D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Me'emen Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Dakotah ház tetőirodájában található)

 

83 éves korában, 5240-ban foglalta el trónt.

Me'emen uralkodásának egyik legfontosabb eseménye elég gyorsan bekövetkezett a Bányászok és a Kőfaragók Céhének jóvoltából (a két Céh összedolgozott). 5307-ben bejelentették a narát [1] , alig néhány héttel laboratóriumi előállítása után. A nara határtalan lehetőségeket nyitott meg a bányászat és az építkezések terén, s nagy befolyással volt D'ni jövőbeli lehetőségeire. Ezek a lehetőségek már bejelentésének idején is nyilván nagy izgalmat váltottak ki.

5312-ben D'ni ipari negyedében valamilyen kór tört ki, ami valószínűleg a Yasefe Korból érkezett. [2] A betegség mindenfelé pánikot váltott ki, mert sokan egy ahhoz hasonló járványt jeleztek előre, mint ami a 2100-es években is volt. Szerencsére a betegség közel sem volt olyan halálos lefolyású. mint a korábbi, s a Gyógyítók Céhe rendkívül gyorsan megtalálta a gyógymódot. Ennek ellenére azonban ismét feltámadtak az olyan követelések, hogy a Nehw'eril kerületet [3] messziről szeparálják el a várostól.

Me'emen nyílván maga is eléggé egyetérthetett az ötlettel, mert arra buzdította a Felderítőket, hogy vizsgálják meg az ilyen irányú terjeszkedés lehetőségeit.

5359-ben D'ninak újból nagy lehetőséget kapott egy nagyobb arányú terjeszkedésre a Kő Fog jóvoltából. Ez volt a második óriási Bányász Gép, s jóval erősebb és műszakilag fejlettebb volt, mint a régebbi Kő Evő. Me'emen azonnal utasította a Bányászok Céhét, hogy lássanak hozzá a Kő Evőt is használva egy új terület "megtisztításához" az új ipari negyed számára, amely majd helyettesítheti Nehw'erilt. Az új iparnegyed, Uran készítése végül is 5475-ben kezdődött el.

Jó száz évvel a Kő Fog után, 5473-ban a Felügyelők Céhe bejelentette, hogy a nemrégen felfedezett derethenit fel lehet használni az eddigieknél jóval fejlettebb és sokkal ellenállóbb védőöltözetek készítéséhez. Bár ez a bejelentés talán nem tűnik olyan rendkívülien fontosnak, az új öltözéknek nagy szerepe volt D'ni életében. Mivel a Felügyelők ezután nagyobb kockázatot vállalhattak a különféle Korok feltárásánál, az Írók Céhe kissé szabadabb kezet kapott az írásnál és újfajta Korokat alkothattak. [4]

Me'emen urakodása alatt az emberek a "Szavakat" egész nyíltan megtárgyalhatták s a figyelem ismét a régi templomok felé fordult. Bizonyíték van arra, hogy számos, évekkel korábban a nagy Zéró "új" vonalára épített világi templomot átalakítottak és felújítottak.

Úgy tűnik azonban, hogy Me'emed nem sok figyelmet szentelt népe újabb vallási buzgalmának és sokkal inkább érdekelték a technikai vívmányok és a város kiterjesztése.

Miután a Kő Fogra és a Kő Evőre nem volt már szükség, úgy rendelkezett, hogy építsenek velük egy földalatti alagútat a Sziget és a város között, így minimálisra lehetne csökkenteni a hajóval való közlekedést. A javaslatát azonban nem sokan karolták fel, különösen nem a felsőbb osztályok, akik a Szigeten laktak. Nyilván számosan protestáltak abbeli félelmük miatt, hogy milyen hatása lehet az alagútnak a Szigetre. A legtöbb cég is elutasította a javaslatot, így aztán Me'emen nem erőltette tovább.

5500-tól a más Korokból érkező importot az új Uran negyedbe irányították, jóval távolabb a várostól. Uránról azt mondták, hogy "a régi Nehw'erilhez képest óriási az előrelépés... sokkal fejlettebb... sokkal biztonságosabb", s felavatásának a napján hatalmas ünnepség volt. [5] Az új kerületben szigorú volt a biztonság, később derült csak ki, hogy a Relyimah sok olyan szálat felfedett, amely bizonyos frakcióknak a kerülettel kapcsolatos elégedetlenségét lett volna hivatott kifejezésre juttatni.

5540-ben Me'emen egyetlen fia súlyosan megbetegedett és hat hónappal később elhalálozott. A Gyógyítók Céhe tagjaként gyakran volt azok között, akik az új Korok biztonságát ellenőrízték. A halála miatt azt a Kort nem hagyták jóvá addig, amíg a gyógymódot meg nem találták. Me'emen a fiát hősnek tartotta és egy évvel a halála után az Uran negyed nevét Ashem'en-re változtatta.

Mondták, hogy a fia halála miatt Me'emen "rendkívül szomorkodott... az uralkodását jellemző izgalom odalett". [6] Azt is mondták, hogy bánata űzte őt Trisari prófétanőhöz. [7] Me'emen nyilván sok időt töltött Trisarival utolsó napjaiban s "ő miatta" [8] halt meg belenyugodott emberként.

Me'emen 5549-ben igen élemedett korban, 392 évesen halt meg, s unokaöccsét választotta követőjéül, talán Trisari javaslatára.

[1] A vasnál harmincszor nehezebb fémesen szürke kő, minden d'ni kő közül a legkeményebb.
[2] Yasefet nagyrészt erdő borította és D'ni faszükségletének jó részét onnan fedezték, beleértve a ritka és drága yema fát is.
[3] Az iparnegyedet Needrah uralkodása alatt alapították s a kívülről származó árucikkekk importjának központja volt.
[4] Az újabb Korokban sokkal jobban lehetett kísérletezni a légkörrel, állati élettel és energiaforrásokkal.
[5] A Kőfejtők Céhe Nagymesterének, Vesharnak a naplójából.
[6] A Me'emen Király mellett szolgáló Trisari prófétanő naplóiból.
[7] Említsük meg, hogy minden Király mellé választottak prófétanőket, legtöbbször azonban csak névleges szerepük volt, ritkán konzultáltak velük.
[8] "Ashem", írta Ramena 5589-ben.

Vissza Következő