Natamicin (E235)
(Natamycin, Pimaricin)

Természetes gombaellenes makrolid antibiotikum, a humán gyógyászatban is alkalmazzák candida, stb. gombás fertőzésekben. Az élelmiszeriparban mind az USÁ-ban, mind Európában engedélyezett anyag. Elsősorban egyes sajt- és száraz­kolbászfélek felületi kezelésére alkalmazzák a penészesedés meggátlására. Semmi gond a nata­micinnel, viszont sohase szerencsés, ha egy humán gyógyászatban alkalmazott hatóanyagot az élelmiszereknél is használnak (a patogén kór­okozóknak hamarabb kialakulhat a rezisz­tenciája, ellenállóképessége), még akkor is, ha csak az el nem fogyasztott részeket kezelik vele.

Kémia: A natamicin a polién makrolid anti­biotikumok csoportjába tartozik. Ezekre jellemző egy nagy szénatomszámú gyűrű 4-7 konjugált kettőskötéssel és egy belső lakton (észter) kötés, valamint egy ehhez kapcsolódó cukorszármazék. A natamicin a gombák sejt­membránját teszi műkö­dés­képtelenné.

A natamicin szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia

frissítve: 2021.05.16