Klór (E925), klór-dioxid (E926)
(Chlorine and chlorine dioxide)

Mind a két anyag a legerősebb fertőtlenítő­szerek közé tartozik. A klór zöld színű gáz, a klór-dioxid zöldessárga gáz és csak vizes oldatban használják, mivel tiszta állapotban robbanékony. A klór-dioxidot leginkább ivóvíz fertőtlenítésre és a papíriparban a papírpép fehérítésére használják. Az élelmiszeriparban mindkettő technológiai fertőtlenítő szer és természetesen termékben nem fordulhat elő.

A klór-dioxiddal kapcsolatban érdemes meg­említeni a magyar fogyasztók számára nem annyira közismert ún. klórozott csirke körüli vitát, amely az Egyesült Államok, valamint Nagy Britannia és az EU között zajlik. (Az internetes keresőkben a "klórozott csirke" kifejezésre keresve azért található magyar cikk is, többnyire a bulvár ­sajtóban.)

A vita oka, hogy az USÁ-ban az állat­tenyésztésben alacsonyabbak a higiéniai előírások, ezért a vágóhidakra kerülő csirkék baktérium­fertőzöttsége magasabb lehet. Emiatt a vágóhidakon a leölt és már kibelezett csirkéket klór-dioxid oldattal fertőt­lenítik. Az EU az ilyen csirkét tiltólistán tartja, mivel állítása szerint még a csirke­tenyésztőknél és szállítóknál kellene a magasabb higiéniát bizto­sítani, és a hiányosságokat nem utólag meg­próbálni elfedni a klór-dioxidos kezeléssel. Az USA hatóságai ezt vitatják, szerintük az eljárás biztonságos, nincs rá tudományos bizonyíték, hogy az ő csirkéjük rosszabb lenne.


Lásd még:

Wikipedia klór-dioxid
Agrárszektor.hu írása a klórozott csirkéről
A BBC írása a klórozott csirkéről (angol)

frissítve: 2021.6.21.