Class
(Osztály)
2015-ben jelentette be a BBC és 2016 október 22-én indult a BBC 3 internet csatornán a 8 x 45 perces új Doctor Who mellékág Class címmel, a készítő a BBC Wales. A sorozat fő írója a már több babért learatott sci-fi író, Patrick Ness. A fiataloknak szánt sorozat a mai Londonban játszódik. A Torchwooddal ellentétben nem annyira sötét, azonban a Sarah Jane Kalandjaihoz képest közelebb áll a mai fiatalok mindennapjaihoz (szex és hasonlók). A más térből és időből érkező sötét erők hihetetlen veszélyt jelentenek. London védtelen. Az események középpontjában a jól ismert Coal Hill gimnázium (Coal Hill Academy) áll – az első Doktor első története is itt kezdődött, s az iskola azóta is többször szerepelt, a 11. Doktor korábbi útitársa, Clara is itt volt tanárnő. Elsősorban a tinédzserek szemszögéből és lelki alkatából kiindulva láthatunk majd sok rémséget és szörnyeteget a történetekben. A sorozat producerei Steven Moffat, Patrick Ness és Brian Minchin.

Mivel a Doktor sokat járt a múltban a Coal Hill iskola tájékán, emiatt az ott felhalmozódott artron energia miatt arrafelé valahogy meggyengült a téridő szerkezete, az iskola szinte világítótorony a téridőben...

Linkek:
BBC 3

2017. szeptember 9-én a BBC bejelentette, hogy a sorozatot nem folytatják, nem lesz második évad. R.I.P.Az eszes és kedves April (Sophie Hopkins) akaratlanul csöppent az Árnyék törzs elleni tűzharcba, s egy véletlen folytán szokatlan és nem kellemes kapcsolat alakult ki közte és Corakinus, az Árnyékok vezére között.


Mielőtt bolygóját lerohanta az Árnyék törzs, Charlie (Greg Austin) herceg volt a bolygóján, a rhodok uralkodója. Őt is Doktor hozta a Földre, hogy a Coal Hill iskola diákjaként rejtőzködjön a Földön.


Tanya (Vivian Oparah) annyira eszes lány, hogy 14 éves létére három osztállyal jár feljebb a korosztályánál. Ő is csatlakozott Aprilhez és Charlie-hoz a sötét oldal elleni harcokban.


Ram (Fady Elsayed) a Coal Hill iskola korábbi futball sztárja, súlyosan megsebesült az Árnyék törzs elleni harcban, a barátnőjét pedig a szeme láttára ölték meg. Ennek ellenére nehezen szánta rá magát, hogy ő is harcoljon.


Miss Quill (Katherine Kelly) hazai bolygóján egy sikertelen felkelés vezetője volt, s a Doktor jóvoltából most a Földön rejtőzködik fizika tanárnak álcázva. Charlie, a királyi család hercege ellen lázadt, s büntetésként most éppen az ő védelmezője.

1. évad (2016)

1 – For Tonight We Might Die – Ma éjjel meghalhatunk   5♦

Coal Hill gimnázium. Két rémülten menekülő diák bezárkózik egy szobába – de ekkor egy izzó szemű lény emelkedik ki a padlót elborító árnyékból… Az őszi iskolabál előtti napon April megpróbálja Charlie-t befűzni, hogy legyen a társa másnap este, de a fiú nem áll kötélnek. Mikor este az iskolában April egyedül rajzolja a bál plakátjait, megjelenik egy árnyék és lefogja a kezét. Egy másik lány, Tanya otthon osztálytársával, Rammel csetel, mikor a szobájában felbukkan egy árnyék, majd az izzó szemű lény. "Hol van a herceg?" – követeli a lánytól és rátámad. Közben az iskolában Miss Quill, a fizika tanárnő és Charlie siet April segítségére.

De ki az a "herceg"? És kicsoda valójában Miss Quill és Charlie? Miért támad az Árnyék törzs az iskolára Corikanus királlyal az élen? Hogyan élhet két élőlény egyetlen szívvel? A megjelenő Doktor segítségével sikerül ugyan az Árnyék sereget visszaküldeni és bezárni a téridő rést, de az iskola továbbra sincs biztonságban, "a felhalmozódott artron energia miatt olyan, mint egy világítótorony a téridőben" – mondja a Doktor, miközben búcsúzik a most összekovácsolódott csapattól.

SPOILER! - Katt...

2 – The Coach with the Dragon Tattoo – A sárkány tetoválásos edző   4♦

Ramnek a műlába még nem alkalmazkodott tökéletesen a focihoz, az edzője ezért szemrehányást is tesz neki. Az edzés után az öltözőben egy lenyúzott véres emberi testet talál, de mire felbátorodva visszatér, semmi nyoma… Az edző közben a bőrén tekergő nagy sárkány tetoválással beszélget… Ram másnap az iskola mögött cigizik a takarítónővel, mikor megjelenik egy igazi sárkány és megöli a takarítónőt… A többiek csak nehezen hisznek Ramnek azonban az iskola igazgatóját a diákok szeme láttára öli meg a téridőrepedésből előbukkanó sárkány. Miss Quill közben egy különös tanfelügyelővel van elfoglalva.

Azonos vagy nem azonos az edző bőrében élő sárkány az igazival? Miért kell embereket ölnie? Ki a csuda a szótlan tanfelügyelő?

SPOILER! - Katt...

3 – Nightvisiting – Éjjeli látogatók   3/5♦

A bevezetőben láthatjuk Tanya életét egy percbe sűrítve. Éppen ma, hogy két évvel ezelőtt hirtelen meghalt az apja. Miközben a szobájában emlékezik rá, felpillant... és az apja ott ül vele szemben. A lány nem hiszi el, hogy tényleg az apja, hiába bizonygatja a férfi, hogy ő az.. és nagyon jól teszi, hogy hitetlenkedik. De Miss Quillnek is látogatója akad, a nővére, miközben a másik szobában Charlie és Matteusz pásztorórázik. Ram emeleti ablakán is kopognak és megjelenik halott barátnője. Tanya és Miss Quill is hamarosan megtudja, hogy a látogató egy Lan Kin – ezek a lények a halottak lelkének úgymond pásztorai.

Ram és April, majd Miss Quill, Charlie és Matteusz is a szorongatott helyzetben levő Tanya segítségére siet. Majdnem ők is rajtavesztenek, míg végül Miss Quill egyszerűen megoldja a gordiuszi csomót.

SPOILER! - Katt...
A lelkek energiát sugároznak és minél több lélekkel van a Lan Kin kapcsolatban, annál erősebb. Eddig, a rés megjelenése előtt a Lan Kinnek ilyen emberi lelkekkel nem volt dolga. Ezért küld ki a résen át a Kal Lin törzse rengeteg csápot. A csápok végén formálódó pszeudoemberek, a halottak megtestesítői a fizikai kötöttség miatt nem léphetnek fel erőszakkal – csak szép szóval csábíthatják magukhoz áldozatukat…

Az eszes Tanya hamarosan látja, hogy az apja nem az apja, ezért sokáig ellenáll. Ram a városban April elé fut, látja a rengeteg kábelszerű nyúlványt, és azt is, mi történik, ha az áldozata megérinti. A ráfonódott csápok mintegy leszívják az emberek gondolatait, a lelküket "a közösbe" irányítják. Ramot még nagyon nyomasztja barátnőjének elvesztése. April elmeséli Ramnak, hogy az apja népzenész volt, hegedült, majd egyre többet ivott, és öngyilkossági szándékkal levezette az autójukat az útról. Aprilnek nem esett baja, de az anyja azóta tolószékbe kényszerül. A rossz emlékek egy pillantra közel hozzák őket egymáshoz.

Miss Quillt is megpróbálja rábeszélni a látogatója, a saját nővére, hogy tartson vele, ez kölcsönös előnyökkel járna. Miss Quill eleinte nem hisz ebben a lélek-dologban, a quillek hite szerint a lélek a testtel együtt meghal, de a nővére szerint ez nem így van, a lelkek egy bizonyos helyre kerülnek. A beszélgetés során kiderül, hogy Miss Quill szörnyen magányosnak érzi magát, saját népe sokkal jobban hiányzik neki, mint Charlie-nak az övéi. Megtudjuk igazi nevét is: Andrath.

Matteusz lengyel szülei vallási alapon nem tudják elfogadni, hogy a fiúk meleg. Charlie szerint viszont az ő szülei biológiai és politikai okok miatt ellenzik ezt. A rhodia társadalom gyökeresen másképp itéli meg a szerelmet és családot, inkább csak üzleti jelentősége van.

Mikor Ram és April meglátják a téridő repedést és a belőle eredő nyúlványokat, s hogy az egyik épp Tanya lakása felé húzódik, odarohannak. Közben Miss Quill és a két fiú ártalmatlanná teszik Miss Quill "nővérét", vagyis a Lan Kin egyik nyúlványát, majd szintén Tanya segítségére sietnek. Tanya "apja" azonban a segítségül érkezőket ártalmatlanná teszi, őket is befonják a csápok. Az apja megígéri, hogy ha Tanya csatlakozik hozzá, elengedi a többieket. Bár Tanya emiatt végül enged a rábeszélésnek és hízelgésnek, gyűlölete annyira erős lesz az apját megtestesítő valami ellen, hogy az ettől elgyengül – bár nem eléggé. A végső csapást Miss Quill adja meg: egy double-deckert elorozvaa a busszal elszakítja a nyúlványokat. A Lan Kin feladja és eltűnik a téridő réssel együtt.

A Nightvision pontozása, megítélése nehéz, mert a cselekmény, a forgatókönyv eltér a szokásostól, a várttól: nincsenek benne akciós elemek, a komputergrafika használata se lép túl az alapfokon. Ezért az ezt hiányolók szemszögéből talán 3 pontot lehet adni rá. A forgatókönyv ugyanakkor nagyon jól visszaadja az éjjel 3 órakor történtek feszültségét és új szemszögből láttatja a sorozatot: a szereplők egymásközti vagy a megelevenedett elhunyt ismerőseikkel, rokonaikkal való beszélgetéseiből sok minden kiderül a múltjukról, vagy Matteusz és Charlie beszélgetéséből megtudhatjuk, hogy mennyire más a család és szerelem megítélése a földi és rhodia társadalomban. Ebből a szemszögből megérdemli az 5 pontot.

4 – Co-Owner of a Lonely Heart – Egy magányos szív társtulajdonosa (első rész)   5♦

Az Árnyék törzs királyával egy tudós közli, hogy kész a horgony, amivel a szív most már állandóan a testébe rögzülhet. De a dolog nem működik, a megosztott kapcsolat csak még erősebb lesz, a király még jobban érzi April gondolatait. Mérgében lekaszabolja a tudóst, April pedig arra eszmél, hogy egy kardot tart a kezében. April az iskolában magából kikelve vitatkozni kezd a történelem órán, a szünetben váratlan erővel elgörbíti a folyosói szekrénye ajtaját. Később apjával kerül összeütközésbe, aki most szabadult a börtönből és az eltiltás ellenére felkeresi őt.

April Ramnál keres vígaszt, hogy mit tegyen? Corakinus, az Árnyék király pedig újabb kísérletet tesz a szív megszerzésére. De mindez csak a kettőjök közötti kapcsolatot erősíti, April fizikailag is mind erősebb lesz. Végül az Árnyék király a térrepedésen át éppen személyesen is jönne a szívért, de April megelőzi az egyetlen lehetséges módon...

SPOILER! - Katt...
Az Árnyék törzs királyával egy tudós közli, hogy kész a horgony, amivel a szív most már állandóan a testébe rögzülhet. De a dolog nem működik, a megosztott kapcsolat csak még erősebb lesz, még jobban érzi April gondolatait. A király lekaszabolja a tudóst, April pedig arra eszmél, hogy egy kardot tart a kezében.

Charlie megmutatja Matteusznak a lélekládát. Hazudott, mikor azt állította, hogy üres – tele van lelkekkel. Az iskolában az új igazgatónő, Dorothea Ames közli Miss Quillel, hogy igen jó véleményeket kapott róla az előljáróktól. A történelem órán April magából kikelve vitatkozni kezd mikor és mitől hős vagy gyáva egy katona? – de aztán maga sem emlékszik rá, miket is mondott. A szünetben pedig váratlan erővel elgörbíti a folyosói szekrénye ajtaját, majd később az autóban panaszkodik Ranak, hogy rossz előérzetei vannak. Megjelenik a börtönből most szabadult apja, látni akarja, bár törvényileg tilos érintkeznie a lányával. April felindultságában ismét erőssé válik pár pillantra, az apját erővel eltaszítja. Váratlanul felbukkan az igazgatónő azzal, hogy nekik most fizika órán kéne lenniük. Honnan ismerheti őket?

Az Árnyék királynak sikerült megtudnia, hogy a világegyetemben fizikailag is hol van az a világ, ahová eddig a résen át léptek be. Mikor pedig Ram és April szeretkeznek, a királynak is hasonló gondolatai és érzései támadnak. April anyja rajta kapja a két fiatalt az ágyban – aztán nem könnyen, de tudomásul veszi a történteket.

Az utcán mindeközben furcsa virágszírmok hullanak, megsebesítik azt, aki megfog egyet az ujjával. Az igazgatónő Miss Quillel beszélgetve olyanokat mond őróla, Charlie-ról és Matteuszról, amiket nem tudhatna. A kormányzók szeretik, ha az iskolában jól mennek a dolgok – mondja az igazgatónő –, bár a robotok drágák. A virágszirmok pedig érdekesen viselkednek, ha vérrel érintkeznek: osztódnak. Átjöhetett egy a repedésen, és most végtelenül osztódnak a madarak, mókusok, sőt emberek vérétől. De ha Miss Quill segítene megszabadulni tőlük, mi is segíthetünk magának megszabadulni a fejében levő parazitától és ismét szabad lehet. Így a zsarolás.

Az Árnyék királynak a testét is a szívhez kell kötnie, mondja neki egy új tanácsadónő, s akkor a szív és ő is együtt mozognának, vagy a lány teste jönne ide. Avagy a szív kettészakad és akkor mindketten elpusztulnak. A király készen áll az újabb kísérletre – de ez egyúttal Aprilt is felerősíti. Épp az apjával áll szemben, aki engedély nélkül felkereste őket. A király szerint ez a kísérlet sem sikerült, dühében megöli a tancsáadónőt. April tovább erősödött földöntúli erejével az apját is majdnem megöli, majd az anyja gerincét igyekszik regenerálni. Az Árnyék király közben rájön, merre is van April, ezért rést nyit, hogy odamenve visszaszerezze a szívet. De April is ugyanerre készül: a rés láttán beleugrik, Ram meg utána… (folyt. köv.)

5 – Brave-ish Heart – Bátor szív (második rész)   5♦

Ramet az Árnyék törzs világában (Underneath ~kb. Alant) egy barlangban üldözi Corakinus király s épp lecsapna rá, mikor April döfése megmenti az életét. A lány a király megölésére készül. Nem mehetnek vissza, April egyelőre nem tud rést vágni a téridőn. A helyzet fokozódik: a király érzi April jelenlétét.

Közben mindenki összejön az iskolában, a főhősök és a dolgokkal nem egészen tisztában lévő szülők. Charlie kényszerhelyzetbe kerül: az igazgatónő a ragadazó virágszirmok ellen akarná a Lélekládát felhasználni, a többiek az Árnyék törzs ellen, Miss Quill pedig, hogy támassza fel vele a saját fajukat. Az igazgatónő pisztolyt fog Matteuszra, hogy kényszerítse Charlie-t.

Vajon April vagy Corakinus lesz a győztes? A Lélekládával vagy más módon sikerül-e a ragadazó szirmokat legyőzni? És mit tesz az Árnyék hadsereggel?

SPOILER! - Katt...
Ramet az Árnyék törzs világában egy barlangban kergeti Corakinus s épp lecsapna rá, mikor April döfése megmenti az életét. A lány a király megölésére készül. Nem mehetnek vissza, April nem tud rést vágni a téridőn.

Az igazgatónő elmondása szerint, mikor átvette a Coal Hill iskolát, új kormányzó tanácsot állítottak fel, azzal a fő feladattal, hogy az iskola biztonságos legyen, készen álljon minden eshetőségre. Az eddigiek alapján Miss Quillt nagyon tehetségesnek tartják erre, de láthatólag valami elvonja a figyelmét – vissza akarnák adni neki a szabad akaratát. Ez nem veszélytelen, és viszonzásul fajírtást kér. Charlie ezt biztos nem tenné meg, mondja Quill. A ragadozó szirmok élő szövetet fogyasztva csak szaporodnak és semmivel sem pusztíthatók el. Egyedül a Lélek láda lehet hatásos. Miss Quillnek Charliet akár erővel is rá kell vennie a láda használatára.

Tanya elmondja April szüleinek és Ram apjának, miről is van szó, majd az iskolához indulnak, Miss Quill talán segíthet. De a tanárnő közli, hogy megváltozott a prioritás, újabb ellenség akadt, a szirmok. Kitör a vita Miss Quill és Charlie között, az igazgatónő is Charlie-t győzködi. Az Árnyék törzs elleni harc is fontos, a ragadozó virágszirmok elleni is, különben elpusztul ez a bolygó. Az igazgatónő pisztollyal és Matteusz életével zsarolja Charlie-t.

Ram és April a föld alatt bolyonganak. A lány a kapcsolat révén sok mindent tud, pl. az Árnyék törzs az evolúció tévedése folytán került ide, a világegyetem aljára. A király megérzi a lány jelenlétét, közeledik a végső csata. Közben April és az anyja között is egyfajta kapcsolat alakul ki, az anyja "érzi" Aprilt – de April is őt s hogy merre van, így már téridő kaput tud nyitni a Földre: a két apa is átmegy az Árnyékvilágba, bár nem sok hasznuk akad, főleg April egyre csak lelkiző apjának. April legyőzi a királyt, bár nem ölheti meg, mert akkor ő is meghalna. Viszont a győzelemmel ő lesz az Árnyék törzs új királya, a régi királyt börtönbe vetik. April ereje tovább növekszik, rést nyit a téridőn, s mindannyian visszatérnek a Földre.

Charlie aktiválni kezdi a Lélekláda lelkeit, bár bizonytalan, ki ellen küldje őket: az igazgatónő szerint a szirmok ellen, a többiek szerint az Árnyék törzs ellen, Miss Quill szerint mentse meg a saját fajukat. De valakinek nagy ötlete támad: a szirmok nem szeretik az árnyékot. April, mint az Árnyék törzs királya megparancsolja az alattvalóinak, hogy pusztítsák el a szirmokat, majd térjenek haza a résen át. A gomolygó fekete felhő így is tesz.

Végjáték: April az apját a sok lelkizése és bocsánatkérése ellenére is megkéri, hogy békében váljanak el. Az anyja pedig April korábbi beavatkozása következtében megteszi első lépéseit. April és a bebörtönzött régi király közti kapcsolat meggyengül, a lány ereje lecsökken, de megmarad – a szívért folytatott harcnak még nincs vége. Miss Quillel pedig közli az igazgatónő, hogy a botlásai ellenére a kormányzótanács elégedett vele és az alku továbbra is áll: ha segíti őket, ők is segíteni fognak neki.

Ez a rész hasonlít a DW 2008-as évadának Midnight (Éjfél) című epizódjára. Semmi akciójelenet, vagy nagy csinnadratta. A történetet az egyre fokozódó feszültség viszi, az egy helyre összezárt szereplők közötti lassan kialakuló konfliktusok, éles párbeszédek, a robbanásközeli helyzet.

6 – Detained – Bezárva    5♦

Miss Quill az öt diákot egy óra elzárásra ítéli az iskolában, "a saját érdekükben". Aprilnek azonban van pótkulcsa az ajtóhoz. Közben meteorok közelednek a Földhöz a téridőrésen át és puff… az egyik osztályteremben landol. Látszólag nagyobb baj nem történt, de hamarosan kiderül, hogy eltűnt a környezet, a terem a semmiben úszik, a padlón egy izzó kődarab hever. April nem érzi magában az Árnyék jelenlétét. Matteusz felkapja a látszólag izzó kődarabot és egyszerre csak Lengyelországban, a nagymamájánál érzi magát, majd megvallja Charlie-nak, hogy bár szereti őt, fél is tőle, mert belül nem ember. Aki a kezébe veszi a követ, megvallja az érzelmeit. De a kő felel is a kérdéseikre…

Miféle kődarab pottyant a terembe, és hogy kerülhettek a semmibe? A mindvégig az osztályban játszódó történetben az öt diák szembesül a saját érzelmeivel, a kőben levő valamivel, aminek a dühe átvetődik rájuk s egyre hevesebb vitákba keverednek. A helyzet reménytelennek látszik, nincs kiút a börtönné alakult osztályteremből.

SPOILER! - Katt...
Miss Quill az öt diákot egy óra elzárásra ítéli az iskolában, "a saját érdekükben". Aprilnek azonban van pótkulcsa az ajtóhoz. Közben meteorok közelednek a Földhöz a téridőrésen át és puff... az egyik osztályteremben landol. Látszólag nagyobb baj nem történt, de hamarosan kiderül, hogy eltűnt a környezet, a terem a semmiben úszik, a padlón egy izzó kődarab hever. April nem érzi magában az Árnyék jelenlétét. Matteusz felkapja a kődarabot és egyszerre csak Lengyelországban, a nagymamájánál érzi magát, majd megvallja Charlie-nak, hogy bár szereti őt, fél is tőle, mert belül nem ember. Kiverik a kezéből a követ, Matteusz szerint nem is volt forró. A fiú szerint amit mondott, el kellett mondani, valami kényszerítette a vallomásra.

Mindannyian kicsit furcsán, dühösen érzik magukat, ahelyett, hogy félnének. A kő? Vizsgálni kezdik, hangosan gondolkoznak. Talán nem is kő. Nem csak kő. Valami van benne. Idegen. Telepátia? Talán beszélni akart Matteuszon keresztül? Tanya felkapja. Egy gyerekkori élményéről kezd beszélni, majd kéri a többieket, hogy kérdezzenek valamit. Veszélyes a kő? Igen. Kiégetheti az agyát annak, aki sokáig fogja. Egy idegen, egy rab van benne!

Úgy tűnik, hogy a tanterem is a börtön részévé vált, önmagába zárult a tér körülötte. Mivel a kő válaszol a kérdéseikre, még háromszor kérdezősködhetnek. Ram következik. A kővel a kezében megvallja, hogy mennyire szereti Aprilt. Mikor magához tér, elmondja, hogy a meteorraj minden meteorjához kötve van valaki. Ez itt náluk egy sokszoros gyilkos.

Egyre jobban vitáznak, egymásnak esnek – de időben rájönnek, hogy ez a kő dühe rájuk átvetülve. Charlie pánikrohamot kap.

April következik. Először megvallja, hogy ő nem szereti annyira viszont Ramet. Majd a kérdésre, hogy hol vannak, egy mély hang feleli a fejükben: "a nem-térben és nem-időben. Innen nincs menekvés." Ezt azt jelenti, nem kell enniük, nem kell inniuk, és mindörökre itt lesznek. Az egyetlen menekvés, ha megölik egymást. Charlie-ra azonban kicsit másképp hat, ő nem érez dühöt. Még a kő megragadása előtt megvallja, hogy szereti Matteuszt és kiírtaná az egész Árnyék törzset. A kő rabja ezért nem tudja újabb vallomásra kényszeríteni, Charlie ellenáll, sőt az Árnyékok elleni dühe átvetül a rabra és végül elpusztítja.

A tanterem visszatér a normál téridőbe. De még nics vége az eseményeknek: a börtön azért börtön, hogy rab legyen benne. Ezért Charlie-t erővel magába akarja zárni. De lövés dördül: Miss Quill a fegyverével megsemmisíti a követ. Charlie csodálkozik: hogyan használhatott fegyvert? Mert már nincs a fejemben az izé. Szabad vagyok – válaszolja Miss Quill.

7 – The Metaphysical Engine, Or What Quill Did? – A metafizikai gép, avagy mit is csinált Quill?    5♦

Mi történt Miss Quillel, míg a többiek az osztályterembe bezárva szenvedtek? A tanárnő az igazgatónővel elindult, hogy eltávolítsák a fejéből az arnt, a parazitát, bár ez az életébe is kerülhet. A lehetetlennek tűnő agyműtétet csak egy alakváltó sebész végezheti el. A Ballon nevű alakváltó, egy law, azonban szintén büntetés alatt van, be van fagyasztva jelenlegi alakjába. Hogy képességét visszanyerje, ahhoz lehetetlen dolgok kellenek: egy arn illata, amely segít a Miss Quill fejében levő lény eltávolításában, a law-k pokolbeli ördögének a vére (Ballon alakváltó képességének visszaállításához) és a quillek istennnőjének agya (hogy Ballon gyakoroljon rajta az igazi operáció előtt).

A lehetetlen, a valóságban nem létező dolgok megszerzésében segít a metafizikai gép: ha egy bizonyos helyben sokan és erősen hisznek, akkor a hely meglátogatható a gép segítségével…

SPOILER! - Katt...
Míg Miss Quill a többieket bezárta az osztályterembe, hogy nehogy bármi problémát okozzanak, az igazgatónővel, Dorothea Amesszel kész elindulni, hogy kiszedjék a fejében lakozó parazita lényt, az arnt – bár ez az életébe is kerülhet, mivel ha a lény a nő gondolataiból megtudja, mire készül, megölheti.

Hirtelen térkapu nyilik és egy Ballon ember bukkan elő, gyanúsan méregetik egymást Quillel. Az igazgatónő egy furcsa, lámpásszerű szerkezettel mindhármukat egy ismeretlen világba teleportálja, ahol valami lény fenyegeti őket, ami az emlékeken él. Quillnek el kell mondania az első emlékét. A születése, mikor az anyja meghalt. A quill nők egyszerre több gyereket szülnek, majd meghalnak és az újszülettek elfogyasztják a testét. Legalábbis a múltban így volt. Mikor valami sikoltozva támad, Ballon elkapja és megöli – egy macskakölyök szerű lényt. Az arnok bolygóján vannak. Ez Quill szerint nem lehet igaz, mert az arn egy mesterségesen megalkotott lény. De az arnok hisznek a túlvilág legendájában – mondja az igazgatónő, majd elmagyarázza a teleportáló gép lényegét. – Ez egy metafizikai gép. A világegyetemben mindennek nyoma marad és ha valakik, milliók erősen hisznek valamiben, akkor akár a tér maga is reagálhat erre. A gép idehozta őket az arnok túlvilágába. A megölt arn illata csalogató lehet annak, ami Quill fejében rejtőzik.

Az arnt Quill fejéből majd Ballon fogja kivenni, a műtétet csak egy alakváltó sebész képes elvégezn, egy law. mint Ballon. A férfi egyébként szintén száműzöttként él a Földön, s büntetésből befagyasztották az alakváltó kjépességét. A következő út egy kőszobrokkal teli barlangba érkeznek, ami ugyan szintén nem valóságos, de ők valóban itt vannak. Itt is valami lény üvöltözik a háttérben. Ez a hely a law-k hiedelme szerinti pokol. Ballon alkaváltó képességét a műtéthez vissza kell állítani, ennek szükséges az alviláguk urának a vére. Ballon és Quill együttesen megölik a szörnyet és szereznek egy darabot a megalvadt véréből. Közben a lény Quill fejében mocorogni kezd.

Újabb utazás, ezuttal a quillek hitük szerinti mennyországába, a quill királynő itt fog fészkelni, miután kitört a quill alvilágból. Ez meg is történik. Miss Quill szemrehányást tesz az ellenségesen viselkedő királynőnek, hogy hol volt, miért nem segített, amikor kiírtották a népét? Ballon őt is megöli és lefejezi.

Ujabb utazás, vissza az iskolába. Quill egyre rosszabbul van az arn miatt, amely a vesztét érezve, megölheti a nőt. Az igazgatónő bíztatja, próbáljon nem meghalni. Most már minden együtt van, ami kell: egy arn feromonjai, a vér, a quill királynő agya. Ballon hozzákezd a műtéthez, előbb a királynő agyán próbálja ki, hogyan kell majd élesben operálnia. Végül sikeresen eltávolítja a parazitát, rendbehozza a sérülést, bár marad egy heg a műtét nyomán. Miss Quill forró csókkal, stb. köszöni meg a jótettet.

Most jön az igazgatónő és a kormányzók csavarja. Kiderül, hogy ez itt nem is az igazi iskola, csak egy hologram veszi körül őket. Valójában a Lélek szekrényben vannak, mivel a gyógyítás esélyét megnövelte, ha az a quillnek ismerős környezet történik. Az igazi visszatérés azonban csak az egyiküknek biztosított, a szerkezetben maradt energia csak ennyire elég. Quillt és Ballont az igazgatónő készakarva szörnyű dilemma elé állította, melyikük térjen vissza. Emiatt egy fegyvert is ott hagy. Végül Ballon elsüti a fegyvert – de az visszafelé lő. Miss Quill a keserédes győzelem után kijut a Lélek szekrényből – előtte még megérint egy lélekszikrát, ami nem múlik el nyom nélkül – és még épp idejében ér vissza az osztályterembe, hogy megmentse Charliet-t. Ezután a nő elájul és Charlie észreveszi, hogy láthatóan terhes.

8 – The Lost – Az elveszett   5♦

April egy pubban lép fel, közben azonban egy pillanatra megérzi az Árnyék király jelenlétét. Corakinus csakugyan felbukkan és megöli Ram apját… aztán Tanya anyját… Tanya a terhes Miss Quillhez siet, dühében mindenképpen használni szeretné a Lélek szekrényt, ám azt csak Charlie teheti meg. Corakinus April anyját fenyegeti, így zsarolja a lányt, hogy tartson vele. Lassan mindenki összejön, és egyre hevesebb vita alakul ki a barátok között, hogy mi legyen, a rhod lelkeket kellene bevetni az Árnyék törzs ellen. Charlie habozik, mert ez nemcsak a király, hanem April és az ő életébe is kerülne.

Végül hogyan viszi April dűlőre a dolgot és hogyan dönt Charlie? Ki hal meg és ki nem hal meg? Pusztulnak az Árnyékok és a királyuk is, de a végkifejlet eléggé váratlan. Mi lesz az igazgatónő és a Kormányzók sorsa?

SPOILER! - Katt...
Hat nappal az előző események után April egy pubban a Lost (Elveszve) című számot adja elő. Közben visszaemlékezik, Charlie-nak panaszkodott, hogy elveszve érzi magát. Hegedülés közben egy pillanatra megérzi Corakinust. Eközben Ram és az apja a focipályán gyakorolnak. Az apja porrá esik szét és megjelenik az Árnyék király. Ram kétségbe esve rohan Aprilhez, mit tegyen?

Charlie és Mattias arról beszélnek, hogy Quill már hat napja alszik, mikor sikoltás hangzik fel. A magzatok mozgását érezte, ahogy az egyik méhéből átcsúsztak a másikba. Hogy miként eshetett teherbe? Talán a Lélek szekrény tette. A nő a fegyverét kéri.

Tanya anyja szintén a király áldozata lesz, a lány Miss Quillhez rohan rémületében. Tanya a Lélek szekrényt akarná használni, amit persze ő nem tehet meg. Szövetkezik Quillel és magukkal viszik a szekrényt.

A király ezután April anyjánál jelenik meg. Zsarolja a lányt, a koronáját némi trükkel vissza tudná szerezni, ezért kéri a lányt, menjen vele, különben még több gyilkosság lesz, összesen öt. Charlie-ra árnyékot dob, így ő is meghalhat, ha neki bántódása esne. Ennek Matteusz örül a legkevésbé. Leginkább Ram van feldobva, hogy mit tétováznak, támadjanak. Corakinus a könyvtárban is megjelenik, két diákot, Tanya bátyjait fenyegeti, de Miss Quill letámadja és sikeresen elűzi, majd Tanyát harcolni tanítja. Azonban azon is tűnődik, mi lesz, ha szülni fog, hiszen a quill ivadékok elfogyasztják az anyjukat.

Charlie fegyverrel kényszeríti az igazgatónőt, hogy segítsen nekik. A nő ráll, de titokzatoskodik és egy ajtó előtt közli Charlie-val és Matteusszal, hogy ők nem léphetnek be. Egyelőre. Visszatérve elmondja, hogy gond van, a Király a könyvtárban járt. Vannak elenyészően apró téridőrepedések, amin csak egy Árnyék fér át. Ha nem viheti magával Aprilt, az egész Földet lerombolja.

A csapat két szárnya találkozik, az elszánt Quill és Tanya a tétovázó többiekkel szemben. Tanya elmondja, hogy addig nem nyugszik, amíg az egész Árnyék törzs el nem pusztul. Ekkor viszont April és Charlie is meghal, mondják a többiek. Tanya és Ram mindenképpen a szekrény használatát erőlteti. Az igazgatónő szerint van más megoldás is. Nagy vita alakul ki. Megint megjelenik a király, most Matteusz életével zsarolja Charlie-t, hogy engedje útjukra Aprilt és őt. Végül April felajánlja, hogy vele megy, ha abbamarad az öldöklés. A király ezt megígéri. Igaz, közben a városban megjelennek az Árnyék katonák és elkezdik megszállni az embereket. April a király közelében megérzi a gondolatait, érzi, hogy hazudik. Ráparancsol Charli-ra, hogy lőjön, ölje meg a királyt. Charlie sok habozás után meghúzza a ravaszt.

A király és April meghalnak, és egyúttal Charlie, a király megölője lesz az új Árnyék király – vagyis lenne, de aktiválja a Lélek szekrényt. A kiröppenő lelkek elpusztítanak minden Árnyékot.

Az igazgatónő a titokzatos ajtón belépve a kormányzók előtt áll, közli, hogy a láda üres – aminek azok nem túlzottan örülnek. Elfordulnak a nőtől – s egy síró angyal teszi a dolgát. A kormányzók elégedettek, s várni fogják az "érkezést".

Az iskolában a többiek magukhoz térnek. Charlie dühödten csodálkozik, hogy ő miért él, neki is meg kellett volna halnia. April csakugyan halott – de mindenki döbbenetére a halott Árnyék király felül és April hangján kérdezni: Miért néztek így rám?

Dupla (ha nem tripla) cliffhangerrel, csavarral ért véget az első évad, több nyitott kérdés, szál elvarrása vár a második évadra. Remélhetőleg gyorsan hozzáfognak és nem lesz rosszabb az egyébként kifejezetten jól sikerült első évadnál.

Class and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E