D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Emen Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

Emen 5081-ben foglalta el a trónt 150 éves korában. Koronázása után két évvel a Relyimah két tagja titokzatos körülmények között eltűnt és sohasem látták őket többé. [1] Faresh a kormány szürke hőse lett s a csoportok ismét elcsendesedtek, mert tudták, hogy folyvást figyelik őket.

A kormány kulcsfiguráit gyakran látták a Faresh házában rendezett partikon és városszerte hírek keltek szárnyra a "rejtvény szobákról" és "titkos termekről". A ház maga a Katha szigeten volt s az egész barlang egyik legtöbbet emlegetett épülete lett. [2]

5093-ban az "Egy a D'ni" kultusz két tagját bűnösnek találták az évekkel korábbi meanesi robbanás ügyében. Mindkettőjüket véglegesen bebörtönözték.

Ezzel egyidőben Emen (és az Élelmezők Céhe) bejelentette két új élelmiszer Kor megalkotását, az egyikben kizárólag kívülállók voltak és olyan új élelmiszer alapanyagokat termeltek, [3] amelyeket még sohasem kostóltak a d'niak.

Faresh lakhelyének a népszerűsége nyomán mások is (főleg az elit) építési engedélyt kezdtek követelni a város körüli rengeteg szigeten. Emen 5095-ben úgy döntött, hogy eladnak jónéhány szigetet, amelyek addig a kormány tulajdonában voltak. A feljegyzések szerint huszonhárom szigetet adtak el egy év alatt olyan privát polgároknak, akik megengedhették maguknak a magasra szabott árakat.

5102-ben szerencsétlenség történt Faresh családjában, lányának titokzatos halála. A Város Őrség hivatalos feljegyzése szerint a lány felébredt az éjszaka közepén, saját állítása szerint szellemeket látott, majd hálószobája ablakán kiugorva szörnyethalt.

Sok szóbeszéd járta az igazi okról. Egyesek szerint kísértetek voltak a házban, míg más források (főleg hivatalos) szerint a frakciók áldozata lett. [4]

A legbefolyásosabb híresztelések a Látnokkal voltak kapcsolatban. A "Szavakban" a Látnok hasonló események bekövetkezését említette volt [5] és egy ilyen publicitást kapott esemény hatására sokan ismét tanulmányozni kezdték a Látnok szavait. Újabb filozófiai káosz kezdete bontakozott ki.

Faresh lánya halála után egy évvel elhagyta a házat. Azt állította, hogy képtelen a lánya emlékével együtt tovább élni ott. A házat teljes egészében a Relyimah kapta meg (bár ezt akkor még senki sem tudta). Az ablakokban látható sötét árnyékokról és a sziget felé sikló hangtalan csónakokról szóló pletykák csak megerősítették a kísértetházról szóló hiedelmeket.

Úgy tudjuk, hogy miután a ház a Relyimah birtokába került, Emen maga is sokszor meglátogatta és számos olyan felújítást rendelt el (alagútak stb.), amelyek egykor majd hasznosak lehetnek.

5202-ben Emen elfogadta a nyilvános komphálózat felállításáról szóló javaslatot, ez sokkal gyakoribb kapcsolatot jelentett a Sziget, a parti város és a környező kisebb szigetek között. Az egyik szigetet Emen a Artisták, a Zenészek és a Színészek Céhének adta, akik azután egy kultúrális központot hoztak létre. A későbbi években a központ gyakran adott helyt a vízen tartott szabadtéri koncerteknek, játékoknak, stb.

Négy évvel Emen halála előtt a Kőfaragók Céhe bejelentette a "deretheni" létrehozását. [6] Ezt az anyagot először csak a laboratóriumban állították elő, és egy sokkal fejlettebb építéstechnika kezdetét jelentette.

Emen 5240 halt meg 309 éves korában, a trónt elsőszülött fiára hagyta.

[1] Ez egészen kb. 6000-ig nem volt publikus információ. Azonban az árulók felfedezése a kormány magasabb köreiben ismert volt.
[2] "A lány sikolyának kísértésé"-ből, írta Haghen, 5120. [3] Shimas és Hereas a sokféle ott termő gyümölcsről és zöldségről lett nevezetes.
[4] "A lány sikolyának kísértésé"-ből
[5] A "Szavakban" számos utalás van álmokra és "gyászoló utcákra", amelyek egyesek interpretálásában Faresh lányának a halálát írták le.
[6] A deretheni egy habkönnyű, de rendkívül szilárd kőzet volt.

Vissza Következő