Hőkezeléssel oxidált szójaolaj, zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E479)
(Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids)

Ez a riasztó nevű adalékanyag voltaképpen közönséges anyagokból készül és nagyon hasznos azoknak, akik nagyobb mennyiségű olajjal vagy zsírral sütnek: hatására a forró zsiradék nem habzik és fröcsköl annyira, amikor a víztartalmú sütnivaló belekerül. Használata sütőzsírokban engedélyezett.

Készítéséhez tiszta szójaolajat először magas hőmérsékleten (190-200 °C-on) levegőn oxidálnak, majd zsírsav mono- és digliceridekkel (kissé lebontott zsiradékokkal, E471) rea­gáltatnak. Ered­ményül hidroxi- és oxo-zsírsavak bonyolult ele­gyeinek gliceridjei keletkeznek.

Lásd még:

Tudatos vásárló

frissítve: 2003.05.25.