D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Lanaren Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

Lanaren 5701-ben 98 éves korában lépett a trónra. Nem állt közel az apjához, emiatt nem is nagyon hasonlított rá. Az a szóbeszéd járta, hogy éppen Lanaren miatt ölte meg Adesht az egyik saját tanácsadója, mert tudta, hogy Lanaren megadhatná az embereknek azt, amit akartak.

Lanaren azonnal leleplezte apjának Gish megölésével kapcsolatos ténykedését és informálta a nyilvánosságot a Relyimah létezéséről, valamint szerepéről Gish halálában. Ígéretet tett, hogy a kormányzattal kapcsolatos dolgokból eltávolítja a szervezetet. A bejelentés sokkolta a nyilvánosságot s méginkább azokat, akik a Relyimah szolgálatában álltak. Az állami szolgálatnál eltöltött éveik után a legtöbben titkos Magán Korokban élték napjaikat, néhányukat meggyilkoltak. [1]

A Relyimah hiánya egyúttal reménnyel töltötte el a csoportokat, frakciókat, hogy ismét folytatni tudják "demonstrálásaikat". Azonban Lanaren arra is ígéretet tett, hogy meg fognak szabadulni a kívülállók befolyásától is, úgyhogy a csoportoknak nem lesz szükségük az effajta cselekedetekre. Bár általában úgy vélték, hogy Lanaren ezt nem nagyon fogja betartani, ebbeli szándékát inkább csak csak színlelte, hogy boldoggá tegye a csoportokat.

Teljes szívvel támogatta a Szigetet és a várost összekötő alagút tervét, s ami Me'emennek nem sikerült, azt ő 5714-ben keresztülvitte. Miközben a Kőfog szorgalmasan fúrt, Lanaran megígérte, a gépezet hogy következő feladataként folytatni fogja az Ashem'en városrész bővítését s idővel majd lakó és kultúrális területekre is sor kerül.

Lanaren utasította a nagy Céheket, hogy kezdjenek dolgozni mindazon Korok helyettesítésén, amelyek használatához kívülállók is kellettek. Olyan Korokat követelt, amelyek ugyanarra a célra használhatók, de kívülállók bevonása nélkül. A legtöbb Céh Mester tudta, hogy ez hosszú éveket fog igénybevenni, s bár nem értettek egyet vele, de beleegyeztek, hogy megpróbálják. [2]

5721-ben a szerkezeti megerősítésekhez új, extrúzión alapuló építési technológiát fejlesztettek ki, ez elősegítette a Lanaren beígérte kerületek felépítését.

5734-ben felfüggesztették a Szigetet és a parti várost összekötő alagút munkálatait. A Kőfog már több, mint húsz éve dolgozott rajta, de a Céh Mesterek, akik már egyébként is a Lanaran követelte rengeteg új Koron munkálkodtak, nem voltak elragadtatva otthoni Szigetüknek és a városnak az összekötésétől. [3] Lanaren belegyezett, annál is inkább, mert aggodalomra adott okot, hogy a munkálatok a tó szintjét vagy esetleg még az algákat is befolyásolhatják. [4]

Helyette elrendelték, hogy a Kőfog újabb területeket tegyen szabaddá az Ashem'en negyed mellett.

5856-ban elkezdődtek az új Lanaren negyed munkálatai. A Kőfog új alagútak fúrásával tette lehetővé az újabb területek feltárását.

A Céhek 5902-ben bejelentették, hogy elkészült négy új Kor [5] a régiek helyettesítésére. A bejelentés nem sok vizet zavart, kivéve, hogy a csoportok elhitték, hogy idővel csakugyan vége lesz a kívülállókkal való közösködésnek.

5903-ban érkeztek meg az első lakók a Lanaren negyedbe, a legtöbbjük kétkezi munkás volt, akik a szomszédos Ashemben dolgoztak.

A Relyimah 5986-ban hivatalosan is bevégezte a munkásságát. A bejelentés nyugodt légkörben zajlott, mivel tevékenységük legnagyobb részétmár jóval korábban befejezték.

Lanaren 5999-ben halt meg nagyon idős korban, 396 évesen. A trónt ötödik, legfiatalabb fiára hagyta.

[1] "A láthatatlan leleplezése", írta Besharen, 5999.
[2] Keman Nagymester magánfeljegyzéseiből, Törvényhozók Céhe.
[3] "Az elveszett alagút", írta Lashem, 6034.
[4] A Lanaren és D'ni környezetvédői által emlegetett környezeti ártalmakat sohasem bizonyították be. A legtöbben egyetértettek abban, hogy az egész csak egy könnyű kibúvó volt Lanaren részéről, hogy ne kelljen elismernie, miszerint a Szigeten élő Nagymesterek nyomására döntött így.
[5] A Korok közül három Élelmiszer Kor volt, a negyediket az egyik nagy ipari Kor helyettesítésére írták. Valójában egyiket sem használták fel annyira, mint azokat, amelyeknek a helyettesítésére szánták őket.

Vissza Következő