A Szentély 
 

A Szentélyben még adósunk a felső szinten levő titokzatos szoba, ahol a nagy kőgolyó van. Mielőtt azonban még bármihez kezdenénk, itt vannak a próféciák válogatott mondatai, amiket az eddigiek során illett megtalálni:

1:4The door lies at the end of the path Az ajtó az út végénél van.
1:38The passing of time gives the path to the gathered Az idő múlása mutatja az utat az összegyűlteknek.
1:89Be still and the path will be made known Nyugalom és az út feltárul.
2:18The action of the gathered means nothing Az összegyűltek munkájának nincs eredménye.
2:19The action of the deceived is toiling in vain A félrevezettek munkája hiábavaló fáradozás.
2:30Darkness comes at the end of time Az idő végén jön a sötétség.
2:32Seek the path of the shell Keresd a kagyló útját.
3:66The passing of time brings the past to the present Az idő múlása a múltat a jelenbe hozza.
3:72Take time to understand the path of the shell Időbe kerül, míg rájössz a kagyló útjára.
3:110The path of the stone is toil for the gathered A kő útja fáradságos az összegyűlteknek.
4:10The number of the watcher is six hundred and twenty five A Látnok száma 625.
4:52The way is made clear at the end of time Az idő végén tisztán látszik az út.
4:81The future is always revealed to those who wait Akik tudnak várni, azok meglátják a jövőt.
4:96Rest in the light Pihenj a fényben.
5:18The gathered will find rest when the light comes Az összegyűltek nyugalmat találnak, ha eljő a fény.
5:32Roll the stone to know the deceiver Gurítsd a követ, hogy megismerd a hiábavalóságot.
5:57The path is folly for those who toil A küszködők a hiábavalóság útját járják.

Ami ezekből leszűrhető, hogy valószínűleg hiábavaló a kőgömböt gurítgatni. A másik gyanús dolog: a türelem rózsát terem (vagy mást). Ennek a nyugalomnak köze lehet a fényhez. Úgyhogy csinálj fényt és nyugi, ebből baj nem lehet. Már eddig is többször jót tett, ha nem rohantál, hanem nyugodtan vártál vagy 15 percet.

Ezek után mi mást tehetnénk, mint menjünk a felső szobába, kapcsoljuk be a fényt és várjunk nyugodtan. Ha letelt az idő, valami kattogást, fémes hangot hallunk. Ezután nézzünk körül a szobában, mi változott. Rá kell találnunk a továbbvezető útra...

Másszunk fel a szűk kanyarodó peremre és kövessük. Ha véletlenül lepottyannnk, az se nagy baj, mert bár így a gömb mögé kerülünk, az ellenkező végen egy lyuk van a padlóban, ahol leesve egy rejtett szobába jutunk. Továbbhaladva viszajutunk a kiindulási helyre, az óra elé.

Az út végén nyomjuk meg a kék gombot, ekkor egy híd nyúlik ki és folytathatjuk az utat a túloldalra. A lépcsőn lemenve a fa függőhídhoz érünk, amit már láthattunk az erkélyről korábban. A hídról megpillantjuk a sejtelmes nagy fa alakú épületet. Pár percet várjunk és nézzük meg, hogyan változik a környezet. A szemben levő terembe belépve azonnal megpillantjuk a földön a nagy spirális, illetve kagyló alakú utat. A falon ott van az ötödik kockás minta, egy kék nyomógomb (a fényt oltja ki és a hidat, amin idejöttünk, visszahúzza) és egy Yeesha-vászon.

Tegyük, amit tenni kell, kövessük a kagyló útját. Ha végig mentünk rajta, halljuk a kapcsolódás ismerős hangját, minden elsötétedik...

 

 
 Myst 
 

... és nagy meglepetésre Myst könyvtárának kandallójában találjuk magunkat. Ismerős hely, aki játszott a Mysttel (vagy a Real Mysttel). Nyomjuk meg a piros gombot és másszunk ki a kandallóból. A könyvtár bizony megváltozott, üres a könyvespolc, nincsenek képek, csak Catherine egy ruhadarabját találjuk a polcon. A kijárat is zárva van. A Mystet ismerők már valószínűleg tudják, hogy mit kell tenni.

Odabent nyomjuk meg a gombot és ha leereszkedett a panel, jöjjünk rá, miképp működik, nem nehéz. A kockamintákből azonnal látjuk, hogy mire kellettek az összegyűjtött rajzok. Most egyesítsük őket, és a kapott mintát kattogjuk bele a panelbe. A kandalló belseje elfordul és előttünk van egy Kapcsoló Könyv; a kapuképet megérintve egy új helyre, K'veerre érkezünk.

 

 
 K'veer 
 

A d'ni tó K'veer nevű szigetének ez a terme nyilván ismerős a Mystből és Rivenből. (K'veeren valaha egy arisztokrata család palotája volt. Ebben az egykoron beomlott kijáratú teremben volt Atrus kétszer is rab, egyszer az apja, egyszer a fiai miatt.) Yeesha hamarosan megjelenik és elmondja beszédét. Közben elvisz minket minket a barlangba is, hogy elkápráztasson tudásával. A végső mondat értelme persze, hogy "talán a vége még nincs megírva", mint már annyiszor.

A vége csakugyan nincs még itt. K'veeren a teremben több mindent találunk, Yeesha levelét az apjának, egy Relto lapot és Atrus egy ruhadarabját.

De még mindig nincs vége. Mi is volt Yeesha egyik első mondata? "Enyém lett az idő. Tudd meg, a teste már nincs a kincsestárában." Hohó, ez gyanús! El kellene tehát menni egy bizonyos jól ismert kincsestárba. Gyerünk tehát.

 

 
 Kadish 
 

Miután K'veerről visszaérkeztünk Reltora, gyönyörködjünk el a szigetünkben, majd vegyük utunkat a Kadish Kor kincsestára felé, a Könyv kézjelén vagy a kapuképen keresztül, attól függően, ahogy kényelmesebb. A kincsestárban nézzünk alaposan körül, hátha találunk valamit.

Ha megvan az új Könyv, linkeljünk a következő helyre. Újfent a Kadish kincstárban vagyunk, de most már csakugyan a jövőben. A kincstár majdnem üres, eltűnt Kadish Mester holtteste is. Levéltöredékeket találunk, amiknek alapján most már eléggé egyértelmű, hogy Yeesha az időben mozogva megmentette Kadish Mestert. Ezután ismét kutassuk át a kincstárat, egy újabb Relto-lapot találunk.

 

 
 Myst 
 

Még várjunk a befejezéssel. Akik végigjátszották valamikor Mystet, azoknak bizonyára furdalhatja egy kérdés az oldalát. Ha nem emlékeznénk rá, itt van: A jutalmunk egy újabb Relto-lap!

Most már csakugyan visszatérhetnénk Reltora a jól befejezett küldetés érzésével. De ha már itt vagyunk, próbáljuk ki az első húsvéti tojást is. Ime a kódja: Eredményül pedig egy d'ni receptet kapunk.

A másik húsvéti tojáshoz keressük fel a gahreeseni kiképzőközpontot és az egyik kiállítóteremben álljunk bele a nagy csőbe. A reltoi ruhásszekrényben megszabadulhatunk a cucctól.

 

Összefoglalás:

A) Új Relto-lapok:

 1. Ahnonay: a 2. karbantartóteremben a lezárt platformon. Egy nagy d'ni állóórát ad Reltohoz.
 2. Er'cana: az egyik vízlevezető alagút rácsa mögött. Öt d'ni fénygolyót kapunk.
 3. K'veer: befejezés után az íróasztalon található. Zöld növényeket ad Reltohoz.
 4. Myst: a kandallóban az eredeti Myst kód bevitele után. Egy tűzhellyel gyarapodik Relto.
 5. Kadish Tolesa, kincstár a jövőben: pillangók.

B) Új ruhadarabok:

 1. Nagy Fa trikó: a Szentély erkélyén.
 2. Zubbony: Ahnonay, Kadish lakosztályában a priccsen.
 3. Hátizsák 2.: Er'cana, a tablettázógép épületének tetején.
 4. Catherine ruhája: Myst könytár, egy polcon.
 5. Atrus ruhája: K'veeren az íróasztal melleti széken.
 6. Sisak: Kadish Tolesa, kincstár a jövőben.
 7. D'ni védőszemüveg: a száraz sivatag hasadékában, abban a szobában, ahol Atrus levele is van.
 8. Felügyelők szkafandere: Gahreeseni kiképzőközpont. A kiállítóteremben állj a nagy lógó cső alá.

 

 

Ahnonay –  Er'cana –  A Kagyló Útja

 

 
A nyugalom szó szerint veendő. Amíg várakozunk, ne mozduljunk el a lámpa alól,
a kör alakú lemezről.
...egy falból kiemelkedő létrára a kőgömb mellett. Az ajtótól indulva menjünk körbe-körbe, amíg a középpontba érünk.
Igyekezzünk minél pontosabban a spirálison maradni.
Másszunk talán vissza a nem
hétköznapi kandallóba.


A barna színűek felelnek meg
a panel benyomott kockáinak.
Ez csak a Kadish Kor lehet. Ne csak középen, hanem a falak mellett is. Az ajtó után rögtön forduljunk balra. Mi van akkor, ha az eredeti, régi Myst kódot állítjuk be a kandallóban?