Quillaja kivonat (E999)
(Quillaia extract)

Quillaja_saponaria, szappanfa
Quillaja saponaria
Photo: UC Berkeley, July 2019, by Amber Kerr

A quillaja kivonat a Dél-Amerikában Chilében őshonos chilei szappanfa (Quillaja saponaria) kérgéből készül. A kivonat többek között ún. szaponinokat tartalmaz. A szaponinok ("sapon" –éatin szappan) természetes deter­gensek, másszóval a szappanhoz hasonlóan habzó anyagok, a régi időkben is tisztításra használták őket, vagyis inkább a magas szapo­nintartalmú növényeket. A sokféle szapo­ninnak sokféle a biológiai hatása is, egyesek többé-kevésbé mérgezőek is, bár gyomron keresztül nem vagy rosszul szívódnak fel. Régebben nem egyet népi gyógyszerként is használtak. Euró­pában hasonló növény a nálunk is honos szappanfű (Saponaria officinalis) és a homoki fátyolvirág (Gypsophila arenaria), Dél-Európában, Egyiptomban pedig régóta ismert a szappan­gyökér (Gypsophila struthium).

Felhasználás:Élelmiszeripari célra a quillaja szaponinok enge­délyezettek, elsősorban szén­savas üdítő­italok, gyömbérsör, cider és hasonlók habzásának elő­segítésére alkalmazzák. Étkezési kiegészítőnek és a tradicionális gyógyászatban is használják a szaponinokat


Kémia: Kémiailag a szaponinok, vagy ponto­sabban a szaponinglikozidok egy központi, zsír­oldékony ún. triterpén maggal, aglikonnal rendel­keznek (ez hasonlít a szteroidhormonok négy­gyűrűs szteránvázához), s ehhez kapcsolódik több, akár hat-hét különféle cukorgyűrű. A központi zsíroldékony, lipoid rész és a vízoldékony, ionos csoportokat tartalmazó szénhidrátok együttese teszi a molekulát jó detergenssé és emul­gáló­szerré.

A quallaja szaponin szerkezete

Lásd még:

Angol wikipédia és gépi magyar fordítása
Tudatos vásárló
Szaponinok:
Magyar wikipédia
Jóval részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.28.