Kurkumin (E100)

(Curcumin)

Kurkumagyökér
Source: Wikimedia commons

A kurkuma (Curcuma longa, turmeric) az ősi Indiában is használt gyógy- és fűszernövény. Elsősorban földalatti gyökérrészét, rizómáját használták a népi medicinában sok fajta baj ellen. A curry nevű fűszerkeverék egyik alapanyaga, mind az íze, mind az illata miatt, s a kurkumin adja a currys ételek jellegzetes sárga színét (ez utóbbi miatt indiai sáfránynak is hívják). A kurkumagyökér kivonatát a természetgyógyászat is használja. A sok vizsgálat ellenére csak a gyomor-bélrendszerre gyakorolt kedvező hatása bizonyosodott be egzakt módon, reumaellenes és egyéb (rák, AIDS) hatásai nem bizonyítottak. Újabb kutatások kiderítették, hogy a gyomor-bél rendszerből a hatóanyagnak csak töredék­mennyisége szívódik fel, az is azonnal metabolizálódik. Mivel antioxidáns hatása is van és több reaktív oxigént generáló enzimet gátol (lipoxigenáz, stb.), feltételezhető, hogy ez is hozzájárul a kedvező fiziológiai hatáshoz. A kémiai indikátorként használt kurkumapapír is kurkumakivonatból készül.

Felhasználása széleskörű: mustárfélék, saláta­öntetek, italok, péksütemények, E160b-vel kombinálva sajtok, margarin stb. színezésére alkalmazzák.

Kémia: A kurkumagyökérben található illóolajok és egyéb összetevők közül a sárga színű kurkumin az egyik fő komponens, amely forró alkoholos extrakcióval izolálható. Mind természetes forrásból, mind szintetikusan elő­állítják. Kémiailag egy polifenolféleség, a konjugált kettőskötés-rendszer okozza élénk sárga színét. Elég könnyen oxidálódik többféle terméket eredményezve, ezeknek lehetnek különféle nem tisztázott hatásai, emiatt is vizsgálják újabban biológiai hatását behatóan.

A kurkumin képlete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Sokkal észletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
Spices Board India (angol)
Összefoglaló szakmai cikk J. Medicinal Chemistry (angol)
A kurkumin oxidációjával képződő sokféle termékről szakmai cikk (angol)

frissítve: 2021.04.10