Sellak (E904)
(Shellac)

A sellak az egyik legáltalánosabban használt természetes "műgyanta" volt évszázadokon át. Egy Indiában és Távol-keleten honos, főleg a fikuszféléken (Ficus religiosa) élősködő tetűfaj nősténye (Coccus lacca) által kiválasztott és megszáradt váladék az alapja. Az összegyűjtött nyers sellakot több lépcsőben tisztítják, az eredmény egy barnás-vörös, lemezes töredező anyag. Régebben a festék­tartalma miatt is gyűjtötték (ez forró vízzel kioldható, az eredmény egy kárminsavhoz hasonló vörös festék, ma már azonban nem használják). További tisztítás és fehérítés után kapják a világos sellakot. Vízben nem, de lúgokban oldódik, alkoholban is, de csak lassan és ekkor kémiailag is megváltozik (észter­képződés).

Felhasználás: A sellakot nagyon sok mindenre használták/használják. Sellak volt az alap­anyaga (szervetlen töltőanyaggal keverve) a 20. század első felében használt 78-as fordulatú hang­lemezeknek. Nagyon jó elektromos szigetelő­anyag – mikor a 19. század végén az elektromos eszközök gyors elterjedése miatt a kereslet megnövekedett és a sellak hiánycikk lett, a vegyészek valamilyen helyettesítő anyagot próbáltak készíteni, ez vezetett a bakelit fel­fedezéséhez. Szintén sok sellakot használtak az asztalosok a fa klasszikus fényezéséhez, politúrozásához. Márvány­porral kevert sellakkal ragasztották a villanykörtéknél az üveg részt a fém foglalathoz, stb.

A gyógyszerkészítésnél a sellakot olyan tabletták bevonására használják, amelyek ellenállnak a gyomorsavnak s csupán a bélben oldódnak. Édességek bevonására, színezére, fényezésére is alkalmazzák régóta, s mint bizonyítottan ártal­matlan E-anyagnak, manapság is erre szól az engedélye.

Kémia: A tiszta sellak kémiailag hosszú láncú hidroxi-karbonsavak poliésztereinek elegye. Lúgos hidrolízisénél több, mint 40% aleuritinsav ((±) 9,10,16-trihidroxi-palmitinsav) keletkezik (ez egyéb­ként értékes anyag az illatszeripar számára, civet és analógjainak a szintéziséhez használják.


Különféle tisztított sellakfélék
Source: Wikimedia commons
A sellak fő komponense, az aleuritinsav


Lásd még:

Magyar wikipédia
Részletesebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2016.6.20.