D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Ailesh király

 

(A jegyzetfüzet a Dakotah ház tetőirodájában található)

 

Ailesh d.i. 120-ban 170 éves volt, mikor a koronázási szertartáson megkapta a trónt. Bár Ailesh Garternay-n soha nem volt az Írók Céhének tagja, életéből ötven évig dolgozott Ri'nereffel együtt (a Céhből való elbocsátása után) a D'ni Könyvén. Mikor a dn'i Írók Céhét megalapították d.i. 8-ban, Ri'neref gondoskodott róla, hogy Ailesh legyen a Céh első Nagymestere.

Nagymesterként szorosan együttműködött Ri'nereffel az új Írók Céhe Esküjének a kidolgozásában. Az Eskű csekély módosításokkal d.i. 9400-ig volt érvényben, és minden Céhtag igérete szerint ennek megfelelően élt.

A feljegyzések szerint Ailesh szorosan követte Ri'neref életvitelét. Mindaddig visszautasította a palota építését, míg meg nem nyílt a Közkönyvtár, mivel erősen szorgalmazta egy olyan hely létesítését, ahol minden állampolgár Könyvekhez juthatott. Bár voltak apróbb nézeteltérések kisebb dolgokban, az épületet végül is d.i. 233-ban fejezték be. Akárcsak tanítója, Ailesh is visszautasította a palotát.

Ailesh uralkodása nagyon hasonló volt Ri'nereféhez. Még nagy volt a lelkesedés az új D'ni törvényei és ideái iránt, s az erős támogatás problémamentessé tette Ailesh uralkodását.

Mielőtt még d.i. 256-ban a harmadik fia megszületett volna, az emberek meglehetősen aggodalmaskodtak, hogy ki lesz vajon a következő Király. Ailesh két idősebb fia eléggé lázadozó volt és egyik sem volt jó jelölt a trónra, legalábbis a köznép véleménye szerint. Amint azonban Ailesh harmadik fia felnőtt, egyértelmű lett a nyilvánosság szemében, hogy a fiú szorosan követi az apja nyomdokait (bár ezt pontosan sohasem fogalmazták így meg). Ailesh egyetértett a közvéleménnyel és a harmadik fiát jelölte utódjául.

Ailesh természetes halállal távozott 350 éves korában.

Megjegyzés: Ailesh Királynak és feleségének a képe a városi Könyvtár épületének külső üvegablakain látható részletekben. Natika rekonstruálta a teljes képet a darabokból (thanks Natika!)

 

Vissza Következő