Izomalt (E953)
(Isomalt)

A répacukor átalakításával készítik az izomaltot. Ebben a répacukor glükóz fele megmarad, míg a molekula másik fele cukoralkoholokká alakul, 1:1 arányban szorbittá és mannittá. Édesítőhatása valamivel gyengébb, mint a normál cukoré. Kalóriatartamára nézve kb. fele a rendes cukornak. A tápcsatornából lassan szívódik fel, mert előbb alkotóivá kell bomlania, ezért a cukorbetegek jobban tűrik, jelentős része azonban változatlanul kiürül. Előnye még, hogy a szájban levő baktériumok nem tudják tápanyagként hasz­nosítani, így nem termel­hetnek belőle fogakat rongáló savakat sem. Európában a 80-as, USÁ-ban a 90-es évek óta használják csökkentett energiatartalmú élel­miszerekben.

Kémia, az izomalt előállítása – az első lépés bakteriális fermentáció, amitt redukció (hidro­génezés) követ:

Az izomalt előállítása répacukorból
Lásd még:

Angol wikipédia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló

frissítve: 2021.6.23