D'ni társadalma és történelme

Vissza Következő

Veesha király

 

(A jegyzetfüzet a városban, a Királyok Termében (rotunda) található)

 

Veesha d.i. 812-ben, 95 éves korában foglalta el a trónt. Trónralépésekor már két fia volt és még három született halála előtt (nagy szám d'ni szemszögből).

Bár apja idősebb éveiben teljesen elutasította a vallást, Veesha rendkívül vallásos volt és egyesek szerint túl keményen próbálta a saját meggyőződését ráerőszakolni az emberekre, s emiatt sok esetben pont az ellenkező hatást érte el. Egy sor szigorú házassággal és felnőttéválással kapcsolatos előírásnak, fogadalomnak, eskűnek a törvénybefoglalását erőszakolta ki, ezek közül később a fia sokat visszavont.

Sokan állítják, hogy Veesha uralkodásának csúcspontja ötödik fiának az egészségével kapcsolatos. A fiú Felügyelő volt és 50 éves korában, egy Kor rutinellenőrzése során majdnem meghalt. Noha ennek az oka ismeretlen (egyes dokumentumok mérges gázok belélegzését említik), a fiú végül mély kómába esett és a Gyógyítók azt állították, hogy abból már soha sem fog visszatérni.

Válaszul Veesha egy hathatós beszédében a nyilvánosság előtt bátran kijelentette, hogy Yahvo meg fogja gyógyítani a fiát s fel fog ébredni. Az Egyház, a két tanácsadó prófétanő és a Gyógyítók Céhe ellenkezésének dacára Veesha három éven keresztül kitartott hite mellett, míg megtörtént a "lehetetlen" és a fia magához tért.

Bár sokan nem értettek egyet Veesha vallási fanatizmusával, "Veesha mellett nem volt egyetlen olyan d'ni, akit nem rázott volna meg az 'ébredés' s nem erősítette volna meg Yahvo iránti hitében". [1]

Veesha természetes halállal halt meg 997-ben 280 éves korában. A trónt "újjászületett" fiára, Mararonra hagyta.

[1] Idézet a "Csodá"-ból, írta Teshan 1072-ben.

Vissza Következő