D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Kerath Király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Dakotah ház tetőirodájában található)

 

Kerath 6731-ben vette át a trónt, 54 éves korában. Az összes király közül talán Kerath neve a legismertebb, nem csak amiatt, hogy a legjobb Királynak tekintették, hanem mert egyúttal az utolsó volt. A későbbi években az ő neve jelképezte az összes Királyt, ideértve, hogy a Királyok Ívét átkeresztelték Kerath Ívévé.

Anyja úgy nevelte, hogy Gish tanításait kövesse, s mire elfoglalta a trónt, már teljes szívvel támogatta a Követőket. Emiatt is meg ahogy már sokszor látta, hogy az apja miként tárgyalt a tanácsadóival, Kerath már korán úgy döntött, hogy D'ni vezetésének nem megfelelő módja a Királyság intézménye. Legalábbis addig nem, állította, míg az igazi Nagy Király meg nem érkezik.

Szinte a csodával volt határos, hogy Kerath mindössze egy uralkodásnyi idő alatt képes volt meggyőzni az embereket, hogy a kormányzás évezredes módja rossz és változtatásra szorul. Kerath gondosan csiszolt érveivel tette le a voksot a Céhek mellett, bármi másnál jobban támogatva őket. Kijelentette, hogy "D'ni egy a Céhekkel... bízzuk magunkat az ő védelmükre s kormányozzon az ő bölcsességük."

Nehéz lett volna a Céheknek nem támogatni az előterjesztést, amely a Királyt elmozdította a legmagasabb méltóságból és az Öt Lorddal helyettesítette, akiket automatikusan a Céhek Nagymesterei közül választottak meg. D'ni összes hatalma így a Céhek kezébe került és ezt csak néhány Nagymester ellenezte. Ők néhányan a Nagy Király és Ri'neref, a királyság állandó támogatójának hűséges követői voltak.

Bár a lakosság sokféle filozófiai ideológiában hitt, Kerath szerencséjére csak azokat a keveseket zavarta a Király hiányának gondolata, akik még Ri'neref és a Nagy Király eredeti tanításaiban hittek. A d'niak többsége azonban már nem ezek, hanem Nemiya, Gish, a Látnok és mások hitét követték. Emiatt a népnek inkább csak egy kulturális hatáson kellett túltennie magát s nem vallásin. [1]

Kerath még jobban a kedvébe akart járni a Céheknek és ezért elrendelte a Tanács Terem felújítását és kibővítését, s egy új Céh Palota építését, hogy ezzel is ünnepeljék majd az új hatalmat, ami hamarosan az ő kezükben lesz – jelképéül a Céhek és Lordok új hatalmának, s feledtetve a Nagy Királyt, akinek még az emlékét is elsüllyesztették az új állami építmény alatt.

Az új Céh Palota építése 6970-ben kezdődött. D'ni helyzetét nem is szimbolizálhatta volna más ennél jobban. A Nagy Király sírja még mélyebbre temetődött az állam és a Céhek számára készült hatalmas épületek alatt.

Uralkodásának végére Kerath a d'niak többségét meggyőzte a saját elképzeléseiről. A legtöbbjük Gish és írásai követőjének vallotta magát, s a kívülállókat fenyegetésnek tartotta. "Ha most nem, akkor hamarosan" - mondta Kerath gyakorta. [2]

Kerath szavai majd csak a halála után bizonyultak igaznak a Mee-Dis háború kitörésével. Kívülálló lázadók megpróbálták elfoglalni és lerombolni a Tintakészítő és a Könykészítő Céhet, s majdnem sikerrel is jártak. A háború végére már csak kevesen maradtak, akik ne Gish követői lettek volna s ne hittek volna abban, hogy a kívülállókkal való kapcsolatot be kell szüntetni . Csak jóval később derült ki, hogy a konzervatív csoportok robbantották ki a Meed-Dis háborút, de ekkor már túl késő volt a konzervatív irányzatnak útját állni.

6977-ben végül Kerath lemondott a trónról s a Királyok hatalmát átadta a D'ni történelme első Öt Lordjának: a Futárok Céhéből Lord Taeri, a Gyógyítók Céhéből Lord Hemelah, az Élelmezők Céhéből Lord Moleth, az Írók Céhéből Lord Kedri, és az Elemzők Céhéből Lord Korenen. Kerath nyolc évvel később halt meg.

A Királyok ideje véget ért.

[1] Kerath nyilvános beszéde, amiben először javasolta az ötletét.
[2] "Az első Öt", írta Tarvis 7000-ben.

Vissza Következő