Class
Az osztály

2015-ben jelentette be a BBC és 2016 október 22-én indult a BBC 3 internet csatornán a 8 x 45 perces új Doctor Who mellékág Class címmel, a készítő a BBC Wales. A sorozat fő írója a már több babért learatott sci-fi író, Patrick Ness. A fiataloknak szánt sorozat a mai Londonban játszódik. A Torchwooddal ellentétben nem annyira sötét, azonban a Sarah Jane Kalandjaihoz képest közelebb áll a mai fiatalok mindennapjaihoz (szex és hasonlók). A más térből és időből érkező sötét erők hihetetlen veszélyt jelentenek. London védtelen. Az események középpontjában a jól ismert Coal Hill gimnázium (Coal Hill Academy) áll – az első Doktor első története is itt kezdődött, s az iskola azóta is többször szerepelt, a 11. Doktor korábbi útitársa, Clara is itt volt tanárnő. Elsősorban a tinédzserek szemszögéből és lelki alkatából kiindulva láthatunk majd sok rémséget és szörnyeteget a történetekben. A sorozat producerei Steven Moffat, Patrick Ness és Brian Minchin.

Mivel a Doktor sokat járt a múltban a Coal Hill iskola tájékán, emiatt az ott felhalmozódott artron energia miatt arrafelé valahogy meggyengült a téridő szerkezete, az iskola szinte világítótorony a téridőben...

Linkek:
BBC 3

2017. szeptember 9-én a BBC bejelentette, hogy a sorozatot nem folytatják, nem lesz második évad. R.I.P.

2018-ban viszont a Big Finish kiadó útnak indított egy audiodráma sorozatot, amely tovább követi a Coal Hill gimnázium diákjainak kalandjait, 2024-ig 13 történettel. Ebben megjelennek a dalekok is, valamint a 7. Doktor egykori útirásnője, Ace is.Az eszes és kedves April (Sophie Hopkins) akaratlanul csöppent az Árnyék törzs elleni tűzharcba, s egy véletlen folytán szokatlan és nem kellemes kapcsolat alakult ki közte és Corakinus, az Árnyékok vezére között.


Mielőtt bolygóját lerohanta az Árnyék törzs, Charlie (Greg Austin) herceg volt a bolygóján, a rhodok uralkodója. Őt is Doktor hozta a Földre, hogy a Coal Hill iskola diákjaként rejtőzködjön a Földön.


Tanya (Vivian Oparah) annyira eszes lány, hogy 14 éves létére három osztállyal jár feljebb a korosztályánál. Ő is csatlakozott Aprilhez és Charlie-hoz a sötét oldal elleni harcokban.


Ram (Fady Elsayed) a Coal Hill iskola korábbi futball sztárja, súlyosan megsebesült az Árnyék törzs elleni harcban, a barátnőjét pedig a szeme láttára ölték meg. Ennek ellenére nehezen szánta rá magát, hogy ő is harcoljon.


Miss Quill (Katherine Kelly) hazai bolygóján egy sikertelen felkelés vezetője volt, s a Doktor jóvoltából most a Földön rejtőzködik fizika tanárnak álcázva. Charlie, a királyi család hercege ellen lázadt, s büntetésként most éppen az ő védelmezője.

1. évad (2016)

1 – For Tonight We Might Die – Ma éjjel meghalhatunk   

5♦

Coal Hill gimnázium. Két rémülten menekülő diák bezárkózik egy szobába – de ekkor egy izzó szemű lény emelkedik ki a padlót elborító árnyékból… Az őszi iskolabál előtti napon April megpróbálja Charlie-t befűzni, hogy legyen a társa másnap este, de a fiú nem áll kötélnek. Mikor este az iskolában April egyedül rajzolja a bál plakátjait, megjelenik egy árnyék és lefogja a kezét. Egy másik lány, Tanya otthon osztálytársával, Rammel csetel, mikor a szobájában felbukkan egy árnyék, majd az izzó szemű lény. "Hol van a herceg?" – követeli a lánytól és rátámad. Közben az iskolában Miss Quill, a fizika tanárnő és Charlie siet April segítségére.

De ki az a "herceg"? És kicsoda valójában Miss Quill és Charlie? Miért támad az Árnyék törzs az iskolára Corikanus királlyal az élen? Hogyan élhet két élőlény egyetlen szívvel? A megjelenő Doktor segítségével sikerül ugyan az Árnyék sereget visszaküldeni és bezárni a téridő rést, de az iskola továbbra sincs biztonságban, "a felhalmozódott artron energia miatt olyan, mint egy világítótorony a téridőben" – mondja a Doktor, miközben búcsúzik a most összekovácsolódott csapattól.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2 – The Coach with the Dragon Tattoo – A sárkány tetoválásos edző   

4♦

Ramnek a műlába még nem alkalmazkodott tökéletesen a focihoz, az edzője ezért szemrehányást is tesz neki. Az edzés után az öltözőben egy lenyúzott véres emberi testet talál, de mire felbátorodva visszatér, semmi nyoma… Az edző közben a bőrén tekergő nagy sárkány tetoválással beszélget… Ram másnap az iskola mögött cigizik a takarítónővel, mikor megjelenik egy igazi sárkány és megöli a takarítónőt… A többiek csak nehezen hisznek Ramnek azonban az iskola igazgatóját a diákok szeme láttára öli meg a téridőrepedésből előbukkanó sárkány. Miss Quill közben egy különös tanfelügyelővel van elfoglalva.

Azonos vagy nem azonos az edző bőrében élő sárkány az igazival? Miért kell embereket ölnie? Ki a csuda a szótlan tanfelügyelő?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

3 – Nightvisiting – Éjjeli látogatók   

3/5♦

A bevezetőben láthatjuk Tanya életét egy percbe sűrítve. Éppen ma, hogy két évvel ezelőtt hirtelen meghalt az apja. Miközben a szobájában emlékezik rá, felpillant... és az apja ott ül vele szemben. A lány nem hiszi el, hogy tényleg az apja, hiába bizonygatja a férfi, hogy ő az.. és nagyon jól teszi, hogy hitetlenkedik. De Miss Quillnek is látogatója akad, a nővére, miközben a másik szobában Charlie és Matteusz pásztorórázik. Ram emeleti ablakán is kopognak és megjelenik halott barátnője. Tanya és Miss Quill is hamarosan megtudja, hogy a látogató egy Lan Kin – ezek a lények a halottak lelkének úgymond pásztorai.

Ram és April, majd Miss Quill, Charlie és Matteusz is a szorongatott helyzetben levő Tanya segítségére siet. Majdnem ők is rajtavesztenek, míg végül Miss Quill egyszerűen megoldja a gordiuszi csomót.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzés: A Nightvision pontozása, megítélése nehéz, mert a cselekmény, a forgatókönyv eltér a szokásostól, a várttól: nincsenek benne akciós elemek, a komputergrafika használata se lép túl az alapfokon. Ezért az ezt hiányolók szemszögéből talán 3 pontot lehet adni rá. A forgatókönyv ugyanakkor nagyon jól visszaadja az éjjel 3 órakor történtek feszültségét és új szemszögből láttatja a sorozatot: a szereplők egymásközti vagy a megelevenedett elhunyt ismerőseikkel, rokonaikkal való beszélgetéseiből sok minden kiderül a múltjukról, vagy Matteusz és Charlie beszélgetéséből megtudhatjuk, hogy mennyire más a család és szerelem megítélése a földi és rhodia társadalomban. Ebből a szemszögből megérdemli az 5 pontot.

4 – Co-Owner of a Lonely Heart – Egy magányos szív társtulajdonosa (első rész)   

5♦

Az Árnyék törzs királyával egy tudós közli, hogy kész a horgony, amivel a szív most már állandóan a testébe rögzülhet. De a dolog nem működik, a megosztott kapcsolat csak még erősebb lesz, a király még jobban érzi April gondolatait. Mérgében lekaszabolja a tudóst, April pedig arra eszmél, hogy egy kardot tart a kezében. April az iskolában magából kikelve vitatkozni kezd a történelem órán, a szünetben váratlan erővel elgörbíti a folyosói szekrénye ajtaját. Később apjával kerül összeütközésbe, aki most szabadult a börtönből és az eltiltás ellenére felkeresi őt.

April Ramnál keres vígaszt, hogy mit tegyen? Corakinus, az Árnyék király pedig újabb kísérletet tesz a szív megszerzésére. De mindez csak a kettőjök közötti kapcsolatot erősíti, April fizikailag is mind erősebb lesz. Végül az Árnyék király a térrepedésen át éppen személyesen is jönne a szívért, de April megelőzi az egyetlen lehetséges módon…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

5 – Brave-ish Heart – Bátor szív (második rész)   

5♦

Ramet az Árnyék törzs világában (Underneath ~kb. Alant) egy barlangban üldözi Corakinus király s épp lecsapna rá, mikor April döfése megmenti az életét. A lány a király megölésére készül. Nem mehetnek vissza, April egyelőre nem tud rést vágni a téridőn. A helyzet fokozódik: a király érzi April jelenlétét.

Közben mindenki összejön az iskolában, a főhősök és a dolgokkal nem egészen tisztában lévő szülők. Charlie kényszerhelyzetbe kerül: az igazgatónő a ragadazó virágszirmok ellen akarná a Lélekládát felhasználni, a többiek az Árnyék törzs ellen, Miss Quill pedig, hogy támassza fel vele a saját fajukat. Az igazgatónő pisztolyt fog Matteuszra, hogy kényszerítse Charlie-t.

Vajon April vagy Corakinus lesz a győztes? A Lélekládával vagy más módon sikerül-e a ragadazó szirmokat legyőzni? És mit tesz az Árnyék hadsereggel?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzés: Ez a rész hasonlít a DW 2008-as évadának Midnight (Éjfél) című epizódjára. Semmi akciójelenet, vagy nagy csinnadratta. A történetet az egyre fokozódó feszültség viszi, az egy helyre összezárt szereplők közötti lassan kialakuló konfliktusok, éles párbeszédek, a robbanásközeli helyzet.

6 – Detained – Bezárva   

5♦

Miss Quill az öt diákot egy óra elzárásra ítéli az iskolában, "a saját érdekükben". Aprilnek azonban van pótkulcsa az ajtóhoz. Közben meteorok közelednek a Földhöz a téridőrésen át és puff… az egyik osztályteremben landol. Látszólag nagyobb baj nem történt, de hamarosan kiderül, hogy eltűnt a környezet, a terem a semmiben úszik, a padlón egy izzó kődarab hever. April nem érzi magában az Árnyék jelenlétét. Matteusz felkapja a látszólag izzó kődarabot és egyszerre csak Lengyelországban, a nagymamájánál érzi magát, majd megvallja Charlie-nak, hogy bár szereti őt, fél is tőle, mert belül nem ember. Aki a kezébe veszi a követ, megvallja az érzelmeit. De a kő felel is a kérdéseikre…

Miféle kődarab pottyant a terembe, és hogy kerülhettek a semmibe? A mindvégig az osztályban játszódó történetben az öt diák szembesül a saját érzelmeivel, a kőben levő valamivel, aminek a dühe átvetődik rájuk s egyre hevesebb vitákba keverednek. A helyzet reménytelennek látszik, nincs kiút a börtönné alakult osztályteremből.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

7 – The Metaphysical Engine, Or What Quill Did? – A metafizikai gép, avagy mit is csinált Quill?   

5♦

Mi történt Miss Quillel, míg a többiek az osztályterembe bezárva szenvedtek? A tanárnő az igazgatónővel elindult, hogy eltávolítsák a fejéből az arnt, a parazitát, bár ez az életébe is kerülhet. A lehetetlennek tűnő agyműtétet csak egy alakváltó sebész végezheti el. A Ballon nevű alakváltó, egy law, azonban szintén büntetés alatt van, be van fagyasztva jelenlegi alakjába. Hogy képességét visszanyerje, ahhoz lehetetlen dolgok kellenek: egy arn illata, amely segít a Miss Quill fejében levő lény eltávolításában, a law-k pokolbeli ördögének a vére (Ballon alakváltó képességének visszaállításához) és a quillek istennnőjének agya (hogy Ballon gyakoroljon rajta az igazi operáció előtt).

A lehetetlen, a valóságban nem létező dolgok megszerzésében segít a metafizikai gép: ha egy bizonyos helyben sokan és erősen hisznek, akkor a hely meglátogatható a gép segítségével…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

8 – The Lost – Az elveszett   

5♦

April egy pubban lép fel, közben azonban egy pillanatra megérzi az Árnyék király jelenlétét. Corakinus csakugyan felbukkan és megöli Ram apját… aztán Tanya anyját… Tanya a terhes Miss Quillhez siet, dühében mindenképpen használni szeretné a Lélek szekrényt, ám azt csak Charlie teheti meg. Corakinus April anyját fenyegeti, így zsarolja a lányt, hogy tartson vele. Lassan mindenki összejön, és egyre hevesebb vita alakul ki a barátok között, hogy mi legyen, a rhod lelkeket kellene bevetni az Árnyék törzs ellen. Charlie habozik, mert ez nemcsak a király, hanem April és az ő életébe is kerülne.

Végül hogyan viszi April dűlőre a dolgot és hogyan dönt Charlie? Ki hal meg és ki nem hal meg? Pusztulnak az Árnyékok és a királyuk is, de a végkifejlet eléggé váratlan. Mi lesz az igazgatónő és a Kormányzók sorsa?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzés: A cliffhangeres befejezést követő eseményeket valószínűleg sohasem tudjuk meg a sorozat kivégzése miatt... :(

Class, Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures.