(1998)
A CD-ROM kapacitására támaszkodó alkalmazások között nagyon sok műfaj megtalálható, a prózai programokon kívül a játékok, multimédia showk és más effélék mellett a "klasszikus" könyv is keresi a maga helyét ebben az elektronikus médiának nevezett kavalkádban. Természetesen nem sok értelme van egy az egyben áttenni a képernyőre az olvasnivalót, hiszen sokkal kellemesebb és egyszerűbb az ágyon hasravágódva lapozni egy könyvet, mint csupáncsak a betűk kedvéért bekapcsolni a masinát – ennek így nem sok jövője lenne. A lexikonoknál, enciklopédiáknál és ismeretterjesztő alkotásoknál természetesen más a helyzet, itt a multimédia és CD-ROM előnye vitathatatlan.

Azonban a klasszikus olvasnivaló is megpróbál valamilyen módon átalakulni multimédiás alkalmazássá és tábort találni. Adva van a sztori. Csökkentsük le a szöveget minimálisra, adjunk hozzá minél több képet, aztán annyi oda illő videót és hangot, amennyit csak a CD elbír, az egészet gyúrjuk össze, vigyázva, hogy a cselekmény diktálta hangulat tökéletes legyen. Kell még hozzá az olvasó (néző) fantáziája és képzelőereje, hogy kiegészítse a fejében a történetet és jól beleélje magát. Igy kialakul egyfajta multimédia novella, avagy a klasszikus képregény elektronikus változata. Természetesen alapfeltétel még a megszállott szerzőgárda is, akik a szabadidejükben esetleg több évig is dolgoznak - no nem a meggazdagodás reményében, hanem azért, hogy végül is kikerekedjen valami szép és kellemes dolog, ami rajtuk kívül másnak is esztétikai stb. élményt nyújt. Talán a képregény megújhodása? Mindenesetre egyértelműen hézagpótló stílus.

Ilyet alkotott egy olasz társaság Marco Patrito vezetésével. A Sinkha című sci-fi multimédia novella nagyon kellemes időtöltés (egy, a klasszikus Myst kalandjátékkal foglalkozó riportban bukkantam rá, ahol mint hasonló hangulatú alkotást emlegették). Egy igencsak helyes tini leányzó kalandjairól szól (nem hiába no - vérbő déleurópai alkotógárda, néhány kép talán súrolja a lágy erotika határát – a képregény műfajban azonban ez minden csúnya hátsó gondolat nélkül is elfogadott). Az olvasnivaló szöveg sajnos nem sok (öt nyelven van meg választhatóan a CD-n: angol, német, olasz, francia, spanyol), novelláról lévén szó, sokkal többet is elbírt volna az alkotás, a CD-re fért volna. Rengeteg a kép és elég sok a videó animáció. Az egészet valamiféle szürrealista és kissé borongós szellem hatja át. Az igen jó minőségű grafika miatt egy este el lehet olvasni – kár, hogy ilyen rövid, ez volt a benyomásom, de hát egy CD-re ennyi fér. Igaz, a befejezés egyértelműen folytatást sejtet. Na de lássuk a sztorit (aki pedig még többet akarna, az keresse fel a www.sinkha.com honlapot. Itt a történettel kapcsolatos kiegészítő információk is találhatók.)

Az első rész: Sinkha (1995)

A második rész: Hyleyn (2002)

A harmadik rész: Atmosphere (2007)

A negyedik rész: Planet of the Clouds (2007)

(2008)
Hosszú várakozás és ígérgetés után 2008-ban, augusztusban felújítva, új kiadásban megjelent az eredeti Sinkha CD! Éppen ideje volt, hiszen a régi CD az újabb Windows és QuickTime verziókkal nem volt kompatibilis. 15 euró az ára, a műfaj kedvelőinek igazán megéri. A címét egyúttal kissé megváltoztatták: Sinkha 0. epizód: Az első találkozás. A könyvszerű, illusztrált novellaváltozat (amely egyébként rajta van a Hyleyn CD-n is) pdf formátumban is elérhető. A cselekmény kicsit más, mivel a novellaváltozat a sajnos meg nem valósult Sinkha filmnek megfelelően készült.

(2010)
Az összes rész 4,80 Euróért letölthető a www.sinkha.com helyről.

(2012)
Immár több éve semmi hír sem a Sinkha projektről, sem magáról a alkotóról, bár a website még él. A Sinkha valószínűleg meghalt. Kár érte. R.I.P.

Sajnos nem valósult meg annak idején egy tervezett kalandjáték Escape from Thalissar - Szökés Thallisarból sem. Ilyen címmel viszont született egy pár perces video is, talán a trailerhez szánták:

Készült Editpad * szerkesztővel Firefox böngésző használatára optimalizált * Norfren Frissítés: 2011.1.1.

Sinkha, Hyleyn, Atmosphere, Planet of the Clouds and all associated names, videos, trademarks, photographs and screen images are copyright © by Virtual Views. No infringement is intended upon the rights of Virtual Views by the fair use of the pictures, or any holders of any copyright referenced herein.