Asztaxantin (E161j)
(Astaxanthin)

Az asztaxantin nevű vöröses karotinoid a természetben egy élesztő­gombafélében és a Haematococcus pluvialis nevű algában fordul elő. Az ezt fogyasztó állatok, például a lazac, krill, garnélarák, flamingó, stb. vöröses-narancs pigmentációja innen ered. Egyetlen engedélyezett felhasználási területe a vízkultúrás tenyésztéshez kapcsolódik, mint táplálék kiegészítő, főleg a lazacfarmokon.

Az interneten a különféle táplálkozással és táplálkozás kiegészítőkkel foglalkozó lapokon és blogokon rengeteg jótékony hatást tulajdonítanak neki: a C-vitaminnál több százszor (!) erősebb antioxidáns, szemvédő hatás, bőrvédő hatás, segít a gyomorfekély, szívbetegség, rák leküzdésében, stb., sőt ettől tudnak a lazacok a vízeséseken felugrani! Ezek nagyrésze légből kapott feltételezés, tudományosan semmi sincs alátámasztva.

Előállítása: a fent említett algából is kivonható, azonban manapság gazdaságosabb szintetikusan előállítani más karotinfélékből.

Kémia: A karotenoidok csoportjába tartozik.

Az asztaxantin szerkezete
Lásd még:

Angol wikipédia és fordítása

frissítve: 2020.07.14