Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül

Dr. Gunda Tamás

 

!!!   Ezt és a csatolódó web-lapokat csak engedélyezett Javascript   !!!
!!!   használattal tudja érdemben olvasni és lapozni   !!!

Amennyiben mobiltelefonról lép be erre az oldalra, egy egyszerűsített változatot fog látni, minden E-anyagról egy 1-2 mondatos ismertetést. Hasznos, ha pl. éppen egy boltban akarja megtudni, mi is egy bizonyos adalékanyag.

*  Miért készült ez az összeállítás?  Az interneten nagyon sok összeállítás található az E-számokról magyarul és más nyelven egyarántgunda tamás, élelmiszeradalék, e-szám. Ezeket olvasva viszont megdöbbentően sok félreértés, szamárság, a kémiai és biokémia nem ismeretéből fakadó buta kijelentés olvasható. Ezeket aztán a lapok egymástól átveszik és az információk még jobban torzulnak. Ugyan mi mással lenne magyarázható, hogy az ecetsavat vagy aszkorbinsavat mindenki elfogadja ártatlannak, de a sóikat, a káliumacetátot vagy nátriumaszkorbátot piros betűs veszélyes, ártalmas anyagnak tartja? Sorolhatnánk a hasonló példákat. Még szakmabelieknek is sokszor nehéz az ellentmondó kísérleti adatok között eligazodni és kiszűrni a valóban megbízható információt – a jó szándékú laikus ebben teljesen elvesz és kiragadott félmondatokkal riogatja a másikat. Avagy azt a kémiai folyamatot és termékeit, amit öntudatlanul már százszor is megcsinált a konyhában, élelmiszeripari környezetben veszélyesnek tartja. Súlyos felelőtlenség – még jó szándékkal is – olyat állítani egy anyagról, hogy "állatkísérletekben bélgyulladást okozott", ha a szerző nem ellenőrzi le az állítást az eredeti szakirodalomban, és nem idézi azt is, hogy milyen körülmények között okozott bélgyulladást.

A legtöbb összeállítás az E-szám mellé magyarázat nélkül odaveti a teljes nevetgunda tamás, élelmiszeradalék, e-szám, de ezzel sokszor még jobban megriasztja az átlagpolgárt, aki nem kémikus és a Béta-apo-8'-karotinal vagy Szacharóz-acetát-izobutirát olvasatán még jobban feláll a hátán a szőr. Ha meg még az is ott áll, hogy rhinitist és urticariat okozhat, teljes a pánik. Ezért mindig elmondom néhány mondatban lehetőleg közérthetően, hogy mi is ez az anyag, s ahol lehet, megadom a szerkezetét is egy-két mondat kíséretében – akit érdekel a kémia, megnézheti, akit nem, ugorja át. Igyekeztem minden kémiai, biokémiai dolgot úgy leírni, hogy mindenki megértse valamennyire – az emiatti szakmai lazaságokért elnézést kérek a kollegáktól.

Jómagam igyekeztem minél inkább semleges maradni. Magam is sokszor gyanakvással vagyok az élelmiszeripar iránt, hiszen sok minden olyat is belerejt a táplálékunkba, amit jómagam a konyhában biztos nem tennék, de a sok tücsök és bogárnak, amit rákiáltanak, a fele sem igaz... tovább...

*  Miért van szükség az E-számokra?  Egyszerűen és röviden: a káosz miatt. A legtöbb anyagnak rengeteg fantázia neve, kereskedelmi elnevezése van és ezek alapján nagyon nehéz azonosítani őket, mivel a világ egyik felén készült dolgokat sokszor a másik felén árulják...tovább...

*  Ne csak az E-adalékokra figyeljen!  Minőségrontó és oda nem illő összetevő nem csak E-számmal jelzett anyag lehet. Az élelmiszeripar több ok miatt is használ silány alapanyagokat...tovább...

*  Technikai megjegyzés  Ezeken a lapokon a klikkelhető kapcsolatok vastag zölddel vannak jelölve. Néhány helyen a kékeszöld betűk azt jelentik, hogy a szómagyarázatokban többet is lehet az illető szóról olvasni.

E-anyagok csoportosítva

E100-199   Elsősorban színezőanyagok
E200-299   Tartósítószerek, antioxidánsok, savasság szabályozók
E300-399   Antioxidánsok, ízmódosítók, savasság szabályozók
E400-499   Zselésítő, sűrítő, emulgáló anyagok
E500-599   Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok
E600-699   Ízfokozók és módosítók
E900-999   Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok
E1000-…   Egyéb kiegészítő- és segédanyagok

⇒ Betűrendes index

Megjegyzések, kiegészítések, gondolatok, tévhitek

*  Amikor szükségtelen és felesleges a használatuk – Tény, hogy főleg a festékeket nagyon gyakran feleslegesen alkalmazzák. Miért nem jó a ketchup természetes színe? Miért jobb, ha zöld vagy lila? Semmiért. Miért jó, ha a kóla vagy a narancslikőr kék? Semmiért. Az ilyen termékeket nyugodtan nagy ívben el lehet kerülni. Főleg az "olcsó és gazdaságos" üdítőitalok, májkrémek stb. azok, amikben az olcsóság miatt kispórolt alapanyagot a még olcsóbb adalékokkal helyettesítik, hogy eladható legyen a termék. A kapott kotyvalék ugyan ártalmatlan, én azonban inkább a 100%-os narancslét veszem le a polcról...

100%-os narancslé Olcsó és gazdaságos narancslé

*  Magyar nyelvű weblapokon az E-számok felsorolásánál gyakran találkozhat az alábbi rövidítésekkel:

*  ÁE – állati eredetű – Nagyon sok honlapon lehet látni egyes anyagok mellett azt a felkiáltójeles megjegyzést, hogy vegetáriánusok vigyázzanak… tovább...

*  LAR – lehetséges allergiás reakció – Ez elfogadható megjegyzés. Azonban vegyük tekintetbe, hogy ez mindenre igaz és óriásiak az egyéni különbségek. Nincs olyan ember, aki ne lenne valamire allergiás (legfeljebb nem tud róla). Minden gyógyszer, kozmetikai szer, élelmiszer, pollen, állati szőr, stb. okozhat allergiát, ezért ezt szerintem csak akkor érdemes hangsúlyozni, ha egy anyag az átlagosnál jóval allergénebb. Ezt én is megemlítem nem egyszer.

*  LGM – lehet genetikailag módosított – Értelmetlen és csak riogatásra való megjegyzés, hogy "Lehet, hogy genetikailag manipulált növényből származik". Ebbe a témába nem mennék bele, mert hosszúra nyúlna, csak annyit, hogy gyakorlatilag valamennyi kultúrnövény réges-régen genetikailag manipulált. Egy élő sejt lehet genetikailag módosított, de egy anyag nem. Az antibiotikumok nagy részét genetikailag módosított mikroorganizmusok készítik már vagy hatvan éve. A humán inzulint sem egészséges emberekből vonják ki, hanem egy genetikailag módosított baktériumfaj termeli. Jónéhány új és nagyhatású tumorellenes gyógyszer is genetikailag módosított állati sejtek és baktériumok segítségével készül, s maga a hatóanyag is részben 'nem emberi'. A példákat hosszan lehetne sorolni. Egy anyagnál, legyen az az E-vitamin vagy keményítő, az összetétele a lényeges. Ha pedig egy honlapon a B2 vitamin (E101), az aktív szén (E153) vagy a karamell (E150) mellé írva látjuk ezt a megjegyzést, nyugodt lelkiismerettel kétségbevonhatjuk az összeállító szaktudását, mert se azt nem tudja, hogy mi is a B2 vitamin, az aktív szén vagy karamell, se azt, hogy mi is valójában a "genetikailag módosított" – és az hol, miben különbözik az eredetitől. Az egyes lapok aztán sokszor jószándékkal bár, de minden kritika nélkül átveszik egymástól az ilyen megjegyzéseket.

*  Ami szintetikus anyag káros, ami természetes, az nem – Enyhe kifejezéssel élve a legnagyobb szamárságok egyike. A legerősebb mérgeket éppen a természet produkálta: sztrichnin, nikotin... tovább...

*  Mi az, hogy "szintetikus"?  Ez alatt Ön mit ért? Valami olyasmit, hogy egy természetből származó anyagot erőszakkal megváltoztatunk? Minden anyag valamilyen úton-módon a természetből érkezik... tovább...

*  Egyenértékű egy szintetikus anyag a természetessel? – Attól függ. Ha egy konkrét bizonyos anyagról van szó, igen. Tehát a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy és ugyanaz, függetlenül attól, hogy... tovább...

*  Bármi lehet méreg,  ha a szokásostól eltérő mennyiségben kerül a szervezetbe... tovább...

*  Csak az E-anyagok között lehetnek veszélyes anyagok?  Egyáltalán nem... kifejezetten káros anyagokkal tulajdonképpen azóta szennyezzük magunkat, amióta az ősember "feltalálta" a tüzet és a sütést...tovább...

*  Sok kicsi sokra megy – Az E-anyagok döntő többsége ártalmatlan (a használt mennyiségben, bármely más anyaghoz hasonlóan). Egy kisebb részükről azonban a vélemény(em) az, hogy ahol lehet, kerüljük őket, főleg a festékeket... tovább...

*  Tücsök és bogár – Néhány összegyűjtött gyöngyszem a médiában talált sok badarságból... tovább...

*  Néhány idevágó mai és régi érdekesség a Chemonet honlapjairól

Hamis cukrok, italok nyomában
A vörös borok hamisításáról (már 1880-ban is!)
Az aromák titkai
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat
A kávéról
Növényi festékek
A sör készítése (60 éve, akárcsak ma)

*  Tudja-e, hogy...

...több helyen gyártanak a világban szigorúan ellenőrzött, a kóser előírásoknak is megfelelő E-anyagokat.

*  Az élelmiszerekkel foglalkozó jobb magyar és nemzetközi web helyek:

E-számok A magyar Wikipedia lexikon tárgyilagos és elfogulatlan lapjai.
E-számok E-számokról magyarul a Fogyasztóvédelmi és Tájékoztatási Alapítvány lapjain.
Food-info Fűszerek, E-anyagok
Húsos gondolatok és az EU - a Húsipari Kutatóintézet honlapjáról
Az Élelmiszertudományi-kutatóintézet egyik lapján találhatunk száraz jogszabályokat és érdekes írásokat, linkeket is egyaránt.
WHO Food safety A WHO élelmiszerbiztonsággal foglalkozó webhelye (angol)
Food and Feed Safety Az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó lapja (angol)

*  Az élelmiszerekben található növényvédőszer maradékok elemzésének eredményeivel kapcsolatban érdemes lapozgatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kevéssé ismert honlapját. Itt tudomást szerezhetünk a kifogásolt termékekről is. Érdemes még a felelős Államtitkárság honlapját is olvasgatni.

Szómagyarázat

*  Az E-anyagok tárgyalásánál elkerülhetetlen kémiai, biokémiai elnevezések használata. Bizonyára sokaknak ezek nagyon idegenek. Itt jónéhány magyarázatát megtalálja, ne féljen belevágni. Ha a kémiai képleteket ki nem állhatja, egyszerűen ugorja át őket.

 


Creative Commons License

"Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül" by Tamas E. Gunda is licensed under a
Creative Commons Attribution-Non-Commercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.

Erre az internet összeállításra a Creative Commons szerzői jogi licenc feltételei érvényesek.
Az öszeállításra bárki szabadon hivatkozhat, kapcsolhatja a saját honlapjához és idézhet belőle a forrás megjelölésével.
Bármilyen változtatás, kereskedelmi célú felhasználás vagy más médiatermékekben való felhasználás
csak a szerző írásos hozzájárulásával lehetséges.

All trademarks and photographs are ™ and/or © by their respective owners.
No infringement is intended upon the rights of any holders of any copyright or trademark referenced herein.

Megjegyzéseket, kérdéseket szívesen látok e-mailben - Dr. Gunda Tamás


   Készült Editpad Pro * szerkesztővel Mozilla Firefox * böngésző használatára optimalizált Frissítés: 2012.05.14. Valid XHTML 1.0!

A Földgömb