Polidimetilsziloxán (E900)
(Polydimethylsiloxane)

A polidimetilsziloxán (PDMS, vagy más néven dimetil-polisziloxán, dimetil szilikonolaj, dimetikon) szilicium alapú polimer. A PDMS-nek igen sok változata ismert, az olajos vagy zsírszerű állapotútól kezdve a gumiszerűig, s igen sokfelé használják az élet minden területén: samponban a hajfényesítő hatás miatt, mellimplantátumokban, ajkak vastagítására injekció formájában, kozmetikumokban, nem is említve a rengeteg technikai alkalmazást.

Jó habzásgátló szer, igen kis koncentrációban is hatékony, max 1,5 mg/kg mennyiségben engedélyezett a használata az élelmiszeriparban. Leginkább lekvárok, dzsemek levesfélék készítésénél és sütőolajokban alkalmazzák. A szilikonolajok fiziológiailag közömbös anyagok, a széklettel távoznak a szervezetből.

Bár a szilikonolaj ártalmatlanságát igen sok tanulmány bizonyítja, e sorok írója szerint léteznek sokkal természetközelibb habzásgátlók is, inkább azok használatát kellene preferálni.

Polidimetilsziloxán (szilikonolaj) szerkezete

Kémia: [SiO(CH3)2] ismétlődő egységekből felépülő szerves szilicium alapú polimer. Az n értékétől függően lehet könnyen folyó folyadék, mézszerűen viszkózus, vagy gumiszerű.

Lásd még:

Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.18.