Eritrit (E968)
(Erythritol)

Az eritrit egy négy szénatomos, négyértékú cukoralkohol (poliol). A természetben is előfordul, leginkább gyümölcsökben, azonban iparilag glü­kózból fermentációs úton állítják elő bizonyos élesztő­gombák segítségével. A mindennapi keres­kedelemben előszőr Japánban jelent meg a 90-es években. Édessége kb. 75%-a répa­cukornak.

Az eritrit gyorsan felszívódik, majd legnagyobb része a vizelettel változatlanul kiválasztódik, ezért nincs kalóriaértéke, nincs hatása a vér cukor- és inzulinszintjére, így jó alternatív édesítőszer a cukorbetegek számára is. Mint minden cukor­alkohol, egyszerre nagyobb mennyiségben fo­gyasztva (>20-30g) enyhe hashajtó hatású, érzékényeknél puffadást is okozhat, ekkora mennyi­ségben azonban nem fordul elő élelmi­szerekben. Viszont italoknál előfordulhat, és emiatt ezekben az EU-ban nem engedélyezett. A baktériumok és gombák sem tudják feldolgozni, ezért gátolja a fugszuvasodást és lepedék­képződét.

Felhasználás: A kalóriamentes édesítés mellett (italok kivételével) kiszáradás­gátló, stabilizáló ha­tása is van süteményekben, desszertekben.

Lásd még:

Magyar wikipédia
EFSA értékelése az eritritről (angol szakmai cikk)

frissítve: 2021.07.27