Könyvek

Doctor Who könyvek Torchwood könyvek,
hangjátékok angolul
Torchwood könyvek
magyarul
Sarah Jane könyvek
hangjátékok

Könyvek angolul

Ki vagy, Doki?Mint máshol is már írtuk, az elmúlt évtizedekben (és napjainkban is) százas nagyságrendben jelentek meg Doctor Who könyvek és hangjátékok a BBC Books, a (már megszűnt) Virgin Books (itt) és a Big Finish kiadásában, ezeket itt képtelenség lenne áttekinteni. A negyedik Doktor (Tom Baker) történetei például már a hetedik évadnál tartnak, ez évadonként 7-8 új hangjátékot jelent. Csak a nyolcadik Doktorral tudomásunk szerint kb. 80 könyv jelent meg. Ezek között vannak persze jól és kevésbé jól sikerültek is, sok szerző sok könyvénél ez mindig így van. A BBC 2005-ben a filmsorozat újraindításával egyetemben a könyvsorozatot is elindította, ezekben a kilencedik és tizedik Doktor újabb, filmekben nem látott kalandjait olvashatjuk. Sőt, a régi Doktorokról is jelennek meg új történetek. Akit érdekel, megtalálhatja őket a Tardis library-ban vagy a Doctor Who reference Guide-ban, sok kapható közülük az Amazonnál.

Könyvek magyarul

A magyar olvasó e téren egyáltalán nincs elkényeztetve. Fordításban korábban egyetlen egy mű jelent meg egy rövidéletű kiadó tiszavirágéletű Doctor Who sorozatának első és utolsó darabjaként, 1993-ban Marc Platt: Az idő fogságában c. könyve. Érthető, hogy nem volt sikerbomba, hiszen akkortájt Magyarországon legfeljebb az hallott Doctor Who-ról, aki külföldön látott több-kevesebb részt a régi sorozatból vagy szerencséje volt a sorozathoz valamelyik égi műholdcsatornán.
 


 

2006 ősszel dícséretes módon a Gabo könyvkiadó jelentetett meg két könyvet a kilencedik Doktor és Rose kalandjai közül: A győztes mindent visz és az Emberbe bújt szörnyek. A BBC és a Virgin Books eddig 200-300 angol nyelvű Doctor Who könyvet publikált. Ezek színvonala persze hullámzó, hiszen nagyon sok író alkotta őket. Hogy ez a két könyv jó-e vagy kevésbé jó, ítélje meg mindenki saját maga.

Az ígéretes kezdet folytatására sokat kellet várni. 2013-ban jelent meg a Shada című könyv, amely a hasonló című filmepizód nyomán íródott. A forgatókönyvet Douglas Adams írta. A 4. Doktor idején játszódó 1979-es 6 részes epizód egy sztrájk miatt nem készült el teljesen, akkor nem is mutatták be. Végül 1992-ben VHS videóként megjelent, a hiányzó részleteket Tom Baker narrátorként pótolta. 2003-ban a Big Finish a BBC-vel karöltve hangjátékot készített belőle, kicsit megváltoztatva, áthelyezve a 8. Doktor idejébe (Paul McGann alakította itt is). 2011-ben született egy animációs változat, de hivatalosan ezt sem engedték útjára, 2013-ban azonban letöltő helyeken megjelent.
Végül 2012-ben Gareth Roberts az eredeti forgatókönyv és jegyzetek felhasználásával írta meg a most magyarul is megjelent változatot. Gareth Roberts egyébként a 90-es évek óta szorosan kötődik a sorozathoz, egy tucat könyv és az új DW és SJA sorozat sok epizódjának a szerzője. Részletes, spoileres ismertetés az sfmag lapjain.

2015 végén jelent meg szintén a Gabó kiadásában "A halál városa", az 1979-es City of Death könyvváltozata, a 4. Doktor és Romana főszereplésével. Azon kevés történetek egyike, ami napjainkban, a Földön, de egy másik európai városban, Párizsban játszódik (és a film külső jeleneteit is ott forgatták). Természetesen van benne földönkívüliek ténykedése, balfácánkodó nyomozó, Mona Lisa, stb. Részletes, spoileres ismertetés az sfmag lapjain.