő nyomán. Grant gyerekfelvigyázással keresi a kenyerét – most épp Lucy gyerekére vigyáz. A hazaérkező nő meglepődve fedezi fel a Doktort és társát. Egy visszaemlékezésből kiderül, Grant teenager kora óta szerelmes Lucy-be. Később Lucy férjhez ment Grant egy barátjához, gyerekük született, majd a férfi elhagyta.

Lucy a Doktort faggatja az agyakról. A Doktor végül elárulja, hogy azok valójában idegen lények, bolygóról bolygóra vándorolnak és a nekik megfelelő életformák központi idegrendszerét "kivonják". A multinacionális Harmony Shoals leple alatt kulcsemberek agyát kicserélve készítik elő a Föld gyarmatosítását. A nő kilogikázza, hogy a Doktor tudja, ki a Kísértet, és hogy nem is titkosügynök, mint kezdetben állította magáról. Közben a Kísértet/Grant kiment valakit egy tűzvészből és gyerekeket ment le egy óriáskerékről. Lucy mindenképpen interjút szeretne a Kísértettel, aki meglepetésére önként jelentkezik és másnap estére találkozót beszélnek meg.

A Harmony Shoals központjában a már kicserélt Mr. Brock és társa a Kísértet/Grantot és a Doktort figyeli, aki váratlanul személyesen is megjelenik közölve, hogy jobb lesz békén hagyniuk a a Földet. A TARDIS-t aztán a cég tokiói központjába irányítja, mert onnan valami rádiójelzés megy az égbe, valami kering a Föld körül. A Doktor és Nardole odaérkezve rájönnek, hogy az űrhajó reaktora kritikus állapotban van, a hajót bombaként kívánják New Yorkra ráejteni, és csak a Harmony Shoals épülete fogja kibírni a robbanást. A Doktor elindítja a folyamatot, de a terve, hogy majd a TARDIS-szal eltéríti az űrhajót, nem jön be. Ezért Grant segítségét kéri.

Folyik az interjú. Mr. Brock és társa a Kísértetet próbálják elkapni, végül sikerül is és Lucy életével zsarolják, hogy ne álljon ellen az agycserének. A Kísértet azonban kitör, majd Grantként visszatér. De befut a Doktor segélykérése, ezért leleplezva magát, elkapja a zuhanó űrhajót.

A happy end közben a Doktor mélabúsan távozik. Nardole elárulja a többieknek, hogy a Doktor River Song miatt olyan lehangolt, de sebaj, majd rendbe jön.

Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E