Konjak (gumi vagy liszt) (E425)
(Konjac gum, Konjac glucomannan)

A konjak vagy konjak liszt nagyon régóta ismert hozzávaló a tradicionális japán konyhában. A Hátsó-Indiában, Kínában őshonos évelő Anor­phallus konjac (leopárdkontyvirág) nevű növény gyökérgumójának őrlésével és tisztításával készül. Dísznövénynek is hasz­nálják magasra növő hatalmas virága miatt, erről kapta az "ördög nyelve" nevet. Az 1980-90-es években terjedt el és engedélyezték világszerte. Saját súlyának 100-200-szorosának megfelelő mennyiségű vizet is képes felvenni és rendkívül viszkózus gélt alkotni. A konjak gél a zselatinnál keményebb állagú. Felhasználása is ezt aknázza ki: mártások, puddingok és hasonlók sűrítéséhez használják, amikor fontos, hogy az étel megtartsa az alakját és ne folyjon szét. A körülményektől függően gél vagy zselé is lehet, ezt édességeknél lehet kihasználni. Egy ideig kedvelt alapanyaga volt a gumi­cukorkaféléknek, néhány éve azonban erre a célre megtiltották használatát: a konjakkal készült gumi­cukor keményebb, mint ami zselatinnal készült, nem esik szét könnyen, ezért gyerekeknél félre­nyeléskor fulladást okozhat.

Anorphallus konjac, leopárdkontyvirág
Anorphallus konjac, leopárdkontyvirág
Source: Wikimedia commons
Anorphallus konjac gyökérgumója
Anorphallus konjac gyökérgumója
Source: Wikimedia commons

Kémia: Szerkezetileg egy glükomannán, más szóval glükózból (szőlőcukorból) és mannózból felépülő poliszacharid, kevés elágazással és néhol acetil csoportokkal.

Konjak poliszacharidjának kémiai szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása
What is Konjac? (angolul)

frissítve: 2021.6.2.