A végjáték 
 

Végigjártuk sz összes Kort és megszereztük a bahrok lelkét (?) tartalmazó négy oszlopot a barlangból. Hogyan tovább? Két támpontunk van:

a) Yeesha a legutolsó beszédében a barlangban elég világosan célzott rá, hogy amit elvettünk, azt vissza kell adnunk, be kell zárnunk a kört.
b) A Társaság erkélyén találtunk korábban egy nagy követ tele rajzokkal, hieroglifákkal. Nézzük meg alaposan ismét.

A feladatunk tehát:

A Bahro barlang és Relto

Ezt könnyű teljesíteni. Látogassuk meg sorban mindegyik Kort, lépjünk be a bahro kapun, majd a barlangba. Először meglepődve tapasztaljuk, hogy a barlang kissé megváltozott. De ne zavartassuk magunkat, érintsük meg a kéz jelét, ekkor az oszlop visszakerül a helyére. Nézzünk körül, nem látunk valami ismerős jelet? A Relto könyv most sem működik, úgyhogy ismét ugornunk kell – de most nem a csillagok közé zuhanunk be, hanem az óriási d'ni barlangba valahová, zuhanunk a narancssárga fényben foszforeszkáló víz felé. Szerencsére még időben használjuk a Relto könyvet.

Reltora visszaérkezve kisebb földrengés támad és mintha hasadozni készülne a föld az oszlopok között. De folytassuk, amit megkezdtünk, még háromszor menjünk el a megfelelő Korba és a bahro barlangba, míg végül mind a négy oszlop visszakerül helyére. Mikor az utolsó alkalommal vagyunk a barlangban, rajzoljuk le egy papírra a négy földön látható jelet, a sorrendre vigyázzunk.

Miután a negyedik alkalommal is visszatértünk, megreped a föld és megjelenik egy hasadék, benne a csillagokat látjuk. A csillagrés, a dimenziórepedés, ami már ismerős lehet azoknak, akik játszották a Rivent. Legyünk bátrak és ugorjunk bele.

A sivatag

Nagy huppanással visszaérkezünk a sivatagba. Induljunk a hasadékba, a szobába, ahol a kivetítő van. Ha bekapcsoljuk, Yeesha megjelenik ugyan, de a dolog nem tökéletes. Hasonlóan kell tennünk, mint amikor először jártunk itt. Yeesha a szokott stílusában elmondja, hogy hála neked, a bahrok most már kiszabadultak és visszatérhetnek D'niba. Ad még két ajándékot is hálából. Az egyiket majd megtalálod a reltoi szekrényedben. A másik miatt eléd nyújt egy Könyvet. Kapcsolódj. Egy látszólag ugyanilyen helyre érkezel... igaz, Yeesha most valóságosnak néz ki, odakint pedig szakad az eső. Yeesha áthozott egy párhuzamos Földre, ahol a sivatag már nem is sivatag. Mikor Yeesha eltűnik, lépj oda a másik a kivetítőhöz, és szerezd meg, ami benne van. Ezután indulj fel a felszínre. Még éppen láthatod, ahogy a kialudt vulkán kráterében eltűnik néhány bahro (a bahrok és D'ni kapcsolatáról többet a Myst V-ben lehet megtudni).

Ideje visszamenni Reltora. Fedezd fel az új Könyvet a polcon és készülj a további kalandokra.

 

 

P.S.: Lehet, hogy az Uru: Ages Beyond Myst története kicsit érthetetlennek, a befejezés befejezéstelennek tűnik. Vegyük tekintetbe azonban, hogy ez a játék 2003 őszén úgy készült és került a boltokba, hogy csak a bevezetője a hamarosan induló sokszereplős online játéknak, a történet hamarosan folytatódik. Az online kísérleti játék sajnos több ok miatt is megszakadt 2004 februárjában. Mentsük ami menthető alapon azután kiegészítőcsomagokkal egészítették ki ezt az alapjátékot. Yeesha és a bahrok története, D'nival való kapcsolata a Myst V-ben folytatódik.

 

Összefoglalás:

Relto-lapok:

  1. Teledahn: az óriásgomba legfelső szobájában egy láda mögött. Relton jobb tető a rozzant helyett.
  2. Gahreesen 1.: a KI-diszpenzer utáni szobában a hasadék mélyén. Köveket és rönköket ad Reltohoz
  3. Gahreesen 2.: a börtöncellában a priccsen. Egy vízesést és tavat ad a szigethez.
  4. Kadish Tolesa: a piramis előtti tengerparton egy szakadékot átugorva található. Egy lassan növő fenyőfát ad Reltohoz.
  5. Eder Kemo: a puffogó növényeknél egy sziklakiugrón. A kunyhó falára mintákat varázsol és egy szőnyeget belülre.
  6. Sivatag, hasadék: a végjáték után a kivetítő szobában a másik szerkezet gombját megnyomva elkapható a levegőben. Az esőt szabályozza Relton.

 

 

Kezdés –  Gahreesen –  Teledahn –  Edir Gira és Kemo –  Kadish –  Végjáték

 

 
Vigyük vissza az oszlopokat Reltoról a barlangba. A földön egy olyan hieroglifát, jelet
látunk, mint amilyenek kezdéskor a sivatagi
hasadékban, a kivetítő kapcsolója körül
voltak.
A kék gomb körüli jeleket ugyanazokra állítsuk be, mint amit a bahro barlang padlóján láttunk. Mindegy, melyikkel kezdjük, de a sorrend lényeges.