Maltit (E965), laktit (E966)
(Maltitol, lactitol)

Mindkét cukorhelyettesítő a izomalthoz (E953) hasonlóan a redukált cukorszármazékokhoz, cukoralkoholokhoz tartozik. A tejcukorból így születik a laktit, a malátacukorból a maltit. Mind­kettőt csökkentett kalóriájú élelmiszerekhez használják fel, mivel tápanyagtartalmuk csak részben hasznosul. A vércukorszintet nem emelik, illetve kevesebb inzulin kell a feldolgozásukhoz, ezért cukorbetegek jól tűrik. A maltit a répacukornál kevésbé hajlamos a kristályosodásra, emiatt (gyógy­szer)szirupokban is használják.

A laktitban levő galaktózt a belekben levő laktáz enzim nem hidrolizálja, nem szívódik fel, viszont a vastagbélben levő baktériumok elbontják. Ez néha egyeseknél hastáji panaszokat, gázképződést okozhat, hasonlóan, mint akik veleszületett tej­cukorérzékenységben szenvednek. Emiatt jobb a maltit, ami nem tartalmaz galaktózt. A maltit ráadásul fogbarát, mivel a szájbaktériumok nem tudják hasznosítani, így nem segíti el a fogszu­vasodáshoz.

Kémia: Mindkettőnél a kiindulási diszaccharid egyik felét hidrogénezéssel cukoralkohollá redu­kálják. A malátacukrot a keményítő hidro­lízisével nyerik.

Laktit és maltit kémiai szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia laktit
Angol wikipédia maltit és gépi magyar fordítása

frissítve: 2009.8.25