Torchwood

4. évad (2011)

Miracle Day (A Csoda napja)

A negyedik évad a harmadikhoz hasonlóan egyetlen történetet alkot, ezúttal 10 darab 50 perces epizódra bontva.

1 – The New World – Az Újvilág    5+♦
(a Csoda jóvoltából az új csapat kezd öszejönni, közben
valakik megpróbálják Torchwood minden nyomát eltűntetni.)

A Föld szembesül a "Csodával": hirtelen senki sem hal meg, bármilyen beteg legyen vagy szenvedjen halálos sérülést. A Föld a hirtelen növekedni kezdő népesség miatt katasztrófa felé rohan. A CIA képernyőin felbukkan a Torchwood név, hogy aztán percekkel később minden Torchwoddal kapcsolatos adat törlődjön. Egy Esther Drummond nevű ügynök önszántából nyomozni kezd Torchwood után és hamarosan összeszalad a visszatért Jack Harknessel. Jack döbbenten veszi észre, hogy ő viszont a Csoda jóvoltából ismét halandó lett. Az ügybe keveredik egy másik CIA ügynök, Rex Mattheson (aki egy autóbalesetben "halálosan" megsérült). Ő és tőle függetlenül Jack Walesbe utaznak, hogy felkutassák Gwen Coopert. Gwen elrejtőzve él a hegyek között Rhysszel és nemrég született lányával, Anwennel. Jacket, Rhyst és Gwent ismeretlenek megtámadják egy helikopterről. Sikerül Cardiffba menekülniük, azonban az odaérkező Rex őrizetbe veszi és az Egyesült Államokba szállítja mindhármukat.SPOILER! - Katt...
Egy Oswald Danes nevű pedofil és gyilkos, egykori tanár, kivégzése kudarba fullad... Rex Matheson CIA ügynököt felhivja kollegája, Esther Drummond, hogy hallott-e már valamiféle "Torchwoodról"? Rex pillanatokkal később végzetes gépkocsibalesetet szenved – de nem hal meg, sőt már egy napja senki sem hal meg, se abban a kórházban, se máshol a világon. "Miracle day", a Csoda napja, mondják világszerte.

A CIA biztonsági rendszerén áthatolva megjelent egy "Torchwood" címet viselő üzenet, de mikor foglalkozni kezdenének vele, az üzenet és minden Torchwooddal foglalkozó file eltűnik, először vírusra gyanakodnak. A "Csoda" miatt azonban hivatalból nem foglalkoznak az üggyel. Esthert viszont érdekelni a furcsa eset. Bár minden elektronikus fájl eltűnt, a CIA archívumában régi írott feljegyzésekre, újságkivágásokra és fényképekre bukkan, többek között Gwen és Jack Harknessére. Ezek böngészése közben egy ismeretlen férfi szólítja meg, hogy kövesse – Jack Harkness kapitány az. Pár perc múlva az archívumot egy öngyilkos merénylő felrobbantja, a robbanás kiveti mindkettőjüket az utcára, egy szökőkútba. Jack röviden elmeséli, mi is volt a Torchwood. Mivel Gwen az egyetlen életben maradt Torchwood tag, Jack érzi, hogy veszélyben van és Wales-be indul...

Az Óvilágban Gwen és Rhys egyéves lányukkal, Anwennel együtt a walesi hegyekben, egy elhagyatott helyen levő házban él, elbújva, minden idegen zajtól megrettenve. Gwen telefonhívást kap Andy Davidsontól, régi rendőr kollegájától, hogy az apja szívrohammal kórházba került. Rhysszel együtt Cardiffba mennek és ott értesül csak a "Csoda napjáról". Gwent ugyan izgatja a "torchwoodszerű" esemény, de Rhys hallani sem akar bármi vizsgálódásról.

Másnap Esther egy kollegájától újabb írásos Torchwood anyagot kap. Kapcsolatba lép a kórházban fekvő Rexszel (aki közben sikeresen rákapcsolódott a kórház CCTV rendszerére és tanúja lesz a szinte szénné égett, de élő merényló boncolásának). Együttesen rájönnek, hogy a titokzatos e-mail két napja, 22:36-kor érkezett a CIA-hoz és pont ugyanakkor jelentették az utolsó halálesetet is – vagyis Torchwood és az utolsó élő tag, Gwen Cooper a kulcspont.

Rex még félig sántán és bénán nagy sebbel-lobbal távozik a kórházból és Cardiffba repül. Esther a CIA gépezete segítségével közben kideríti Gwen ismerőseit, lenyomozza Andy telefonhívását és megadja Gwenék házának GPS koordinátáit. Odaérve azonban Gwen lefegyverzi Rexet. Pár perccel később egy helikopter jelenik meg és rakétát lő ki a házra. A zűrzavarban és lövöldözésben megjelenik Jack Harkness is "Téged egy pillanatig sem lehet egyedül hagyni" felkiáltással. A társaság autóval menekül, amiben a torchwoodi múltnak köszönhetően akadnak komolyabb fegyverek is és a hajsza során lelövik az üldöző helikoptert. Este Cardiffban Gwen, Jack és Rhys a régi csapat újjászervezéséről beszélgetnek, persze szinte semmijük sincs. Jack megrendülve veszi tudomásul, hogy sérülései többé nem gyógyulnak meg – minden ember ember halhatalan lett, ő viszont visszaváltozott halandóvá. Hirtelen egy csapat rendőr és kommandós veszi őket körül. Az addig némán üldögélő Rex felélénkül és kijelenti: "Ez nem letartóztatás, hanem kiadatás... A CIA nevében, a 3184. USA törvény 456-os módosítása alapján az Egyesült Államok átveszi ennek az ún. Torchwood csapatnak az írányítását."

Oswald Danes-t közben szabadlábra helyezik, hiszen a technikailag végrehajtott kivégzést követően mégis élő embert törvény szerint nem tarthatják tovább fogva, kétszer nem büntethetik ugyanazért a bűnért.

2 – Rendition – Kiadatás
(Rex jóhiszeműen át akarná adni a CIA-nak a foglyokat, de valami házon belül közbejön.)

A Torchwwod csapatot Amerikába szállító repülőgépen probléma adódik: egy CIA ügynök megpróbálja eliminálni őket, Jacket megmérgezi. Gwen és Rex Dr. Juarez telefonos segítségével sikeresen ellenmérget készít. Miután a repülőgép leszáll, Esther és Rex rájönnek, hogy valakik kompromittálták őket és most őrájuk is vadászik a CIA. Fordul a kocka, csatlakoznak Gwenhez és Jackhez és együtt menekülnek. Oswald Danesből közben televíziós celeb lesz, látszólag megbánta tettét.SPOILER! - Katt...
Londonban Rex vezényletével Gwent és Jacket megbilincselve felhurcolják egy különrepülőgépre, hogy az USÁ-ba szállítsák. Rex Jacktől elveszi még a csuklójára erősített vortex manipulátorát is. Gwen a gépen szemrehányást tesz Jacknek, hogy ha ő felbukkan, ott mindig valami rossz történik. Rex és Jack beszélgetését egy CIA alkalmazott hölgy egy szomszéd ülésről kihallgatja és továbbítja a CIA központ analízis osztálya főnökének, Mr. Friedkinnek. Friedkin egy titokzatos és Δ jellel jelentkező valakitől telefonparancsot kap. Ezután egyszavas választ küld a repülőre: "Remove" - "Eltávolítani". Közben a Rexnél levő manipulátoron valami villogni kezd. "Alacsony a vérszérum nátrium szintje" – mondja Jack. Rex gyorsan telefonál Dr. Juareznek, aki megerősíti, hogy ez igaz lehet. Rex tisztelete nőni kezd Jackék irányában.

A CIA központban közben Esther felajánlja szolgálatait Mr. Friedkinnek elmondván, hogy Rexszel már nemhivatalosan beleástak magukat a Torchwood dolgokba, szívesen segítene. Friedkin komoran veszi tudomásul és intézkedni kezd... Dr. Juarez csatlakozik egy önkéntes szakértői társasághoz, ahol megpróbálják kisütni a halhatatlanság biológia hátterét. Megszűnt a sejtek apoptózisa, az emberi sejttenyészeteket nem lehet elpusztítani, ehelyett hibernálódnak. A súlyos fertőzőbetegségekben szenvedők nem halnak meg és így élő baktérium tenyészetté válnak, az antibiotikumok folyamatos adagolása miatt pedig totális rezisztencia kialakulása fenyeget.

A repülőn Jack inni kér. A stewardot elkísérő CIA-s hölgy egy óvatlan pillanatban mérget kever a kólájába. Jack egyre rosszabbul lesz, hiszen ő az egyetlen halandó. Gwen meggyanusítja a CIA-s hölgyet, Rex hinni kezd Gwennek és megmotozza a kolléganője táskáját. Talál is benne méreg tablettákat. Megbilincseli a nőt. Kiderül, hogy akut arzénmérgezésről van szó. Telefon Dr. Juareznek. Az EDTA nevű ellenszer kéne, de ilyen persze nincs a gépen. Miből lehetne hirtelen készíteni? Újabb telefonok után sikerül is a gépen található ebből-abból összevegyészkedni, Jack megmenekül. [A kémiai magyarázat elvileg egész helytálló, bár aztán a gyakorlati megvalósítás már túl tábori.]

Esther észreveszi, hogy a cuccai között és Rex szobájában is valakik vizsgálódnak. Értesítés a bankjából: Kínából érthetetlen okból 50 ezer dollárt utaltak a számlájára. Közben valaki hatástalanítja a passkódját, a CIA kártyája nem működik. Egy kolleganője kártyáját elorozza, azzal távozik. Friedkin utasítást ad: kártya nélkül nem lehet az épületből eltávozni, keressék meg. Esther azonban kis csellel kijut az épületből. Friedkin újabb utasítása, hogy az érkező Rexet és a két torchwoodost fogadják a repülőtéren.

Landolás után a CIA biztonsági emberei várják őket. Esther épp időben telefonál az autóból és figyelmezteti Rexet, hogy valami nagyon bűzlik. Közben Rexnek is jön egy mobil értesítés, 100 ezer dollár érkezett a számlájára. Rex leszedi a bilincset Jackről és Gwenről és hármasban lefegyverzik a CIA-s kísérőket, a nőnek maga Rex csavarja ki a nyakát. Juarez és Esther is befutnak. Együtt menekülnek Esther autóján. A CIA-s nő kicsavart nyakkal próbálja az útjukat állni.
Esther: "Ez életem legbizarrabb napja"
Gwen: "Welcome to Torchwood - Isten hozott Torchwoodban."
Valakik nemcsak Jacket és Gwent, hanem mindenkit likvidálni akarnak, aki csak tud a Torchwood létezéséről... és ehhez a magát a CIA-t használják fel.

A kiszabadult gyilkossal, Oswald Danes-szel tv interjú készül. Mikor megmutatják neki a meggyilkolt lány képét, a férfi láthatólag összeroppan. [Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz később a szerepe]. Egy Jilly Kitzinger nevű, a médiában és PR területen dolgozó vöröshajú hölgy pedig nagyon kapcsolatot akarna létrehozni Danes-szel és Dr. Juarezzel, eddig sikertelenül. Ki tudja mi jár a fejében?

3 – Dead of Night – Az éjszaka mélye
(Összejön az új Torchwood csapat, megvan az új ellenfél, de nagy az ellenszél.)

A csapat kiszedi Friedkinből, hogy már évek óta láthatatlanul irányítják a férfit és készakarva félrevezeti a CIA-t. A nyomok egy titkos raktárba vezetnek, ahol a Philcorp gyógyszergyár már évek óta hatalmas mennyiségű fájdalomcsillapítót halmozott fel, vélhetőleg előre tudtak a Csodáról. Rex rábeszéli Dr. Juarezt, hogy orvosként jusson be a Philcorp főhadiszállására és vigye magával Gwent is a torchwoodi kontaktlencséjével együtt. Kiderül, hogy az Danest pátyolgató Jilly Kitzinger is a Phicorp alkalmazottja. Új titkos főhadiszállásuk lelepleződött, menekülniek kell, mert a Friedkintől elorozott mobilra Δ hívás érkezett a titkos fölöttesektől.SPOILER! - Katt...
Rex erővel kiszedi Friedkinből, miszerint nem tudja, hogy kik fizetik már évek óta a titkos háttérmunkáért, láthatatlan főnökei [nevezzük őket ezután Δ embereknek] csak telefonon érintkeznek vele és már túl késő megállítani őket. Mindenütt ott vannak és mindent látnak. Rex megszerzi Friedkin mobiltelefonját, majd a csapat elmenekül egy már közelgő rendőrautó elől. Az utcán álarcos emberek vonulnak, egy új kultusz hívői, magukat a "lélekteleneknek" nevezik.

Közben a Rex, Jack, Gwen és Esther kialakítják az új kis főhadiszállásukat, s Oswaldot hallgatják a TV-ben, aki arról filozofál, hogy mindenkinek ingyen gyógyszereket kellene adni. Friedkin mobiljában csak egyetlen telefonszám van, az viszont lenyomozhatatlan. Jack szerint valamiféle tudatnak kell állnia a Csoda mögött, ami egyszerűen nem hagyja az embereket meghalni, sőt még eszméletlenek sem lehetnek a legnagyobb sérülés esetén sem.

Az első nyom egy olyan raktárba vezet, aminek a létezését Friedmann a CIA eszközeivel el akarja titkolni. A csapat autót lop magának. A raktárban hatalmas mennyiségű fájdalomcsillapítót találnak, egy PhiCorp nevű gyár termékét – a gyár már legalább egy éve tudhatta előre a Csoda napjának eljövetelét.

Vera Juarez ismét összefut Jilly Kitzingerrel. Kiderül, hogy a nőnek köze van a PhiCorphoz, sőt rá akarja venni Verát, hogy szakmai tapasztalataival segítse a céget és egy másnapi fontos találkozóra invitálja. Ő azonban ezt nem vállalja.

Oswald Danest közben többen felismerik, meglép a moteljából, kergetik, végül rendőrök mentik meg – de csak azért, hogy később ők ruházzák meg hazaszállítás előtt. Jilly Kitzinger felbukkan és Danest a PhiCorphoz irányítja. A férfit ügynökként alkalmazzák, hogy az új fájdalomcsillapítójukat reklámozza, cserébe védelemben részesítik.

Rex telefonon kapcsolatba lép egy régi főnökével és találkozót beszél meg vele, de még idejében észreveszi, hogy a rendőrség már meg is előzte. Kissé összeszólalkozik Jack-kel a torchwoodos módszerek miatt, majd távozik. Dr Juareznél köt ki eléggé legyengült állapotban és a segítségét kéri. Egy kis szex után elmeséli gyanúját a PhiCorppal kapcsolatban. Vera is elmondja, hogy a PhiCorp találkozót akarna vele. Rex rá akarná beszélni, hogy menjen bele a dologba, de Vera egyelőre visszautasítja. Jack közben egy melegbárban köt ki, majd némi férfikaland után Gwennel lelkizik telefonon.

Miután a csapat ismét összejön, Gwen beveti az egyetlen megmaradt torchwoodos technikájukat, a kameraként működő kontaktlencsét. Vera Juarez is rááll a dologra, elmegy a PhiCorphoz egy szemináriumra és becsempészi Gwent. A folyosón Gwen észreveszi Kitzingert és Oswaldot. A nagyteremben a Philcorp főnöke előadást tart, hogy milyen jó lesz az új korszak, ha minden gyógyszer mindig recept nélkül is rendelkezésére áll az embereknek. Gwen közben behatol Kitzinger szobájába és letölti a számítógépe tartalmát, Esther és Rex tartják vele a kapcsolatot. Friedkin elorozott mobilján hívás érkezik, de Rex csak azonosíthatatlan hangokat hall. Viszont ezzel lelepleződött a hollétük, sürgősen távozniuk kell.

Jack a TV állomásnál elkapja Danest. A férfi szemére veti, hogy bűnbánata csak megjátszott, élvezte a gyilkosságot. Danes válaszából Jack rájön, hogy a férfinak halálvágya van, ami most elérhetetlen a számára. Danes biztonsági emberei Jacket kihajítják az utcára, miközben a férfi a fájdalomcsillapítót népszerűsíti egy tévéadásban. Láthatólag jó úton van afelé, hogy új ikon váljon belőle az emberek előtt.

4 – Escape to L.A. – Menekülés Los Angelesbe
(Rajtaütés a PhiCorpon, de rajtuk is rajtaütnek.)

A Torchwood csapat áthelyezi magát Los Angelesbe, hogy jobban megfigyelhesse a Phiorpot. Esther felkeresi a nővérét, ezzel azonban a nyomára - és a Torchwood csapat nyomára - jut egy bérgyilkos. A csapat megszerzi egy titkos szerver adatait a Phicorp közpotból és kiderítik, hogy szerte a világon koncentrációs táborokat szerveznek. A bérgyilkos végül rajtaveszt, de a halála előtt még megemlíti, hogy a "Család" áll a Csoda mögött. Gwen telefont kap Rhystől, hogy az apját elvitték egy, a Phicorp által szervezett "menhelyre".SPOILER! - Katt...
Esther felkeresi rossz idegállapotú nővérét, aki be sem engedi, csak elmondja, hogy valakik keresték Esthert. Durva hiba. Esther minden lépést követi ezután egy Δ ember. A csapat Kaliforniába autózik, közel a Phicorp Los Angeles-i központjához. Az utcán plakátok: Dead is Dead - Egy halott az halott = egy mozgalom amely szerint akiknek meg kellett volna halniuk, azokat halottnak kell tekinteni. A mozgalom vezetője egy Ellis Hartley Monroe nevű nő. Vera Juarez közben egy olyan orvoscsapathoz csapódik, akik a súlyos állapotú "halott" embereket egy üresen álló kórházban akarják ápolni - ez a hely azonban csak egy elkülönítő a Dead is Dead jóvoltából, mint később kiderül.

A csapat szállást bérel L.A.-ben, azonban Gwent a nyomukban járó Δ ember lefigyeli. Jack megérzése szerint az események Oswald Danes körül sűrüsödnek, kulcsfigura lehet, csak várni kell...

Oswald Danes-t a szobájában meglátogatja Jilly Kitzinger. A nőt utasították, hogy mindig maradjon a férfi közelében: "valami miatt maga nagyon fontos személy lehet". Danes elmondja, hogy az interneten megpróbált a Phicorp mögé látni, kik a tulajdonosai, stb., de semmit sem talált. Viszont észrevette, hogy valaki más is kutakodik a cég után. Ellis Hartley Monroe egész nap a tévében agitál, hogy a "halottakat" egy biztos helyre kellene szállítani, mert nem valók közénk.

A csapat tervei szerint el kellene lopni a Phicorp egyik szuperbiztos, a neten keresztül feltörhetetlen szerverét, azoban maga a szerverközpont is szuperbiztosított hely, csak a tervezője férhet hozzá mindenhez, egy Nicholas Frumkin nevű férfi. Némi agyafúrtsággal megszerzik a férfi hang-, retina- és ujjlenyomatát.

Danes-t bosszantja, hogy Ellis Hartley Monroe népszerűbb kezd lenni, mint ő, ezért látványosan bevonul az elkülönítő kórházba, ami előtt éppen Monroe-t nyúzzák a riporterek. Oswald a kórházban a kivűl leselkedő fotósok gyönyörére egy csecsemőt magához emel és bátorítani kezdi a bentlevőket. A nő bosszankodva egy autóba száll – az autó a titokzatos Δ szervezeté, a nő kábítószeres kávét kap és közlik vele, hogy már nincs szükségük rá, Danes jobb... A Δ ember egy parkolóházban "megszerzi" Nicholas Frumkintól a szükséges bioazonosítókat. Danest a tette egyre népszerűbbé teszi a médiában és az emberek között.

Gwen hamis névvel továbbképzés ürügyén bejut a PhiCorphoz. Hasonlóan tesz Jack is és kicserélik a szervereket. Azonban a váratlanul felbukkanó Δ ember leüti és megkötözi őket: tudni szeretné Jack titkát, ő miért más, mint a többi ember. Gwen, bár a torkán kés van, a főnökei nevét tudakolja. Mikor a férfi végre megemlít egy "Családot" és valami használhatót mondana, az épp odaérő Rex lelövi.

Gwen telefont kap Rhystől: az apját a kórházból elvitték egy PhiCorp által felállított menhelyre.

5 – The Categories of Life – Az élet csoportjai
(A sárga konténerek titka, avagy a megriadt államirányítás csőcselékké válik.)

Vera, Esther és Rex némi cselezéssel bejutnak egy elkülönítőtáborba, ahol borzasztó körülmények között vannak az 1. (akiknek meg kellett volna halnia) és 2. (betegek, sebesültek) csoportba sorolt emberek. Mikor Vera ezt felháborodottan közli Colin Maloney igazgatóval, a férfi lelövi a nőt és egy modulba zárja, ami tulajdonképpen egy égetőkemence. A táborban titokban videózó Rex ugyan rátalál, de már nem tud rajta segíteni. Gwen közben a walesi táborból próbálja meg kiszabadítani az apját, de csak még rosszabra fordítja a helyzetet. Jack pedig Owent próbálja rávenni, hogy nyilvános szereplésén rántsa le a leplet a Phicorp mesterkedéseiről, de nem sok sikerrel.SPOILER! - Katt...
Vera Juarez a washingtoni városházára siet az orvosi bizottság űlésére, de a kihalt épületben közlik vele, hogy nincs rá szükség, az ügy megoldódott – az élők és holtak közé új emberi kategóriát vezettek be. Az 1-esek, akiknek meg kellett volna halnia, a 2-esek a betegek és átmeneti esetek, a 3-asok az egészséges emberek. Az első két csoportot kötelező elkülönítő táborokba szállítani. Az elhűlt Vera telefonál Rexnek, hogy ezután őrá is számíthatnak a csapatban.

Anglia is hasonlóan jár el és 35 tábort nyitnak. Gwen álnéven hazautazik a családjához Cardiffba. Az anyja szerint a szívbeteg apját a kórházból egy rég bezárt katonai bázisból kialakított helyre, Cowbridge Camp-be vitték. Andy rendőrautóval kiviszi őket a helyszínre. A kórházakat bezárják a terjedő MRSA [az antibiotikumoknak nagyon ellenálló baktérium] fertőzések miatt, az angol egészségbiztosító a csőd szélén áll és az egész dolgot a Philcorp pénzeli, meséli közben Andy. Megpróbálják Gwen apját kihozni, de sikertelenül, az őrök igencsak szigorúak, még a wales-i rendőrségnek sincsenek alárendelve...

Kaliforniában közben a Verával kiegészült csapat a Torchwood-féle szoftverrel szkenneli az internetet, főleg Oswald Danes nyomát követik. Gwent is bevonva töprengenek, hogy ki/mi állhat a Philcorp mögött és mi érdeke fűződhet a cégnek a Táborokhoz. Esther rájön, hogy a San Pedró-i Elkülönítő Tábornak a netről előbányászott műholdképe más, mint amit a Philcorp Szerverén találtak: több épület hiányzik a légifényképről. Rajta vannak azonban a műholdról direkt leszívott képeken. Valamiért elrejtették őket a nyilvános képeken. Ugyanez az eset Wales-ben is. Úgy vélik, a Táborokban az 1-es csoportbeli embereket élő kísérletekhez használhatják, ezért siettek őket megfosztani az emberi jogaiktól. Be kellene jutniuk egy ilyen Táborba. Gwen elmondja, hogy Yvonne Pallistar álnéven már szerzett ápolónővéri engedélyt és hamarosan kezdi az éjszakai műszakot. Rex pedig úgy határoz, hogy a sebesülését kihasználva bejuttatja saját magát a San Pedro-i Táborba. Jack ellenkezése ellenére Vera is igyekszik bejutni, mint az orvosi bizottság ellenőre, Estherrel együtt.

Közben Oswald Danes népszerűsége múltja ellenére egyre növekszik és egy tömeggyűlésre indul. Jilly egy előre megírt beszédet ad neki azzal a kiegészítéssel, hogy használja sokszor a "revelation" - "kinyilatkoztatás, jelenés" szót. Kint persze akadnak Danes ellen tüntetők is. Odabent a színfalak mögött egyszer csak felbukkan Jack és egy másik papírt ad Danes-nek, olvassa azt fel, abban benne van az igazság, hogy a Philcorp már évek óta tudott a jövendő csodáról. Cserébe segít neki meghalni.

Az elkülönítő táborban Rexet egy sátorkórházba viszik és 2-es esetté minősítik. Verát fogadja a tábor vezetője, Colin Maloney, és körbevezeti, hogy bemutassa a helyet. Esther közben adminisztrátori munkát kap. A számítógépes nyilvántartásba bejutva Rex-et átminősíti 1-es esetté, kiviszi az ágyához a megfelelő papírt és közben Rex takarója alá dug egy videokamerát. Rexet átszállítják és bezárják egy nagy konténerszerű modulba. A hely hideg, sok sebesült, élőhalott ember fekszik odabent. Rex mindent rögzít a kamerájával, majd kisurran a modulból.

Vera közben elszörnyülködve látja az ideiglenes kórházban összezsúfolt, ellátás nélküli embereket. Összevesz az igazgatóval, vita, megígéri, hogy ezt jelenteni fogja. Maloney rálő Verára, majd egy szörnyűlködő katona segítségével az eszméletlen Verát egy modulba zárja. Esther időközben Vera hosszú távollétén tűnődik. Rex titokban kamerázza a helyet.

Walesben Gwen és Rhys egy mentőautóval szerencsésen bejutnak a Táborba. Gwen egy barakkban rátalál az apjára. Bár sikeresen kicsempészik a kórházból, az autóban az öreg épp a beszálláskor újabb szívrohamot kap. Viszaviszik a kórházba, ahol átminősítik 1-esnek.

A Los Angeles-i tömeggyűlésen Danes inkább Jilly verziójához tartja magát. Beszédében az emberi faj 50 ezer évvel ezelőtti kialakulásáról mint első nagy ugrásról beszél. Most elkövetkezett a második nagy ugrás. Kik vagyunk a Csoda napja után? Az ember új nevet kapott. Az új név: angyal. Angyalok lettünk. Megtisztultunk – mondja. Óriási rivalgás.

Az elkülönítő táborban Maloney valamit bekapcsol azon a konténermodulon, amibe a sebesült Verát bezárta. Rex mindezt messziről nézi, majd egy óvatlan pillanatban az ajtóhoz siet. Az ablakon át meglátja Verát, azonban az ajtót nem tudja kinyitni. Odabent lángok gyulladnak ki. A modulokba zárt embereket elégetik. Ugyanez történik Wales-ben is. A modulok égetőkemencék.

6 – The Middle Men – A közbülső emberek
(A fontos emberek, cégek is csak gyalogok a sakktáblán.)

Az elkülönítő táborban Esther és Rex is összefut a Verát meggyilkoló igazgatóval, aki azonban csak egy utasításokat teljesítő báb. Jack a Phicorp egyik igazgatóját, Stuart Owenset fogja vallatóra. A Phicorp is csak egy gyalog a Csoda igazi irányítóinak játszmájában. Owens legjobb tudomása szerint valami "Áldással" kezdődött a Csoda. Gwennek Rhys segítségével sikerül kiszabadítani az apját és felrobbantja az ottani égető modulokat. Rex és társai nyilvánosságra hozzák a táborban tapasztaltakat és az égetéseket, de kevés eredménnyel. A Los Angelesbe visszatérő Gwen a repülőtéren telefonhívást kap, hogy tegye fel a torchwoodi kontaktlencséket: közlik vele, hogy a családját túszúl ejtették, s csak akkor engedik el őket, ha Jacket odaszállítja hozzájuk.SPOILER! - Katt...
Los Angeles, Phicorp központ. Mr. Stewart Owens operatív igazgató az igazgatósági tanács ülésére készülődik. Előtte bizalmas telefonüzenet Shanghaiba, egy Wai nevű embernek, hogy mi történt a Phicorp egy 1999-ben ott vásárolt telkével. Pár óra múlva újabb telefon: Wai közli, hogy semmi sem történt a telken, majd leugrik a 45. emeletről...

Rex videóra rögzíti a tapasztaltakat. Közben Esther hiába próbálja Verát hívni. A munkaidő végén már éppen távozna, mikor észreveszi a Verát korábban fogadó Maloney-t (aki eléggé zaklatott és az ugyancsak zaklatott katonával beszélget), ezért visszamegy szimatolni. Az igazgató utasítja a katonát, hogy miként játsszák meg Vera eltűnését. A táborban zárlatot rendelnek el, a dolgozók sem hagyhatják el a munkahelyüket... A walesi táborban Gwen közben megpróbál meggyőzni egy orvosnőt, hogy minősítse vissza az apját 2-re és elmondja neki, hogy ez az egész hely egy koncentrációs tábor, ahol elégetik az embereket.

Jack egy bárban összejön Janet Rae Tannerrel, Owens titkárnőjével és bizalmas dolgokat szellőztetve zsarolni kezdi, hogy mondjon el infókat a főnökéről (aki a szeretője). Ezután Owens következik. A beszélgetésből kiderül, hogy Owens is csak egy közbenső ember az egész világot átfogó hálózatban és Phicorp is csak a láthatatlan vezetés utasítását követi. Owenset is érdekli az ügy háttere és ügynökei is vannak világszerte, de a lényegról csak annyit tudott meg, hogy a 90-es évek közepén volt egy olasz eredetű dokument, ami az Áldásról beszélt, "Megtalálták az Áldást".

Rex megszerzi egy őr ruháját, azonban lelepleződik, megbilincselik. Megpróbálja észretéríteni az odaérkező Maloney-t. Maloney is csak egy parancsokat végrehajtó közbenső ember. Némi vívódás után megpróbálja "megölni" Rexet. Szerencsére Esther időben betoppan és most ő próbálja "megölni" Maloney-t, hiába persze, végül a katona segítségével úrrá lesznek a helyzeten és elmenekülnek. Jack és Rex nyilvánosságra hozzák az elkülönítőtáborokban folyó disznóságokat. Bár a kormány megígéri, hogy kivizsgálja az ügyet, azonban nem állnak el az élő/nem élő besorolástól és a táboroktól.

A walesi táborban Rhysnek és Gwennek némi bonyadalmak árán sikerül Gwen apját kimenteni és a mentőautóval a kaput áttörve elmenekülnek. Gwen ezután felrobbantja a koncentrációs tábor égető moduljait és visszatér Los Angelesbe. Még a repülőtéren egy telefonhívást kap: egy ismeretlen hang közli, hogy tegye fel a különleges kontaktlencséjét. A szeme előtt egy üzenet jelenik meg: "Nálunk van az anyja, nálunk van a férje, nálunk van a gyereke. Hozza el nekünk Jacket."

7 – Immortal Sin – Az örökkétig tartó bűn
(Vajon mi rosszakat is tehetett Jack hosszú élete során?)

Gwen engedelmeskedik az utasításnak, elkábítja Jacket és autón elindulnak a megadott helyre. Közben sok mindent kibeszélnek magukból. Visszaemlékezés: 1927-ben Jack egy küldetése során New Yorkba érkezik és a szeretője lesz egy Angelo nevű olasz bevándorló. Jack halhatatlansága azonban félelemmel tölti el őt és a vallásos olasz közösséget. Jack megkínzása és vére a kiindulási alapja a későbbi Csodának. Angelo akkor végül megmenti Jacket.
A jelenben Rex és Gwen megérkeznek a megadott helyre, ahol egy hölgy fogadja őket. (Walesben közben Andy és csapata kiszabadítja Gwen családját.) Esther és Rex is megjelennek a helyszínen és némi csetepaté után a hölgy rábeszéli Jacket, hogy kövesse őt, mert már nagyon régóta várja őt Angelo, a Csoda igazi ismerője.SPOILER! - Katt...
1927, Ellis Island, N.Y., USA. A beutazók és bevándorlók a vízumukra várnak. A "Jack Harkness" névre egy olasz ugrik fel, aki így csellel akarná megszerezni a papírt, azonban az igazi Jack közbelép. Jack felkeresi a zárkában a visszatoloncolásra ítélt olaszt, Angelo Colasantót és torchwoodi technikával ott helyben vízumot nyomtat neki... Jack és Angelo szobát vesznek ki Little Italy-ban, az olasz negyedben egy hentesnél, szeretők lesznek és elbeszélgetnek erről-arról.

2011, Los Angeles. Gwen engedelmeskedik a kapott utasításnak. Elkábítja Jacket, megkötözi és elindul az autóval, amerre a kontaktlencsén át irányítják...

A magáhoztérő Jack megpróbál az ismeretlenekhez szólni Gwen lencséjén keresztül – engedjék el a nő családját, ő pedig megadja magát nekik. Ám nem érkezik válasz.

1927. Jack és Angelo egy templomba mennek. Jack gyónni kezd az egyik papnak, azonban egy bizonyos jelmondatra a szituáció egyből megváltozik és a papból illegális alkoholárus lesz, a felesleges misebort értékesíti [1927-ben alkoholomtilalom volt az USÁ-ban és jónéhány más országban]. Pár perc múlva azonban rajtuk ütnek, elhurcolják őket – mint kiderül, egy konkurrens szeszcsempész, Marenzano bandája. Kivégzés várna rájuk, Jack rábeszélésére azonban Marenzano próbát tesz: egy ládát kell egy kikötői raktárból egy másikba átvinnie anélkül, hogy belenézne. Jack Angelót ki akarná hagyni mindebből, azonban kis lelkizés után végül mindketten elindulnak. A raktárban egy hűtött helységet, benne egy ládát, abban pedig egy nem földi, kigyószerű parazitát találnak. A parazitát vagy 150 bolygón ismerik, van, ahol megeszik. A lény az agyba rakja a petéit, a lárvák évek alatt fejlődnek ki és lassan őrületet okoznak. Valakik, meséli Jack, az eljövendő Roosevelt elnököt így megőrjítve meg akarnák változtatni a történelmet, a majdani II. világháború kimenetelét. A Marenzano felett állókat a Trickster Csoport irányítja. Jack megöli a parazitát – egy 1923-as Torchwood küldetés teljesítve. Menekülés közben azonban elfogják őket, Jacket lelövik, Angelinot elviszik. Persze Jack a rendőrök távozta után nem sokkal magához tér...

1928. A börtönből szabaduló Angelót Jack várja a kapu előtt. Angelo természetesen kissé besokkol a szeme láttára fejbelőtt és halottnak vélt Jack láttán. Jack megnyugtatja, a régi lakásukon megpróbálja a régi kapcsolatot felmelegíteni, Angelo azonban leszúrja, mondván hogy ő biztos az ördög. A feltámadó Jacket a hentes család és a vallásos olasz közösség is megöli, sokszor... csodát és ördögöt egyaránt emlegetve. Jack vérét mint csodálatos anyagot felfogják. A folyamatos halál-feltámadás önkívületében levő Jack is észreveszi, hogy három ember megveszi őt... Végül mégis Angelo az, aki megmenti és megszökteti. Kéri, hadd maradjon a társa. Jack azonban már nem bízik benne és távozik.

2011. Az autóban Gwen hosszasan lelkizik Jacknek, hogy Rhys és Arwen ide vagy oda, bármilyen szörnyű is volt a torchwoodi munka, szerette csinálni. De ha kell, akár széttépné is Jacket, ha ez az ára a családja megmentésének. Gwen tudni szeretné azt is, hogy vajon Jack miféle rosszat tehetett hosszú élete során, hogy valakik ennyire keresik? Közben megérkeznek a kijelölt helyre. Egy épp odaérkező autóból egy nő száll ki két testőrrel együtt és üdvözli őket. Hirtelen lövések dörrennek és a zűrzavarban Jack és Gwen lefegyverzi a két férfit. Mi történt? Esther és Rex a kontaktlencse programját használva megtudták, miről van szó és a helyszínre siettek. Közben Walesben Andy vezetésével kiszabadítják Gwen túszul ejtett családját. Mikor kicsit lenyugszanak a kedélyek, a nő közli Jackkel, hogy mindenképpen vele kell jönnie, mert el kell vinnie az egyetlen emberhez, aki tudja, hogyan kezdődött a Csoda. Ez az ember pedig Angelo Colasanto és már nagyon régóta vár Jackre.

8 – End of the Road – Az út vége
(Egy régi, hm... szerelem következményei)

Olivia Colasanto elvezeti őket a nagyapjához, aki már magatehetetlen, eszméletlen beteg. Angelo egész életét a halhatatlanság kutatásának szentelte. Tőle függetlenül azonban a Család (Jack 1927-es feltámadásainak tanúi) is ezt tették. Mr. Friedkin ál-CIA emberei, majd az igazi CIA is lerohanja a házat. Némi zűrzavar után tisztázódik, hogy ki melyik oldalon van. Közben Angelo igazából is meghal, Jack mellett ő volt az egyetlen halandó a Földön. Angelo ágya alatt egy földönkívüli szerkezetet, egy nulltér adót találnak. Jack semmiképpen sem akarja, hogy ez a CIA és az emberiség kezébe kerüljön, ezért egy kritikus alkatrészt magához véve a többiek segítségével megszökik. Az utolsó pillanatban lelövik - Esther az eszméletlen Jackkel az autóban menekül, ő se tudja, hová...SPOILER! - Katt...
Colasanto udvarház. Az őket idekísérő hölgy Olivia Colasanto, Angelo unokája. Miután Angelo annak idején megtudta, hogy lehetséges a halhatatlanság, egész életét ennek kutatására szentelte. Angelo számára ez a tudás már túl későn jött – még él, de magatehetetlen beteg. De nem csak Angelo kereste a titkot: a történet három emberrel kezdődött, akik egykoron eljöttek Jack feltámadásait megszemlélni. Jack szökése után szövetséget kötöttek, hogy megszerzik a feltámadás hatalmát. Abblemarch, Costerdane és Frine - a Család.

Bár Jack 1928-ban eltűnt, de a vére megmaradt. Jack szerint a vére normális, nem az teszi őt halhatatlanná...

A Család Angelót kihagyta a saját dolgaikból, egykori meleg múltja miatt alkalmatlannak tartották. Angelóék 1998-ban elkaptak egy egyszavas üzenetet: "Áldás". A beszélgetést az autóból követő Esther jelenti nekik, hogy ezt a három nevet nem találja az adatbázisokban, ilyen nevűek nem léteznek. E pillanatban azonban Friedkin és emberei CIA embereknek álcázva lerohanják a házat. Fridkin a Családnak dolgozik és egy lehallgatott telefon nyomán jutottak el ide. Azonban kiderül, hogy Rex felültette őt: csak látszólag volt a CIA üldözöttje, titokban egyfolytában nekik dolgozott. Perceken belül megérkezik az igazi CIA csapat is Allen Shapiro vezetésével. Rex és a gyanútlan Friedkin beszélgetését élőben követhetik a kontaktlencse jóvoltából. Friedkin így lebukik, Rex, Gwen és társaik pedig tisztázódnak és csatlakoznak a CIA-hoz (vagy a CIA Torchwoodhoz?). Fridkin felrobbantja a testén levő bombát, megölve ezzel Oliviát is.

Miközben Jack az eszméletlen Angelóhoz beszél és búcsúzkodik, a férfi meghal – igazából. Rá sem volt érvényes a Csoda. A CIA gépezete ezen kezd dolgozni, valamint a három nem létező nevet próbálja visszanyomozni az időben.

Dallasban, hittérítő útjának egyik állomásán Oswald arra kéri Jillyt, hogy szerezzen neki egy vörös hajú prostit. Jilly új segédet kap a PR munkájához, Shawnie Yamaguchit – ő titokban CIA ügynök egyúttal. (Jack valami miatt fontosnak érzi Oswaldot és a CIA bízik Jack öszönében.) Az Oswald szobájába érkező prosti meghökkenve veszi tudomásul, hogy a férfi csupán ebédelni szeretne vele. Távozása előtt még elmondja, hogy bár Oswald, mint celeb, ünnepelt személy, mint embert azonban továbbra gyűlölik a tette miatt és hamarosan a 0. csoportba helyezik. Jilly közli Oswalddal, hogy azok kerülnek az új 0. csoportba, akik erkölcsi alapon szolgáltak rá az égetőkemencére. Oswald dühében leüti a nőt és elrohan. A Család egy megjelenő ügynöke figyelmezteti Jillyt és lelövi a titkosügynök Yamaguchit. Felajánlja Jillynek az előléptetését. A Családnak van egy beépített embere a CIA-ban.

Angelo szobájában Esther észreveszi, hogy az ágy alatt valami nem stimmel a padlóval. Jack figyelmeztetése ellenére elárulja a többieknek. Az ágy alatt egy titokzatos szerkezet rejtőzik. Gwent Shapiro azonnali hatállyal deportáltatja, vissza Angliába, hogy elválassza egymástól a két torchwoodost. Jack szerint a panelnek látszó gépezet egyfajta nulltér adóvevő, ami kapcsolatban áll a morfikus mezővel. Jack már korábban is sejtette, hogy a morfikus mezőnek köze lehet a Csodához. Shapiro arra kényszeríti Jacket, hogy kapcsolja ki, el akarnák szállítani tanulmányozni. Jack módosítja a nullteret, hogy kioltsa a hanghullámokat, így a panel közelében zavartalanul beszélgethetnek. Elmondja, hogy egy ilyen panelt őriztek a rombadőlt Torchwood 3 központjában. Angelo valószínűleg még időben megmenthette. Elképzelhető, hogy Angelo preparálta a gépet Jack DNS-ével, ezért hatott rá fordítva a Csoda. Jack kéri Esthert és Rexet, hogy segítsenek neki megszökni. Magával viszi a gépezet egy kritikus darabját is, nehogy az emberiségnek sikerüljön reprodukálni a nem neki való idegen technológiát és megváltoztassa a jövőt. Szöktetés közben azonban Jacket lelövik. Esther gyorsan egy autóba húzza az eszméletlen Jacket és elhajt... de fogalma sincs, merre is menjen.

9 – The Gathering – Az összejövetel
(Minden út Walesbe...öö... Shanghai-ba vezet)

Jilly Kitzingert a Család Shanghai-ba rendeli, hogy találkozzon az Áldással. Rex a CIA-nál továbbra is az olasz vonalat kutatja, nem sok sikerrel, mert mindig akadályokba ütköznek a Család beépült kémje jóvoltából. Jacket és Esthert Angliába csempészik, Gwen bújtatja el őket Skóciában. Hamarosan Oswald Danes lenyomozza a hollétüket és beállít Kitzinger ellopott laptopjával a táskájában. Kénytelenek együttműködni vele és a csapat titokban ismét összejön Gwennél. A laptopból kiszedett mozaikokból és Rex telefonos segítségével kiderítik, hogy Sanghai és Buenos Aires lehet a két kulcspont. A két város pont egymással átellenben helyezkedik el a földgömbön. Kettéválnak, Esther és Rex Argentínába, a többiek Kínába mennek. Sanghaiban míg Kitzinger szájtátva bámulja az Áldást, egy szállodai szobában különös dolog történik Jack véletlenül lecseppent vérével...SPOILER! - Katt...
2 hónappal később.

Amerika: Jilly Kitzinger találkozik a Család összekötőjével és panaszkodik új munkája miatt. Válaszul egy Sanghai-ba szóló repülőjegyet kap. A Család találkozni akar vele, hogy elvigyék az Áldáshoz.

CIA központ: Rex egy régi jelentést talál, amely szerint 1928-ban egy hentesnél egy embert újra és újra megöltek és ő feltámadt. Valamint 1935-ben egy hasonló esetet jelentettek Angliából, a szerzője, Victor Podesta valószínűleg láthatta a Harkness esetet, mert gyanúsan hasonlóan írta le, másrészt a Podesta család nem messze lakott a henteséktől. Victor testvérét, Jon Pedestát meggyilkolták. 1938-ban pedig a család minden tagjának nyomaveszett. Az esettel kapcsolatos minden irat eltűnt, de megmaradt a véres gyilkos kés, aminek alapján DNS teszt segítségével most lenyomozhatók lennének a leszármazottak. Azonban nem járnak sikerrel, mint ahogy sok egyéb próbálkozásuk is kudarcba fullad a Család CIA-hoz beépült kémje jóvoltából.

Wales: Az 1-es csoportbeli emberek felkutatása és megsemmisítése tovább folyik. Gwen apját is a felfedezés veszélyezteti, csak neccesen kerülik el a lebukást. Esthert és a sebesült Jacket átcsempészték Amerikából és most Gwen segítségével Skóciában rejtőznek.

Egy bolt házhozszállítójának álcázva Oswald Danes bejut Gwenék házába, de a nő időben felismeri. Néhány pofon után Danes elmondja, hogy ugyanazok csempészték be ebbe az országba, akik Jack Harknesst is áthozták 7 hete és elmondták neki azt is, hogy Gwen talált nekik rejtekhelyet. Most Jacket akarja látni, s biztos Gwen segítségében, mivel cserében elmondhatja annak a nevét, aki kapcsolatban áll a Csodával. Gwenék lakásán így mindenki összejön. Danes átadja nekik Jilly Kitzinger ellopott laptopját s elmondja, hogy két hónapig követte a nőt, s hogy tegnap 12:00-kor eltűnt. Az internetről is eltűnt minden adat róla. Kitzinger egy Harry Bosco nevű férfinak jelentgetett, meséli Oswald. Esther erre nevetve közli, hogy ilyen nevű ember nincs, ez egy cenzorálási eljárás beceneve: amikor a hírügynökségeknél beépített emberek manipulálják a nagyközönséghez eljutó híreket. Viszont mégis lehet valami a dologban, mert Kitzinger a Család PR-jeként működött. A laptopban talált fájlok ellenőrzésekor Esther kapcsolatba lép Rexszel, egy kínai dokumentum fordításánál szorulnának segítségre. Egy tv riportban egy sebesült kínai azt mondja az angol fordításban, hogy "kész áldás, hogy megmentették az életemet", az eredeti nyelven viszont: "az áldás megmentette az életemet". Eszerint az Áldás Shanghai-ben lehet. Viszont Kína lezárta a határait, lehetetlen bejutni. További mozaikok: egy vérbank leégett Buenos Aires-ben, egy másik Shanghai-ban épp pár nappal a Csoda előtt. Közben rájuk tör a rendőrség, ezúttal hőérzékelővel keresgélnek, megtalálják és elviszik az apját. A közjáték után Rhys rájön, hogy Shanghai és Buenos Aires szó szerint átellenben helyekednek el a földgömbön, egymás antipódjai. Úgy döntenek, hogy két részre válva mindkét helyre elmennek. A Shanghaiba való bejutáshoz Jack régi csempészismerőseit használják. Rex és Esther pedig Buines Airesben találkoznak. (Rex az Estherrel való telefonkapcsolat után engedélyt kért a főnökétől egy titkos magánakcióra anélkül, hogy bárki más megtudhja a CIA-n belül, hogy az az Áldással van kapcsolatban. Gyanakszik, hogy kém van közöttük.)

Shanghaiban az izgatott Kitzingert (állítólag egyesek meghalnak az Áldástól) egy látszólag elhagyatott, lerobbant udvaron Colasanto anya fogadja. Egy hatalmas pince mélyére kísérik. Kitzinger egy óriási, lefelé tartó fatörzs- avagy sziklaszerű megrepedt hengerfélét lát, amely a Föld túlsó feléig tart.

A közelben valahol egy szállodai szobában Jack lefekszik, még mindig eleven sebe miatt nem érzi túl jól magát. Lecseppen a vére – a vércsepp elindul a padlón egy határozott irányba. Az Áldás hívja Jacket.

10 – The Blood Line – A vérvonal
(A vérvonal és a vér vonal két egészen különböző dologra jó)

A tengely két végén, Shanghaiban és Buenos Airesben a két csapat némi bonyadalmakkal, de bejut az Áldáshoz. Előtte Buenos Airesben a CIA árulója jóvoltából felrobban a teherautó, amin a segítségül küldött fegyveresek és néhány zacskónyi tartalék van Jack véréből. Shanghaiban pedig Oswald Dane okoz bonyadalmakat a testére erősített bomba miatt. Az Áldás, vagyis az azt megtestesítő óriás, a Földdel egyidős lény lényegéről ugyan senki sem tud semmit, Jack is csak találgat, de a Család korábban rájött, hogyan lehet manipulálni és így létrehozni a halhatatlanságot. A torchwoodiak elgondolása az, hogy Jack most már halandó vérét belé juttatva, vissza lehet állítani az eredeti állapotot. A dolog azonban korántsem ilyen egyszerű...SPOILER! - Katt...
Jack lecseppentett vére Buenos Airesben is elindul egy határozott irányba, egy névtelen utca felé – a térképekről valakik eltüntették az utcanevet. Shanghaiban Gwen is rátalál a megfelelő helyre. Mindkét csapat beméri a pontos irányt és elindulnak arrafelé.

Shanghaiban az Áldásnál Colasanto anya elmondja Jillynek, hogy éjfélkor az egész helyet fel szándékoznak robbantani. Az Áldásnak nem esik baja, de többé senki sem tudja majd elérni. Az Áldásra statisztikai módszerrel találtak rá: a Csoda két mérföldes sugarú körzetében lakó emberek várható élethossza minden évben pontosan annyi volt, mint a Föld összes lakójának átlagos várható élethossza.

Jack, Gwen és Oswald behatolnak a rejtekhelyre, ahol már pakolják a robbanóanyagokat a megsemmisítéshez (ugyanígy tesznek Buenos Airesben is). Az Áldáshoz érve ugyan fegyvereket fognak rájuk, de mikor Oswald kinyitja a zakóját, a fegyveresek visszakoznak: a testére bomba van erősítve. Nem habozna felrobbantani, hogy megakadályozza a Család még itt levő embereit a menekülésben. Jack készakarva megvágja az ujját: a vér egyenesen az Áldáshoz repül. Szüksége van egy halandó vérére, úgy tűnik. Jack és Gwen az Áédás közelébe lépve látják magukban az egész életüket. Gwen megkérdezi a férfitől, tudja-e, mi lehet ez a Földet átdöfő sziklaszerű képződmény vagy lény? Jack nem tudja, csak találgat: a Doktor valaha említett neki dolgokat a szilúr mitológiából s valami közös dolgot a racnoss energiával és a huon részecskékkel... Az Áldás a Föld keletkezése óta itt van, szimbiózisban él az emberiséggel, morfikus mezőt generál a bolygó körül. Miután a Család rátalált, etetni kezdték egy halhatatlan, vagyis Jack vérével. Az Áldás a vért új templátként használta, megváltoztatta a morfikus mező paramétereit, így lettek az emberek halhatatlanok. A Család pedig következő lépésként az összeomlásban levő társadalom és gazdaság helyére egy új világrendet akarna felépíteni, amiben csak az arra alkalmasaknak lesz hely.

A CIA központ fegyveres segítséget küld Esthernek és Rexnek. A beépített kém, Charlotte Ellis értesítést küld a Családbak az argentin fejleményekről. Az egyik katona, nyilván a Család embere, felrobbantja a teherautót Jack vérével együtt. Rex, Esther és a parancsnok csak véletlenül menekülnek meg. Rex és Esther a parancsnok segítségével eltitkolják, hogy megmenekültek és így nehogy újabb merénylettel próbálkozzanak ellenük. Ők is bejutnak az Áldás ottani helyére.

Jack szerint mostani vére visszacsinálhatja a dolgokat az eredeti állásba. Colasanto szerint azonban ez csak akkor sikerülhetne, ha a vért a tengely két végén egyszerre adagolnák be az Áldásnak, korábban is ezt tették a halhatatlan Jack vérével. Ezt már lehetetlen megtenni, mert a Buenos Aires-i vértartalék megsemmisült. Esther azonban még korábban vérátömlesztést adott a gyengélkedő Rexnek, így benne most Jack vére kering. Ha most őt itt a Család fegyveresei szétlövik, Jack vére beleölik az Áldásba. Nem merik őket feltartóztatni. Jack és Rex a tengely két végén felkészülnek az önfeláldozásra. Gwen nem akarja, hogy Jack öngyilkos legyen, inkább felkészül a lelövésére. Az utolsó pillanatban azonban a túloldalon Esthert lelövik. A terv mégis továbbhalad: Gwen lelövi Jacket, Rex feltépi mellén a sebet. A két helyen egyszerre beömlő halandó vér hatására minden szinte azonnal visszaváltozik – az 1. csoportbeli emberek világszertw egy pillanatra feleszmélnek, majd meghalnak. Jack viszont feltámad és a sebei hirtelen begyógyulnak. Shanghaiban a zűrzavarban Gwen, Jack és Kitzinger kimenekülnek, mielőtt még Oswald felrobbantaná a testére erősített bombát. Buenos Airesben pedig a katonák a felszínre hozzák a sebesült Rexet és Esthert.

Utójáték 1:
Esther belehalt a sérülésébe. A temetésén ott vannak Gwen és Jack, Rex és Charlotte. Rex telefonüzenetet kap, ebből kiderül, hogy Charlotte volt a beépített kém a CIA-nél. Charlotte menekülés közben lelövi Rexet. Miközben Gwen és Jack elszörnyülködve állnak fölötte, Rex nagy sóhajtással feltámad – a korábbi vérátömlesztés megtette a hatását és Jack mellett már ő is halhatatlan...

Utójáték 2:
A szintén megmenekült Jilly Kitzinger találkozik a Család korábbról ismert összekötőjével. Jilly elkeseredve panaszkodik, hogy mi lesz ezután, mihez fogjon. Semmi baj, közli a férfi, a terv sikere csak kevésen múlt. Mindig van azonban B terv is...

A hosszú történet véget ért, de a befejezés nyitott maradt – egyelőre semmi hír, hogy lesz-e következő évad.

Torchwood and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E