VisszaTovább

 
 A Megfigyelőállomások Kora 
 

Előrebocsátólag csak annyit, hogy nagyon hosszú megfejtési időre készüljünk fel, ha teljesen magunk akarunk boldogulni. Még tanácsokkal, súgásokkal együtt is egy-két hét könnyen rámehet. De ez ne vegye el senki kedvét, egyáltalán nem kell egyfolytában ezzel a Korral foglalkozni, közben mást is csinálhatunk, csak néha kell bizonyos dolgokra odafigyelni. Kezdetnek máris egy kis nyílt segítség, ami a földrajzi tudásodat is teszteli:

Angolul a helyet Pod Age-nek hívják, ilyen röviden nem lehet lefordítani. A pod szó valamiféle zárt tokot, tartályt, helyet jelent: a bab és borsó hüvelye, repülőgépen a motor burkolata, léghajón az utaskabin és hasonlók. De lássunk hozzá.

A városi múzeum

Irány Ae'gura, a központi téren a sátoron túli rövid utca vezet a múzeumba. Odabent jobbra fordulva sok mindent találhatunk. Egy asztalon két kép hever: az egyiken egy Negilahnnak jelzett helyen állatok konturja látszik, az emberi alakhoz viszonyítva egyik-másik igen csak nagy lehet. A másik egy ismeretlen világ térképe, kontinensekkel, rajtuk számozott piros körökkel és fokbeosztással. Ezzel hamarosan részletesen kell foglalkoznunk. Az állványokon négy Könyv és egy Relto-lap van (ez napot és holdakat ad a szigetünkhöz). A könyvek és nevük:

Tetsonot

Payiferen

Dereno

Negilahn

Az állomások

Látogassuk meg mind a négyet (saját Könyveket is kapunk a reltoi polcunkra), mindegy, milyen sorrendben. Gömb alakú megfigyelőállomásokra érkezünk (hol az alsó, hol a középső szintre), nagy fedett ablakok minden irányban. Az alsó szinten a falnál öt kapcsolót találunk. A középső az ablakokat nyitja, a többi négynél különféle állathangokat hallunk. A négy állomás közül Tetsonot láthatólag hibás, az ablakok nem működnek, csak a vörös vészvilágítás. Nézzünk jól körül Relto-lapok reményében is. Az állomások különböző éghajlati övben helyezkednek el. Látszólag nem tudunk mihez kezdeni. Viszont találnunk kellett az egyikben egy gyanús dolgot

Az állomások alsó szintjének a padlóját is nézzük meg, egy lényeges dolgot kell észrevennünk.

Tehát az egyik állomás középső szintjét kell minél gyakrabban meglátogatnunk. Főleg az az időszak nagyon fontos, amikor a nap besüt egy bizonyos ablakon. Egy nagyon lényeges pillanatot kell elkapnunk, lehet, hogy ehhez több napra (!) is szükségünk lehet. Ha látjuk, hogy a fény a megfelelő helyhez közeledik, a létra közelében állva figyeljünk. A döntő pillanatban jellegzetes ciripelő hangot hallunk, fény jelenik meg és kinyílik egy térkapu az alsó szinten. Tán egy fél percig marad nyitva, ezért sietve menjünk le, lépjünk bele és azonnal írjuk fel a pontos időt! Sikeres akció esetén bejutunk egy újabb Bahro barlangba és megkapjuk a szokásos jutalmunkat. Ezzel persze csak egy állomásnál rendeztük le a dolgot, a többi háromnál viszont egyelőre semmi támpontunk nincs, mikor van a kritikus időpont.

Az egyes állomásokról röviden:

Dereno

Az állomás a sarkvidéken, részben jég alatt fekszik. Az alsó szinten a vizi élővilágot figyelhetjük meg, különféle kagylók és korallok, apró halak láthatók, és egy nagyobb, rájára emlékeztető hal, a kamkenta is elúszik néha az ablak előtt. A felsőbb szinteken fantasztikus jégalakzatokat és valamiféle fákat láthatunk.

Negilahn

Trópusi mocsaras erdő. Hatalmas páfrányokat és léggyökeres fákat láthatunk, rajtuk nagy rózsaszín (parazita?) virágokat. A múzeumbeli asztalon látott állatok közül nagyon ritkán megpillantható egy kétfarkú majom, vagy a fák között jól hallható léptekkel vonuló urvin, egy hatalmas struccszerű madárféle.

Tetsonot

A sötét állomáson vízben tocsogunk, még a fényt is nehéz felgyújtani. A legkönnyebb, ha pontosan a Nexus könyvhöz állunk, 180 fokos fordulatot teszünk és egyenesen a szembeni falhoz megyünk. Magunk előtt tapogatva rátalálhatunk a kapcsolóra. Az állomás valószínűleg a tenger alatt van, erre lehet következtetni az állathangokból is. A rendszereknek részben működniük kell, hiszen a csöpögő víz ellenére az állomás nem telik meg vízzel.

Payiferen

Sivatagi környezet, folytonos homokviharokkal. Fentebb már céloztunk a felső szinten látható négy kő vagy agyag korongra. Az ablakon ismeretlen eredetű lyukak vannak, s az azon beáradó intenzív napfény lassan mozgó fényfoltokat vetít a padlóra. Kis szerencsével néha-néha hallhatjuk egy sanscrit dübörgő lépteit és meg is pillanthatjuk valamelyik ablakon keresztül.

Tanács: Az állomások energiaellátását lassan töltődő akkumulátorok biztosítják. Ezért távozás előtt oltsuk le a világítást, csukjuk be az ablakokat.

A térkép

A teljes megoldáshoz a kulcs a könyvtárbeli térkép. Vegyük alaposan szemügyre. Katt...

Egy ismeretlen nevű bolygó részleges térképét látjuk, nagy szigetekkel és kontinensekkel. A számozott vörös pöttyök jelentése azonnal világos a jobb felső sarok kis ábrája alapján, a kutató állomások helyét jelzik. A hosszúsági fokhálózat is számozva van, ezért a d'ni számokat mindenképpen fordítsuk le. A fenti térkép elég kicsi, innen letölthető egy sokkal jobb felbontású pdf változat. Ebben két térkép van: a felső az eredeti, az alsó lefordítva, európai számokkal és latin betűkkel. Az állomások bejárásakor megtudhattuk az egyes állomások sorszámát, így a térképen most beazonosíthatjuk őket. A hosszúsági fokbeosztásból látjuk, hogy a bolygó 13 időzónára van osztva. Tehát ha egy helyen ismerjük a térkapu megjelenésének időpontját, hogyan tudjuk megállapítani, mikor nyílik meg egy másik helyen? (Feltételezzük, hogy a nap sugarainak mindig ugyanolyan beesési szögénél nyílik meg a többi helyen is, tehát helyi idő szerint ugyanakkor). Ehhez két adatra van szükségünk. Az első adat megállapításához többször vissza kell térnünk Payiferenre. Remélhetőleg, mikor először nyílt meg a portál, felírtuk a pontos időt. Most meg kell várnunk, mikor telik el pontosan egy ottani nap, vagyis érkezik a fénysugár pontosan ugyanabba a helyzetbe. Ha úgy érezzük, hogy lekéstük az eseményt, akkor jegyezzük a rákövetkező időpontot, persze ekkor két napnyi időt mértünk. Sikerült?

Ha a nap hossza már ismert, egyszerű kiszámolni, hogy mennyi időeltolódás felel meg egy időzónának. Ha ez az érték már ismert, akkor a térképről megállapíthatjuk az egyes állomások közti időzónakülönbséget, így a helyi időbeli különbségeket, eltolódásokat. Mivel tudjuk, hogy Payiferenben mikor jelent meg a térkapu, a számolt különbségek alapján tudjuk, hogy a többi helyen mikor fog megjelenni. A térképről leolvasott adatok azért nem teljesen pontosak, így a várt időpont előtt vagy tíz perccel álljunk lesben. Kicsit nehezíti a dolgunkat, hogy a térkapuk egyes állomásokon a felső szinten, másokban lent jelennek meg és nem sok idő van a létrán való mászkálásra.

Ha mindezt sikeresen végigkinlódtuk (vagy legalább részben), jutalmul itt van egy kalkulátor, amely megmutatja, hogy hány óra múlva nyílnak az egyes kapuk.

 

D'ni számok, hasznos tudnivalók, stb.

 
Ha most kapásból megmondod, hogy itt a Földön egy idózóna hány hosszúsági foknak felel meg és miért, nem lesz túl nehéz dolgod. Az egyik állomás középső szintjének padlóján.

Payiferen. Persze lehet, hogy nem éjszaka érkezünk
ide.
A padlókon egy-egy d'ni szám látszik.
Vegyük elő d'ni számismeretünket.
Negilahn: 18, Dereno: 25,
Payiferen: 13, Tetsonot: 6
A nap hosszára a bolygón és az egyes állomások
hány időzónányi távolságra vannak egymástól.
Payiferen segítségével megállapíthatjuk, hogy a nap hossza
a bolygón kereken 14 óra 43 perc.
Gondoljunk a saját Földünkre: itt 24 időzóna van, és a nap hossza éppen 24 óra. Mennyivel kell az óránkat állítani, ha Angliába, Londonba utazunk? Vagy ha Romániába, Nagyváradra? Megállapítottuk, hogy a nap hossza a Korban 14 óra 43 perc, a térkép pedig 13 időzónát jelöl. Vagyis 14 óra 43 perc / 13 = 1 óra 13,5 perc az eltolódás időzónánként. A napfelkelték haladási iránya fordítottja a földinek, vélhetőleg erre utal az időzónák számozását összekötő körív nyilazása. A nap tehát Negilahnban kell fel először, ezt véve alapul:
- Dereno egy időzónányival van arrébb, tehát ott 1 óra 13 perccel később jelenik meg a térkapu.
- Payiferen késése Derenóhoz viszonyítva kb. 33 perc.
- Tetsonot kb. 2 óra 43 perc késéssel követi Payiferent.
Negilahn és Tetsonot fent,
Dereno és Payiferen lent.