Sáfrány (krocin, E164)
Saffron (crocin)

Krókusz A krókusz összegyűjtött bibéi
Sáfrány (Crocus sativus) és a fűszerként használt bibék
Source: Wikimedia

A világ egyik legrégebben ismert és egyúttal ma is talán legdrágább fűszere a sáfrány (nem tévesztendő össze a helyettesítésére használt olcsó sáfrányos szeklicével és az indiai sáfrány néven is ismert kurkumával). A Crocus sativus (krókusz, jóféle sáfrány) virága bibéjénak kézi begyűjtéséből készül ez a festékként és fűszerként is használt anyag. Kb. 70,000 virágből lesz egy fontnyi (450 gramm) fűszer. Tulajdonságai, minősége függ a begyűjtés helyétől.

A növényben a fő festőanyag a krocin, a pikrokrocin és saffranal nevű aldehidek pedig a sáfrány jellegzetes illatát, ízét okozzák. Bár a fűszer maga mindenütt forgalomban van, mint élelmiszeripari festék Európában nem engedélyezett, mivel nagy adagban enyhén toxikus. A sáfrányt főleg vaj, margarin, sütemények és kalácsok, levesfélék és mártások színezésére használják.

Kémia: A krocin egy glükozid, amely a zeaxantin nevű karotinoid biooxidációjával képződik.

A krocin szerkezete
Lásd még:

Magyar wikipédia
Jóval bővebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.05.11