D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Yableshan Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

Bár a legtöbb kommentár szerint apjához hasonló gondolkozású volt, közel sem volt olyan erős egyéniség, s ezért nem is respektálták annyira, mint az apját; e jellemvonását néhány erőszakosabb csoport fel is használta ellene.

Demathnak sikerült a d'niak nagy részét azonos hullámhosszra állítania. Volt azonban néhány csoport, frakció, akik a saját útjukat kívánták járni és tudtak kellemetlenkedni Yableshan uralkodása alatt.

A Yahvo Vére csoport 4865-ben elrabolta Yableshan első szülött fiát a Vegyészek Céhéből. A levelükben kijelentették, hogy megölik a király fiát, ha nem bocsátják szabadon az egyik vezetőjüket. [1] Yableshan utasította a Relyimaht, hogy keressék meg a fiát, de nem jártak sikerrel (később kiderült, hogy a Relyimah egyik kulcsembere már korábban csatlakozott a Yahvo Véréhez és őket segítette).

A kényszerhelyzetben Yableshan engedett a követelésnek és szabadon bocsáttatta a rabot. Néhány nappal később megtalálták a fiának a holttestét a palota lépcsőjén.

Yableshan fiának a halála és az újkeletű bizonyíték, hogy áruló van a Relymiah soraiban, tovább tágította a rést a d'niak két tábora között. Azok, akik véget kívántak vetni a soraikba történő külső beavatkozásoknak, megerősödtek és szinte naponként nyíltan is helyt adtak követeléseinek. A többséghez tartozók pedig egyre dühösebbek lettek s egyre kevéssé tolerálták a másságot. Végül nagyon kevés d'ni maradt meg a középúton. Még kevesebben voltak, ideértve magát Yableshant is, akik megpróbáltak hídként közvetíteni a két oldal között. [2]

Yableshan nyilvánvalóan megpróbálta elterelni az emberek figyelmét az érlelődő polgárháborútól és 4889-ben bejelentette, hogy megreformálja mind a 18 nagy Céhet. Ez D'ni megalapítása óta az első ilyen jellegű törekvés volt és a Céhek is melegen üdvözölték. A bejelentés nyomán aztán Yableshan megváltoztatta Ri'neref néhány korlátozását s nagyobb szabadságot engedett a Céheknek felépítésükben.

4901-ben lépett elő Yableshan az új Nyilvános Könyvtár terveivel; a Könyvtárat a Vamen kerületbe (a középosztálybeliek egyik negyede) szánták. 4910-ben a Király a Neref szigetére építendő új park terveivel hozakodott elő. 4914-ben három új Pihenő Kort helyeztek el a parkban az Írók Céhének ajándékaként, akik ezzel is ünnepelni akarták az új Céh létrehozását.

Ezek az elterelő manőverek jól is működtek egészen 4954-ig, amikoris egy robbanás történt a Meanas Korban [3] 400 kívülállót és 78 d'nit megölve. Nyilvánvaló volt, hogy különféle gázok keveredése idézte elő: az egyiket a d'niak hozták, a másik pedig már jelen volt a Maenason. Ezzel még egy lökést kaptak a teljes elzárkózás hívei.

A Relyimahnak (akikre általában mindig számítani lehetett az ilyen szituációkban) sem volt semmi információjuk a robbanás okairól. Nyilván még mindig a saját belső káoszukkal voltak elfoglalva, megpróbálták az árulót felfedni. Egyesek azt gondolták, hogy a robbanás készakarva történt, de ezt nem bizonyították be. [4]

Yableshan 5043-ban egy Faresh nevű embert helyezett az Illúzionisták Céhének élére. Első feladata az volt, hogy megtalálja, ki akadályozza a Relyimasht az információk megszerzésében.

Bár sokak szerint Faresht sokkal jobban érdekelték az igazi illúziók, mint a Láthatatlanok, köztudottan igen intelligens ember volt s azonnal hozzálátott egy tervhez, amivel megtisztíthatja a Relyimasht. Egyúttal nekilátott a barlang egyik privát szigetén egy olyan ház építéséhez, ahol szabadjára engedhette az illúziók iránti vonzalmát.

Yableshan 5081-ben, 347 évesen hunyt el. Mivel meggyilkolt első fia után nem született több gyereke, a trónt a fiatalabbik sógorára hagyta (húgának a férjére).

[1] Goshent ötven évvel korábban még Demath záratta be egy Börtön Korba.
[2] Idézet: "Hogyan érkeztek - A Mee-Dis háború indítékainak részletes elemzése", írta Jamen, 7201.
[3] Meanas a bányagépek készítéséről volt ismert.
[4] Idézet: "A láthatatlan leleplezése", írta Besharen, 5999.

Vissza Következő