D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Hemelin Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

 

Lalen királyné képe az ae'gurai múzeumban

 

Hemelin 2193-ban, 179 éves korában foglalta el a trónt. Hemelin a Gyógyítók Céhében volt Céhmester, s úgy mondták, hogy "haraggal a szívében és tűzzel a szájában" vette át a trónt. [1] Rendkívül haragudott a Céhével kapcsolatos nyilvános vélemények miatt s küldetésének érezte a gyógymód megtalálását. Egyesek úgy vélték, hogy uralkodásának egy hete alatt a trón nagyobb energiáról és tekintélyről tett tanúbizonyságot, mint unokaöccse 123 éve alatt.

Hemelin meggyőződése szerint a gyógymódot az Ősi Könyvekben kellett keresni, s már jóval a koronázása előtt is erre bíztatta a Gyógyítókat. Az unokaöccse azonban vonakodott a könyvek hozzáféréséhez engedélyt adni, ezt Hemelin azonnal megváltoztatta, mihelyst joga lett hozzá.

Hemelin eléggé hívő követője volt Yahvonak s gyakran hangoztatta, hogy csak Yahvo segíthet rajtuk és nem "az egyéb istenek", akiket a népe keresett. 2255-ben Hemelin súlyosan megbetegedett s legtöbben már a halálát várták. Bár a Gyógyítók Céhe minden megtett, hogy megmentse az életét, a prognózis nagyon komor volt.

Betegágyának napjaiban történt, hogy meglátogatta egy Lalen nevű asszony. Segített a Királynak ellátnia magát, s ahogy telt az idő, Hemelin rájött, hogy "..csak azért élek, hogy még egyszer láthassam őt", mint írta később. Lalen is hasonlóan érezhetett. Az új szerelem új erőt adott, Hemelin felépült, s halála napjáig Lalent áldotta, hogy segített neki a betegség legyőzésében. [2]

Két évvel később Lalennek is része volt abban, hogy egész D'niban legyőzték a betegséget. A szóbeszéd szerint miközben a régi történeteket böngészte - a kapcsolata révén ezekhez könnyen hozzáfért -, utalásokat talált arra, hogy merre rejtettek el még több ősi Könyvet. Néhány hónappal később megtalálták Birenni Könyvét, ezt Hemelin már régóta folyamatosan kereste. Hat évvel a felfedezés után a Gyógyítók Céhében Jaysem Céhmester kijelentette, hogy megtalálták a betegség gyógymódját. [3] A feljegyzések "sohanem látott óriási ünnepségekre" utalnak. [4] Az egész társadalmon határtalan optimizmus sepert végig s nemhivatalosan megkezdődött D'ni Reneszánsza. Meg kell még említeni, hogy a 2262. év ugyanezen napján volt Hemelin Király és Lalen grandiózus esküvője. [5]

2270-ben megszületett az első járvány utáni gyerek és Hemelin neki ígérte a trónját a "remény és ünneplés" szimbólikus gesztusaként.

Bár a járvány befejeződését Hemelin megpróbálta kihasználni arra, hogy népét visszafordítsa Yahvo felé, láthatólag nem járt túl nagy sikerrel. Helyette az emberek inkább a kultúra felé fordultak: a művészetek és a technológia, a világegyetem "igazságának" további vizsgálata felé.

A Bányászok Céhe Hemelin ösztönzését követően 2350-ben bejelentette terveit a bányászati módszerek és technológiák drasztikus fejlesztésére.

Hemelin 2356-ban, 342 évesen bekövetkezett halálával egy lelkes, de "még eléggé kába" [6] társadalmat hagyott az utódjára.

[1] Idézet: "D'ni Gyógyulása", írta Manesah 2294-ben
[2] Bár egyesek túlélték a betegséget, a Gyógyítók feljegyzései 95%-os mortalitásról szólnak a betegség késői stádiumában.
[3] Egy folyékony gyógyszert fejlesztettek ki, amely direkt kontaktus esetén is meggátolta az infekciót.
[4] Idézet: "D'ni Gyógyulása", írta Manesah 2294-ben
[5] Ennek hatására a későbbi években sok esküvőt tartottak ugyanezen a napon.
[6] Hemelin Király közvetlenül a halála előtt írt naplójából, 2356.

Vissza Következő