Neotám (E961), advantám (E969)
(Neotame, advantame)

Az aszpartám nevű mesterséges édesítőszernek két továbbfejlesztett változata került forgalomba a 2000-es években. 2002-ben engedélyezték a neotámot. Használata jelenleg kezd felfutni. Ez kb. tízezerszer édesebb a répacukornál és 30-szor az aszpartámnál. Az advantám (2014) kb. húsz­ezerszer édesebb a répacukornál és kb. 110-szer édesebb az eredeti aszpartámnál (így jelenleg ez a legédesebb édesítőszer). Ezért ez utóbbiakból mintegy 30-60-szor kevesebbet kell használni. Az aszpartámnál részletesen elemeztük azt az alaptalan aggodalmat, amit az anyagból felszabaduló jelentéktelen mennyiségű metanol okoz. A neotámnál és advantámnál ez a mennyiség még kisebb, egy kis pálinkázás vagy borozás során a szervezetünkbe jóval több metanol kerülhet. A fenilketonuria nevű vele­született anyagcsere-betegségben szen­vedőknek is biztonságos a fogyasztása, mivel a szer­vezetben levő enzimek nehezen tudják ezekből a fenilalanint felszabadítani, a keletkező mennyiség elenyésző.

A neotám napi biztonságos maximális összmenyisége 2 mg/testsúlykg, élelmiszerekben az engedélyezett max. mennyiség 400 mg/kg (kis mennyiségben fogyasztott termékekben, például rágógumiban), a tipikus mennyiség azonban 10-50 mg/kg.

Kémia: Mindkét édesítőszer alapja azonos az aszpartámmal: két természetes aminosav, a glutaminsav és fenilalanin alkotta dipeptid metilésztere. Az aszparaginsav aminocsoportja azonban ezekben alkilezve van (telített szénlánc kapcsolódik hozzá). Eredményül a molekulák ízhatása fokozottabb, a metabolizmusa viszont lassabb.

A táplálékkal bevitt mennyiség kb. 20-30%-a szívódik fel, ami igen gyorsan hidrolizálódik a szabad savvá. Ennek legnagyobb része (~85%) változatlan formában kiürül a szervezetből, a maradék 3 bom lástermkké metabolizálódik egyxenként ≤5%-ban, ezek szintén eliminálódnak a szervezetből. A fentebb említett fenilalanin mennyisége jelentéktelen.


A neotám szerkezete
Az advantám szerkezete


Lásd még:

Nébih advantám
Angol wikipédia advantám, és gépi magyar fordítása
Angol wikipédia neotám, és gépi magyar fordítása
A neotám sorsa a szervezetben, felszívódása, toxicitása, metabolizmusa: WHO Food Additives Series: 52. (angol szakmai cikk)

frissítve: 2022.1.22.