Uru könyvei, füzetei, beszédeiA KI részletes leírása

(Ez a füzet az online Uru Live-ben, a Társaságok osztálytermeiben található) A Nexus és a KI képes áttekintése


Mivel általános az igény a KI-t és a Nexus-t leíró további információknak, a DRC elhatározta ennek a doku­mentumnak a közzétételét. Nagyon köszönjük a Guild of Greeters tagjainak a dokumentum meg­írásába fektetett energiáját.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy egyes, ebben a dokumentumban szereplő helyeket vagy műveleteket a DRC nem hagyott jóvá. Bizonyos helyeket a DRC nem tart biztonságosnak, bizonyos műveleteket nem fogad el. Ezeken a területeken olyan veszélyek lesel­kedhetnek, amelyek kívül esnek a DRC kontrollján.

Mindezek ellenére reméljük, hogy ezek az információk hasznosak bizonyulnak.

Tisztelettel

A DRC [D'ni Helyreállítási Bizottság]

A KI

A Nagy KI közepén levő Könyv ikonra kattintva (vagy az F6 gomb meg­nyomásával) egy új naplóbejegyzés hozható létre. A felette levő fehér körre kattintva (vagy az F5 gomb meg­nyomásával) fénykép készíthető. (A kör valószínűleg egy szemet szimbolizál, ami a Felügyelők Céhének a jelképe; a pecsétjüket több helyen is látni lehet.) Egy naplóbejegyzés, fénykép vagy akár egy barát neve törölhető a listánkról a jobbszélen található d'ni nullára (pont egy négyszögben) való kattintással.

A Nagy KI jobboldalán néhány kis köralakú jel látható. Ezekkel a következőket tudjuk kapcsolni: a fő KI ablak nyitása/zárása, a hang némítása és a szöveg chat váltása mindenkinek szóló/privát mód között. A legalul levő kis körre kattintva bezárhatjuk a Nagy KI-t. A középtől balra egyfajta világító kör látható, ez a kalibrálási művelethez szükséges. Bár ez jelenleg még nincs üzembe helyezve, két célja van. Egyrészt mutatja, milyenek lesznek a jelzők egy későbbi marker-játék létrehozásakor. Másrészt, van egy fentről a kör közepe felé mutató vonal. Ez a vonal azt mutatja, hogy milyen jól küldi a szerver az adatokat. Ha a vonal nem mozog, akkor te sem mozoghatsz.

Hogyan hívhatok meg valakit az egyik saját Koromba?

Ez egy kicsit trükkös dolog, de több­féleképpen is megcsinálható. Az egyik módja, ha megosztjuk a Relto Könyvünket. Nyisd ki a könyvet, kattints arra a lapra, amelyiken olvasható, hogy "share this book" - "oszd meg a könyvet" [és egy nagy pecsét is látható rajta], azután a könyvalakra váltó kurzorral kattints arra a személyre. akivel meg akarod osztani a könyvet. Ha előszörre nem sikerül, próbáld újra, azonban a többszöri gyors kattintgatás nem segít [1-2-szer, de több másodpercig nyomjuk az egér bal gombját]. Ha a barátod már a Te Reltodon van, menj a könyvespolcodhoz és a megosztani kívánt könyv tetején levő kis fém pöcköt billentsd fel (lásd az ábrát). Ezután a barátod használhatja a könyvedet és a te Kordoba fog kapcsolódni (a pöcköt persze már korábban is felnyithatod.)

Egy másik módja a következő: nyisd ki a KI-t és válaszd ki a középső ikont. (Ez a "Játékosok nézet".) Keresd meg a meghívandó játékos nevét és kattints rá. Ez lehetséges a képernyő baloldalán levő névlistán vagy kattints középen, az ikon alatti megfelelő kategóriára és válassz a jobboldalon megjelenő nevek közül. Ha megvan a név, kattints rá egyszer. A kiválasztott névnek meg kell jelennie középen, a három ikon feletti mezőben. Egyúttal kis fehér háromszögek gyulladnak ki bizonyos kategóriák mellett. Görgesd lefelé a középső listát, amíg megtalálod annak a Kornak a nevét, ahová meg akarod hívni a barátodat, és kattints a név melletti kis világító háromszögre. Ha a háromszög eltűnik, azt jelenti, hogy a barátod megkapta a meghívót.

Hogy adjak hozzá egy játékost a "Barátok" (Buddies) listához?

Nyisd ki a fő KI ablakot.
Válaszd ki a középső ikont (ez a "Játékosok nézet".)

Keresd meg a meghívandó játékos nevét és kattints rá. Ez lehetséges a képernyő baloldalán levő névlistán vagy kattints középen, az ikon alatti megfelelő kategóriára és válassz a jobboldalon megjelenő nevek közül.

Kattints a "Buddies" (Barátok) melleti kis világító háromszögre.
A névnek meg kell jelennie a képernyő baloldalán a "Buddies" listában.

VAGY

Válaszd ki a "Barátok"-at
Válaszd "Barát hozzáadása ID alapján"
Írd be a számot, amit megadott a barátod.
Az Enter lenyomása után a névnek meg kell jelennie a baloldali "Buddies" listán.

Hogyan csatlakozhatok egy másik Társasághoz?

Egy ismerősödnek meg kell hívnia a saját Reltoján keresztül. Csak így lehet csatlakozni egy Társasághoz, de más módon is el lehet látogatni oda. Lásd: "Hogyan hívjak meg valakit az egyik saját Koromba?"
Ha egy ismerősöd az /invite lehetőséggel lépett be a játékba, automatikusan a te Társaságod tagja lesz. Lásd még "meghívás módjai". [Ez utóbbi nem működik!]

Mi az a marker avagy jelző?

A KI markerjeinek többféle funkciója van. Maguk a markerek világító fényes gömbökre hasonlítanak és többféle játékhoz haszná­latosak: húsvéti tojás vadászat (Hódítás, Capture), zászló megszerzése (Véde­kezés, Hold) vagy papírvadászat (Feladat, A-tól B-hez, B-től C-hez, stb.)

Egy markerjáték készítéséhez mindenek­előtt kalibrálni kell a KI-t (ld. később). Ezután vagy beírjuk, hogy "/create­markerfolder" (idézőjelek nélkül), vagy megnyomjuk az F8 billentyűt. Ekkor megnyílik a fő KI ablak a markerjáték készítéséhez szükséges felülettel. Klik­keljünk a "Játék szerkesztése" (Edit game) opcióra. Válasszuk ki a kívánt játékot. A Hódítás (Capture) vagy Védekezés (Hold) választásakor meg kell adni az időkorlátot is. A "Szerkesztés vége" (End edit) gomb megnyomása nélkül csukjuk be a KI-t (F2 vagy a KI jobb felső bütyke.) Haladjunk végig a Koron, és amikor valahova egy markert kívánunk elhelyezeni, nyomjuk meg az F7 gmbot. Bárhová, ahová eljuthatunk, helyezhetünk markert. Ha minden marker a helyén van, nyissuk ki megint a KI-t. Kattintsunk a "Marker lista" (Marker List) feliratra. Ekkor kilistázódnak a markerek. Meg lehet változtatni az egyes markerek leírását, ki is lehet törölni őket. Ha minden rendben van, kattintsunk a "Szerkesztés vége" (Done editing), majd a "Játék kezdése" (Play game) opciókra.

A Hódítás vagy Védekezés játék esetén ezután neki lehet látni a játékosok meghívásának. Bármennyi játékost meg lehet hívni az aktuális Korból, akár az összeset is. A csatlakozás után a játékosok automatikusan csapatokba sorolódnak, ez látszik minden résztvevő KI-jében.

A Feladat játék esetén a "Játék kezdésé"-re kattintva lehet elindulni. A megtalált és még hátralevő markerek a KI kerületén körben színes fényeként látszódnak.

[Megjegyzés: Jelenleg csak az egyszerű, egyszemélyes "Feladat" játék működik. Új markerjáték készítésekor ezért nem kell választani, a cím megadása után azonnal lehet szerkeszteni.]

Hány képet lehet a KI-ben tárolni?

Körülbelül 15 képet és megjegyzést. Ez a későbbiekben változhat. [Ha túl sok képed van és meg akarnád őket tartani, kreálj egy új avatart és törlés előtt küld el neki a képeket. Kapni bárhány képet lehet.]

Hány képet lehet feltölteni a projektorra?

Először is, csak annak a Társaságnaknak a projektorjára tudsz feltölteni, amelynek a tagja vagy. Lépj közel a projektorhoz. Nyisd ki a fő KI ablakot és válaszd ki a feltöltendő képet. A Projektor opciónak meg kell jelennie baloldalon az Eszközöknél vagy középen lent az ikonok alatt. Válaszd ki a Projektort (Imager) és kattints a neve mellett megjelenő kis háromszögre. A képnek meg kell jelennie a projektorban.

Hogyan lehet egy Kort törölni vagy alaphelyzetbe visszaállítani?

Reltón menj be a házba és klikkelj a baloldali könyvespolcra. A könyvekre tekintve láthatod, hogy mindegyiket két fémkapocs tartja, a tetejénél és az aljánál. Ha a felsőt felkattintjuk, mások is meglátogathatják a Korodat. Az alsóra kattintva az illető könyv megsemmisül. EZT CSAK AKKOR TEDD, HA BIZTOS VAGY BENNE, mert nem lehet visszacsinálni.

Hogyan lehet naplóbejegyzésekett készí­teni?

Aktiváld a KI-t úgy, hogy csak a bal felső sarokban látszódjon (a manuál ezt mini KI néven emlegeti.) A közepén egy nyitott könyv alakú ikon látható. Ha ráklikkelsz, azonnal kinyílik a napló szerkesztő ablak.

Hogyan lehet fényképeket készíteni?

Előszőr is fordulj arrafelé, amiről fényképet akarsz készíteni. Ha nem akarod, hogy te is a képen legyél, válts át első személy módba az F1 gombbal, vagy húzd az egér kurzort saját magadra, hogy áttetsző legyél (ez utóbbi megoldással nem biztos, hogy elégedett leszel.)

Aktiváld a KI-t úgy, hogy csak a bal felső sarokban látszódjon (a manuál ezt mini KI néven emlegeti.) A középső könyv ikon felett egy szem látható. Kattins rá. Ezután megjelenik a fő KI ablak, benne a kívánt képpel. A képet át lehet vinni egy másik kategóriába vagy egy másolatot továbbküldeni egy barátodnak. [A kép alján az enter text szöveget átírhatod vagy kitörölheted]

-VAGY- Nyomd meg az F5 gombot.

Hogy küldhetünk el másnak valamit?

Válaszd ki a nevét, akinek postázni akarsz. (Ez több módon is megtehető, ha sikerült, láthatod arról, hogy a neve megjelent a három ikon feletti mezőben.)

Válaszd ki az elküldendő dolgot [fénykép, levél vagy markerjáték]. Ekkor látnod kell, hogy egy kis háromszög megjelenik a barátod nevét tartalmazó mező mellett. Kattints a háromszögre, s ha kialszik, arra utal, hogy a postázás sikeres volt.

Ha egy másik kategória [Korok neve] melletti világító háromszögre kattintunk, az illető dolog átkerül oda.

A Nexus

A Nexus tulajdonképpen egy hatalmas könyv­raktár, amit a d'niak egy­fajta közlekedési csomó­pontnak építettek meg. A Nexus vagy a Társa­ságokon át érhető el (amiket a DRC jóvá­hagyott), vagy a Relto könyvespolcokon levő Nexus könyvön át. [A városban és más Korokban is vannak még Nexus terminálok]

Hogyan érhetjük el a Nexus főrendszerét?

Dugd be a kezedet a KI érzékelőjébe – klikkelj baloldalt a kis nyíláson.

Hogy linkeljünk (kapcsolódjunk) egy helyre?

Válaszd ki a kívánt helyet, nyomd meg a könyvgombot, majd kattints a megjelenő és kinyíló könyv kapuképére.

Mi a különbség a személyes és a nyilvános linkek között?

Egy nyilvános linket bárki használhat. Egy személyes linket más csak akkor használhat, ha korábban már küldtél meghívót az illetőnek (lásd korábban).
Egyes helyeket priváttá vagy nyilvánossá lehet változtatni, ha rákattintunk a "Privát" vagy "Nyilvános" (Make Private/Public) gombra a Nexus képernyőjének jobb felső sarkában.

Hogyan lehet egy személyes linket törölni?

A link neve mellett jobboldalt a d'ni nulla jelre kell kattintani [pont egy négyzetben].

Mik a személyes kapcsolatok (linkek)?

Amikor valamelyik Relton levő Könyvön keresztül vagy egy DRC által jóváhagyott Könyvön keresztül kapcsolódsz először, egy link adódik a Nexushoz. Ezek a személyes linkek megoszthatók másokkal (lásd feljebb), s ha egy barátod tesz így, meg fog jelenni a te privát linkjeid között.

Mik a városbeli helyek?

A városi helyek tulajdonképpen különböző belépési pontok, kapcsolatok Aegurába vagy a városközpontba (későbbi bővítés után). Te is hozzáadhatsz a Nexusodhoz városi kapcsolatokat, ha a városban található Nexus terminálokat regisztrálod a KI-dben. [Meg kell érinteni a terminál bal oldalát.] Egyéb városi kapcsolatokat a DRC adhat még, ha majd újabb területekkel bővítik a várost.

Átrendezhetem-e a kapcsolataim listáját?

A kapcsolatok abc szerint sorba­rendezhetők a neveik alapján vagy az ott tartózkodók száma alapján a lista tetején levő nyilakra kattintva. Újra a nyilakra kattintva a sorrend megfordul.

Hogyan alapíthatok egy új Társaságot?

Először törölnöd kell a reltói könyve­spolcodon levő Társaság Könyvedet, kattints a Könyv aljánál levő pöcökre. A kérdésre, hogy törölni akarod-e a tagságodat, válaszolj igennel. Ezután menj a Nexusba, jelentkezz be a gépbe és látni fogsz egy villogó könyv ikont a bal felső sarokban. A gombra kattintva és igenló választ adva létrejön egy új Társaság, aminek automatikusan az alapítótagja leszel. Mint alapító, meghívót küldhetsz a KI segítségével másoknak a Társaságodba (lásd feljebb), nyilvánossá teheted, vagy tehetsz vele, amit akarsz.

Vigyázz, ha egy Társaságnak nincsenek tagjai, akkor végérvényesen törlődik.

 

A Nexus és a KI képes áttekintése

Vissza