Uru könyvei, füzetei, beszédeiSimpson jelentése Gahreesenről

(Ez a füzet Gahreesenben, a kiképzőközpont egyik konferenciatermében található)


A sárga cédula a füzet borítóján:

Simpson,

Semmit se említs meg a Gahreesen jelentésedben az erőd felső részeiről. Nem akarom, hogy az emberek össze-vissza mászkálják Teledahnt azt a furcsa kapcsolókövet keresve.

Sharper

- - - - - -

Analízis

Szerző: Simpson (hangfelvétel átirat)

Kor: Gahreesen

Idő: 2001.11.12 - 2002.06.04 (több út)

Oké, egy dolog azonnal nyilvánvaló: ezt a helyet a biztonság jegyében építették. Senki sem írhat kapcsolatot erre vagy a másik helyre. Ez itt nyilván a Felügyelőknek volt valami intézménye és neméppen a közönséges Céhtagok számára készült. Úgy értem, csak a magasabb rangú tagok használhatták.

Hogy miként is írhatták az idevezető első kapcsolatot, azt nem tudom. Valószínűleg még miközben építették. Egyértelmű, hogy még egy olyan alkalom nemigen fordulhat többé elő, hacsak nem történik valami a hellyel.

Megemlíteném, hogy Kodamának vannak elméletei erről az ilyen sokáig fennmaradt Korról. Létezhetett talán egyfajta "speciális különítménye" a Felügyelőknek, később, a 8000-es évek közepén. Ez talán valamilyen kutató és fejlesztő részlege lehetett a Felügyelők Céhének. Nem tudom, de azért megemlítem itt. Ilyesfajta részlegekről elég kevés szó esik Kodama eddig talált vagy látott dokumentumaiban.

A bejárat

Van rá egy fogadásom, hogy csak egy magasabb rangú állami tisztviselő vagy hasonló léphetett be ebbe a terembe. Persze csak így gondolom, de jó okkal. Nem hiszem, hogy egy régi iskolatárs vagy egy barátnő betoppanhatott volna, hogy meglátogassa a felügyelőbarátját. A kapcsolókönyvet, amit a Felügyelők Céhénél találtunk, minden bizonnyal alaposan őrizték azokban az időkben.

Egyből látszik, hogy a bejárat rendkívül biztonságos. Vastag falak, egy ajtó, egy ablak magasan (talán egy orvlövésznek). Ha sikerül is bejutni egy bombával vagy hasonlóval, nem tud túl sok kárt okozni.

Tetszik a felügyelők jele a padlón, meg akármerre is nézel. Mintha talán elfelejthetném, hogy hol is vagyok.

Várószoba

A látogatókat tehát ebbe a kis várakozó hely­ségbe kísérték. Az egyik oldalán egy kis ablak van, akár egy jegy­pénztáré. Talán itt kellett leadni a fegy­vereket és egyéb meg nem en­gedett dolgokat. Talán a köny­veket. Biztos va­gyok benne, hogy nem látták szívesen a könyveket ezen a helyen.

Igen, valószínűleg főleg a könyvek miatt. Egy másik jegypénztár is látható a túloldalon, de ez másképp néz ki. Szinte biztos va­gyok benne, hogy azok bogárketrecek. Bogaraké, amelyek kiszagolják a tintát. Valaki éppen most mesélte, hogy más dokumentumokban is van utalás ilyenekre. Nem juthattál túl ezen a szobán, ha könyv volt nálad.

Másrészt az ajtók sem nyitódtak egyszerre. Úgyhogy még ha sikerült is kijutni a fogadóhelységből, akkor is itt voltak még a fogadóterület mammutajtói.

Hall

A hall körcsarnokként láthatólag teljesen körbefut az épületen. Sok helység van; nézzük egyesével. Először is, a lift. Csak lefelé lehet vele jönni. Kiváncsi vagyok, vajon mindig így volt-e? A nagyobb biztonság miatt, gondolom. Ha már bjeutott valaki a hallba, még mindig nincs hová mennie, legalábbis ha éppen úgy akarták.

Megőrzők

Azt gondolnám, hogy a Korba behozott könyveket őrizték ezekben a csomagmegőrzőkben. Elképzelhető, hogy a munkások vagy gyakori látogatók tarthattak bennük valami szerszámot, de ebben tévedhetek is. Úgy látszik, hogy a felügyelők cuccait is itt tartották: sisakokat, jelzőket stb. Nem egészen idevalónak tűnnek.

A KI-k

Kezdenek most már egy kicsit letisztulni a dolgok. Nemrég volt egy hosszas eszmecserém Laxmannal, meg átvizsgáltam Nick egy csomó irományát a városban. Úgy tűnik, hogy a mostani állapot nem egészen az, mint az eredeti.

A KI jelentős fejlődés volt nemcsak a Céh, hanem nyilván minden lakos számára. Kiderült, hogy éppen elkezdték kiosztani a köznépnek is a KI-ket, amikor jött a Bukás. Micsoda időzítés.

Szóval úgy néz ki, hogy némi átalakításokat végeztek, hogy fogadhassák a KI kiadásával járó nagyszámú látogatót. Kiderült, hogy az én kis barátnő analógiám teljesen rossz. Barátnők és még sokan mások is érkeztek, legalábbis a nyílt szektorokba. Kodama is kijavított: a Felügyelők előbb említett őrzött könyvén túlmenően többre is rábukkantak a társaságokban. Hoppá.

Szóval érkeztek a látogatók, bejöttek, könyvek utáni bogaras vizsgálat, aztán végigmennek a hallon át a KI szobába. Megkapják a KI-t és elkapcsolódnak. Valószínűleg őrők állhattak a liftnél, amely éppen e mögött a szoba mögött van. Ha történetesen náluk volt valami illegális dolog, akkor visszakapták a megőrző szobában, és onnan mehettek haza a szép fényes új KI-vel.

Emiatt érthetőbb, hogy miért voltak ott azok a cuccok a csomagmegőrző szobában. Talán egy kis bemutató a látogatóknak, a benyomás kedvéért.

A raktár

Elég sok minden van itt, biztos vagyok benne, hogy ebből a látogatók semmit sem láttak. Elég csúnyán leszakadt felette a mennyezet, bár Engberg azt mondja, hogy a hely szerkezetileg rendben van. De hamarosan egy részletesebb vizsgálatot is tart.

Úgy néz ki, hogy a ládák a KI-k karbantartásához szükséges berendezésekkel, mindenféle pótalkatrészekkel stb. vannak tele. Nem tudom, hogy Laxman alaposan át fogja-e vizsgálni ezt a helyet. Biztos vagyok, hogy a kedvét lelné benne, biztosan tudom.

Bogárketrecek

Egy jól sikerült beomlás. Nem vagyok biztos benne, hogy miként lehetett volna ide bejutni anélkül. Fogalmam sincs, hogyan csinálták hajdanán. Talán kapcsolódással. Mindegy, egész jópofa ketrecei voltak a bogaraknak. Jelképes ábrázolással az elejükön s maradványokkal a koszosabb ketrecekben. Ezeket ki kell takarítanunk. Kíváncsi lennék, mikorra pusztultak mind ki.

Egy másik kérdés a bejutásról. Hogyan jutottak fel az emeletre? A liftek átugorják a következő szintet, a nagyobb biztonság okáért, gondolom.

Az emelet

A rombolódás kicsit alaposabb volt, mint gondoltam. Mintha a külső falból egy egész rész kiszakadt volna. El is tűnök innen, amíg Engberg vissza tud jönni.

Eltelt egy pár nap, itt vagyok. Nem vagyok szakértő, úgyhogy meg kell bíznom Engbergben. De... Azt mondja, hogy ez az egész dolog itt egyike a legszilárdabb konstrukcióknak, amit valaha is látott. Biztonságos, győzködött. Ha meghalnék itt és valaki kezébe jut ez a papír, perelje be Engberget miattam.

Az emelet hasonlóan néz ki a földszinthez: külső hall és több szoba. Ne feledjük, hogy valószínűleg nagyon kevés ember taposta ezeket a folyosókat. Se lift, se lépcső, semmi sem vezet ide. Valószínűleg Kapcsolókönyvvel csinálhatták, ami pedig a városban lehet. Esetleg meg lehetett állítani a lifteket középen, de ezt kétlem. Szóval nagyon biztosított ez a szint, elérés csak könyvekkel, gondolom.

Őrök helysége

A megfigyelőszoba mellett – legalábbis annak gondolom – van az a helység, ami leginkább az őrök szobájának néz ki. Úgy néz ki, hogy sok időt tölthettek erre. Ágyak vannak itt meg heverők. Gondolom, ezek a fickók foglalták el a megfigyelő helyeket az ablaknál, amikor látogatok érkeztek.

Őrök rekeszei

Még több rekesz, hasonlóak a lentiekhez, bár ezekben nehézfelszerelés volt. Biztos vagyok benne, hogy Watson látni akarja ezeket a ketyeréket és továbbra is elzárva tartani. Nem akarom nagyon részletezni ezeket, Laxman majd ír róluk később egy jelentést. Mondhatom, fogalmam sem volt róla, hogy a D'niaknak ilyen technológiájuk is volt.

A generátor terem

Most már látom, hogy miért volt ez a szint ennyire bebiztosítva. Az épület egész energiaellátó rendszere itt van. Elragadó konstrukció. Az egész építményt valami földalatti vízzel működő rendszer forgatta. Egy tengelyt építettek be, amely a fogazott külső talajba akadt és energiával látta el őket. Két legyet ütöttek egy csapással. Egészen elképesztő.

Az energiarendszer komplikáltnak tűnik. Mintha bizonyos alkalmakként lekapcsolták volna, aztán ismét be, az ehhez szükséges kapcsolók vannak itt. Most indulok fel a tetőre.

A tető

Ó! Azt hittem, ez az épület nagy. De a főépület több, mint óriási. És természetesen forog. Teljesen lenyűgöz, hogy mekkora munkát fektettek ennek a helynek a biztonságába. Mindenhonnan visszaköszön. Szinte komikus elképzelni, ahogy az állami tisztviselők ugyanazt az utat járják, mint én. Elragadó.

Hogy a túloldalra juthassunk, a hídon át egy sziklatoronyra kell menni. Az az első hely, ahová képesek voltunk egy stabil kapcsolódási pontot kiépíteni. És nem valami nagy, szemben pedig ott a másik hatalmas építmény. Érdekes kipróbálni, meg elképzelni egy támadó hadsereget. Ott gyülekeznek a sziklán és várják a forgó hidat. Jó, mi? Az áldóját...

A lények. Leginkább mintha valami horrorfilmből bújtak volna elő. Már egy ideje fent vagyok itt és nem láttam őket túl gyakran, de amikor igen, megfagyott bennem a vér. Kezdem jobban megérteni a kerítéseket és a berendezéseket. Némelyiket talán inkább a szörnyek távoltartására tervezték, mintsem a látogatókéra. Ne nagyon kóricálj kint az erdőben, hacsak nincs nálad egy hatalmas ágyú.

Újabb híd, ezzel lehet elérni az egész hely központját. Még több biztonság. A hidak közti platform eléggé elkorrodeált. Egykoron nyilván biztonsági okok miatt csak kezelhető kis csoportokban lehetett a nagyobbik épületet megközelíteni, egyesével haladva, de fogadom, hogy akkor könnyebb volt, mint most. A hidak közti platfrom eróziója miatt most ez még durvább. Gondolom, a mostani állapot még a Felügyelőknek is tetszene.

Az előszobák

Nem is tudom, hogy nevezzem ezeket a helységeket, de leginkább az előszobákra emlékeztetnek, úgyhogy annak fogom hívni őket. Nem sok minden van bennük. Minden hídhoz van egy, plusz újabb ajtók stb. Nincs nyoma annak, hogy itt bármiféle dekompresszió vagy dekontamináció is történt volna. Úgy tűnik, hogy egyszerűen csak az újabb ajtók miatt van rájuk szükség. Még egy adag biztonság.

A kiképzőközpont

Minden egyes helységről majd szólok külön is, most csak egy gyors áttekintés. Kezdjük a kerek egésszel.

Háromféle helység található itt, mindegyikből kettő-kettő. A kontrollszobák, egy lila és egy sárga, a bemutatótermek, egy lila és egy sárga, és a konferenciaszobák. Bár ezek nem színesek, gondolom, mindegyik "csapathoz" tartozott egy-egy.

Az egész épület egy hatalmas központi fal köré épült. A kontrollszobákból lehetett a falat irányítani, a bemutatótermekben voltak kirakva a védőruhák, amiket a falon viseltek (feltételezem), és a konferenciaszobákból követhették a hivatalos látogatók vagy magasrangú tisztek, hogy miként gyakorlatoztak a falon.

Lássuk először a kontrolltermeket.

Kontrollterem

Nem részletezem itt a fal irányítóberendezését. Meghagyom Laxmannak egy későbbi alkalomra. Nyilván ezzel a kapcsolótáblával vezérelték a falat. A falat különféle gyakorlatokhoz, a különböző védőruhák teszteléséhez használták. Gondolom, a központi teremben elég gyorsan lehetett nagy forróságot létrehozni, vagy éppen hideget, füstöt vagy amit csak el lehet képzelni. Verseny is volt egyúttal: az nyert, aki gyorsabban jutott fel a tetejére. A csapatok felállították az akadályokat és aztán versenyeztek.

Van egy oldalsó alagút, amin át el lehet jutni a kontrolltermekből a kiállítótermekig.

Kiállítótermek

Hogy eredetileg is kiállítótermek voltak-e, azt nem tudom. Bárhogy is volt, most néhány régi felügyelőöltözéket lehet itt találni. Van néhány újabb szkafander (vagy "bőr") is. Azt is állíthatom, hogy itt van az a gép is, ami felhúzza az emberre a szkafandert.

Miután egy kis időt eltöltöttünk a vizsgálatukkkal, az eredmény szinte hihetetlen. A ruha bőrként szorult a testre, beleépített kapcsolódási képességgel stb. Nagyon hi-tech. Mély benyomást tett. Egy Felügyelő a csúszdán át esett le a belső terembe a falhoz, közben a ruha ráhúzódott. Kértem, hogy hadd próbáljam ki ezt a dolgot, de a DRC senkinek sem engedi. Laxman valakit már ráállított, hogy próbáljon megtudni többet is róla. Én leszek az első, ha majd lehet.

Úgy gondolom, ezeket a termeket a csapatok raktárhelységeinek is lehet tekinteni.

Konferenciaszobák

Azt hiszem, ezekben a szobákban ültek a nagykutyák és tárgyaltak a Felügyelőikről. Nyilván van berendezés a fal megfigyelésére, meg hogy éppen milyen felállást raknak össze és játszanak el a falon. Ugyan sohase tudjuk meg, de látom itt a Céhmestereket, amint az embereiket figyelik a feladatuk teljesítése közben, hogy mielőtt kiküldik őket valamilyen radioaktív tűzgolyós Korba, bírják-e az új védőruhák a körülményeket.

Felső szintek

Most ugyan nem megyek fel, tudjuk azonban, hogy a felső szinteket börtönként használták. Tipikus d'ni technológia - egy Kapcsolókönyv az összes börtöncellához. Mivel az épület folyamatosan forgott, nagyon komplikált kapcsoló és időzítő megoldást igényelt a Könyv. A kapcsolódás időzítésétől függött, hogy az illető melyik cellába érkezett. Ez nyilván nagyon necces volt.

Ha már a kapcsolódásnál tartunk. Az egész épület forog. Úgy tűnik, hogy minden látogató a "kúton" keresztül érkezett, bár voltak direkt ide vezető könyvek is. Kellett, hogy legyenek. Ezeknek pedig szintén lehetett időzítőmechanizmusa, hogy egy adott helységbe lehessen érkezni. Megint egy új dolog, amit ezek a fickók itt elterveztek és meg is valósítottak. Egy a sok közül.

Csak azon csodálkozom, hogy ugyan merre is lehettek a központi kutatólaborok? Vagy hol aludtak és ettek?


Vissza