Uru könyvei, füzetei, beszédeiDr. Sharper 1997-2003 közötti naplója
 

(A napló Douglas Sharper, a "gombabáró" városi irodájában található, a d'ni barlangban.)

11.14.97 - Úgy tűnik, hozzájárultak ahhoz, hogy én "irányítsam" Teledahnt. Ideje elkezdeni egy naplót. Hivatalosan is.

11.17.97 - Talán mégse. Kodama ma betoppant, felülvizsgálatot tartott szokásos arrogáns stílusában. Micsoda tréfa.

11.24.97 - Most meg Watson fordulója. Úgy tett, mint aki csak cseverészik, de bizton állíthatom, hogy körülnézett, azt vizsgálta, hogy mennyire haladtam, vagy talán, hogy mennyire vagyok megbízható. Hozzá kell szoknom az ilyesmihez.

11.25.97 - Ideje továbblépni. A DRC nem igen fog megváltozni egyhamar.

12.15.97 - Kellemes karácsonyt. Felmegyek néhány hónapra. Elég volt a sok előírásból egyelőre.

1.29.98 - Hurrá a Broncosnak. A Patriots is ott lehetne. A hülye Steelers.[1] Oké, Teledahn talán elfelejteti mindezt.

2.15.98 - Azt hiszem, szükségem lesz végül Watsonra. Találtam egy csomó naplót és feljegyzést odafent, amiket le kellene fordítani. Azt hiszem, Watson kölcsönadhatná az egyik asszisztensét (Sam), hogy kisegítsen.

3.1.98 - Hát láttam már Samnél gyorsabb fordítót is. Talán még hozzá sem fogott. Kodama ma ismét erre járt.

3.3.98 - Ma találtunk valamit. Valamilyen állat. Hagyjuk békén most a történelmet egy időre, mert ismét látnom kell.

3.7.98 - Ma ismét láttam. Hú, micsoda szépség!

3.9.98 - Nagyon érzékeny a hangokra. Úgy megriad, akár egy antilop. Vagy jó negyven lábnyira becsülöm. Mint egy gyilkos bálna kemény kagylóhéjban.

3.18.98 - Nyoma sincs errefelé, de Sam legalább azt mondta, a jövő héten itt lesz egy kis ideig. Hát ilyen ütemben...

3.25.98 - A leányzó ismét felbukkant. Láttam, ahogy eszik. Szereti a flappancsokat. Azokon él. A méretéhez képest nagyon fürge és agilis, egész meglepődtem. A flappancsoknak persze nincs valami sok esze. Amiket nem fogyasztott el, azok hamarosan visszatértek a helyükre és várták őkelme újbóli felbukkanását.

Úgy néz ki, hogy ezt a Teledahnt 8990-ben írták D'ni egyik Lordja számára. Az Élelmezők Céhe. A 250. születésnapjára ajándék. Ha én egyszer 250 éves leszek, jobb ajándékot várok majd el, mint ez a hely itt!

4.5.98 - Samnak megint sok a dolga. Azért lefordított nekem egy pár dolgot. A gombákat valószínűleg valami inyencséghez használták. Bár hogy őszinte legyek, nem biztos, hogy Sam jól értette. Nem sok értelme van, legalábbis ahhoz képest, amit látok.

4.7.98 - Watson azt mondta, hogy Samnak túl sok egyéb dolga van, mintsem hogy nekem segíthessen. Meg kell tanulnom a nyelvet magam is, vagy valaki mást kell segítségül hívni.

4.8.98 - Egész nap figyeltem. Egyértelműen a partközeli flappancsokat fogyasztotta. Meg gombát is.

4.15.98 - Gombát aztán eszik. Figyeltem, ahogy ma egyet teljesen szétcincált. Az egészet ledöntötte és eszegette egy ideig, amíg valami elriasztotta.

4.17.98 - A gomba odalett, valószínűleg elsüllyedt. Kodama ma ismét eljött, örültem, hogy a leányzó ma nem mutatkozott. Ő hiányzik a legkevésbé.

5.14.98 - 1. A flappancsok szertik a spórákat. 2. A teremtmény szereti a flappancsokat. 3. A hangos zajok elijesztik. Ha működnek a gépek, akkor elmegy. Én most egy hétig nem leszek itt. Megpróbáljuk a gátat leengedni, mielőtt még elmennék. Meglátjuk, idemerészkedik-e, míg én odaleszek.

5.20.98 - A gát lent van. Meglátjuk, mi történik, mire visszajövök. Remélhetőleg marad még gomba.

8.12.98 - Három gomba dőlt le. Azt hiszem, mindegyik ugyanahhoz a fajtához tartozott. A leányzó ma a lagúnában volt. Azt hiszem, elintézhettem volna, de most még nem. A DRC dührohamot kapna. Talán még ki is hajítanának vagy hasonló. A teremtmény egyértelműen levegőt lélegzik, hallani lehetett ma. A felszínen aludt. Kodama odáig követett és a frász lelte ki tőle. Felébredt és elhúzta a csíkot. Kodama eddig még nem látta.

Valami új fickó d'niul tanul és velem akar dolgozni. Meglátjuk.

8.28.98 - Néhány újabb ember érkezett le. Valami játékkészítő cégnek a csapata volt mostanában itt, elég nagy felhajtás volt. Találkoztam néhányukkal, rendes fickók.

9.15.98 - Már egy teljes hónapja nem láttam a leányzót. Dolgoznom kell az itteni berendezésekkel, nem várhatok örökké és a DRC is rám szállt. Mintha az övéké lenne ez a hely.

10.1.98 - A torony már majdnem működőképes. Kell még néhány szerszám a felszínről. Shroomie-nak nincs nyoma. Találkoztam az új fiúval is. Nick. Rendes gyerek. Értelmes valaki, gyorsan ragad rá a d'ni. Szünet nélkül hajtja, de adtam neki némi anyagot, hogy közben azt is tanulmányozza.

11.5.98 - Gyors utazás fel és vissza. A torony működik. Nick végzett némi fordítással, ami tökéletesen passzol a régi anyaggal. Most már az új anyagon dolgozik. Torony, energia és hasonlók.

11.14.98 - Egy nagy rakás gubanc ez a sok szállítóbödön. Meg a lift is. Találtunk egyfajta szivattyúkat is, amivel a vizet eltávolíthatjuk. De azt hiszem, most már várhat mindez. Megyek fel szabadságra, a szezon végét is még elkaphatom. Hétfő estére jegyek a Miami elleni meccsre. A Patriots még mindig a döntőkbejutásért hajt.

1.7.99 - A Patriots kiesett. Nick a vártnál sokkal jobban szerepel. Úgy tűnik, kivehetjük a fordítást a DRC kezéből. Kodamával és Engberggel volt némi rossz tapasztalatom. Tökéletes.

Nyilvánvalóan Hinashé volt a Kor tíz évig. A halála után Teledahn az Élelmezők Céhére maradt és ők állították be azokat a berendezéseket, amikkel ma én is dolgozom. A fordítások egy része határozottasn segített. Azt hiszem, hogy be tudjuk indítani a szivattyút. Bár nem víznek szánták eredetileg, de azt hiszem, a vizet is ki tudja szívni.

Nick azt mondja, hogy sok minden van egy bizonyos Ventus nevű Céhkapitányról, aki évekig irányította a hely iparosítását. Nyilván egész jó munkát végzett. Nick még mindig erről olvas.

Shroomie nyomok, bár már régóta nem láttam és nincs szándékomban leállítani a gépeket most. A Nick által olvasott anyagban nincs említés róla.

2.4.99 - A szivattyú működik, de a vizet még otthagyom. Nagyon jó módszer a túlsó oldal védelmére. Legalábbis amíg rájövök, hogy mire használták. Ezt most már Nick feladata. Én már tudom, hogy mit gondoljak.

Úgy látszik, hogy Ventus ötlete volt a gát megépítése, hogy Shroomie-t távoltartsák. Nem szerették, ahogy a gombát ette. Jó ötlet.

2.6.99 - Ventus talán nem is tett olyan jót. Szétrombolta a helyet. Őmiatta lett a hely olyan, amilyennek ma látszik. Ez megmagyarázza a különbséget a régebben írtakhoz képest.

Úgy tűnik, hogy a helyet elárverezték, s ezzel vége is a hivatalos iratoknak. Nick ezeket akár el is mondhatja a DRC-nek. Nem bánom.

2.8.99 - Megmutattam Nicknek néhány "titkos" iratot. Majdnem biztos, hogy megbízhatok benne. A hivatalos iratokat átadta Watsonnak meg a többieknek, ezeket az extrafordításokat meg hajlandó sutyiban csinálni. Rendes ember.

3.1.99 - Idejött ma Watson, Kodama és Sutherland. Előre meg volt szervezve, úgyhogy nem láttak meg olyasmit, amit nem kellett volna. Úgy tűnt, hogy elégedettek a munkámmal, bár az őrületbe kergetnek vele, hogy a továbbiakban is ellenőrizni akarnak. Azt mondták, hogy szeretnék ha a Kor aránylag hamar készen állna a látogatók fogadására. Nem egészen értem, hogy miért kellene bárkit is hagyni idejönni, de hát végül is miért ne. A saját területeim azért megmaradnak.

3.4.99 - Nagy vitám volt ma Watsonnal. Nagyon feldúlta, hogy miért nem osztottam meg vele mindent, amit Nick lefordított. Félreértés, de azért örülök, hogy Nick tartotta a száját a többiről. Ettől függetlenül ki nem állhatom a szőrszálhasogatásaikat.

Irány a felszín egy hosszú utazásra. Visszamegyek Afrikába a fiúkkal. Nem tudom, mikorra jövök ismét vissza.

Nick tudja, hogyan kell a dolgokat csendben tartani. Mindent úgy állítottam be, hogy Shroomie visszatérhessen. Néhány újdonságot is le akarnék hozni. Viszontlátásra, ezuttal azt hiszem, elég sokára.

2.15.00 - Ismét Teledahnon. A felszíni utam több gondolatot is ébresztett, amiket terveznék itt majd ki is próbálni. Egy megbeszélésre Engberggel is hamarosan sort kell keríteni.

Nick egy halom fordítással végzett. Igyekszem ezeket kipróbálni és összegezni,amennyire csak bírom. És ha még emlékeznék is rájuk...

A hely egy Manesmo nevű alaké volt. Nyilvánvalóan olcsón szerezte meg valahonnan. Ismét nekilátott a spórák begyűjtésének - úgy tűnik, hogy a Kor idővel regenerálta magát. Egy kenyérfélét készítettek nyilván, ugyan azt az ínyencséget, amiért már korábban is rajongtak a d'niak. Rendes adag pénzt kereshetett vele.

Azonban sötét ügyletekkel is foglalkozott. Rabszolgakereskedelem. Biztos vagyok benne, hogy Watson alaposan meglepődne, ha megtudná. Az ő drága D'nija. Hogy hová kerültek el innen, azt ki nem találhatjuk. De magyarázatul szolgál a ketrecekre és a hely egész rejtett részére. A Felügyelők előli eltitkolásra, gondolom.

Találtunk Shroomie-ra vonatkozó említésekeet is. Manesmo elég gyakran látta. Megtalálták még a leányzó fészkét is. Holnap én is arra veszem az irányt, hogy meglássam.

Ami magát Shroomie-t illete, itt járt, bár akkor nem, mikor megérkeztem. Eltűnt néhány gomba és leszakította az egyik hátrafelé vezető járdát. Ki kell javítanunk.

2.17.00 - Nincs fészek. Csak a maradványai, nyilván már régen járhatott arra. Mint ma kiderült, ez a hely sokkal nagyobb, mint eredetileg gondoltam.

3.3.00 - A DRC egész komolyan veszi, hogy embereket enged le ide. Átköltöztek a Szigetre és megpróbálják a város egyes részeit megnyitni a látogatók előtt. A főhadiszállást is egy ottani épületbe költöztetik. Azt hiszem, nekem is komolyan kell venni a dolgot. Csak a bajom gyűlik velük, ha nem teszem. Vissza a gépekhez.

4.15.00 - A kocsikkal mindenféle bajom van. Ahogy ezzel a nevetséges lifttel is, és nem tudom, hogy miért. Kell egy gyors utat tennem a felszínre. Alkatrészek.

5.23.00 - Itt vagyok az alkatrészekkel. Nick rájött, hogy a rabszolgákat egy Rebek nevű helyre vitték. Sose hallottam még róla. Holnap majd megkérdezem Watsont.

5.25.00 - Watson már hallott róla. Azt mondta, hogy jártak már Rebeken. Megkérdezte, hogy én honnan ismerem a helyet, s akkor rájöttem, hogy hibáztam. Azt mondtam, hogy Nick mondta nekem. Szerencsére később Nick elmondta, hogy korábban hivatalosan is fordított már valamit arról a Korról. Szerencsém volt. De óvatosabbnak kell lennem.

5.28.00 - Találtam ma egy új könyvet. Egy nagyon különleges könyvet.

6.15.00 - A kocsik működnek. Hogy miért kell, hogy működjenek, azt nem tudom, de a DRC nyilván eredeti állapotába szeretné ezt a helyet visszaállítnai. A kocsik tehát működnek.

7.2.00 - A liftek működnek. Végre. Nick azt mondja, hogy ez a Rebek Kor elragadó volt, de aztán őt leállították róla. Az innen származó rabszolgákkal játszadoztak ott. Valamiféle vadászatot. Nem mintha odalennék az emberekre való vadászatért, de maga a játék mulatságosnak tűnt. Kétlem, hogy Watson túl gyorsan el akarná fogadtatni azt a Kort.

8.2.00 - A DRC 2002-ben tervezi megnyitni ezt a helyet. Persze nem fárasztották magukat azzal, hogy ezt velem is közöljék, de ettől függetlenül igaz. Azon dolgozunk hogy valami világítást csináljunk ide. Olyan érzésem van, hogy hamarosan nőni fog az ellenőrzések száma.

8.10.00 - Watson ma informált a tervekről. A cél 2002. Köszönöm.

8.12.00 - Nick beugrott és szereztünk még némi információt. Úgy tűnik, hogy valami fegyverhez is hozzájutottunk. legalábbis fegyverként is lehet használni.

8.15.00 - A következő hónapra van beütemezve az ellenőrzés.

9.12.00 - A fények működnek. Kocsik. Ajtók. Liftek. Nem tudom, hogy mit akarhatnak még, de biztos vagyok benne, hogy még előjönnek valamivel.

9.15.00 - Ó én balga. Egy egész listám van arról, hogy mi szükséges még ahhoz, hogy ez a hely "biztonságos" legyen. Soha többé nem fogok Kort szerezni ezután. Talán inkább egy városnegyedet.

9.17.0 - Shroomie visszatért. Egész nap figyeltem. Mint derült égből a villám, úgy jött a felismerés, hogy mintha megkedvelt volna. Ez jó. Egy darabig szüneteltetem a munkát.

9.20.00 - Egy kicsit ideges a lány, de nap mint nap visszajön. A gátat nyitva tartom.

9.21.00 - Csapdában van. Felhúztam a gátat, mialatt idebent a flappancsokat ette. Kilövöm. Nyilván sokat tudna kellemetlenkedni, ha akarna. De lőnöm kell. Azelőtt kell megtenni, mielőtt még Kodama feltűnne.

9.22.0 - Elkaptam. Itt az idő egy felszíni útra a fontosabb darabokkal. A maradékot elsüllyesztem.

10.30.00 - A fajárdákat kijavítottuk. A korlátok a helyükön vannak. A DRC követelményeinek listájáról legalább ezek. Ha a hely nem biztonságos, nem tudom mi lesz. Holnap lesz az ellenőrzés.

Nick még egy adag fordítással betoppant. Úgy tűnik, hogy közvetlenül a Bukás előtt nagyban vizsgálták az illegális tevékenységet, de úgy látszik, hogy semmit sem találtak.

11.1.00 - Az ellenőrzés ragyogóan ment. Azt hiszem, hogy a hely már biztonságos. Irány a felszín, a cél még több szerszám, futball és szabadság.

2.1.01 - Megint egy elrontott elődöntő. Ó istenem. A dolgok eléggé nyomasztóak itt lent. Egy év még az első látogatókig, de máris kezdődik. Marie Sutherland ugrott be ma. Helyes nő. Jól elbeszélgettünk.

2.5.01 - A városban segédkezem most, Teledahnban nincs sok tennivaló. Hol itt, hol ott kell rendet rakni. Karbantartás. Talán szerzek néhány jópontot Watsonnál, hogy itt segédkezem. Mindenesetre élvezem a Sutherlanddal együtt töltött időt.

3.3.01 - Még több munka a városban. Nem sok minden történik.

4.7.01 - Nick szerzett ma nekem egy extra Teledahn könyvet. Rendes gyerek.

5.12.01 - Shroomie visszajött! Nyilván nem ugyanaz, mindenesetre van egy új leányzónk. Csodálatos. Kíváncsi vagyok, hogy hányan lehetnek mostanság? Azt hiszem, hogy valamelyik következő hónapra be kell terveznem egy újabb utazást.

5.23.01 - Az út sikeres volt. Csodálatos. Szép számmal vannak odakint ezek a teremtmények. Függ talán az évszaktól is. Azokon a vizeken, ahol már korábban is jártam, egy egész csorda volt belőlük. És egy nagyobb példány is. Nem vagyok biztos benne, de ezek mintha fiatalabbak lennének. A nagyobbik lény abszolút elképesztő volt. Még sose láttam hozzá foghatót egyik régebbi vadászatomon sem. Igazából egy kicsit be is ijedtem. Akár egészben is lenyelhette volna a csónakomat. Ha csak egy kis darabját is hazavihetném... de ezt még alaposan át kell gondolni.

6.1.01 - Vissza a munkához. Egy puskaféleséget szerelek éppen fel a dokkoknál. azt hiszem, hogy egyfajta d'ni bányaberendezés. Mindegy, a DRC egy emberként akarja, hogy állítsuk be. Furcsa.

6.30.01 - A puska a helyén van. Nem működik, de a helyén van. Laxmannak még lesz dolga vele, amíg működni vagy egyet lőni fog. Nem ismerjük eléggé ezt a fajta d'ni technológiát.

7.5.01 - Több munka a városban, kevesebb Teledahnon. A ketrecek és a nagyobbik gomba rendbe lett téve. A ládák egy részét felvittük a lépcsők tetejére. Azt hiszem, ideje egy újabb felszíni utat tervbe venni. Marie is fel akar menni.

10.12.01 - Az utunk nyilvánvaló okok miatt egy kissé tovább tartott, mint gondoltam. Szörnyű tragédia. Örülök, hogy itt van D'ni. Egyfajta kikapcsolódás.

10.14.01 - Hoztam le egy akváriumot. Illetve az első felét. Látni akarom, hogy megtudhatunk-e még valamit ezekről a flappancsokról. Hozok vizet és néhány fiatal példányt a tóbol. Meglátjuk.

10.21.01 - Gyorsan növekszik a feszültség. Még néhány hónap van hátra, amíg a tervek szerint lehoznak néhány látogatót. Az egyik Társaságot szedik rendbe az új embereknek. Érdekes.

11.2.01 - Viktor valamiféle kommunikációs berendezést talált ezen a héten. KI-nek nevezték el. El kell ismernem, hogy nagyon érdekes egy szerkezet. Viktor úgy látszik, nagyon ismeri a szerkentyűit. Beszéltem Engberggel is az egyik városi épület miatt. Meglátjuk.

11.3.01 - Viktor már jó ideje nem boldogul a puskával. Igazából a DRC most azt akarja, hogy tüntessük el. Felőlem.

11.5.01 - Találtunk egy újabb könyvet ma. Talán megvan már a városi helyem is. Nagyszerű a kilátás. Néhány dolgot odaviszek. Elviszek az útból pár dolgot. Örülök, hogy végül is a drágábbik akváriumot vettem meg.

11.22.01 - Hírek a felszínről. A Patriotsnak nem megy valami jól, én pedig nem hiszem, hogy hazamennék a mostani szabadság alatt. Itt fogok segédkezni. Teledahn stabilnak tűnik, Kodama pedig megkért, hogy vessek egy pillantást egy másik Korra is és segítsek nekik. Érdekes helynek tűnik. Ahnonay vagy valami hasonló. Miért ne?

12.12.01 - Különös egy hely. Sok munkát igényel, de jó lesz. Azt hiszem, a felszín felé veszem az irányt. Watson rendelkezett így. Marie ismét csatlakozik hozzám.

2.10.02 - Nem volt szándékomban ennyi ideig elmaradni, de ki gondolta volna, hogy a Patriots nyeri a Super Bowl bajnokságot. Nem hiszem, hogy Watson túl boldog lenne, de sebaj. A látogatók lent vannak, én meg nem voltam itt, hogy láthassam őket.

2.16.02 - A DRC azt akarja, hogy ismét menjek végig Teledahnon, bár nem nagyon tudom, miért. A hely már hónapok óta rendben van. Jellemző rájuk. Tudhattam volna.

2.17.02 - Az új Shroomi teremtmény egész boldognak látszik itt. Elrohan a gépek megjelentekor, de aztán rendszerint visszajön. Általában lent hagyom a gátat.

2.23.02 - A KI-k ragyogóan működnek. Elragadó szerkentyűk. Eddig még nam találkotam egy új látogatóval sem. Watson azt mondja, hogy ezt nem is akarja. Tipikus bürokrata nonszenz.

3.1.02 - Készen állnak a Sziget megnyitására. Elismerem, én is izgatott vagyok az emberek látogatása miatt. Szeretném, ha Teledahnra is eljönnének, de a DRC ragaszkodik hozzá, hogy a Kor még nem áll készen. Nem egészen értem, mit akarhatnának még.

3.20.02 - Új látogatócsoport érkezik. A DRC nagyon körüludvarolja őket. Felhatalmazott kutatók.

3.27.02 - Megint élveztem a beszélgetést Robynnal és Randdal. Ragyogó fickók. Már rég nem láttam őket. Az újonnan jött felhatalmazott kutatók láthatólag jól érzik magukat.

4.5.02 - Érdekes. A DRC tájékoztatása szerint a helyreállítások elsődleges prioritást kapnak ebben a hónapban. Még több gyűlés és még több ellenőrzés, pedig a Kor már hónapok óta készen áll. Ha ettől jobban érzik magukat... Nyugtázták, hogy én találtam meg azt a könyvet. Nem is vártam ezt tőlük.

Egy másik értesítés szerint minden gyűlést ezután a Tokotahban tartanak. Nem is kérhettem volna többet.

4.20.02 - Tehát megnyitották a nagyközönségnek! Shroomie itt volt éppen és ki kellett találnom valamit, hogy elhalasszák az utat. Ha meglátták volna a berendezést - meg kell egy részétől szabadulni. Ha a DRC itt járt volna ma, rosszul járhattunk volna.

4.25.02 - Ötödik szintű engedély. Mi a manót jelent ez?

5.12.02 - Simpson egy különös kőröl beszélt nekem, úgyhogy ki is próbáltam. Meg akarom tartani magamnak, itt helyben. Nem igazán érdekel, hogy mit szólna ehhez a DRC:

5.07.02 - Nincs kő. Egyszerűen eltűnt az irodámból. Hol van Simpson?

5.20.02 - Visszakaptam a követ. Simpson azt állítja, hogy visszakerült ugyanoda, ahonnan elhozta. Ettől függetlenül ez alkalommal egy biztosabb helyre teszem.

5.25.02 - Ötödik szintű engedélyezés. Az elmúlt hónapra nagyon mérges vagyok. Készen álltam rá, hogy bedobjam a törülközőt és felfelé vegyem az útamat. Teljesen nevetséges már, amit csinálnak. A biztonsági követelmények. Kéne már valakinek valamit csinálnia, mielőtt még egy mindent átfogó kormányt alakítanak meg itt lent. Meg azok a topikok a fórumokon. A DRC titokban Zandira gyanakszik. Jó kis ügy.

A kő ismét eltűnt. De hogyan?

5.30.02 - Utolsó alkalom a kővel. Még biztosabb helyet próbálok találni.

6.03.02 - Megint odalett.

6.07.02 - Megint nálam van a kő. Simpson azt mondja, többé már nem tudja elhozni. Úgyhogy még egy dolgot kipróbálok. Gyomorforgatóak ezek a teremtmények.

6.18.02 - Mulatságos dolog az embereket figyelni. Lehet, hogy megérte ez az egész?

6.20.02 - A kő ezalkalommal nem ment el sehová. Azt hiszem, félnek a függő szikláktól. Érdekes.

7.11.02 - Micsoda meglepetés, Rebeket elfektették. Már hónapok óta előre láttam.

7.23.02 - Ez aztán tetszik. Teljesen kiborította őket a Zandival való viszálykodás. Pompás. Nem rossz. Természetesen egy szóval sem említették nekem. Biztos vagyok benne, hogy nincs is szándékukban.

8.26.02 - A DRC nagy gyűlést tart a hét végén. Nem tudják, mit tegyenek Zandival és ez az őrületbe kergeti őket. Azt hiszik, hogy csak rosszabb lehet. Remélem, hogy így is van.

9.3.02 - Kodama fogadni akar a felszíni játékokra? Ki gondolta volna. Megszerzem a pénzét.

Egy kalandos bejegyzés. Nick elvitt minket ma Rebekre. Elragadó hely. Több időt is eltöltöttem volna ott, de sietnünk kellett. Nick azt mondja, hogy van egy új Kor is lényekkel. Szeretnék eljutni oda is, de kétlem, hogy sor kerülhetne rá. A DRC már torkig van már ezzel a Zandi üggyel. Én az ő oldalán állok, de remélem, hogy ezzel nem fognak rosszabra fordulni a dolgok.

9.07.02 - Zandi a maga oldalára állítja őket. Bárcsak leírhatnám Kodamát. Ohó. Ez a kedvemre van. Bár láthatnám a nyomát a felszínen is. Senki sem vette észre eddig. Azt hiszem ő csinálja. Hah.

9.14.02 - Marie elvesztette. Egy T-ing? Ebben egyetértek Kodamával.

10.14.02 - Kodama elviszi a pénzemet és ezzel az őrületbe kerget. Ha nem láttam volna a tehetségét kirobbanni azokon az megbeszéléseken, akkor most még dühösebb lennék. Mindazonáltal megéri.

11.14.02 - Zandi most már megállíthatatlan. Embereket fog lehozni ide és a DRC már nem tudja megállítani. Furcsamód ez több munkát is jelent. Azt akarom, hogy mindenki számára jól működjön, ezért ahol csak tudok, segítek. Még mindig reménykedem, hogy lesz végre egy emeltyű ahhoz a szerkezethez, már évek óta várok rá.

11.18.02 - Ez a Zandi dolog nagyszerű. A DRC készen fog ugyan állni rá, de ezzel csak Zandi ereje nő. Furcsa dolog, de a DRC részéről még senki sem beszélt velem.

12.01.02 - URU lesz a neve, köszönet Zandinak.

12.24.02 - Karácsony este Teledahnban. Ha megerőltetem a képzeletemet, a hulló spórák úgy néznek ki, akár egy északkeleti hegyi karácsony. Azt hiszem, felfelé veszem az utat az elődöntőkhöz meg az Új Évhez.

1.05.03 - Elődöntők nincsenek, marad az Új Év. Furcsa egy éve lesz ez D'ninak. Egyúttal a újabb alkatrészeit sikerült lehozni az akváriumnak. Azt hiszem már szinte készen is van - ha lesz időm rajta dolgozni.

1.07.03 - Érdekes lesz figyelni Zandit és a DRC-t. Kiváncsi vagyok rá, hogy kinek a kezébe kerül a hatalom.

2.01.03 - Úgy néz ki, hogy megpróbálnak felülkerekedni. Magyarázd el a Zandi sztorit és nálad az előny. Watsonnak meg muszáj volt csoportja néhány olyan tagját győzködnie, akik felém kacsintgattak.

3.15.03 - Korokat nyitottak meg, a látogatók meg jönnek lefelé. Nincs időm a naplómat írni.

4.2.03 - Zárás, nyitás. Nem egészen értem a gondolatmenetet, de a DRC egyértelműen megpróbál készen állni az újonnan érkezők fogadására. Egy nagyobb csoport éppen most érkezett meg s úgy tűnik, simán mennek a dolgok.

5.4.03 - Hallottam, amint egy házról beszéltek kint a Szigeten. Hozzáláttak a helyreállítás első lépéseihez, de még többet kell megtudnom róla. Nick azt mondja, hogy a hely elragadó. Olvasott valami történetet is, hosszút és régit. Beszélni fogok Watsonnal.

5.20.03 - Sugdolóznak egy d'ni túlélőről. A DRC szigorúan bizalmasan kezeli a dolgot, de azért eléggé megbízható az értesülés. Nyilván én leszek az utolsó, akinek szólnak róla, de valami módját kell találnom, hogy találkozzam vele amilyen gyorsan csak lehet.

6.25.03 - Érdekes. Mintha egyre kevesebb ember lenne mostanság a városban. A DRC elég sokat emlegeti, hogy látogatók még nem engedélyezett Korokba is járnak. Enyhén szólva kissé irritálja a dolog őket, és megpróbálnak valami módot találni rá, hogy valahogy ellenőrizhessék. Nem hiszem, hogy ez sikerülne nekik. Érdekes.

Végre sikerült a puskát működésbe hozni. Laxman napról napra egyre jobb. Az a fickó egy zseni. Watson is beugrott megnézni, miként is működik, bár az én szemetem sokkal jobban érdekelte, mint a puska maga. Tipikus DRC.

7.08.03 - Sonya Michaels jelentkezett váratlanul. Egy régi ismerős odefentről, valami újságnak dolgozik Maine-ben. Azt mondja, hogy hosszabb időre lejön. Írni akar.

Watson beállított pár nappal korábban és arra kért, hogy adjunk neveket az itteni vadvilágnak. Nem találják meg ugyanis, hogy a d'niak milyen nevet adtak az állatoknak. Nem hiszem, hogy nagyon el lett volna ragdtatva a "Shroomi"-tól meg a "flappancs"-tól. Az itteni madarakat "buggaró"-nak neveztem el. Azt hiszem, ez utóbbinak köze van a d'ni "nagy"-hoz - legalábbis Nick azt mondta. Nagy bogár. Vajon hogy tetszik nekik?

9.22.03 - Éppen visszatértem egy rövid felszíni látogatásról. A múlt heti philadelphiai Patriot meccsre mentem. Nagyszerű játék volt. Nagyon rászolgáltak az első heti szánalmas szereplés után. És még egy győzelem tegnap. Travis összehozott egy talkozót velem Philadelphiában, elhozta a kis Travist is magával. Jó volt mindkettőjüket látni.

Sonya láthatólag kedveli a létet itt lent. Sőt úgy tűnik, hogy hosszabban is itt lesz, mint ahogy eltervezte, s talán a DRC-nél is dolgozni fog Simponhoz hasonló szerepkörben. Ez jó nekem, sose árt még egy belső hírforrás.

Megpróbálok egy pubot, kocsmát szerezni itt lent. A DRC-nek nyilván vannak új városrészek megnyitásával kapcsolatos hosszú távú tervei, én meg szeretnék a magaménak tudni egy területet. Itt az idő, hogy megint rendesen viselkedjek, aztán meglátjuk, hogy az enyém lehet-e.

10.29.03 - Úgy néz ki, hogy erre hamarosan sor fog kerülni. Nagy előkészületek vannak folyamatban egy új terület megnyitására. Az ellenérveket egyelőre szőnyeg alá seperték, úgyhogy a dolog sínen van. Ha a tömeg megérkezik, ki kell állnom és beszélni hozzájuk. Ez jó alkalom számomra, hogy megalapozzam a népszerűségemet, később már nem lesz rá lehetőség.

A pub jól néz ki. Nagyon jól. A DRC-nek fogalma sincs róla, hogy ott valaha Könyvek is voltak (jó munka, Nick), s úgy tűnik, hagyják, hogy az enyém legyen. Szeretném átalakítani úgy, hogy láthatók legyenek a kedvenc trófeáim. Az se lenne rossz, ha más is helyt kaphatna ott. Át kell még gondolni.

Nem juthatok most el a meccsekhez, ebbe belehalok. Túl sok minden történik most idelent. De ott leszek az elődöntőknél. Beszéltem ma Travisszel, és elmegyünk, bár hol is legyen, bár e pillanatban részemről Boston van tervbe véve.

10.30.03 - Már hivatalosan is az enyém a pub J'Taeriben. Itt az idő ünnepelni, és bebizonyítani, hogy Kodama tévedett.

11.24.03 - Minden felől jönnek az emberek, s azt kell hogy mondjam, rendes emberek. Ügyes emberek. Átlátnak a DRC-n és játékaikon. Legalábbis a legtöbbjük. Nyilvánvalóan idővel majd kialakulnak csoportosulások. Néhányan csakugyan nagy benyomást tettek rám. Dusante, Tweek, Lucas meg mások is. Le kell jegyeznem a nevüket, nem akarom elfelejteni.

Engberg nagyon furcsa újabban. Hallottam a látogatóktól, meg én magam is észrevételeztem. Túl nagy nyomás nehezedik rá. Nem sokat segít, hogy tudja, ezzel is csak rosszabb lesz a DRC-nek.

Megint a Patriots győzött. Semmi meglepetés. Nem kellemes, hogy ide vagyunk szögezve, de ezke most tényleg kritikus idők. Nem mehetek most fel a felszínre.

11.25.03 - Jól alakulnak a dolgok. Ma éjjel egy bizonyos Brian Fiocával és Duskrin D'tahree-val (furcsa egy név) beszélgettem. Idővel akár vezetők is lehetnek. Engberg megint nyafog. Összehívtak egy gyűlést. Remélhetőelg ez nem azt jelenti, hogy odavan a pubom.

11.26.03 - Nagyszerűen elbeszélgettem Brian Fiocával. Jó ember.

11.28.03 - Mi van ezzel a Phillel? Ez az ember felkavaró, de egyúttal intrikus is. A múlt éjjel Kemoban beszélgettem vele egy sort. Valószínűleg egyszerűan csak bolond, de ha odafigyelnek rá, hasznos is lehet. Több embernek kellene meghallgatnia. Belegyezett, hogy ismét találkozzunk. Talán éppen erre van szükségem.

12.01.03 - Talán az év egyik legjobb mérkőzése volt a mostani. Nincs más választásom, mint egy felszíni út a Jaguár meccsére a születésnapomon. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok itt lent.

A DRC nyilván odafigyel Philre, mint ahogy ez is a dolguk. Meg kell hogy mondjam, jól jön ez a figyelemelterelés. Eddig még nem hallottam, hogy Engberg gyűlést akarna összehívni. Jó az időzítés.

12.08.03 - Phil időzítése tökéletes. Amiket most a hét végén mutatott nekem, túltesz minden várakozásomon. Én is bedőlhettem volna a DRC propagandájának. De többé már nem. A DRC nagyon keveset tud D'ni hatalmáról. Szinte viccnek is beillik, hogy Yeesha a kulcs. Ahol ő van, ott van a hatalom is. Vagy Yeesha, vagy a DRC. Erről kell szólnia az üzenetnek és Phil segíteni fog benne. Hallgatni fognak rá az emberek.

12.15.03 - Nem gondoltam, hogy képes leszek elfelejteni, ami odelent történik, de ahogy a ülök a hóban és nézem Poolet, ahogy rohan hogy visszaszerezze az elfogott labdát... Ez a csapat nagyon jó. Nem bírom kivárni az elődöntőket.

Amíg a felszínen voltam, megérett bennem a döntés. Karácsonyra visszamegyek. Közben azt hiszem, hogy kivágok egy fát Relton és feldíszitem vele az irodámat itt.

Meg kell találjam Philt. Már egy ideje nem találkoztam vele és ez nem jó, mégha a meccsek meg is érték.

12.05.03 - Ez alkalommal túl messzire ment a DRC. Az emberek idegei. A háború elkezdődött. Nem vihetik el csak úgy ok nélkül Philt anélkül, hogy ne lenne következménye.

12.19.03 - Szembesítettem őket a következményekkel, most a saját orvosságomat akarják megízleltetni velem. Kodama láthatólag nekifogott a ténykedésnek. Ilyen reakciót vártam. Azért remélem, lesz elég ember az én oldalamon is, ha szükségem lesz rá.

12.28.03 - Micsoda szabadság. Bár idelent teljes az összevisszaság, legalább a felszínen jól állnak a dolgok. Megint a Patriots nyert. Tölthettem egy kis időt Megan, Sean és Brian társaságában is, elmentünk a meccsre. Közben úgy tűnik, hogy idelent a népszerűségem és hihetőségem lefelé vette az irányt.

Phil nyilván meghalt, a DRC legalábbis ezt állitja. Nem tudom, hogy higgyek-e nekik vagy sem, de a bizonyíték nem túl jó. Magam is láttam a kőhalmot. Watson elindult a felszínre, túl zaklatott a maradáshoz. Laxman és Kodama vették át a szerepét. A várost ismét lezárták. Hiábavaló a harcom az egészért. Túl sok, az embereket meg nem érdekli túlzottan. Nem éri meg.

Két hét múlva jönnek az elődöntők. Legalább van valami, amit bizton várhatok.

12.31.03 - Micsoda év volt ez az utolsó! Meg kell hogy mondjam, sose akartam, hogy így alakuljanak a dolgok, bár így visszatekintve nekem talán így volt a legjobb. Watson elment. Valahová. Laxman és Kodama viszik a dolgokat, legalábbis egyelőre, és nem is rosszul. Ők legalább tartanak valahová. Bár nem értek mindig egyet velük, tetszik a vezetésük. Úgy vélem, adok még egy kis időt nekik, aztán megpróbálom a pubomat visszaszerezni.

Az utóbbi időben eléggé csendben voltam, hagytam a dolgokat menni a maguk útján. Talán a meccsek miatt tovább leszek távol, mint egy hétvége.

Bár még nincs ez a füzet egészen tele, itt az idő egy új naplót kezdeni. Hat év elteltével ez tehát az utolsó bejegyzésem. Szinte hihetetlen.

-----

Megjegyzések
[1] Az amerikai futballbajnokság csapatai.


Vissza