Sarah Jane kalandjai

 

Sarah Jane Adventures
Sarah Jane kalandjai

A Doctor Who régi és új rajongóinak nem lehet oka panaszra. A 2005-ben újjászületett sorozaton túlmenően 2006-ban mutatták be a felnőtteknek szánt mellékág (spin-off), a Torchwood első évadát és 2007 január elsején mutatkozott be a legújabb, a fiatal korosztálynak szánt spin-off, a Sarah Jane Adventures.

Az új sorozat főhőse Sarah Jane Smith újságírónő (Elisabeth Sladen). Ő jó ismerőse a régi Doctor Who rajongóknak, ugyanis hosszú ideig volt a harmadik és negyedik Doktor útitársa még 1973–1976-ban, 18 történetben. A BBC 1981-ben már tervezett egy melléksorozatot Sarah Jane Smith-szel az élen, ebből azonban csak a kezdő pilot film, a K-9 and Company (K-9 és társai) valósult meg. Sarah Jane ezután hosszú időre eltűnt, majd nagy meglepetésre és örömre a 2006-os szezonban ismét megjelent K-9-cel, a robotkutyával együtt a School Reunion (Találkozás az iskolában) című részben, 2007-ben pedig ebben az önálló sorozatban. Mint Elisabeth Sladen, Sarah Jane megszemélyesítője mondta egy riportban: Én ugyan elhagytam Sarah Jane-t, de Sarah Jane sohasem hagyott el engem. Sajnos az ötödik évad forgatása közben, 2011. április 19-én a színésznő elhunyt.

Az új mellékág azért nemcsak gyerekeknek való. Igaz, a főszereplők, Sarah Jane újdonsült barátai tinédzserek, de egyből eléggé hajmeresztő kalandokba keverednek, a BBC Wales nem fukarkodott az izgalmakkal. Van benne egy csöppnyi hangulat a régi Doctor Who-ból is, főleg Sarah Jane házában érzi az ember magát úgy, mintha a TARDIS visszavitte volna a harmadik-negyedik Doktor idejébe. Egyáltalán nem baj, jó a változatosság a hollywoodi stílusu filmek mellé.

A kezdő pilot résztől eltekintve az egyes történeteket 2x25 perces részekben adták, hasonlóan a régi Doctor Who sorozathoz. Magyarországon az első két évadot 2009-2010-ben többször is adta a Cartoon Network és az MTV.

A sorozat sajnos Elisabeth Sladen 2011 áprilisi váratlan halála miatt véget ért. A csonka ötödik évad 3 elkészült történetét a BBC 2011 októberében sugározta.

Lásd még:

Wikipedia - Sarah Jane kalandjai
Wikipedia - The Sarah Jane Adventures
BBC - The Sarah Jane Adventures
A Brief History of Time
 

Sarah Jane's Alien Files

A melléksorozat melléksorozata. 2010 ősszel, a 4. évadddal együtt sugározta a BBC a Sarah Jane's Alien Files (Sarah Jane fájljai az idegenekről) című hatrészes minisorozatát. Ez a három korábbi évadnak mintegy összefoglalása. A kerettörténet szerint a főszereplő fiatalok kiegészítik Sarah Jane és Mr. Smith adatbázisát és mindent, amit tudnak a sorozatban eddig szerepelt földönkívüliekről, beviszik az adatbázisba. Az egyes részeket valamelyik fiatal prezentálja mintegy visszaemlékezésként a korábbiakra, rengeteg flash-backkel és kiegészítő adattal.

Wizards vs. Aliens

Bár nem kapcsolódik a Sarah Jane kalandjaihoz, említsük azért meg, hogy 2012 október 29-én indult a CBBC-n, a BBC gyerekcsatornán a Wizards vs. Aliens (Varázslók kontra Idegenek vagy Varázslók az idegenek ellen) című új sorozat első évada 12-szer 25 percben. Az alkotója Russel T. Davies, a SJA és a Doctor Who korábbi főembere. Az előzetesek alapján a stílusa eléggé hasonló a Sarah Jane kalandjaihoz, azonban a sci-fi felől eltolódott a fantasy–action irányába. Dióhéjban: a 16 éves Tom Clarke egy látszólag közönséges, a futballt kedvelő fiú. Apjával és nagyanyjával együtt egy közönséges utca közönséges házában lakik. Azonban van egy nagy titka: varázsló családból származik! Amikor egy idegen nekross a Földre érkezik (ezek a lények mágiával "táplálkoznak"), nagy veszély fenyegeti a varázslókat. Tomnak meg kell állítani a nekross királyt, ez azonban csak barátjának, a technikai zseni Bennynek a segítségével sikerül.
2012-2014 között 3 évadot készítettek, s bár nem törölték a sorozatot, anyagi okok miatt egyelőre alvó állapotba tették. IttSarah Jane Smith (Elisabeth Sladen) szabadúszó újságíró, a Doktor egykori útitársa.


Maria Jackson (Yasmin Paige) Sarah Jane szomszédja, aki "készakarva véletlenül" Sarah társául szegődik s részese a 2007-es kalandoknak.


Luke (Thomas Knight) árva fiú (talán ez a legjobb kifejezés), Sarah fogadja örökbe. Két évig folyamatosan részese a történteknek, aztán Oxfordba megy tanulni és csak ritkán láthatjuk.


Clyde-dal (Daniel Anthony) 2008-ban az új tanév első napján az iskolában ismerkednek meg, s azonnal a társuk lesz a további kalandokban.


Sarah Jane Mr. Smith névre hallgató szuper­intelligens komputerét is talán a társuknak lehet tekinteni, bár az első évad végén furcsa dologba keveredik és resetelni kell.


2008-ban Maria a szüleivel együtt az USÁ-ba költözik. A fiúk új társa a kalandokban Rani Chandra (Anjli Mohindra) lesz, akinek az apja – mit tesz a sors – éppen az iskola új igazgatója.


2011-ben Sarah Jane egy újabb, égből pottyant gyereket fogad örökbe: Sky (Sinead Michael) a legújabb társ a kalandokban.
A BBC 2011. április 23-án sugárzott egy 11 perces megemlékezést Elizabeth Sladenről.

Elizabeth Sladen és Jon Pertwee, a harmadik Doktor.

Sarah Jane Adventures, Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures.

 

Sarah Jane kalandjai, ki vagy doki