Leucin (E641)
(Leucine)

Néhány éve került a listára a leucin. A leucin az esszenciális fehérjealkotó aminosavak közé tartozik, vagyis az emberi szervezet nem tudja szintetizálni, a tápláléknak tartalmaznia kell az elegendő mennyiséget. Tejsavóban, szójában, borsóban fordul elő legnagyobb mennyiségben.

Felhasználás: Hivatalosan ízmódosítóként szerepel, azonban gyakran találkozhatunk vele kenyérben és hasonlókban, mivel a kelesztés során elősegíti az élesztőgombák működését.

Leucin kémiai szerkezete

Kémia: Az leucin (pontosabban L-leucin) egy izobutil oldalláncot tartalmazó α-aminosav. Iparilag manapság többnyire fermentációval állítják elő egy Corynebacterium baktérium­törzs fel­használásával.

Lásd még:

Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.15