D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Ti'amel Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

Ti'amel 3422-ben foglalta el a trónt fiatalon, 39 éves korában. Apjához hasonlóan őt is főleg a személyes gyönyörök érdekelték. Ő azonban nem tudta olyan okosan eltitkolni valódi szándékait az alattvalói elől.

Ti'amel híján volt ugyan a vezetői képességeknek, történt azonban mégis néhány említésreméltó történelmi esemény uralkodása során.

Először is, a Kőevő elkészítése 3469-ben. Bár Ti'amelnek valójában nem sok köze volt a Bányászok Céhének első kolosszális alagútfúró gépezetéhez, a gép névadóján elég sok érdemet tulajdonított magának. A Bányászok Céhének Nagymestere, Namen, akinek oroszlánrésze volt a nagy mű megalkotásában, dühös is volt amiatt, hogy a beszédben meg sem említették az ő nevét, s az elkövetkező napokban véleményének nyilvánosan is helyt adott.

Apjához hasonlóan Ti'amelnek feleségén (akit 3477-ben vett el), Shamán kívül számos más különféle nővel is volt viszonya. Apjától eltérőleg viszont, ahogy mondták, ezeknek a nőknek és a feleségének nagy befolyása volt Ti'amelre.

A közvélemény szerint Shama egyértelműen rendkívüli asszony volt. Hogy miért tartott ki mégis a férje mellett egész életében, még a nyilvánosan is kitárgyalt "afférok" ellenére is, nem egészen világos. Egyesek szerint a házasságát és Ti'amelt a saját céljaira is kihasználta, mivel kétségtelenűl hallgatott rá a király. [1] Mások állítása szerint Yahvo hithű követője volt s hitt abban, hogy a férjének tett eskűt nem lehet megszegni. [2]

Akárhogy is, Shama mindenképpen intelligens nő volt, s bár nyilvánosan ezt sohasem állították, 3477-től praktikusan az ő kezében volt a trón.

3500-től vált lehetségessé, hogy a nők is résztvehessenek a kis Céhek oktatásában. Bár már korábban is vettek részt nők a Céhekben (pl. színésznők stb.), hivatalosan sohasem lehettek a Céhek tagjai. Erős volt a nyomás, hogy a kis Céhek mellett a nagyoknak is lehessenek nő tagjai, azonban ezt egy 3523-as beszédében maga Shama ellenezte igen erősen, nehogy egy ilyen eset megtörténhessen. [3] Nem értett azzal sem egyet, hogy nők állami pozíciókat töltsenek be, ami láthatólag eléggé irónikus dolog, mivel gyakorlatilag ő volt D'ni "Királya", mikor a beszédét tartotta. Véleménye szerint a nőknek sokkal fontosabb kötelességeik is vannak, ideértve a gyermeknevelést is. A beszédét követő években aztán elcsendesedtek az ilyen engedmények iránti követelések.

Shama 3574-ben adott életet Ti'amel első fiának (legalábbis a közvélemény így tudta). A hátralévő évek során Shama a fia nevelésére összpontosított s azon igyekezett, hogy ne olyan ember legyen, mint az apja. Harminc évvel később született egy lánya is, akit Shama ugyanolyan gonddal nevelt.

Az emberek a rossz vezetés ellenére is erőshitűek és céltudatosak maradtak, elnézték Ti'amel gyenge uralkodását és inkább felesége példáját tartották szemelőtt. [4]

Ti'amel egy ismeretlen kór miatt halt meg 3654-ben, 271 éves korában, a trónt elsőszülött fiára hagyta.

[1] Athsheba prófétanő személyes naplójából.
[2] Idézet: "Shama", írta Lalen, 3890.
[3] Shama beszédét a Tanácshoz intézte, miközben a nőknek a nagy Céhekbeli részvételéről vitatkoztak.
[4] Idézet: "Tartós befolyás", írta Ailem, Tevahr unokája, 3576.

Vissza Következő