Kálium poliaszpartát (E456)
(Potassium polyaspartate)

2017-ben engedélyezett új borstabilizáló anyag a borkősav kikristályosodását megakadályozandó. Az emésztőrendszerből nem szívódik fel, csak kis mértékben bomlik, a felszabaduló aszparaginsav ártalmatlan és egyébként is elhanyagolható mennyiségű a táplálékkal a szervezetbe kerülő aszparaginsavhoz képest. Toxicitás, allergia, stb. tesztekben sem találtak kifogásolnivalót.

Kémia: Polipeptid típusú vegyület. Készítéséhez természetes L-glutaminsavból indulnak ki, amit hőkezeléssel kondenzálnak, majd enyhe lúgos kezelésnek vetnek alá. A kapott peptidszerű poli-D,L-aszparaginsav kálium só kb. 30%-ban α-, 70%-ban β-peptidkötéseket tartalmaz.

Lásd még:

EFSA értékelése (angol szakmai cikk)

frissítve: 2021.7.1.