norfren
Doctor Who
2016-00 – The Husbands of River Song (River Song férjei)
(karácsonyi különrész)    5♦

Menorax Dellora, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort hamarosan egy Nardole nevű szolga keresi: River Song professzor megbízásából, mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. River a Doktort új alakjában nem ismeri fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt.

Rivert igazából csak a gyémánt érdekli. Mikor ez kiderül, Ramonnak, az igazibb férjének a segítségével menekülniük kell, magukkal vive a király dühöngő fejét egy zsákban, nyomukban a fenyegetőző robottal. Riven ellopja a TARDIS-t és a Harmony and Redemption luxusűrhajón megpróbálja eladni a gyémántot. Az üzlet nem sikerül, sőt tovább kell menekülniük. Hogyan jön rá végül Riven, hogy a doktor a Doktor? Hogyan menekülhetnek el a robot elől? Hogyan jutnak el végül a Darilliumra?

A híres darilliumi Éneklő Tornyok tövében Riven szomorúan közli a Doktorral, hogy a naplója majdnem betelt, ami rossz sejtelmekkel tölti el, főleg, hogy a mende-mondák szerint az itteni lesz az utolsó együtt töltött éjszakája a Doktorral...


SPOILER! - Katt...2017-00 – The Return of Doctor Mysterio (Doktor Mysterio visszatérése)
(karácsonyi különrész)    5♦

1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, persze, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, ami semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

28 évvel később Lucy Fletcher riporternő éjszaka titokban a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben szimatol. De ott szimatol a Doktor és társa, Nardole is. Mi célt szolgálhatnak a titokzatos agyak az üvegekben? Rajtakapják őket, az életüket a Kísértetnek hívott szuperember menti meg. Lucyt nagyon izgatja a szuperember kiléte. Mire készül titokban a Harmony Shoals, és mi célt szolgál a Föld körül keringő űrhajó?


SPOILER! - Katt...2017-01 – The Pilot (A pilóta)    4♦

A Doktor Nardole társaságában a bristoli St. Luke egyetemen professzornak álcázva él. A Doktor nem mindennapi viselkedése miatt a tanítványává fogadja Bill Pottst, aki bár "csak" az egyetemi menza dolgozója, eljár az óráira. Bill később összeismerkedik egy Heather nevű lánnyal. Az új ismerős egy különös pocsolyát mutat Billnek: a benne látszó tükörkép nem pont olyan, mint az eredeti. A második alkalommal Heather eltűnik... A hazatérő Bill csobogást hall a fürdőszobából, de senkit sem talál ott... Rémülten siet a Doktorhoz, útközben a furcsán viselkedő, víztől csöpögő Heatherrel találkozik.

A vizes lány követi Billt a Doktor szobájába is, sőt mindenhová, ahová a TARDIS-szal szökni próbálnak előle, a világegyetem túlsó végére is, a háborúzó dalekokhoz is. Kiféle-miféle lány vagy lény Heather, és miért követi őket, vagyis inkább csak Billt? Ártani akar nekik vagy nem?


SPOILER! - Katt...

Megjegyzések:
Az epizód angol címe, The Pilot szójáték is. A pilot szó angolul jelent pilótát is, de jelent kísérleti, próba, első valamit is, például a filmsorozatok első próba epizódját, vagy egy gyárban a kísérleti üzemet, sorozatot.

A filmben jó pár utalás található régebbi dolgokra, például a Doktor íróasztalan a felesége, River Song és az unokája, Susan fényképe látszik, régi szónikus csavarhúzók és más kacatok között.

Bár szóban nem említik, hogy kikkel csatáznak a dalekok, a kinézetükről egyértelmű, hogy a movellánokról van szó. A movellánok a dalekokkal egykoron rivarizáló androidok voltak, akikkel a (negyedik) Doktor először a Destiny of the Daleks - A dalekok végzete című 1979-es epizódban találkozott. Kép


Destiny of the Daleks (1979)


2017-02 – Smile (Mosolyogj)    4♦

A Doktor Billt kérésére a jövőbe viszi, a Föld egyik gyarmatára, ahol állítólag megfejtették a boldogság titkát. Itt azonban csak a vardyknak nevezett, rajokban repülő nanorobotokat és az emojiknak hívott kapcsolattartó interfész robotjaikat találják, az emberek eltűntek. Mindketten kapnak egy-egy kitűzőt, ami a hangulatukat mutatja. Egy növényházban kálcium tartalmú műtrágyával kezelik a zöldségeket – a kalcium forrása: emberi csontok... S mikor ők emiatt elkomorodnak, a robotok elkezdenek ellenségesen viselkedni.

A Doktor szerint ezek az előörs embereinek a csontjai, a vardyk segítségével ők építették fel a várost és készítették elő a terepet az utánuk érkező telepesek számára. De mi sikerülhetett félre? A város maga is különös. Rátalálnak az űrhajóra, a Doktor annak felrobbantásával szeretné a helyet ártalmatlanná tenni. De kiderül, a jövendő telepesek közelebb vannak, mint gondolták. Mit tudnak meg az egyetlen megmaradt holttest melletti hajónaplóból? Hogyan sikerül a vardykat ártalmatlanná tenni, és a világot megmenteni a telepesek számára?


SPOILER! - Katt...


2017-03 – Thin Ice (Vékony jég)    5♦

1814. február 4-én a TARDIS Londonba érkezik, éppen ekkor rendezik az utolsó vásárt a befagyott Temze jegén. Közben a TARDIS egy idegen lényt jelez a Temze mélyén, de a két utasa már messze jár, vásárosok, mutatványosok között. Bill a jég alatt mozgó zöld fénypontokra figyel fel. Két zsebtolvaj gyerek ellopja a Doktor szónikus csavarhúzóját. A fiú köré gyűlnek a zöld fények – és a Doktor szemeláttára a megnyíló jég elnyeli a fiút. A fiú társa, Kitty a lakóhelyükre vezeti őket, ahol több gyerek is azzal foglalkozik, hogy embereket csaljon a vásárba. Valaki fizet nekik ezért, egy ember egy hajó alakú tetoválással a kezén.

A Doktor és Bill búvárruhában felfedező utat tesznek a jég alatt, ahol világító halakra és egy leláncolt óriási lényre bukkanak. A Doktor igyekszik felfedni, hogy ki állhat mindezek mögött? Miféle anyagot kotornak ki a munkások a Temzéből és mi köze van mindehhez lord Sutcliffe-nek? Hogyan sikerül a Doktornak a lényt kiszabadítania és egyúttal elrendeznie az utcagyerekek sorsát?


SPOILER! - Katt...2017-04 – Knock Knock (Kipp kopp)    5♦

Bill és öt barátja új albérletet keresnek. Egy idős háziúr egy régi épületben kínál nekik hihetetlenül olcsón szobákat. A háziúr szigorú kikötése, hogy a toronyszobába nem léphetnek be. A Doktor segít Billnek a költözködésben, és az öreg ház nyikorgó hangjai felkeltik a kíváncsiságát. A fiatalokat is borzolják a nyikorgó és dobogó hangok. A ház mindenfelől visszakopog, mintha életre kelne. Az ajtók és paletták maguktól bezáródnak, mindannyian a ház foglyaivá válnak. Bill és Shireen Pavel szobájába lépve a fiút a falban, a faburkolatba "olvadva" találják...

Miféle titkokat rejt a ház, vagyis inkább a fala? Kicsoda is a hangvillával furcsa dolgokat előidéző titokzatos háziúr? Mit rejt a toronyszoba?


SPOILER! - Katt...2017-05 – Oxygen (Oxigén)    4♦

A TARDIS három utasával egy segélyhívójelet követve egy aszteroid körül keringő bányaűrállomáson landol. Az űrállomás levegőjében nincs oxigén. Hamarosan űrruhás halott űrhajósokra bukkannak, akiket azonban az okosűrruhák zombi módjára mozgatnak. Igyekeznek eljutni a legénység néhány életben maradt tagjához a támadó "zombik" között. De vajon miért nincs oxigén az állomás levegőjében? Csak az űrruhákban van némi szigorúan adagolt és gyorsan fogyó oxigén. A Doktor és társai is kénytelenek felvenni az űrruhákat, miután elvágták őket a TARDIS-tól.

Miért ölte és próbálja megölni az embereket az űrállomást irányító AI, mesterséges intelligencia? Az élőknek azonban nem egyszerű a menekülés és eljutni a TARDIS-hoz. Hogyan sikerül rákényszeríteni az AI-t, hogy az életbenmaradottak megölése helyett inkább a megmentésükkel foglalkozzon?


SPOILER! - Katt...2017-06 – Extremis    5♦

Előjáték a múltban: titokzatos hely, titokzatos szekta, akik a világegyetem minden élete ellen harcolnak. Egy Idő Lord tökéletes kivégzése a regeneráció meggátlásával különleges élmény és feladat a számukra. Ehhez egy másik Idő Lord közreműködése is szükséges. A Doktoré...

A jelen: A pápa személyesen jön a Doktorhoz segítségért: egy titkos szövegről, a Veritasról van szó, amit a Vatikán könyvtárában rejtenek ősidők óta, és most sikerült lefordítani. Akik fordították vagy olvasták, mind öngyilkosok lettek. A pápa a Doktort kéri, olvassa el a szöveget. A levéltárból azonban a fordítás valahogy eljutott a CERN-hez, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet genfi kutatóintézetéhez, s az ottani tudósok is öngyilkosok lettek...

Hová vezetnek a Vatikán könyvtárából a titokzatos térkapuk, és mi olvasható a Veritasban? Kik a dolgok mögött rejtőző zombiszerű szerzetesek, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: kit végzett ki a Doktor a múltban? És végre kiderül az is, hogy ki rejtőzködik a St. Luke Egyetem pincéjében levő széfben.


SPOILER! - Katt...

Megjegyzések:
Ez a történet az első része a "Szerzetes trilógia" néven emlegetett három lazán összefüggő epizódnak.


2017-07 – The Pyramid at the End of the World (Piramis a világ végén)    5♦

Bill szobájában megjelenik az ENSZ főtitkára és a lány segítségét kéri, hogy találkozhasson a Doktorral. Az ok: Turmezisztán határán, ahol a három nagyhatalom hadseregei farkasszemet néznek egymással, az éjszaka során egy 5000 éves piramis jelent meg. A Doktor szerint a piramis csak álca, és valami fontos üzenetet hordoz, főleg, hogy közeledtére a piramisból egy zombi szerzetes lép elő. Közli, hogy ezt a világot meg fogják hódítani, de csak ha a világ végekor hívják őket. Egyúttal minden óra a Földön éjfél előtt 3 percre ugrik: a világ vége közel van.

Egy mezőgazdasági biológiai kutatóintézetben olyan baktérium létrehozásán dolgoznak, amely növényekből bioalkoholt állít elő. A dolog azonban félresikeredik, és a létrejött baktérium minden élőlényt azonnal lebont. Ha a szabadba kerül, vége az életnek a Földön...

Miért is számítanak a szerzetesek arra, hogy a Föld képviselői önként és dalolva felkérik őket segítségnyújtásra a végítélet elől? A még mindig vak Doktor és társai előtt két feladat áll: megfékezni a szerzeteseket és megfékezni a baktériumokat...


SPOILER! - Katt...

Megjegyzések:
Vészhelyzetekben a Doktor automatikusan a Föld elnöke lesz (Death in Heaven - Halál a mennyországban, 2012).

Doomsday Clock, Végítélet Óra - Még 1949-ben létrehozott szimbólikus óra: annak a mércéje, hogy az emberiség milyen közel áll egy önmegsemmisítő krízishelyzethez (= éjfél). Például az 50-es években a hidegháborús atomkísérletek idején az óra 2-3 percet mutatott éjfél előtt. Mikor később az USA és a Szovjetunió megállapodott a haderőcsökkentésekben, az idő visszamászott 15-17 perccel éjfél előttre. Most a globális melegedés problémája és Donald Trump elnökké válása óta, a két nagyhatalom által beígért haditechnikai korszerűsítések miatt 2 és fél percet mutat éjfél előtt. Lásd itt.

A valóságban is voltak olyan kísérletek, amelyek során fokozott alkohol (etanol) termelésre képes baktériumtörzset állítottak elő. Ez azonban gyakorlati felhasználásra alkalmatlannak bizonyult, mivel a talajban képződött alkohol más növények pusztulását idézte elő. A filmbeli történet ennek az esetnek alaposan túlragozott formája. Bővebben lásd itt.


2017-08 – The Lie of the Land (Világi nagy hazugság)    4♦

A szerzetesek az ősidőktől fogva bábáskodnak az emberiség felett, segítették a fejlődésben, tökéletes társak voltak. Még a Doktor is ezt reklámozza a tévében. Azon kevesek, akik nem hiszik el ezt a mesét, "memóriaellenes" bűntettet követnek el és munkatáborba viszik. Bill az agymosás ellen halott anyja emlékét idézi folyamatosan magában. Nardole is a hitetlenek közé tartozik, akik tudják, hogy a szerzetesek csak 6 hónapja vannak Földön. Nardole mostanáig kereste a Doktort, azonban nem volt könnyű kideríteni, honnan jön a rádióadás, amiben a Doktor látszólag kiáll a szerzetesek mellett.

Vajon igazi-e a Doktor átállása? És ha nem, miért? Hogyan befolyásolják a szerzetesek az emberiséget? A Doktor tanácsért fordul a páncélteremben rejtőzködő régi ismerőséhez. Be kell jutni a szerzetesek főhadiszállására és leállítani az adást. De ami a Doktornak nem sikerül, hogyan sikerülhet Billnek?


SPOILER! - Katt...
2017-09 – Empress of Mars (A Mars császárnője)    5♦

A NASA központjában izgatottan várják a Marsra küldött Valkyrie űrszonda első képét... és az első képen az "Isten, óvd a királynőt" felirat látszik. "Véletlenül" a Doktor és társai is éppen az irányítóközpontban vannak.

A TARDIS szerint a felirat 1881-ben készült. A Doktor és társai a Mars barlangjait kutatják. A Doktor egy jégharcossal, Bill egy viktoriánus korabeli katonával fut össze. Vajon hogyan kerültek a katonák Afrikából a Marsra és miért vannak látszólag barátságban a jégharcossal? Ám a nyugalom nem tart sokáig: a katonák balfácánkodása miatt felébred 5000 éves álmából a jégkirálynő és vele együtt ébredezni kezd a jégharcos hadsereg is. Vajon hogyan sikerül lecsillapítani a királynőt és megakadályozni egy esetleges Föld elleni támadást?SPOILER! - Katt...
A NASA központjában izgatottan várják a Marsra küldött Valkyrie űrszonda képeit... és az első képen az "Isten, óvd a királynőt" felirat látszik kövekből kirakva. Mit ad isten, a Doktor és társai is éppen az irányítóközpontban vannak.

A TARDIS szerint a felirat 1881-ben készült. A Doktor és társai egy kissé korábbi időbe érkezve a Mars barlangjait kutatják. Meglepetésükre egy égő tábortüzre bukannak – tehát a mélyben van oxigén. Bill egy aknába zuhan, Nardole visszarohan a TARDIS-ba kötélért. A TARDIS azonban önmagától elindul, makrancoskodni kezd és visszatér a Földre. Nardole kénytelen Missy segítségét kérni.

A Doktor egy jégharcossal, Bill egy viktoriánus korabeli katonával fut össze. A katonák a csak Pénteknek hívott jégharcos űrhajójával érkeztek a Marsra: valahol Afrikában felébresztették az évezredek óta alvó jégharcost és segítettek megjavítani az űrhajóját. Hálából idehozta őket, hogy drágaköveket bányásszanak. De az űrhajó a leszálláskor megsérült, a katonák ittragadtak.

Bányászat közben véletlenül bejutnak a Jégkirálynő sírkamrájába. A Doktornak rossz előérzetei vannak: a szarkofág inkább egy hibernáló rendszernek látszik. Egy balfácán katonának azonban sikerül felébresztenie az 5000 éve alvó Iraxxa királynőt, aki rövid úton el akarna bánni a rá támadó földi katonákkal. A Doktor meggyőzi, hogy mivel a Mars időközben halott lett, a felszín alkalmatlan az életre, a múlt helyett inkább a jövővel foglalkozzon, és hagyja békén a földieket. Közben Catchclove kapitány veszi át a parancsnokságot, mivel rájön, hogy az eddig parancsnokló Godsacre ezredes tulajdonképpen egy ítélet elől megszökött dezertőr. Catchlove mindenáron harcolni akar, emiatt a királynő felébreszti a harcosait. Péntek azonban Bill és a Doktor oldalára áll, elvonja a királynő figyelmét, és ezalatt a Doktor a bányászathoz használt sugárágyút megkaparintja. Azzal fenyegetőzik, hogy a jégharcosokra omlasztja a Mars egész jeges északi sarkját. Catchlove pedig késsel tartja sakkban Iraxxát s kényszeríteni akarja, hogy segítsen neki egy űrhajót elvezetni. Godsacre azonban megöli Catchlove-ot és felajánlja Iraxxának, hogy ölje meg őt, mivel korábban gyávaságból dezertált. Iraxxa azonban a szolgálatába fogadja, lefújja a támadást. A Doktor összeköttetést létesít az Alpha Centauri lakóival, hogy küldjenek űrhajókat a jégharcosok segítségére.

A Doktor és Bill segítenek Godsacre-nak kövekből kirakni az üzenetet a Mars felszínén, majd távoznak a közben Missy által ideirányított TARDIS-szal.

Megjegyzések:
A Mars őslakóiról, a jégharcosokról lásd a kislexikont.
Az Alpha Centauri egy, de óriási szemmel rendelkező lakói a Curse of Peladon (Peladon átka, 1972) történetben szerepeltek, a harmadik Doktor idejében.


2017-10 – The Eaters of Light (A fényevők)    5♦

Skócia, Devil's Cairn: egy kislány hangokat hall az ősi kövekből... Ugyanitt landol a TARDIS is a 2. században. Az utasok a római birodalom hadseregének 9. légiójáról vitatkoznak, itt kellene lenniük. Bill szerint a közeli folyóparton vannak, a Doktor és Nardole viszont a csatamező felé veszik az irányt.

A csatamezőn hullahegyek hevernek, a holttestekből hiányzik a csont. A Doktor és Nardole az őslakó piktekkel, Bill néhány rejtőzködő római légionáriussal találkozik. A rómaiak egy szörnyről beszélnek, a piktek egy fényevőről, amit a vezérük, Kar, a Kapu Őrzője tart kordában egy kőépítményben. Most azonban egy szörnyet készakarva átengedtek a rómaiak ellen. A Doktor szerint a fényevők óriási veszélyt jelentenek nemcsak a Földre, hanem a Napra, a csillagokra, erre az univerzumra...


SPOILER! - Katt...
Skócia, Devil's Cairn: egy kislány hangokat, zenét hall az ősi kövekből... Ugyanitt landol a TARDIS is a 2. században. Az utasok a római birodalom hadseregének 9. légiójáról vitatkoznak, itt kellene lenniük. Bill szerint a közeli folyóparton vannak, a Doktor és Nardole viszont a csatamező felé veszik az irányt.

Billt egy pikt nő üldözőbe veszi, menekülés közben egy gödörcsapdába esik, ahol már egy római katona is van. Először csodálkozik, hogy miként is érthetik egymást, aztán rájön, hogy a TARDIS fordít. A katona szerint valami szörny támadt rájuk – és hamarosan ő is áldozatul esik, miközben egy búvóhely felé menekülnek. Bill sikeresen eljut a néhány megmaradt katonához. A lény érintésének nyálkája megmérgezte, csak a napsütés hozza rendbe.

Mikor a Doktor és Nardole a kőoszlopok és egy cairn, kövekből emelt sírhely mellett haladnak el, egy holló a "Sötétség! Doktor!" szavakat hallatja. A csatatéren csak holtakat találnak – de a testekből hiányzik a csont. A Doktor szerint, aki ilyet tett, nem földi és a közelben kell lennie. Hamarosan piktek fogságába esnek. A törzs vezetője Kar, a "Kapu őrzője": egy kapué, ami átjáró a világok között. A Doktor belép a cairnbe és a kapuban egy csomó idegen lényt lát. Mikor visszatér, kiderül hogy két nap telt el odakint, Nardole közben beilleszkedett a piktek közé. Egy dimenziók közötti időhasadék, magyarázza a Doktor. A piktek az ott rejtőzködő lényt fényevőnek hívják.

Elindulnak Bill keresésére. Kar közben elmeséli, hogy generációnként egyszer egy harcosuk belép a kapuba, hogy távol tartsa a fényevőt, de most egyet átengedtek, hogy elpusztítsa a rómaiakat. A Doktor szerint azonban a többi is beszabadulhat, és akkor nagy baj éri ezt a világot, sőt világegyetemet. Újabb holttestet találnak. Minden órával, ahogy a lény egyre több fényt nyel el, egyre erősebb lesz. Vissza kell űzni, ahonnan jött és a kaput lezárni.

Némi kaland után a katonák Bill vezetésével összetalálkoznak a Doktorral és a piktekkel. A Doktor véget vet a gyerekes ellenségeskedésnek, és elmagyarázza, hogy a fényevők a dimenzióréseken át befurakodnak más világokba, és ott elpusztítják a napokat, a csillagokat. A Doktor haditerve: most még éjszaka a lényt hangoskodással vissza kell csalogatni a kapuhoz, és ott őrizni. Egyszerre csak egy lény tud a kapun átjönni, ezért volt hatásos a múltban a kapu őrzése. A kapu csak addig van nyitva, amíg a felkelő nap fénye rásüt. De aki bemegy őrizni kaput, annak pár perce alatt is idekint 60-70 év is eltelhet.

A terv beválik: a lény a zenebonára megjelenik, majd dárdákkal és fényszűrő kristályokon átszűrt fénnyel sakkban tartják. Többen is vállalkoznak a kapu őrzésére, de a Doktor maga akarja csinálni, hiszen neki nem számít az idő nyúlása. Tiltakozása ellenére azonban Kar és a rómaiak lépnek be a kapuba. A túl sok ember egyidejű belépése túlterheli a kaput és összeomlik.

A TARDIS-ban Missy vár rájuk. Nardole dühös, hogy a Doktor miért engedte ki a páncélteremből. Missy a Doktorral egyességet kötött: itt lehet, cserébe ingyen karbantartja a TARDIS-t. Talán itt az idő, hogy megint barátunk legyünk – zárul kettejük párbeszéde.

Megjegyzések:
Cairn [kern]: a Brit szigeteken épített ősi, dombszerű kőépítmények, a nagyobbak többnyire sziklasírt rejtettek, a kisebbek inkább irányjelzésül szolgáltak.

Piktek: a mai Skócia területén a késő vaskortól a korai középkorig élt homályos eredetű egykori ősi nép. A 10-11. század táján lassan beleolvadtak a keltákba és egyéb környező népekbe és így alakultak ki a mai skótok. A szó maga a latin pictus "festett" szóból alakult ki, és a tetovált arcukra utal, bár erre közvetlen bizonyíték nincs.

A Doktornak nem először gyűlik meg a baja egy régi sírhalommal. A The Daemons (A démonok, 1971) című epizódban a harmadik Doktor egy igazi démonnal fut össze.


2017-11 – World enough and time (Ha több volna az év, a föld) - első rész    5+♦

A TARDIS egy segélyhívást követve egy telepeseket szállító és egy fekete lyuktól eltávolodni igyekvő óriási űrhajóra érkezik. A hídon egy Jurj nevű pilóta fegyverrel a kezében tudakolja, hogy ki ember közülük, majd lelövi Billt. A lányt a beteghordók a hajó tatjába, a kórházba viszik, ahol mechanikus szivet kap.

A Doktor, Missy és Nardole nem mehetnek egyszerűen Bill után, mert a fekete lyuk okozta téridő torzulás miatt az idő a hosszú hajó egyik végén több százszor lassabban folyik, mint a másikon. Bill se jöhet fel emiatt a több, mint furcsa kórházból. De miként zajlik le végül is találkozás, és hogyan kerültek oda az ősi kiborgok?


SPOILER! - Katt...
Elő/utó/közbenső(?) játék: A Doktor kilép a TARDIS-ból, térdreesik a hóban és regenerálódni kezd, közben láthatólag küzd ellene...

Egy gigantikus méretű, 400 mérföld hosszú és 200 mérföld széles, telepeseknek szánt űrhajó, városokkal, erdő-mező szintekkel, egy mini világ. Az űrhajó távolodni igyekszik egy fekete lyuktól. A TARDIS egy segélyhívó jel miatt a hídra érkezik. Missy lép ki belőle Bill és Nardole társaságában. Miközben Missy megjátsza, hogy ő a Doktor és humorizálgat, egy Jurj nevű pilóta bukkan elő és fegyverrel a kezében követeli a választ, hogy ki ember közülük? Három lift közeledik, a pilóta szerint az emberi életformák miatt jönnek fel. Végül lelövi Billt.

Előzmény: a Doktor még a Földön megpróbálja rábeszélni Nardole-t és Billt, hogy egy próbaút erejéig legyen Missy a főnök, helyettesítse őt, és legyenek a társai. Billnek nem túlzottan tetszik a dolog, fél Missytől. A Doktor érzelgősködik, hogy Missy a legrégebbi és legjobb barátja, még az Akadémia első évétől fogva, és segíteni akar rajta most, hogy jó útra tért. Majd gondosan figyelni fog, hogy nehogy valami baj történjen, mivel a földiek annyira sérülékenyek, csak egy szívük van, stb.

Embernek álcázott beteghordók érkeznek és elviszik Bill testét, hogy regenerálják. A Doktor telepatikus üzenetet küld Billnek, hogy várja meg őt. Jurj elmondja, ez az űrhajó 50 fős legényzettel indult, hogy majd több ezer telepest vegyen fel, de pár napja elkapta a hajót a fekete lyuk, most megpróbálnak elhátrálni tőle. A legénység a tatba ment a motorokat tolatásra átfordítani, azóta nincs hír felőlük, viszont rengeteg új életforma jelent meg a hajón a műszerek szerint.

A mechanikus szívet kapott és magához térő Bill kórtermek, "átalakító műtők", furcsa betegek és orvosok között kószál. Egy képernyőn látja a látszólag mozdulatlan Doktort és társait. Ők a hajó orrában vagyunk, mi a tatban, és odafent az idő sokkal lassabban telik – magyarázza egy Razor nevű kórházi alkalmazott. Emiatt Bill nem mehet többé fel. A főnővér utasítására takarítani kezd.

Ugyanezt magyarázza a Doktor is: a fekete lyuk gravitációja miatt az idő a hajónak ezen a végén sokkal lassabban folyik, mint a másikon. A sok életjel, amit a műszerek mutatnak, a tatba lement legénység utódai. Az itteni két nap alatt generációk nőttek fel odalent. A Doktor vénuszi aikidóval ártalmatlanná teszi Jurjot. A TARDIS-szal nem mehetnek a közben hónapokat leélt Billért, mert ilyen közel a fekete lyukhoz nem lehet a TARDIS-t pontosan irányítani. Végül a lifttel indulnak le.

Bill a furcsa betegekről kérdezi Razort. Ők véglegesen átalakított emberek, feleli, majd kiviszi a lányt a városba, ami egykoron nagyszerű hely volt, de mostanra minden elöregedett, a körülmények, a levegő rossz. Az emberi evolúció, alkalmazkodás nem elég gyors, ezért "feljavítják" az embereket az "Exodus hadművelet" keretében: ők a kórházbeli különleges betegek. Bill kérdésére elmondja még, hogy a lifttel nem lehet csak úgy felmenni. Valaha küldtek egy expedíciót az 507-ik emeletre, de senki sem tért vissza. A kórházba visszatérve Billt csellel fel akarják javítani "a saját érdekében".

Közben a Doktor és társai nekilátnak a legalsó szint felderítésének. A műtőben a Doktor megdöbbenésére egy ú.n. mondasi kiborggal találkozik, aki közli, hogy már várták a Doktort és hogy ő Bill. Missy pedig rájön, hogy a hajó nem a Földről való, hanem egy nagyon hasonló világból, a Mondasról. Razor pedig leveszi a maszkját: nem más ő, mint Missy korábbi regenerációja, a Mester. Elmondása szerint aminek most tanúi itt, az a kiborgok genezise, születése.
(folyt. köv.)

Megjegyzések:
A vénuszi aikidó a harmadik Doktor kedvenc harci technikája volt, későbbi énjei mintha megfelejtkeztek volna róla.

A Föld egykori elsodródott ikerbolygójával, a Mondasszal és az ottani, még kezdetleges kiborgokkal még az első Doktor találkozott (The Tenth Planet (A tizedik bolygó, 1966)).

Az epizód angol címe Andrew Marvell To His Coy Mistress című versének első sorából való: "Had we but world enough and time, / This coyness, lady, were no crime". Magyarul: "Ha több volna az év, a föld, / nem lenne bűn a gőgje, Hölgy." Lásd itt.

A kezdő képsorok láttán felvetődik, hogy talán nem is kétrészes epizódról van szó, az igazi befejezést csak karácsonykor láthatjuk?


2017-12 – The Doctor Falls (A Doktor elesik) - második rész    5♦

Missy és előző reinkarnációja, a Mester a sebesült Doktor elpusztításán töprengenek. Missy mégiscsak előző, gonosz egyénisége győzedelmeskedett? De a Doktor már tett róla, hogy a kiborgok most az emberek mellett a Mesterekre is támadjanak. Menekülés egy fentebbi, vidéki szintre, ahol az ott élő emberek a madárijesztőnek álcázott kiborgok ellen védekeznek Nardole irányításával. Billt eléggé megviseli, hogy bár embernek látja magát, mégiscsak kiborg.

Mivel ehhez a szinthez képest a tatban az idő sokkal gyorsabban telik, hamarosan egyre fejlettebb kiborgok érkeznek. Felfelé sem menekülhetnek, lefelé sem, bár Missy és a Mester terve ez utóbbi. Marad a harc, amiben a Doktor elesik – a regenerációját azonban visszatartja. Hogyan menekül meg meg Bill és a Doktor, mi lesz Missy és a Mester sorsa, mi lesz a kiborgokkal? Van amit megtudunk, van, amit nem...


SPOILER! - Katt...
Missy és előző reinkarnációja, a Mester a sebesült Doktort kérdezgetik, hogy hányszor és hogyan halt már meg. Missy láthatólag nem emlékszik előző életeire, ugyanabban az időben való jelenlétük megtöri az idő szinkronitását, az emlékeik nem lehetnek egyszerre jelen mindkét fejben. Találgatják, hogy lenne a legjobb a Doktort megölni. A Doktor Bill után érdeklődik, mire rámutatnak a mögötte álló kiborgra. A kiborgok most aaz Időp Lordokra is vadásznak: mikor a Doktort előzőleg leütötték és ráesett egy billentyűzetre, gyorsan átprogramozta a kiborgok vezérlését, hogy kétszívű emberek után is kutassanak. A Mestert végül Missy leüti mondván, hogy titokban a Doktor oldalán állt. Nardole megjelenik egy űrsiklóval, hogy kimentse őket a szorult helyzetből, azonban az utolsó pillanatban egy kiborg a Doktort elektrosokkolja. A kiborgot Bill teszi ártalmatlanná.

Missy, a Mester és Nardole egy magasabb szintre érkeznek, vidéki környezetbe. Két héttel később egy pajtában pedig Bill magához tér, a gazdasszony szerint a Doktor hozta ide pihenni. A helybeliek láthatólag félnek Billtől. Mikor Bill egy tükörbe nér, egy kiborgot lát maga helyett. A Doktor szerint Bill agya érzékelőszűrőként működik, saját magát az "eredetinek" látja. Bill kérdésésre, hogy vissza tudja-e őt csinálni, a Doktor bizonytalan válaszokat ad, bár "ahol könny van, ott remény is van" utal kiborg-Bill könnyeire.

Missy az erdőben aktivál egy liftet. Egy kiborg érkezik vele, pácélozott, sokkal fejlettebb az eddigieknél, azonnal lelövik. Mivel a lentebbi szinteken relative jóval gyorsabban telik az idő, a lenti kiborgok sokat fejlődtek. Emiatt nem érhetik el a legfelső szinten parkoló a TARDIS-t: míg lifteznének, a kiborgoknak több ezer évük lenne, hogy kitalálják, hogyan állítsák meg őket.

A Mester viszont a legalsó szinten levő TARDIS-ához akarna eljutni, ott viszont most nyüzsögnek a kiborgok. Különben is, a TARDIS dematerializáló áramkörét a fekete lyuk közelsége miatt megsemmisítette. De Missynél van egy tartalék, éppen e pillanat emléke miatt. Később a Doktor az embereket pár szinttel feljebb akarja vinni a támadó kiborgok elől, ezzel időt nyernének. A Mesterek közönbösek az ötletre, a Doktor lelkizik neki, hogy egy kis remény érdekében is érdemes cselekedni, még ha tudja is, hogy hamarosan itt fognak elesni. A Mester faképnél hagyja, Missy gondolkodóba esik. Nardol közben rájön, hogy mivel űrhajóról van szó, a talaj alatt érzékeny gépezetek, csövek, generátorok húzódnak, amiket távirányítással robbantani lehet. Ezért maradni szeretne itt harcolni, de a Doktor felküldi az emberekkel együtt magasabbra, az 502. szintre. A Doktor és Bill maradnak, harcolnak a kiborgokkal, mígnem a Doktor elesik.

A Mester lefelé indul a lifttel, a saját TARDIS-ához. Érzékeny búcsú Missyvel, közben ez utóbbi hátbaszúrja a Mestert, hogy majd regenerálódjon őbelé. De az utolsó pillanatban viszont a Mester lelövi Missyt – "Így az igazi, egymást hátbadöfve. Ne is próbálj regenerálódni, maximális energiával lőttem."

Miközben kiborg-Bill a Doktort siratja, a könnyei hatására megjelenik Heather [The Pilot, 2017/1] és regenerálja Billt, legalábbis olyan lénnyé, mint ő. A Doktort visszaviszik a TARDIS-ba és Heather, mint pilóta, a TARDIS-t más helyre irányítja. Bill választás előtt áll: válhat emberré is, de maradhat Heatherszerű teremtmény is. Végül együtt indulnak el kalandozni.

A Doktor magához tér, ismét leállítja a kezdődő regenerálódását, nem akar megint más valaki lenni. Megszólal a TARDIS kolostorharangja, miközben a Doktor egy havas, jeges helyen továbbra is fennhangon visszatartja a regenerálódását. Hangokat hall a ködből az első Doktor bukkan fel, mondván, hogy ő "A" Doktor.???

Az ezen az évadon (legalábbis az első felén) áthúzódó kérdés és titok: miért fogadta meg a Doktor, hogy a Földön marad, és mit vagy kit rejteget a St. Luke egyetem pincéjében őrzött páncélteremben?
Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E