Uru fontosabb füzetei, naplói, beszédei magyarul

Uru: To D'ni

 

Ae'gura és Bevin

Hát elmentek az építők.

(A könyv Relton, a jobboldali felső könyvespolcon található.)

 

Mi történt velük? A romok részévé lettek vagy a fa részévé váltak? Mert a fa növekszik, a barlang lélegzik, hangok töltik be a csend helyét. A hívottak folytatják itteni utazásukat. Építeni vagy növeszteni, a választás rajtuk áll.

Egy új könyv... azért, hogy megnyissa az utat a barlangba, hogy megnyissa az utat a kezdetekhez, hogy megnyisson egy pillantást a jövőre.

 

Dr. Sharper 2004-es naplója

(A napló Douglas Sharper avagy a "gombabáró" városi irodájában található az íróasztalon)

 

1.23.04 - Bár az jár a fejemben, hogy megnézzem a Patriots csapatát a következő Super Bowl döntőn (amit remélhetőleg meg is fog nyerni)[1], mi az ahhoz képest, ami várt, mikor visszatértem ide D'niba... Mi történt? Hallom, hogy a DRC az egész mindenséget itt hagyja. Watson nem tér vissza. Kodama, Laxman, Sutherland és a kisemberek, Nick, Simpson... nem láttam, hogy jönne a DRC, Engberget sem. Pénztámogatásokért folyamodnak, de csodálnám, ha ennél többre jutnának..

Sok mindenről kellene ma írnom, de a gondolataim össze-vissza járnak. Megszerettem ezt a helyet. Az irodákat. A lényeket. Az embereket. A játékot. Még a DRC-t is. Meg vagyok döbbenve. Csakugyan mindennek vége?

1.26.04 - A múltbeli véleménykülönbségek már nyilván nem választanak el minket. Ma jó sokat beszélgettem Kodamával és Laxmannal. Kiábrándultak és szomorúak. Csalódottak. Szegény Laxmann, még mindig a KI-n dolgozik. Azt mondja, hogy egységesíti a KI-ket és beépít egyfajta távolról történő frissítési lehetőséget. Ettől eltekintve hozzáláttak a lezáráshoz.

Úgy tűnik, hogy tudják, mi történt Watsonnal. Nyílván beszélt Kodamával, legalább egyszer azóta a nap óta. Senki sem akart odamenni, így hát hagytam.

Mindazonáltal felcsillant a szemük. Laxman esetén ez nem is meglepő, de Kodama? Az az ember még egyszer sem lelkesedett be. Úgy tűnik, hogy van egy vásznuk, amit meg akarnak tartani.

1.30.04 - Laxmannak látnia kellett a fényt. A KI hálózat alapüzemre lesz visszaállítva, mielőtt Laxman felmegy. Én is indulok felfelé. Houstonban lesz a Super Bowl. Kell, hogy lássam most ezt a bajnokságot. Aztán jövök vissza.

2.5.05 - Bajnokok! Ismét! Nem hiszem, hogy láthattam volna jobb meccset, eltekintve a félideji botlásért.

2.9.04 - 2175.58.-81 Mi ez? Koordináta? És miért körtölte Zandi szét, hogy "az összegyűltek megismerik a kagyló útját"? Mi ez?

Beszéltem Nickkel a múlt éjjel. Indul felfelé, vissza északnyugatra valahová. Szeretném látni a srácot még valamikor. Jó fej. Hiányozni fog. Azt hiszem, Fioca is elment. Ő is hiányozni fog. Egy másik jó fej.

2.11.04 - Elmentem ma éjjel a kémszobába és... már nem a régi. Hiányzik a cselszövés, s azon kaptam magamat, elszomorít, hogy ennek is vége. Nincs már többé szükség rá, hogy a háttér biztonságával bajlódjunk. Most így visszatekintve látom, hogy mennyire felületes voltam. Bárki megtalálhatta volna a Könyvet. Azt hittem, hogy Teledahn rejtett része biztonságos, de nem volt az. Nem, ha mindenki elment Shroomie-t megnézni. És ha elgondolom, hogy már ketten is elegen voltak, elég, ha az egyik lezárta volna az ajtót s akkor a társa megláthatta volna a Könyvet. De azt hiszem, most már ez nem gond. Nem hiszem, hogy bárki is egyhamar felkeresné a rabszolgák barlangját. Hát igen...

Kicsit szégyellem magam, hogy megfeledkeztem Philről. A felszíni utak, a futballmeccsek, s nyilván az itt lent történtek miatt megfeledkeztem róla. Phil Relto könyve a kémszobában volt. Tettem oda egy rövid látogatást. Egyfajta emlékhely. Azt hiszem, már hivatalosan is halottá nyilvánították, de azért még meg kéne kérdezni a fiúkat. [2]

2.13.04 - Te jó ég, talán éppen én miattam halt meg. Ez...

2.28.04 - Nincs idelent semmi élet. Szószerint és jelképesen sem. Mindenki elment. Én meg itt ragadtam azzal a gondolattal, hogy Phil talán miattam halt meg.

Sokszor beszéltem erről a DRC-vel. Sohase találták meg a holttestét, csak egy szétroncsolódott KI-t az egykori meredély alján. Senkinek sem beszéltem róla, de már kétszer is ugyanazt álmodtam.

Phil odafent áll a sziklatorony tetején, bízva abban, hogy bármikor visszatérhet a Reltojára. Aztán az első repedés. Még mindig nyugodt. Élvezi a veszélyt. Még egy repedés a kőben és torony omlani kezd. Lenyúl a könyvéért, készen arra, hogy megragadja. Akkor veszi észre, hogy nincs ott. Megfordul, hogy elmeneküljön, de már zuhan is. Segítségért kiállt az ottlevők felé. Semmi esélye sincs, mert elvettem a könyvét. A törmelék mindörökre maga alá temeti.

Nem. Képtelen vagyok elhinni, hogy így történt.

3.1.04 - Megint megjelent az asztalomon: 2174.58.-81. Azt hittem, mindenki elment. Zandi? Még ha semmi mást sem teszek, akkor is meg kell találnom azt a helyet, mielőtt elmennék innen. Igy gondolom. Zandi nyomós ok nélkül nem küldte volna. Ha ugyan ő volt. Meg kell találnom a válaszokat. Watson, Phil, a DRC, a kudarc. Ezek a koordináták rejtik vajon a választ?

3.22.04 - Van még itt valaki rajtam kívül? Már nem vagyok biztos benne, hogy csakugyan egyedül vagyok. Óvatosabbnak kell lennem.

3.22.04 - Nyilvánvaló, hogy el kell jutnom a Nagy Nullához. A pletykák szerint a DRC-nek több kapcsolóköve is volt Kirel privátszobáiban. Kirelbe eljutni nem probléma, de bejutni a privátszobákba már az. Valami köze van a fényekhez, de nem vagyok biztos benne, hogy miként.

3.22.04 - G = Green O = Orange B = Blue [zöld, narancssárga, kék]

3.22.04 - Van idelent még valaki, szinte biztos vagyok benne. De ez talán nem is olyan rossz dolog.

3.23.04 - Több, mint 1000 ezekből Társaság [Neighborhood]. De ez nem is sok, ismerve a Társaságok számát itt lent.

3.23.04 - Más helyek is vannak még, mennem kell. Sok a tennivalóm. Viszlát. [3]

 

Megjegyzések:

[1] Az amerikai futball legnagyobb eseménye a Super Bowl bajnokság, amit az utóbbi években többször is megnyert a New England Patriots csapata.
[2] Phil Hendersont 2003 végén temette maga alá egy omlás. A holttestét azóta sem találták meg. Rebesgettek arról, hogy talán Yeesha megmentette valami módon.
[3] Az utolsó néhány bejegyzés sorrendje és dátuma változhat attól függően, hogy a játékos mit és hogyan csinál.

Dr. Watson beszéde Kirelben

(A beszéd a Kirel Társaság előadótermében hallható, ha megnyomjuk a pódiumon levő kék gombot.)

 

Halló. Mikrofonpróba... egy...kettő... Viktor, adásban vagyunk? Oké (torokköszörülés). Akkor oké (torokköszörülés). Üdvözlet mindenkinek. Öö... hála Viktornak, beindíthattunk egy kis ráadás d'ni technológiát. Nagyon jól jön ahhoz, hogy innen a Tokotah központból eljuttathassuk az üzeneteket a rengeteg Társaságba is és így mindenkit informáljunk arról, hogy miként is alakulnak a dolgok. Öö... hadd kezdjem ismét azzal, hogy üdvözlök minden újonnan érkezettet itt D'niban. Nagyon örülünk, hogy itt vannak. Bár személyesen csak néhányukkal tudtam beszélni, azonban akikkel még nem találkozhattam, azokat is isten hozta itt a helyreállítási munkálatokon.

A DRC és a helyreállítással foglalkozó mérnökök nagyon keményen dolgoztak, hogy mindent rendbe rakjanak. Ahogy talán már észrevették, a sziget, Ae'gura egyes területeit megnyitottuk az elmúlt hetekben... öö... az elkövetkezendő napokban, hetekben, hónapokban pedig továbbiak is tervbe vannak véve. Több új Kor megnyitásán is fáradozunk. Tudjuk viszont, hogy maguk közül többen is hozzáfértek eddig nem ellenőrzött Korokhoz. Ellene vagyunk a nem elfogadott Könyvek használatának, dehát... mivel az önök biztonságát tekintjük a legfontosabbnak, ezeket a Korokat olyan gyorsan legalizáljuk, ahogy csak lehetséges.

Ó igen. Többen is kérdezték, hogy miként is segíthetnének a helyreállítási munkákban. Amint talán már tudják, a d'ni KI-k képesek a pontos helymeghatározásra is itt a barlangban és más Korokban is. Ezt a működésüket a barlangban levő Nagy Nulla (Great Zero) szabályozza. Viktor azt mondta, hogy sikerült már részlegesen működésbe hoznia a Nagy Nullát, de azt is hozzátette, hogy még kalibrálni kell.

Hamarosan a sziget egy másik területére, a Kikötőre (Ferry Terminal) és környező dokkokra fókuszáljuk a munkát. A mérnökeink már végeztek némi búvárkodást és feltárást, s találtak egy öö.. elsüllyedt hajót, amit reményeink szerint egy későbbi időpontban kiemelhetünk. Előtte azonban át kell vizsgálnunk a dokkokat, mielőtt nyilvánosan is megnyitjuk őket.

Öö... igen. Kívül a barlangon, Gahreesenben is szépen haladunk a feltárással. Viktor csapata tett néhány felfedezést, ami hozzásegít, hogy a belső részből még többet is megnyithassunk. Ezt izé.. a Falnak neveztük el. Csapatunk tagjai más Korokon is dolgoznak, amiket a következő néhány hétben megnyithatunk. Talán majd postázni fogunk néhány képet.

Befejezésül még néhány mostanában előfordult furcsa eseményt említenék. Időről időre különös kövek, Könyvek, vásznak és lapok megjelenését jelentették. Valószínűleg hiábavaló kérés lenne, ha ezeknek a furcsaságoknak az elkerülését kérnénk, ezért a DRC mostantól fogva a kezét mossa, ha bármi következménye lenne ezek használatának. Mászóval, aki használja, tegye azt a saját felelősségére. Továbbra is össze fogjuk szedni ezeket a dolgokat, bár eddig nem sok sikerrel.

Azonban... sajnálom, hogy ilyet kell mondjak, de akit rajtakapunk, hogy köze van ezeknek a Könyveknek a kihelyezéséhez, azt örökre kitiltjuk a barlangból.

De hogy kellemes szavakkal zárjam a beszédemet, köszönjük mindnyájuknak a folyamatos segítséget és a türelmüket, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy D'ni ismét növekedjen.

 

A Nagy Zéró előszobájában (Great Zero antechamber) található DRC jegyzetfüzet

 

Üdvözlünk a Nagy Zéróban!

Több különböző helyet és szerkezetet ismerhetsz meg itt a Nagy Nullánál. Elnézést az esetleges túlzott részletezésért, de ez az egész hely a kapcsolódó szerkentyűkkel együtt elég bonyolult.

Az Előszoba

E pillanatban a Nagy Zéró előszobájában állsz. Bár egy kis ablakon keresztül megpillanthatod a Nagy Zéró gépezetét, a központi udvarra innen az előszobából nem lehet közvetlenül eljutni. Öt Nagy Zéró Jelzőt (Great Zero Markers - GZM) kell előbb feltölteni a Nagy Zéró rendszerébe, hogy bejuthass a térre a Nexuson keresztül.

A Jelzők (GZM) feltöltése

A barlang számos pontján találhatók Jelzők, ezeket elég könnyű megtalálni, begyűjteni és azután feltölteni a rendszerbe.

1) Ha már a 2.0 verziójú KI van a csuklódon (ami igen valószínű, ha a Nexuson keresztül érkeztél ide), ezt akkor is upgradelni kell ahhoz, hogy a KI képes legyen leolvasni a jelzők koordinátáit. Ehhez egyszerűen csak be kell helyezni a KI-det az ebben a helységben levő feltöltő egységbe - az első alkalommal azonnal megtörténik a KI frissítése. Ha öt halvány fényt látsz a KI peremén, akkor az készen áll a jelzők fogadására.

2) Keress Jelzőket. Ezek szerte-széjjel helyezkednek el az egész barlangban (nem csak a gyakori útvonalak mellett). Vedd figyelembe azt is, hogy a Jelzők csak akkor láthatók, ha 25 lábnyira megközelítetted őket.

3) Ha már látótávolságba értél (hacsak nem takarja valami a jelzőt), a KI-n egy kis jelzőfény lüktetni kezd. Amikor ezt megérinted, a KI peremén levő egyik fény felerősödik jelezvén a Jelző regisztrálásást.

4) Miután sikerült öt Jelzőt találni és regisztrálni, vissza kell térned ide a Nagy Zéró előszobájába, és ugyanezt a szerkezetet használva feltölteni őket.

A Nagy Zéró udvara

1) Miután feltöltötted az öt Jelzőt, egy újabb belépési pont adódik a Nexushoz. Ezen keresztül lehet belépni a Nagy Zéró udvarára, ahol a hatalmas neutrinó diszpenzer található.

2) Ezen kívül még egy hasonló feltöltő szerkezet is található itt, valamint néhány ajtó, amelyek a hátsó traktusba vezetnek.

A Nagy Zéró kalibrációs központjának elérése

1) A kalibrációs központ csak akkor érhető el, ha újabb 15 Jelzőt begyűjtünk a KI-vel. Ez ugyanúgy történik, ahogy az előbb, egy-egy sikeres regisztrációnál egy-egy újabb fény erősödik fel a KI peremén.

2) Amint feltöltöttük a második adag Jelzőt is (az előszobából vagy az udvarról), megnyílnak a kalibrációs központba vezető hátsó ajtók.

A Nagy Zéró kalibrációs központja

1) A kalibrációs központban található a Nagy Zéró négy beállító egysége (GZMU - Greta Zero Maintenance Unit) valamint a kalibráló kivetítő.

2) Amint az előzőekben írtak szerint feltöltöttük mind a 20 Jelzőt, hozzáférünk a beállító egységekhez és az újfajta kalibrációs Jelzőkhöz (CGZM - Calibration Great Zero Marker).

A Kalibrációs Jelzők (CGZM)

1) Miután tehát sikerült bejutni a Nagy Zéró kalibrációs központjába, már csak szinkronizálni kell a KI-t magával a Nagy Nullával.

2) Erre szolgál a négy beállító egység.

3) A négy egységből egyelőre csak három használható. Aktiválva az egyiket meg kell találni az ahhoz a koordinátához tartozó Jelzőt. Ez hasonlóan történik az előzőkhöz. Ezután vissza kell térni a kalibrációs központba és a KI-t ismét bele kell helyezni az illető egységbe. A KI ezután a barlangban bárhol mutatni fogja az egyik helykoordináta értéket.

4) A következő egységgel ugyanezt végigcsinálva már két koordinátát fog mutatni a KI.

5) A harmadik után mind a három koordinátát mutatja a KI.

6) Ezután használható a negyedik egység is.

7) A negyedik Jelző megtalálása után a KI kalibrálása kész.

8) Beindul a Nagy Zéró gépezete (ha eddig nem működött volna).

9) És ezzel sikeresen be is fejezted az itteni tennivalókat, gratulálunk.

Megjegyzések:
A d'niban gömbkoordinátarendszert használnak (hasonlóan a földihez): hosszúság, a középponttól való távolság és magasság, a kiindulási pont a Nagy Zéró, a KI-ben látható három jel ezek szimbóluma.)
Ez a leírás csak a To D'ni/TPOTS kiegészítőcsomagra érvényes. Az online Until Uru esetén a füzetben leírtak különböznek ettől.

Dr. Watson naplója az óriás Akna melletti Pihenőben.

 

(Ez a napló a felszín felé vezető, de soha be nem fejezett Óriás Aknának kb. a felénél levő Eder Tomahnban, vagyis pihenőhelyen található.)

12.26.03

Ezt már nem bírom. Annyi erőfeszítést tettünk, hogy mindenki biztonságban legyen idelent a barlangban, és most egy újabb baleset vette el az életét egy másik barátunknak. Ez már túl sok.

Évek óta egyre hangsúlyozom, hogy a helyreállítás során nagyon elővigyázatosnak kell lennünk - legyen a szállóigénk a rendkívüli óvatosság. Semmi okunk a sietségre.

Aztán mostanság megjelentek a felfedezők. Minden figyelmeztetásünk, minden bejelentésünk ellenére, hogy csak a biztonság megengedte sebességgel dolgozhatunk, a tempó nem volt elég gyors a számukra. Egyszerűen nem értették meg. Mi már több, mint tíz éve dolgozunk idelent! Mégis azt hiszik, hogy ők jobban tudják - "szabadítsuk fel a területeket gyorsabban". Megpróbáltam rábeszélni őket a lassabb haladás fontosságára. Határozottan. Óvatosan. A figyelmeztetéseim süket fülekre találtak. A lelkesedésük érthető, de hogy nem veszik figyelembe az emberek biztonságát, az már nem.

Aztán visszatért Phil. Előzőleg több, mint egy évre eltűnt amögött az eder kemoi ajtó mögött, amit mi képtelenek voltunk kinyitni. Aggódtunk miatta, de reméltük, hogy minden rendben van vele. Nagyszerű volt ismét itt látni, és hogy csakugyan nem volt semmi baja. De ő is ugyanúgy kockáztatott és nem vette figyelembe az óvatosságra való intéseinket, mint a felfedezők. Most pedig, alig néhány héttel a visszatérte után egy nem megnyitott területen járt ma és a halálát lelte egy omlásban.

Véget kell vetni a baleseteknek! Még Branch-csel kezdődött, aki egy 1991-es utunkon vesztette az életét egy balesetben. Aztán Elias 93-as halála, mert a megszállott helyreállítás során nem törődött a saját egészségével. Aztán az a számtalan sérülés, amit a helyreállítással foglalkozó mérnökök szereztek az évek során. És most Phil halála. Ez az utolsó csepp. Véget kell vetni ennek. Nem vállalhatom a felelősséget a további helyreállítások során. Túl nagy az ár.

12.31.03

Azt sem tudom, merre tartok. Csak vándorlok az alagútakban napok óta. Semmi irány, semmi cél. Megpróbélom kitisztítani a fejemet.

1.1.04

Semmi boldog nincs ebben az Új Évben.

1.4.04

Egyre csak zsong a fejemben a gondolat. Az évek során annyira belemerültem ebbe a projectbe, hogy talán még magam elől is elrejtettem az igazságot. Mi van akkor, ha egész idő alatt rossz úton haladtunk? Ha Jeffnek volt igaza?

1.8.04

Talán egészen más irányt kellene a helyreállításnak adni. Nehéz ezt így kimondani, hiszen ehhez meg kell tagadni mindazt, amire eddig oly sok évet áldoztunk az életünkből. De már az, hogy mindezeket egyáltalán képes vagyok mérlegelni, jelent valamit.

1.9.04

A helyreállítást nem folytathatjuk úgy, ahogy eddig. Bármilyen szívszorító, de mélyen magamban tudom, hogy így igaz.

Mennyi idő, mennyi terv, és most minden odavan.

Még ezen gondolkozva sem akaródzik elhinni mindezt, pedig így kell lennie.

Vajon megértik-e mindezt a többiek, akik a helyreállítással foglalkoznak? Talán.

A felfedezők viszont nem fogják, ebben biztos vagyok.

Nincs segítség. Ezekután az események után nem lehet folytatni.

De a rengeteg munka. Az eddigi előrehaladás. Nincsenek rá szavak, amelyek leírhatnák, hogy milyen dühös vagyok, bár tudom, hogy így kell lennie. Micsoda pocséklás!

1.10.04

Nem! Kell lennie kiútnak! Tennünk kell valamit, hogy a helyreállítás folytatódjék és ugyanakkor szavatolhassuk mindenki biztonságát is. Biztos vagyok benne, hogy miután az emberek most szemtől szembe találkoztak a tragédiával, felismerik az óvatosság jelentőségét.

1.12.04

Depresszió.

Ez így nem fog menni. Már hónapok óta próbáljuk. Még Phil halála sem változtatja meg.

1.14.04

Rájöttem, hogy Atrusnak igaza volt. Azt mondta, hogy a várost nem szabad helyreállítani. Évekig abban a hitben voltam, hogy ez az intés nem vonatkozik ránk, felszínen lakókra, hogy valahogy kibújhatunk Atrus aggodalmaskodása alól. De igaza volt. Most már belátom.

1.15.04

Akkor most mi legyen?

1.16.04

Phil azt mondta, az utazása során meggyőződött róla, hogy van egy jobb út is.

Beszélnem kell Ikuroval.

1.17.04

Végül hát itt vagyok... egy ismerős helyen, ami hirtelen annyi jelentést kapott. Itt ezen a fontos keresztúton, ahol összekapcsolódott az Ember és D'ni. Itt pont abban a szobában, ahol Ti'ana egykoron megpihent a fiatal Gehnnel, ahol Gehn és a fia, Atrus aludtak az útjuk során. Egy apró terem a legnagyobb terem egy karéjában. Egy apró pihenőhely félúton fel (vagy le) az Óriás Aknában, pillanatnyi megálló az itt és ott között.

És most én is itt vagyok...

Pillanatnyi megálló az én számomra is, hogy lehetőségem legyen a mérlegelésre. Már három hete csak vándorlok, szomorkodom, gondolkozom, koplalok, visszaemlékezek... szünetet tartok. Szünet a munkával, építéssel, szabályokkal, felépítéssel, emberekkel és helyekkel, széthúzásokkal és frakciókkal való törődésben... meg az élettel és halállal.

Még mindig vágyom a megismerésre, érzem a hívást, valahogy része szeretnék lenni D'ninak. Ide vagyok kötve, mert innen kaphatom meg a választ. De most már tudom, hogy ehhez többre van szükségem, mint az elporlott csontokból kiolvasható halott történelem. Kell egy elbeszélő, aki még él.

És most én, egy apró pont, itt vagyok a hatalmas ismeretlen szélén - ez a hely éppen megfelelőnek tűnik. Döntenem kell. SDaját magam ellen kell dönteni, aki egykoron voltam. A döntés azonban élettel és reménységgel tölt el. Tanúságot kell adnom a hűségemről. Új utazásra indulok - egy útra, amire már Phil is bíztatott, egy útra, amit már nem én irányítok. Bele kell ugranom az ismeretlenbe és elhagynom eddigi magamat. ismeretlen helyekre kell utaznom, ahol a vég még nincs megírva.

Követni fogom Yeesha misztikus hívását. Már e szavak leírása is felemelő érzéssel tölt el! Visszatérek a felszínre, hogy mindezt véghezvigyem.

És neked barátom, ha még nem tetted volna, ugyanezt kell tenned. Szánd rá magad anélkül, hogy pontosan értenéd, mi rejlik mögötted, és vess egy pillantást az előtted felvillanó jövőre.

Bár megíjeszt, de egyúttal reménységgel tölt el, hogy D'ni most már teljesen helyreállítható, ismét élni fog.

És élni fog az elbeszélő is - s az én leszek.

 

* * * * * * * * * * * * *

 

Legal notice. All Uru images, translated letters and transcribed dialogs © Cyan Worlds, Inc. D'ni™, Cyan ©, and Myst © are trademarks of Cyan, Inc. and Cyan Worlds, Inc.
Hungarian translation © Norfren 161148523E