Aceszulfám kálium só (E950)
(Acesulfam potassium)

Aceszulfám kálium só

Szintetikus, a szacharinhoz hasonló szerkezetű édesítőszer, a répacukornál kb. 200-szor édesebb. A szervezetben nem metabolizálódik, változatlanul kiürül, s kétéves állatkísérletekben sem volt mutagén vagy karcinogén hatása. Jó a hőállósága, és normál körülmények között nem reagál az élelmiszerekben levő egyéb anyagokkal. Napi javasolt maximális mennyiség ≤9 mg/testsúlykg. Élelmiszerekben a meg­engedett maximum 2500 mg/kg vagy liter, általában csak 200-350 mg/kg. A maximális mennyiség csak olyan élelmi­szerekben enge­délyezett, amiből vélhetőleg keveset fogyasztunk, például rágógumi vagy édességek, desszertek, ételkiegészítők.

Kémia: 1,2,3-oxatiazin vázas egyszerű heterogyűrűs vegyület, illetve ennek kálium sója.

Lásd még:

Bővebben az édesítőszerekről
Magyar wikipédia

frissítve: 2021.7.22.