Uru könyvei, füzetei, beszédeiA KI leírása

(Ez a füzet Gahreesenben, a kiképzőközpont egyik konferenciatermében található)


Alapvető funkciók:

Mindegyik darabnak egy d'ni 3-as szám van a hátulján... 3 funkció? Minden bizonnyal több, mint 3 alapfunkciójuk van. Mindenesetre névnek megfelelő a "KI".

1) Nexus interfész – A Nexus voltaképpen értelmezi a KI adatait. A KI-k engedélyezik vagy tiltják, hogy mások KI-je milyen Könyvekhez férhet hozzá. Azt hiszem, ezt a Társaságokra is kiterjeszthetjük. A KI-ben definiált Korok nevei megjelennek a Nexusban. Vagy legalábbis kéne...

2) Személyek közötti kommunikáció – Nyilván ez a legfontosabb funkció: hang vagy szöveges összeköttetés más KI használókkal. Koron belül vagy Korok között, mindkettő lehetséges.

3) Fényképek készítése, tárolása és küldése – Egy gombnyomással lehet képeket készíteni és tárolni a megfelelő Korhoz tartozó alkönyvtárban. A képeket át lehet küldeni mások KI-jébe vagy feltölteni egyes kivetítőkbe (a verziótól függően). Úgy tűnik, hogy ezeket egy központi szerver koordinálja - kemény dolog lesz megfejteni.

4) Jegyzetek készítése, tárolása és küldése – ez elég egyszerű. A beírtakat tárolja. Szintén a központi szerver továbbítja az adatokat... KIKI vagy KIkivetítő.

5) Jelzők – A használó pillanatnyi helyén lehet egy Jelzőt lerakni vagy regisztrálni. Többszintű funkció, még több vizsgálat szükséges. Ezt a tulajdonságát talán felhasználhatnánk a Nagy Nulla probléma megoldásához - érdekes lehet.

6) Ajtók – Itt ebben a Korban még a legegyszerűbb verziójú KI is nyitja az egyes szintű ajtókat. A kettes és hármas szintű ajtókhoz magasabb verziójú KI kell.

A szerkezeteknek jóval több variációja létezik, mint azt kezdetben gondoltuk. A "diszpenzer" legalább öt verziót tud kiadni, lehet, hogy még többet is. Kell lennie valamiféle kontroll vagy követő rendszernek is, de hol?

Az egységekbe épített kivetítő meglepően hatékony és kompakt. A korábbról ismert feneette "térhálós" kompressziót (jobb szó híjján) alkalmazza... ezt meg kell még fejtenünk. Kézfejre simuló nagyenergiájú kivetítő.

 

Jelzők (markerek):

Céljuk: Valószínűleg egyfajta tréning lehetett a Felügyelők számára. A jelzőket ki kellett helyezni és az újoncoknak vagy az alacsonyabb beosz­tásúaknak végiszaladni a "pályán".

Interfész: A KI háromféleképpen tudja kezelni a jelzőket.

"Felszedés" – miután az összes jelzőt elhelyezték, két csapatnak kell felszedni őket. A KI megjegyzi, hogy a jelzőt melyik csapat szedte fel. A jelzők egy meghatározott idő után tűnnek el, vagy ha mind begyűjtötték őket. A jelzőknek mind ugyanabban a Korban kell lenniük. Kipróbálni: lehet-e a jelzőket alaphelyzetbe visszaállítani?

"Begyűjtés" – ehhez is két csapat kell. A jelzők csak egy előre beállított idő után tűnnek el. Felszedéskor nem tűnnek el, de a szerver megjegyzi, hogy éppen melyik csapat "birtokában" van. A jelzőknek mind ugyanabban a Korban kell lenniük.

"Szingli" – csak egy valaki KI-je regisztrálja a jelzőket. A jelzőkhöz szöveg is kapcsolható. Egy-egy összeállítást át lehet küldeni egy másik KI-be is. A jelzőket bármelyik Korban ki lehet helyezni.

Maguk a jelzők ugyanolyannak tűnnek, mint amiket a Nagy Nulla is használ. Meggyőződésem, hogy a technológia is ugyanaz, sőt lehet, hogy a KI-k magával a Nagy Nullával is kommunikálnak és bejelölik a regisztrációs pontokat. Gond csak a Felügyelők jeleival van, nem illenek bele az elméletbe.

 

KI regisztráció:

Egy KI háromféleképpen követheti a többi KI-t:

Koron belül: Egy Koron belül az összes többi KI-t regisztrálja és kijelzi.

KI-to-KI: Minden egyes KI beállítható egyéni követésre. Ekkor függetlenül, hogy a másik KI merre van, szöveg vagy kép küldhető és lehet közvetlenül kommunikálni is. Valószínűleg ezt használhatták a csoportok vagy ideiglenes csoportok közti kapcsolatra. A mi esetünkben talán barátok között?

Csoportok között: A KI csoportokat is tud azonosítani, valahogy a Nexushoz hasonlóan. Elképzelhető, hogy megfelelő konfigurálással a Társaságok tagjait lehetne így támogatni.

----

Megjegyzés:

A KI fentebb leírt funkciói csak az online Uru Live-ben (MOUL) működnek. Az offline Ages Beyond Myst-ben csak egy kezdetleges verzió található, amelyben mindössze a fényképezés működik. A To D'ni magasabb verziójú KI-je jegyzőkönyvezésre és helymeghatározásra is képes.


Vissza