Nátrium- és kalcium-ciklamát (E952 ii és E952 iv)
(Potassium and calcium cyclamate)

A ciklamátnak, mint a többi nem-cukor alapú édesítőszernek a felfedezése szintén a véletlennek köszönhető: 1937-ben egy egyetemi hallgató az Illinoisi Egyetemen egy labora­tóriumban új láz­csillapítók keresése közeben ciklamáttal szennye­zett kézzel cigarettázott, s ő vette észre az ízét. Az 1950-es évek elején előszőr csak rossz ízű gyógyszerek ízének a maszkolására kezdték használni, de hamarosan általánosan elterjedt mint diabetikus édesítőszer, leginkább 10:1 arányban szaccharinnal keverten.

Kb. 40-szer édesebb a répacukornál. Napi javasolt maximális mennyiség 7 mg/testsúlykg (ciklamin­savként kifejezve). Élelmiszerekben a megen­gedett maximum 2500 mg/kg, leg­gyakrabban csak 250-500 mg/kg. A maximális mennyiség csak olyan élelmiszerben meg engedett, amiből vélhetőleg keveset fogyasztunk, például lehelletfrissitő tabletták.

Kálium-ciklamát szerkezete

Kémia: Egyszerű felépítésű vegyület, a ciklohexán aminjának szulfonilezett származéka.

Változatlanul kiürül a vesén keresztül, de az emésztő­csatornában, feltehetőleg mikrobiális hatásra és nagy egyéni szórással 1-7% közötti mennyiség ciklo­hexilaminná alakul. 1969-ben egy jelentés szerint hím patkányoknál a ciklamát + szaccharin kombináció hólyagrákot okozhat (extrém adagban két évig tartó adagolásnál), emiatt 1970-ben az USÁ-ban kivonták a forga­lomból. Az elégtelen adatokra hivatkozva sok helyen továbbra is forgalomban maradt. Más állatokban vagy emberben ilyet nem észleltek. A következő években igen sok vizsgálatot végeztek a ciklamáttal, ciklamát + szaccharin kombi­nációval és ciklohexilaminnal kapcsolatban, azonban az eredeti vádakat nem tudták alátámasztani, ezt végül 1984-ben az FDA hivatalosan is elismerte. Ma több, mint 50 országban használják, az USÁ-ban és Kanadában általánosan nem, csak gyógy­szer­készítményekben és asztali kiszerelt édesí­tőkben engedélyezett. Embernél az egyedüli mellékhatás az engedélyezett napi adag 20-szorosánál a szokottnál lágyabb széklet.

Lásd még:

Magyar wikipédia

frissítve: 2009.8.23.