Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül

Dr. Gunda Tamás

  Frissités 2021  Ez az összeállítás eredetileg még 2003-ban készült, s bár folyamatosan történtek apróbb frissítések, korrekciók, megérett az idő egy alaposabb felújításra. Bár ez az új verzió formailag első pillantásra talán nem sokat változott, azonban a mai követelményeknek megfelően gond nélkül nézhető mobiltelefonon vagy egyéb érintőképernyős eszközön is. Másrészt az eltelt idő folyamán több adalék­anyag törlésre került, és több új is engedélyt kapott, így a részletes leírások frissítésénél ezt is figyelembe vettük.

Az egyes cikkelyekben igyekszünk megadni a megfelelő magyar wikipedia hivatkozást. Azonban gyakran a megfelelő angol cikk sokkal bővebb a magyar változatnál, ekkor ezt is megadjuk a gépi magyar fordítás linkjével együtt. Ez utóbbit olvasva azonban vegye figyelembe, hogy a gépi fordítás sokszor pontatlan és mulatságos elfordításokat is tartalmazhat!

  Miért készült ez az összeállítás?  Az interneten nagyon sok összeállítás található az E-számokról magyarul és más nyelven egyarántgunda tamás, élelmiszeradalék, e-szám. Ezeket olvasva viszont megdöbbentően sok félreértés, szamárság, a kémiai és biokémia nem ismeretéből fakadó buta kijelentés olvasható. Ezeket aztán a lapok, cikkek egymástól ellenőrzés nélkül átveszik és az információk még jobban torzulnak. Ugyan mi mással lenne magyarázható, hogy az ecetsavat vagy aszkorbinsavat (C-vitamint) mindenki elfogadja ártatlannak, de a sóikat, a kálium-acetátot vagy nátrium-aszkorbátot piros betűs veszélyes, ártalmas anyagnak tartja? Sorolhatnánk a hasonló példákat. Még szakma­belieknek is sokszor nehéz az ellentmondó kísérleti adatok között eligazodni és kiszűrni a valóban megbízható információt – a jó szándékú laikus ebben teljesen elvesz és kiragadott félmondatokkal riogatja a másikat. Avagy azt a kémiai folyamatot és termékeit, amit öntudatlanul már százszor is megcsinált a konyhában, élelmiszeripari környe­zetben veszélyesnek tartja. Súlyos felelőtlenség – még jó szándékkal is – olyat állítani egy anyagról, hogy "állat­kísérletekben bél­gyulladást okozott", ha a szerző nem ellenőrzi le az állítást az eredeti szak­irodalomban, és nem idézi azt is, hogy milyen körülmények között okozott bél­gyulladást.

A legtöbb összeállítás az E-szám mellé magya­rázat nélkül odaveti a teljes nevetgunda tamás, élelmiszeradalék, e-szám, de ezzel sokszor még jobban megriasztja az átlagpolgárt, aki nem kémikus és a Béta-apo-8'-karotinal vagy Szacharóz-acetát-izobutirát olvasatán még jobban feláll a hátán a szőr. Ha meg még az is ott áll, hogy rhinitist és urticariat okozhat, teljes a pánik. Ezért mindig elmondom néhány mondatban lehetőleg közérthetően, hogy mi is ez az anyag, s ahol lehet, megadom a szerkezetét is egy-két mondat kíséretében – akit érdekel a kémia, megnézheti, akit nem, ugorja át. Igyekeztem minden kémiai, biokémiai dolgot úgy leírni, hogy mindenki meg­értse valamennyire – az emiatti szakmai lazaságokért előre is elnézést kérek.

Jómagam igyekeztem minél inkább semleges maradni. Magam is sokszor gyanakvással vagyok az élelmiszeripar iránt, hiszen sok minden olyat is belerejt a táplálékunkba, amit jómagam a konyhában biztos nem tennék, de a sok tücsök és bogárnak, amit rákiabálnak, a fele sem igaz... tovább...

  Miért van szükség az E-szá­mok­ra?  Egyszerűen és röviden: a káosz miatt. A legtöbb anyagnak rengeteg fantázia neve, keres­kedelmi elnevezése van és nehéz lenne azonosítani ezeket, mivel a világ egyik felén készült dolgokat sokszor a másik felén árulják... tovább...
  Minőség – Ne csak az E-ada­lékokra fi­gyel­jen!  Minőségrontó és oda nem illő összetevő nem csak E-számmal jelzett anyag lehet. Az élel­miszeripar több ok miatt is használ silány alapanyagokat... tovább...

  Megjegyzés  Ezeken a lapokon a klikkelhető kapcsolatok vastag zölddel vannak jelölve. Néhány helyen a kékeszöld betűk azt jelentik, hogy a szó­magyarázatokban többet is lehet az illető szóról olvasni.

Megjegyzések, kiegészítések, gondolatok, tévhitek

  Amikor szükségtelen és feles­le­ges az ada­lékok használata – Tény, hogy főleg a festékeket nagyon gyakran feleslegesen alkal­mazzák. Miért nem jó a ketchup természetes színe? Miért jobb, ha zöld vagy lila? Semmiért. Miért jó, ha a kóla vagy a narancslikőr kék, vagy a sajt lila? Semmiért. Az ilyen termékeket nyugodtan nagy ívben el lehet kerülni. Főleg az "olcsó és gazdaságos" üdítőitalok, májkrémek, stb. azok, amikben az olcsóság miatt kispórolt alapanyagot a még olcsóbb adalékokkal helyettesítik, hogy jobban eladható legyen a termék. A kapott kotyvalék ugyan ártalmatlan, jómagam azonban inkább a 100%-os narancslét veszem le a polcról...

100%-os narancslé
Olcsó és gazdaságos narancslé

  Az E-számokal kapcsolatos alábbi rövi­dítésekkel gyakran találkozhat weblapokon:

  ÁE – állati eredetű – Nagyon sok honlapon lehet látni egyes anyagok mellett azt a fel­kiáltójeles megjegyzést, hogy vegetári­ánusok vigyázzanak… tovább...

  LAR – lehetséges allergiás reakció – Ez elfogadható megjegyzés. Azonban vegyük tekintetbe, hogy ez mindenre igaz és óriásiak az egyéni különbségek. Nincs olyan ember, aki ne lenne valamire allergiás (legfeljebb nem tud róla). Minden gyógyszer, kozmetikai szer, élelmiszer, pollen, állati szőr, stb. okozhat allergiát, ezért ezt csak akkor érdemes hang­súlyozni, ha egy anyag az átlagosnál jóval allergénebb.

  LGM – lehet genetikailag módosított – Értelmetlen és csak riogatásra való megjegyzés, hogy "Lehet, hogy genetikailag manipulált növényből származik"... tovább...

  Mit tudnak a magyarok az E-számokról? – Sajnos elég keveset, mint az a Weborvos írásából kiderül. Ennek az az egyik következménye, hogy az "álszakértőknek" könnyű mindenféle badarságot elhitetni az emberekkel.

  Ami szintetikus anyag káros, ami ter­mészetes, az nem – Enyhe kifejezéssel élve a legnagyobb szamárságok egyike. A legerősebb mérgeket éppen a természet produkálta: sztrichnin, nikotin... tovább...

  Mi az, hogy "szintetikus"?  Ez alatt Ön mit ért? Valami olyasmit, hogy egy természetből származó anyagot erőszakkal megváltoztatunk? Minden anyag valamilyen úton-módon a természetből érkezik... tovább...

  Egyenértékű egy szin­tetikus anyag a természetessel? – Attól függ. Ha egy konkrét bizonyos anyagról van szó, igen. Tehát a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy és ugyanaz, függetlenül attól, hogy... tovább...

  Káros-e a pálmaolaj?  A szó szoros értelmében nem káros, azonban a kókuszzsírral együtt az egészségtelenebb zsírfajtákhoz tartozik.tovább...

  Bármi lehet méreg,  ha a szokásostól eltérő mennyiségben kerül a szervezetbe... tovább...

  Csak az E-anyagok között lehetnek veszélyes anyagok?  Egyáltalán nem... kifejezetten káros anyagokkal tulajdonképpen azóta szennyezzük magunkat, amióta az ősember "feltalálta" a tüzet és a sütést... tovább...

  Sok kicsi sokra megy – Az E-anyagok döntő többsége ártalmatlan (a használt mennyiségben, bármely más anyaghoz hasonlóan). Egy kisebb részükről azonban a vélemény(em) az, hogy ahol lehet, kerüljük őket, főleg a festékeket... tovább...

  Tücsök és bogár – Néhány összegyűjtött gyöngyszem a médiában talált sok badarságból...tovább...

  Néhány idevágó mai és régi érdekesség a Chemonet honlapjairól

  Tudja-e, hogy...

...több helyen gyártanak a világban szigorúan ellenőrzött, a kóser és/vagy halal előírásoknak is megfelelő E-anyagokat?

  Az élelmiszerekkel foglalkozó néhány jobb magyar és nemzetközi web hely:

E-számok A magyar Wikipedia lexikon tárgyilagos és elfogulatlan lapjai. Sajnos, egyes cikkelyek az angol változathoz képest igencsak szerények.
Tudatos vásárló Szintén eléggé tárgyilagos és megbízható összeállítás.
Nébih E-szám keresője.
Élelmiszerbiztonság – tények és hiedelmek
Főleg gyógyszerekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos álszenzációkkal és átverésekkel foglalkozik a Ködpiszkáló régi és új blogja, azonban élelmiszerekkel kapcsolatos hasznos információk is fellelhetők rajta.
Food-info Fűszerek, E-anyagok, allergia és egyéb, élelmiszerekkel kapcsolatos dolgok, kérdések. Elfogulatlan és eléggé megbízható. Sajnos újabban ritkán frissül. (angol, német, stb. és kevés magyar).
FAIA – Food Additives & Ingredients Association Élelmiszerek biztonságával, adalékokkal, táplálkozással foglalkozó cikkek, hiteles és megbízható információk, kérdések és feleletek a nagyközönség számára (angol).
WHO Food safety A WHO élelmi­szer­biztonsággal foglalkozó webhelye (angol).
Food Safety Az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó lapja (angol).
Europen Food Safety Authority Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (angol).

Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az élelmiszer-adalékanyagokról, a kiegészítésekkel (2020-ig) együtt. (magyar, pdf formátum)
Az EFSA Journal szabadon elérhető jelentései, cikkjei az adalékokról, lehetséges kémiai és biológiai szennyezőkről, stb. (angol szakmai cikkek)

Az élelmiszerekkel kapcsolatos friss hírekért, az aktuális ellenőrzések eredményeiért érdemes lapozgatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kevéssé ismert honlapját. Itt tudomást szerezhetünk a kifogásolt termékekről is.
Érdemes még az élelmiszerlánc felügyeletért felelős Államtitkárság honlapját is olvasgatni, ahonnan eljuthatunk a részletekbe menő Magyar Élelmiszerkönyvhöz is. Ugyanitt elérhetők az adalékanyagokkal kapcsolatos jogszabályok is. Sajnos a magyar hivatalos szervek honlapjainak a linkjei gyakran változnak, minden egyes átszervezés után előlről kell kezdeni a keresgélést.

 


"Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül" by Tamas E. Gunda is licensed under a
Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.

Erre az internet összeállításra a Creative Commons szerzői jogi licenc feltételei érvényesek.
Az öszeállításra bárki szabadon hivatkozhat, kapcsolhatja a saját honlapjához és idézhet belőle a forrás megjelölésével.
Bármilyen változtatás, kereskedelmi célú felhasználás vagy más médiatermékekben való felhasználás
csak a szerző írásos hozzájárulásával lehetséges.
All trademarks and photographs are ™ and/or © by their respective owners.
No infringement is intended upon the rights of any holders of any copyright or trademark referenced herein.

Megjegyzéseket, kérdéseket szívesen látok e-mailben - Dr. Gunda Tamás


Készült Editpad Pro szerkesztővel.

Chrome , Firefox és Safari böngészők használatára optimalizált.


(Eredeti verzió: 2003. május 25.)