Mik a foszfolipidek vagy glikolipidek?

Röviden: A foszfolipidek a sejtet burkoló sejtmembrán kulcsalkotói, amelyek egy digli­ceridból, foszfátból és valamilyen aminoalkoholból állnak. A glikolipideknél a foszfáthoz egy vagy több cukor kapcsolódik, ezek előfordulnak például az idegekben is.

Bővebben és némi kémia: Ha egy glicerinnek csak két hidroxil csoportjához kapcsolódik zsírsav, a harmadikhoz egy foszforsav kötődik, foszfo­lipidhez jutunk. A foszforsav másik hidroxil csoportjához általában egy alkohol vagy aminoalkohol kapcsolódik:

A foszfolipidek igen fontos anyagok: ezekből állnak a sejteket körülvevő membránok. A lipidmolekulák egyik része ugyanis víztaszító, hidrofób avagy lipofil (a zsírsavláncok), a másik része vízben oldódó, hidrofil (a foszforsavészter rész). A lipidmolekulák ezért a vízben kettős réteget alkotnak:

Ha a glicerinhez egy egyszerű vagy összetett szénhidrátot kapcsolunk, a glikolipidekhez jutunk. Ezek is hasonlóan fontos anyagok, főleg az idegsejtekben fordulnak elő (cerebrozidok):

A fenti ábrákon zsírsavként sztearinsav szerepel, a valóságban ez zsírsavak keveréke. Amiként a glicideknél is írtuk, a természetes építőkockák másféleképpen összerakva jól használható új anyagokhoz vezethetnek, amelyek a szervezetben gond nélkül visszabomlanak az alapanyagokra. Az E475 - E495 anyagok közül több tartozik ehhez a csoporthoz.

 

Vissza a főlapra