D'ni társadalma és történelme

 

Terhesség  

 

(A jegyzetfüzet a Dakotah ház tetőirodájában található)

 

Ez meglepő. Nem tudom ugyan teljes bizonyossággal állítani, de eléggé biztos, hogy a d'ni nők csak egy napig voltak termékenyek minden második d'ni hónapban. Földfelszíni időre átszámítva hetvenkét naponként csak harminc óráig.

Ha ez igaz, több dolgot is megmagyaráz. Egyrészt, hogy miért volt olyan kevés a gyerek, noha háromszáz évig éltek, másrészt, hogy miért ünnepelték meg annyira a terhességet.

Amennyire tudom, az ilyen ünnepségek bár elég nagyok voltak, általában csak a családtagokra korlátozódtak. Jó sok imával Yahvóhoz és áldással a család többi tagja részéről. Ezek az "áldások" inkább ünnepélyes fogadalmak voltak a terhes nő és a gyerek gondviselésére az elkövetkezendő hónapok során.

Ahogy már máshol is említettem, úgy tartották, hogy a terhes nők sokkal befeléfordultabbak, és így a terhes állapottal járó belső "látás" lehetővé teszi a Yahvo küldte látomások érzékelését (bár ez nem volt része a hivatalos ünneplésnek). Ez idő alatt elég sok [az eredetiben itt egy helyesírási hiba(?) miatt az ez szó áll] vallásos meditációt vártak el a terhes asszonyoktól, ebbe nem mennék itt bele. Ezektől a meditációktól azt várták, hogy az asszonyokat a gyerek jövője irányába vezesse, orientálja, és ezért eléggé komolyan vették őket.

Míg a házasság kötelékei között létrejött terhességet nagy ünnepléssel fogadták, ugyanez nem volt elmondható a házasságon kívüli terhességről. Amennyire tudom, ha egy nő terhes lett, akkor elvárták, hogy azonnal házasodjon meg. A házasságon kívül született gyerek élete során egyetlen Céhnek sem lehetett a tagja. Az ilyen nőktől a jelenések kinyilatkoztatását sem várták el. Ez egy alacsonyabb osztálybeli nőnél a kiátkozással volt egyenértékű, hiszen a gyereke nem csatlakozhatott a felsőbb osztályok egyik Céhéhez sem.

Amennyire tudom, a terhesség időtartama egy év teljes év volt. Tíz d'ni hónap - 290 d'ni nap - egyenlő egy földi évvel. Ikerterhességekre nem találtam utalásokat.