Agar (E406)
(Agar)

A Gelidium, Pterocladia és Gracilaria családokba tartozó vörös tengeri algák (Porphyra) világszerte igen elterjedtek. Mintegy 150 alfajukat megtisztítva, sajtolva, szárítva levesekhez, szószokhoz, stb. ázsiaszerte réges-régen használják étkezési célra. A növényből forró vizes extrakcióval nyerhető ki az agar (Japán zselatin, agar-agar). Por, csík vagy lapka formában kerül forgalomba. Maga az "agar-agar" szó maláj eredetű és kocsonyát jelent.

Vörös tengeri alga
Vörös tengeri alga (Gracilaria sp.)
Source: Wikimedia commons
Csomagolt agar-agar

Felhasználás: Az agar hasonló a zselatinhoz, de annál hatásosabb, kevesebb kell belőle, másrészt vega ételekhez is használható. Gélesítő anyagnak használják pl. főtt hal konzervekben, kocso­nyákhoz, zselékhez, dzsemekhez, sörgyártásban a zavarosság eltüntetésére, derítésére. A bakte­riológiában, mikro­biológiában baktérium- és gomba­táptalajok gyakori alapanyaga. A kémiában az ún. gélelektroforézis vagy gélszűrés nevű szét­választási eljáráshoz alkalmazzák. A gyógyá­szatban enyhe hashajtóként ismert.

Kémia: Kémiailag egy poli­szacharid vagyis szénhidrát alapú biopolimer. A galaktóz nevű cukorból (szénhidrátból) épül fel. Ebből 2 (egy-egy D- ill. L-cukor) egy agarobióz egységet alkot s ezek polimerje az agar, azonban a galaktózok közül kb. minden tizedik egy savanyú szulfátészter csoportot is tartalmaz, így az agar tulajdonképpen egy polianionos só.


Az alginsav szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Jóval részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.05.22.