Kassziagumi (E427)
(Cassia gum)

Senna obtusifolia - Kínai szenna
Senna obtusifolia, kínai szenna
Source: Wikimedia commons

Feldolgozott és tisztított kassziagumi por
Kassziagumi por
Source: www.exportersindia.com/

A pillangósvirágúak családjába tartozó, a világ nagy részén elterjedt, gyomnövénynek tartott Senna obtusifolia hántolt magjának tisztított örle­ményéből készülő lisztszerű anyag. A magvak kb. 75%-ban tartalmaznak poli­szacharidokat 1-2% illóolajat is tartalmaznak. Indiában a megpörkölt magvakat pótkávé készítésére is használják. Használata nálunk új keletű, élelmiszeripari felhasználását az EU 2010-ben engedélyezte. Mivel a nem szívódik fel, rostanyagnak tekinthető. A bélbaktériumok csekély mértékben bontják az alkotó cukrokra.

Felhasználás: Fagyasztott állapotban fogyasz­tandó készítmények (fagylaltok, jégkrémek), tej alapú desszertek, töltelékek, ömlesztett sajtok, szószok, hőkezelt húskészítmények.

Kémia: Szerkezetileg egy elágazó láncú szénhidrát, ún. galaktomannán, fő komponense 1-4 kötésű β-D-galaktomannóz lánc, kb. minden ötödik mannózhoz a 6-os helyzetben galaktóz (tejcukor) kapcsolódhat.


Galaktomannán kémiai szerkezete
Lásd még:

Angol wikipédia Cassia gum, és gépi magyar fordítása
EFSA: A kassziagumiról összefoglalólag (angol szakmai cikk)

frissítve: 2021.6.2.