Neoheszperidin DC (E959)
(Neohesperidine DC)

NarancsA citrusfélék levéből izolálták a neoheszperidin nevű anyagot, amelynek redukált származéka neoheszperidin DC néven az utóbbi egy-két évtizedben küzdötte be magát az édesítőszerek körébe. A cukornál 300-1500-szor édesebb (for­rástól függően), gyakorlatilag kalóriamentes, ráadásul antioxidáns hatást is mutat. Az édes íz mellett kissé mentolos jellege is van, ezért sokszor használják más édesítőszerekkel keverten, hogy azok egyesek számára kellemetlen utóízét semlegesítsék. Alacsony koncent­rációüban ízfoko­zó hatása van. Üdítőitalok, rágógumi, sütemények édesítésére, ízmódosítására használják.

Kémia: A neoheszperidin sok hasonló anyaggal együttesen fordul elő (naringin, heszperidin, izonaringin, narirutin, stb.) Kémiailag ezeket össze­foglalóan flavanoidoknak nevezzük, s igen elter­jedtek a növényvilágban, a sárga szín a termé­szetben sokszor hozzájuk fűződik. Az igazi flavanoidok gyűrűs vegyületek, de oda-vissza ala­kulhatnak a nyíltláncú kalkonokká. Legtöbbször különféle cukrokhoz, szénhidrátokhoz kapcsolódva (esetünkben rutinóz) fordulnak elő (glikozidok). A neoheszperidin zárt formája a heszperidin, ennek szerkezetét 1943-ban magyar kutatók, Zemplén Géza és Bognár Rezső állapították meg. A neohesz­peridin redukálásával (hidrogénezésével) kapják a neoheszperidin DC-t. Egy másik közeli rokon vegyület, a naringin íze pont ellentétes: ez felelős a grapefruit keserű ízéért…

Neoheszperidin képlete
Heszperidin képlete

Az érdekesség kedvéért említsük meg, hogy a flavonglikozidok keverékét Szent-Györgyi Albert 1936-os megfigyelése nyomán P-vitaminnak is nevezik; ez a hajszálerek ellenálló­képességét növeli. Egy ilyen anyag a heszperidinhez nagyon hasonló rutin, amely rutafélékben, japánakácban, stb. fordul elő. C-vitaminnal kombinálva mint gyógyszer többek között Rutascorbin néven van forgalomban.


Lásd még:

Tudatos vásárló
Angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.25.